Voor kinderen en autoliefhebbers is het elk jaar uitkijken naar de line up van de nieuwe Speed Champions. De kleine, betaalbare modellen hebben tal van realistische details, ze hebben een hoog verzamelgehalte en kinderen kunnen er onvergetelijke races mee houden. Weet LEGO met deze Ford GT Heritage Edition and Bronco R twee goede modellen af te leveren? Kevin zocht het voor je uit in deze review.


Al jaren wachten (auto)fans van de Ford Bronco op een waardige opvolger van de auto die voor het laatst van de band rolde in 1996. Tijdens de Baja 1000 (een Mexicaanse rally race) in 2020 liet Ford de Bronco R Concept zien, die een voorbode is van de nieuwe Bronco die spoedig in de showroom staat te pronken. De Ford GT Heritage edition van 2019 is daarentegen een ode aan de Le Mans-winnende Ford GT40 uit 1968. Een Ford GT kopen is een ingewikkeld proces waarbij je aan verschillende eisen moet voldoen; zoals een vragenlijst invullen waarin je moet bewijzen dat je een echte Ford-liefhebber bent.

76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R

Voor de mensen die toch willen genieten van een Ford GT (of een Ford Bronco R), maar van wie het budget het niet toelaat, heeft LEGO de ultieme oplossing bedacht. Voor €49,99 kan je de nieuwe LEGO Speed Champions 76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R kopen. Dit komt neer op €0,07 cent per onderdeel. Voor dit thema is het een uitstekende prijs. Omdat er veel kleine onderdelen in de set zitten, geeft de prijs per steen wel een ietwat vertekend beeld.


De Minifigures


Er zijn twee Minifigures inbegrepen. In de Bronco neemt een stoere vrouwelijke Minifigure plaats. Zij heeft lang zwart haar dat over haar schouder valt en je kan kiezen tussen twee gezichten. Zij heeft een unieke print op de voor- en achterkant van het lichaam. Top om te zien dat LEGO hier kiest voor een vrouwelijke bestuurder in een rallywagen. De tweede Minifigure is een mannelijke coureur. Hij neemt plaats achter het stuur van de Ford GT. Ook deze Minifig heeft een unieke print op de voor- en achterkant van het lichaam.

76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R 76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R

De bouw en speelfuncties


76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R

De bouw van de Bronco verschilt van de Ford GT. Waar de GT gebruikt maakt van een vast chassis-onderdeel, begin je bij de Bronco met 2×16 Studs Plates die je vervolgens aanvult met 2×4 steentjes. Beide auto’s zijn redelijk simpel in de opbouw en bieden niet al te veel uitdaging, maar daardoor is dit thema wel heel toegankelijk voor bouwers die nog weinig ervaring hebben met LEGO. Zoals we gewend zijn van dit thema, is LEGO niet bang om gebruik te maken van (te) veel stickers. Het blijft altijd een secuur werkje en dit moet je liggen. Gelukkig heeft elke sticker een toegevoegde waarde die de twee modellen naar een hoger niveau tillen.


Ford Bronco R

76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R

De strakke rechte hoeken van de Ford Bronco komen mooi tot zijn hun in deze set. De kleuren (zwart met rood) en de blauwe bumper waar de twee reservewielen op rusten, zijn prachtig vertaald in LEGO. Het dak van de Bronco kan je makkelijk demonteren zodat je twee Minifigures kan laten plaatsnemen. Maar hier ligt meteen een minpunt. Het dak ligt heel los op de auto waardoor hij er makkelijk afvalt. Als kinderen hiermee een race willen houden, mag je er rekening mee houden dat de Bronco als een cabrio de finish over zal rijden. Als je de Speed Champion alleen als display model gebruikt, ga je hier weinig last van ondervinden.


Ford GT Heritage Edition

76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R

De Ford GT blinkt uit in de mooie ronde vormen en die zijn altijd moeilijk te vertalen naar een LEGO set. De designers hebben hier prachtig werk geleverd. De oranje kleur staat in contrast met het blauw, waardoor de auto een exotische look krijgt. De achterkant van de Ford GT was mijn persoonlijke favoriete onderdeel van het model om te bouwen. De twee transparante onderdelen aan de achterkant geven je een blik op de motor in de auto. De designers hebben heel slim gebruikgemaakt van deze onderdelen.


Conclusie


76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R

De LEGO Speed Champions 76905 Ford GT Heritage Edition and Bronco R weet mij vanaf het begin tot het einde te bekoren. De aanwezigheid van de 20-tal stickers (per auto) voelt niet storend en ze passen stuk voor stuk perfect bij de auto’s. De Ford Bronco is hier de showstopper en verdient alle lof. Het model is in balans van de voor- tot achterbumper, met als eindresultaat een prachtig verzamelobject (of racemonster voor de allerkleinsten). De Ford GT doet zeker niet onder aan zijn collega, maar is in vergelijking met de Bronco kleiner en minder stoer. Deze set is mijn favoriete Speed Champions set van 2020/21 en kan het fans van het thema ten zeerste aanraden.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vind. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?