Met de komst van het LEGO Xtra thema biedt LEGO een aantal sets aan die handig kunnen zijn voor in LEGO lay-outs of als extra bij bepaalde LEGO sets. In dit thema zitten ook een aantal speelmatten begrepen en we waren nieuwsgierig wat voor waarde de losse Polybags en de speelmatten te bieden hebben. Hieronder onze conclusie.


LEGO Xtra Polybags

In het thema zijn tot nu toe vijf Polybags vrijgegeven door LEGO. De Polybags bieden ieder andere extra’s namelijk voedselwaren, fietsen, verkeerslichten, lantaarnpalen en bomen en planten. De zakjes kosten €3,99 per stuk en zijn zowel via LEGO Shop@Home als in de LEGO Brand Retail Stores te koop.

LEGO Extra Polybags

Met de 40309 Food Accessories Polybag haal je een selectie aan voedselwaren in huis die handig kunnen zijn voor in een restaurant, tijdens een picknick of gewoon willekeurig verdeeld kunnen worden in een lay-out. De set bevat van bijna alle voedselwaren twee exemplaren, de kalkoen en het kratje zitten maar eenmaal in het zakje. De set bevat in totaal 36 onderdelen en met een RRP van €3,99 komt dat neer op €0,11 per onderdeel wat niet perse goedkoop is. Desondanks is dit één van de goedkoopste Polybags uit dit thema.

LEGO Extra Polybags LEGO Extra Polybags

De 40310 Botanical Accessoires bevat een selectie bomen, planten en bloemen. De coniferen zien we niet zo heel veel meer in sets verschijnen en zijn daardoor zeker een aanwinst. De twee grootbladige planten zijn ook een zeldzaamheid en kosten op Bricklink als snel rond de €0,30 per stuk in nieuwstaat. Voor de rest bestaat de set uit nieuwe planten-onderdelen zoals de bloemen, steeltjes en de nieuwe bladeren. Naast de planten bevat de set twee witte hekjes en twee gele kikkers. Met een RRP van €3,99 komt dit setje uit op €0,17 per onderdeel. Hoewel dit aan de hoge kant is is het wel zo dat er zeldzame onderdelen in het zakje gestopt zijn en dat maakt dat de set redelijk goed geprijsd is.

LEGO Extra Polybags LEGO Extra Polybags

De 40311 Traffic Lights bevat zoals te verwachten is een aantal verkeerslichten. De verkeerslichten dienen gebouwd te worden en dat maakt dat dit setje de eerste in de serie is met een bouwinstructie. Niet dat die nodig is trouwens, maar voor kinderen kan dit handig zijn. De verkeerslichten zullen met name in een City lay-out handig zijn om te gebruiken. Er zijn zelfs twee verkeerslichten die voorzien zijn van een knop voor voetgangers, simpel maar effectief. Om de set wat meer waarde te geven heeft LEGO een rode kruiwagen, een bezem, prullenbak en wat afval toegevoegd. Hierdoor komt het totaal aantal onderdelen terecht op 46 en met een RRP kosten ze €0,09 per stuk.

LEGO Xtra Polybags

LEGO Extra Polybags

De 40312 Streetlamps bevat onderdelen die met name voor bij een kiosk of in een park handig zijn om te gebruiken. Zoals de naam van de set doet vermoeden bevat de set inderdaad een aantal straatlantaarns, twee kleine en twee grote waarvan er één voorzien is van onbedrukte bewegwijzering. Naast de lantaarns bevat de set een bankje, brievenbus/prullenbak, krantenverkooppunt, een camera, een handlantaarn en een mobiele telefoon. Met 34 onderdelen komt het erop neer dat de onderdelen omgerekend €0,12 per stuk kosten.

LEGO Extra Polybags LEGO Extra Polybags

De laatste Polybag uit deze serie is de 40313 Bicycles. De set bevat twee rode fietsen, twee hekjes, een skateboard en een aantal Minifigure-accessoires. De fietsen zijn niet perse heel zeldzaam, maar komen ook niet in al teveel sets voor. De prijs voor een nieuw exemplaar ligt als snel rond de €0,50 op Bricklink. De Polybag bevat twee rode fietsen en dat zorgt direct voor meerwaarde. Een ander onderdeel dat een mooie toevoeging is is de 2×2 tile met pizzadoos-print. Dit onderdeel is nog maar in twee sets verschenen. De andere onderdelen zijn niet bijzonder te noemen, maar zijn desondanks wel handig als accessoires voor de Minifigs. De prijs per onderdeel is €0,19. Wederom aan de zeer hoge kant, maar door de toevoeging van de rode fietsen lijkt LEGO daar goed over nagedacht te hebben.

LEGO Extra Polybags

Als we de inhoud van alle Polybags bij elkaar zetten is te zien dat LEGO Xtra een diversiteit biedt aan onderdelen die goed te gebruiken zijn in een LEGO City lay-out of een MOC. Hoewel de Polybags naar verhouding duur kunnen zijn, scheelt het wel zoeken op Bricklink naar de onderdelen. Tevens dienen ze als makkelijke en snelle cadeaus of als extra om de totaalprijs te verhogen om zo nog gebruik te maken van een promotie. Als we de totaalprijs van alles zakjes delen door het totaal aantal onderdelen, komen we uit op €0,12 per onderdeel. Dit is, als je in acht neemt dat de set zowel uniek als bedrukt onderdelen bevat, een prima prijs.

