Regelmatig komt de vraag voorbij over hoe je gebouwen of voertuigen gebouwd van LEGO het beste van verlichting kunt voorzien. Bij Bouwsteentjes hebben we een basis set van LIGHT STAX gekregen van Coolgift om te reviewen en te kijken naar de compatibiliteit met LEGO. Zijn de Light Stax bouwstenen geschikt voor het voorzien van verlichting in bijvoorbeeld een LEGO stad? In deze review laten we jullie nader kennis maken met LIGHT STAX.
Visuals en inhoud
Het eerste wat opvalt aan de doos is de stevigheid van de doos, die gemaakt is van dik karton. De binnenkant kan naar buiten geschoven worden waardoor de doos ook meteen gebruikt kan worden voor het opbergen van de LIGHT STAX bouwstenen. Dit is slim bedacht.
Op de voorkant van de doos wordt aangegeven dat het om de LIGHT STAX Basic set gaat. Met de inhoud van deze set kun je de vijf weergegeven modellen bouwen die op de voor- en achterkant van de doos staan. Er wordt al een tipje van de sluier gegeven over de inhoud van de doos en dat het 100% compatibel is met o.a. LEGO.
Op de achterkant van de doos wordt in 6 verschillende talen de drie verschillende licht-functies uitgelegd. Aan zowel de voorkant als achterkant staat dat het geschikt is vanaf 6 jaar. De inhoud bestaat uit een USB voedingskabel, een 4×4 Mobile Power STAX, een LIGHT STAX separator en 30 bouwstenen met ingebouwde LED verlichting. Daarnaast zitten er 16 2×4 bricks en 14 2×2 bricks in de doos waarvan één een rode transparante brick is.
Het principe
Om gebruikt te maken van LIGHT STAX heb je een Power STAX nodig. Dit is de zwarte 4×4 bouwsteen. Deze Power STAX kan worden opgeladen met behulp van de bijgeleverde USB kabel. Eén Power STAX kan meer dan 500 LIGHT STAX bouwstenen verlichten. De Power STAX bevat een drukknop waarmee er drie verschillende lichtfuncties kan worden ingeschakeld.
- De drukknop op de Power STAX wordt eerst groen. Alle LIGHT STAX bouwstenen worden continu verlicht.
- De knop wordt vervolgens blauw. Alle verbonden LIGHT STAX bouwstenen knipperen tegelijkertijd.
- De knop wordt tenslotte rood. Alle verbonden LIGHT STAX bouwstenen gloeien (afwisselend gedimd en feller verlicht).
De gekozen functie blijft standaard ingeschakeld. De LIGHT STAX kunnen ook na 15 minuten automatisch worden uitgeschakeld. Door de knop minimaal 3 seconden ingedrukt te houden zal de knop paars oplichten als teken dat de automatische uitschakeling is geactiveerd. Zowel de Power STAX als de LIGHT STAX bevat aan de boven- en onderkant geleidende gedeeltes waardoor de stroom loopt die ervoor zorgt dat de LED gaat branden.
Enerzijds is dit een handig principe, anderzijds geeft het ook meteen het manco aan waarom het op deze manier niet handig te gebruiken is in een modulair of een voertuig. Zodra de LIGHT STAX in combinatie met LEGO wordt gebruikt is de verbinding tussen de stenen weg en zal de LIGHT STAX die ‘boven’ de LEGO is geplaatst niet branden.
Een voorbeeld hiervan is het huisje hierboven. De schoorsteen is gebouwd van LEGO stenen. Het hele huisje is verlicht, maar door de LEGO schoorsteen heeft de blauwe rook geen contact met de Power STAX en zal daardoor niet oplichten.
Om toch verlichting aan de binnenkant van een modulair aan te kunnen brengen bestaat er de extension cable. Deze is in verschillende lengtes verkrijgbaar, van 30 cm tot 80 cm. Door het gebruik van de extension cable hoef je niet een hele rij LIGHT STAX in je modulair te zetten om deze te verlichten. Je sluit de extension cable rechtsteeks aan op de Power STAX. Op de andere uiteinde van de extension cable plaats je de LIGHT STAX in de gewenste kleur zodat deze als bijvoorbeeld een lamp kan dienen in je modulair. Een nadeel is de vrij dikke kabel waardoor deze moeilijk is weg te werken.
Compatibiliteit met LEGO
Zoals hierboven al is aangegeven is LIGHT BRIX compatibel met LEGO. De stenen van beide merken sluiten goed op elkaar aan. Het zit solide in elkaar. Zoals de vulkaan in de header laat zien is het goed te combineren. Je moet alleen goed in de gaten houden dat de LIGHT BRIX met elkaar in verbinding blijven.
Het resultaat
Met de starter-set die we voor de deze review hebben ontvangen kunnen we vijf simpele bouwsels maken. De grootste hiervan is de boot. Wat opvalt is dat je behoorlijk hard moet drukken om ervoor te zorgen dat de LIGHT STAX goed contact met elkaar maken. Op de doos staat dat het voor 6 jaar en ouder is. Ik vraag mij af of een kind van 6 jaar al zoveel kracht in zijn of haar vingers heeft om dit voor elkaar te krijgen. Dit geldt tevens voor het loshalen van de stenen. Dit vergde behoorlijk wat moeite, zelfs met het gebruik van de LIGHT STAX separator.
Het leuke van dit concept is dat je zowel aan de boven- als onderkant van de Power STAX contactpunten hebt waardoor je om de Power STAX heen kunt bouwen.
Conclusie
LIGHT STAX is volledig compatibel met LEGO al is het de vraag of het ook geschikt is voor het gebruik in een stad lay-out. Als je geen moeite hebt dat de extension cable niet goed weg te werken is en waarschijnlijk in het zicht zit, dan kun je LIGHT STAX prima gebruiken. De meeste AFOLS krijgen het zweet op de rug bij de gedachte dat de kabels zichtbaar zijn. Voor deze groep is het gebruik van LIGHT STAX dan ook niet de gewenste oplossing. Voor kinderen is het leuk speelgoed, met drie verschillende standen kunnen ze heel wat leuke creaties maken. Al is het wel te hopen dat de stugheid van het in- en uit elkaar halen door gebruik naar verloop van tijd verdwijnt, anders is de lol voor deze doelgroep er snel van af.
Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door Coolgift.nl. Onze mening en conclusie van de Light Stax Basic is geheel onafhankelijk. Coolgift, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score.