Dat LEGO steeds populairder wordt onder de AFOL is te merken aan de hoeveelheid 18+ sets die het afgelopen jaar verschenen zijn. Een trend die evenredig groeit is de LEGO sets voorzien van verlichting. Van Light My Bricks hebben we twee verlichtingsets mogen ontvangen om ze te testen. Met een baan als elektronicus zou Peter geen moeite moeten hebben met het plaatsen van een verlichtingset. Hoe gemakkelijk is een verlichtingset te installeren en biedt een verlichtingset echt een meerwaarde aan jouw LEGO set(s)? Hieronder lees je Peter zijn bevindingen. 


Onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’ is de eerste verrassing een luxe stevige bubbel envelop, daarop staat het logo van Light My Bricks en het adres van de webpagina. De hersluitbare envelop bevat de twee verlichtingssets die we voor deze review ontvangen hebben. Het gaat om LEGO 10293 Santa’s Visit en de LEGO Star Wars 75304 Darth Vader Helmet.

Light my bricks

De verlichtingsets zitten verpakt in een stevige kartonnen doos en doen erg veel aan een boek denken. Door een magneetstrip in de deksel en twee magneten op de zijkant van de doos wordt ervoor gezorgd dat de inhoud geen kans krijgt om uit de doos te vallen. Het valt op dat er aan de verpakking veel aandacht is besteed.

Light my bricks

Bij het openen van de Santa’s Visit verlichtingset komen we negen zakjes met diverse onderdelen tegen en een introductiekaart. Voor de zakjes met onderdelen geldt dat ze hersluitbaar zijn door middel van een ziplock. Op de introductiekaart wordt aangegeven dat de instructies voor het installeren van de verlichtingset online te vinden zijn. De prijzen voor de Light My Bricks Santa’s Visit is €49,99 en de Light My Bricks Darth Vader Helmet kost €39,99.

Light my bricks


Santa’s Visit


Nadat de digitale instructie is geopend, is het tijd voor het echte werk! De instructie begint met een algemene uitleg over de juiste manier van monteren van de diverse componenten. Voor een beginneling werkt deze uitleg heel verhelderend. Light My Bricks gebruikt een gebouwde set als uitgangspunt. Van daaruit wordt de set stap voor stap overzichtelijk gedemonteerd op de plekken waar de (micro) lampjes worden gemonteerd.

De kabels lijken in eerste instantie heel fragiel omdat ze zo klein zijn, in de praktijk blijkt dit reuze mee te vallen en kunnen ze heel wat hebben. Omdat de aansluitingen van vooral de micro bit lights heel klein zijn is het handig om een pincet te gebruiken voor het plaatsen van de connectoren op de connectorboard. Het gebruik van een felle lamp zodat alles goed zichtbaar is, is aan te raden tijdens het plaatsen van de lampjes.

Een sterk punt van de instructies, is het inplannen van een aantal periodieke controles tijdens het installeren. Tijdens zo’n controle wordt gekeken of de op dat moment geïnstalleerde lampjes ook daadwerkelijk allemaal branden. Deze controle is geen overbodige luxe aangezien er bij de eerste controle twee lampjes niet branden. De connectoren waren niet goed genoeg op het board gedrukt waardoor ze geen contact kregen.

Light my bricks

In de instructie wordt duidelijk aangegeven wat je het beste kunt doen om de kabels zo goed mogelijk te verbergen. Dat de kabel aan de binnenkant boven de deur loopt is niet helemaal volgens de instructies gegaan. Door een fout in het begin van de installatie is er gebruik gemaakt van de verkeerde kabel waardoor dit een noodoplossing is. Normaal gesproken loopt de juiste kabel onder de set door en zit hij niet in zicht. De kabels zijn dun genoeg om tussen twee Bricks of Plates gedrukt te worden.

Voor het wegwerken van de externe kabels van de kerstboom en lampje bij het tuinhekje is het handig om de set op een baseplate te monteren en dan Plates over de kabels te plaatsen. Het eindresultaat is een geweldig schouwspel van diverse lampjes geworden. In de keuken brand een felle lamp, de diverse kaarsjes en het open haard vuur flikkeren ook echt. De lampjes in de boom veranderen constant in diverse kleuren. Het geheel geeft je het echt een kerstgevoel.

Light my bricks


Darth Vader Helmet


Voor de Darth Vader Helmet wordt gebruik gemaakt van rode en witte lampjes. Doordat er voor deze set minder lampjes hoeven worden aangesloten is het verbinden van de lampjes voor de Helmet minder complex dan voor Santa’s Visit. De moeilijkheidsgraad zit hem vooral in het demonteren van een gedeelte van de helm, dit komt doordat de bouw van de helm moeilijker is dan de Santa’s Visit. Nadat de lampen gemonteerd zijn is het raadzaam om de LEGO bouwinstructie van Darth Vader Helmet te raadplegen voor het heropbouwen van de helm.

Doordat bij de helm gebruik gemaakt wordt van statische verlichting is het eindresultaat ook minder spectaculair dan bij Santa’s Visit. tussen de ogen bij de beide neusvleugels branden vier rode lampjes en op de grond schijnt een witte en rode spot waardoor de onderkant van de helm verlicht wordt. Dit geeft de helm aan de linkerkant een rode gloed en aan de rechterkant een blauw witte gloed.

Light my bricks


Conclusie


Light my bricks

Het plaatsen van de verlichting is vooral in het begin even wennen. Het is vooral belangrijk dat je werkplek goed verlicht is zodat je voldoende zicht hebt tijdens het plaatsen van de diverse connectoren. Een pincet gebruiken kan hiervoor een handig hulpmiddel zijn omdat het een behoorlijke priegelwerk is. Ondanks dat de kabels er heel fragiel uitzien zijn ze dat juist niet, de kwaliteit van het product is prima in orde. De digitale gebruiksaanwijzing is simpel en duidelijk in opzet. Met behulp van veel foto’s wordt elke stap goed weergegeven. Heeft de lichtset een toegevoegde meerwaarde? Ja en nee..

Voor de Santa’s Visit zeg ik volmondig ‘ja’ en heeft de lichtset zeker een meerwaarde. Er wordt een hele mooie winterse kerstsfeer opgewekt door de diverse kleuren die constant veranderen en de kaarsjes en het haardvuur dat echt flikkeren. Met zijn €49,99 lijkt dit op het eerste zicht een stevige prijs, maar datgene dat je ervoor in de plaats krijgt is een top product.

Daarentegen ‘nee’ voor de Darth Vader Helmet. Ik zou er persoonlijk geen €39,99 aan uitgeven voor zes lampjes en een connector. Het geeft de set niet die spectaculaire uitstraling die je bij Santa’s Visit wel kreeg, dit wordt mede veroorzaakt door de statische verlichting die bij de Darth Vader Helmet gebruikt wordt.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Light my Bricks die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?