LEGO Xtra Polybags

De reserveonderdelen uit alle Polybags hebben we niet mee berekent in de prijs per onderdeel. De reserve onderdelen zijn hieronder te zien. Tip: de groene ribben van de planten kunnen perfect gebruikt worden in een jungle om bijv. als lianen te dienen. Gooi ze daarom niet weg en bewaar ze, je weet maar nooit of je ze ooit nog kunt gebruiken 😉

LEGO Xtra Polybags

LEGO Extra Speelmatten

LEGO Extra Speelmatten LEGO Extra Speelmatten

In het LEGO Xtra thema zijn drie soorten speelmatten te vinden. Per set zitten er twee speelmatten van karton en negen LEGO onderdelen verpakt. Er zijn drie thema’s van de speelmatten, wegen, strand en park. De speelmatten kosten €8,99 per stuk en bestaan uit dik karton met gedetailleerde prints aan zowel de boven als de onderkant. Hierdoor is er de mogelijkheid om af te wisselen, wat handig is en meerwaarde beidt.

LEGO Extra Speelmatten LEGO Extra Speelmatten

De speelmatten bevatten een instructie hoe je ze kunt gebruiken. Nu is dit een kwestie van een kind kan de was doen, maar een leidraad hebben is voor kinderen handig. De speelmatten zijn in elke hoek voorzien van een perforatie in de vorm van een 2×2 brick. Deze perforatiegaten zijn ervoor bedoeld om de matten aan elkaar te bevestigen met LEGO en hebben als bijkomstigheid dat ze makkelijk te verwisselen zijn. De LEGO die nodig is om de matten te koppelen zijn bijgeleverd. Iedere speelmat bevat tevens een extra accessoire. De wegen een schep, het park een slang en het strand een krab.

LEGO Extra Speelmatten LEGO Extra Speelmatten

De speelmatten zijn natuurlijk bedoeld om de Polybags uit de serie te kunnen gebruiken. De Polybags bieden meer accessoires dan dat nodig is voor de speelmatten en het enige wat je zelf nog toe kunt voegen zijn Minifigs, voertuigen en eventueel gebouwen. In vergelijking met basisplaten zijn de speelmatten handig voor kinderen die graag willen spelen en minder bekwaam zijn in het bouwen. Dit maakt dat de speelmatten handig zijn om mee te nemen op reis of er snel bij te pakken zijn als het kind graag wilt spelen. Het grote nadeel is dat creativiteit verloren gaat. Een ander nadeel is dat de diverse accessoires en bouwwerken niet vastgezet kunnen worden en makkelijk verschuiven.

LEGO Xtra LEGO Xtra LEGO Xtra

Conclusie

LEGO Xtra

Het LEGO Xtra thema biedt veel variatie aan accessoires en speelmogelijkheden. Met name de Polybags zijn handig omdat ze zowel voor de AFOL’s meerwaarde bieden voor in hun lay-outs alsook kinderen voorzien van handige extra’s die te gebruiken zijn tijdens het spelen. De speelmatten bieden uiteindelijk weinig waarde als je van bouwen houdt, maar zijn door hun details en handigheid bij uitstek ideaal voor kinderen om mee te kunnen spelen. De dubbelzijdige bedrukte matten bieden daarnaast de mogelijkheid tot het afwisselen van speelmogelijkheden en zijn van goede kwaliteit. De prijzen zijn wat aan de hoge kant, maar dit is te verwaarlozen als je bekijkt wat je ervoor terug krijgt. Dit thema is ideaal voor de AFOL’s die opzoek zijn naar accessoires, kinderen die graag willen spelen maar minder waarde hechten aan bouwen, en het zijn ideale sets om cadeau te doen voor een verjaardag, sinterklaas of kerst.

LEGO Xtra Polybags

LEGO Xtra 40341 Sea Accessories
We hebben de LEGO Xtra Zee accessoires Polybag uit 2019 ook van een review voorzien. Je kunt hier de review lezen.

Schrijf je hier in als je van elk nieuw artikel op Bouwsteentjes.info een email wilt ontvangen.

 

Over ons

Alles over LEGO! Voor LEGO nieuws, reviews, MOC’s, acties, evenementen en nog veel meer.

LEGO® is een gedeponeerd handelsmerk van de LEGO Groep. Sommige afbeeldingen van LEGO, de LEGO handelsmerken en sommige van de teksten over de LEGO artikelen zijn intellectueel eigendom van de LEGO Groep.

Op onze teksten en foto’s berust een copyright. Het is niet toegestaan deze te dupliceren!

Bouwsteentjes is onafhankelijk en wordt niet gesponsord door de LEGO Groep, die Bouwsteentjes niet officieel autoriseert.

Recognized LEGO® Fan Media

Bouwsteentjes.info Recognized LEGO Fan Media