Enige tijd geleden lanceerden we de inschrijving voor de Bouwsteentjes Speed Champions Reviewclub. We hebben uit alle inschrijvingen drie bezoekers geselecteerd die aan de slag mochten met één van de nieuwe LEGO Speed Champions sets die gesponsord worden door Unieke Bricks. Wat ze van deze sets vinden lees je hieronder. Tevens hebben we een leuke aanbieding voor wie deze sets op het oog hebben.
De reviews hieronder zijn geschreven door drie bezoekers van Bouwsteentjes. We hebben een vijftal vragen gesteld om ze op weg te helpen bij het schrijven. De conclusies en meningen zijn die van de betreffende bezoeker. Wij hebben de teksten enkel gecontroleerd op spel- en schrijffouten en waar nodig gezorgd voor een betere leeservaring.
We hebben voor het gemak de reviews zo ingedeeld dat je eerst de volledige conclusie leest zodat je direct weet of de sets de moeite en het geld waard zijn. Daaronder kun je de volledige review lezen door op de accordeonknop (‘lees de volledige review‘) te klikken en daaronder kun je de foto’s bekijken die gemaakt zijn door de reviewers.
Berichtinhoud:
- LEGO Speed Champions 76914 Ferrari 812 Competizione
- LEGO Speed Champions 76915 Pagani Utopia
- LEGO Speed Champions 76916 Porsche 963
- Over Bouwsteentjes Reviewclub
- Gratis Speed Champions Polybag aanbieding
LEGO Speed Champions 76914 Ferrari 812 Competizione
Gastreview en foto’s door: Erica de Boer
De LEGO Speed Champions Ferrari 812 Competizione is een stevige, snel uitziende auto. Met wat nieuwe elementen ook wel wat verrassend. Het gefriemel met de vele stickers en de gebroken plate geven een wat nare nasmaak. Toch oogt de auto mooi, ook wat gladder, platter en daardoor sneller dan eerdere auto’s.
Lees de volledige review
Doorgaans hou ik mij weinig bezig met auto’s. Merken, modellen, kenmerken zeggen mij niet zoveel. Ik vind een auto gewoon mooi of niet. Maar voor deze review wilde ik toch wel iets meer weten. Via een zoekmachine wordt geraden wat ik wil weten als ik Ferrari 812 Competizione intyp. Daarin komt vooral, specificaties en prijs voor. Maar ook ‘sound’. Die woordcombinatie levert 79.000 resultaten op waarvan bijna de helft filmpjes zijn. Logisch, want hoe omschrijf je een geluid? Je kunt het beter laten horen. Heeft de LEGO variant ook zo’n geluid, en is deze auto een echte snelheidskampioen? We gaan het zien.
De doos en inhoud:
In de doos zitten 2 genummerde zakjes, de bouwinstructies, een stickervelletje, een zakje met wieldoppen en een chassis. Ik heb niet veel Speed Champions sets, een stuk of 5, maar dit chassis ken ik niet. Via Bricklink word ik niet wijzer, het elementnummer wordt niet herkend. Via de set zelf kom ik op Bricklink ook niet verder. Blijkbaar heeft nog niemand de parts daar in de database gezet. Dan maar weer via de zoekmachine. En daar stuit ik op een interview met Christopher Leslie Stamp waarin een paar nieuwe elementen worden besproken. Het Chassis (3385) en de wielbogen (3387). Vanuit de tekst begrijp ik dat dit chassis de auto lager op de weg laat liggen.
Ook ontdek ik dat er geen Brick Separator bij zit. Een gemis met al die stickers die geplakt dienen te worden. Ik vind dat nu net zo’n handig hulpje. Gelukkig bezit ik een arsenaal van dit element dus met de stickers moet het goed komen. Ik kom ook de nieuwe wielbogen tegen. Deze moeten ervoor zorgen dat de afwerking bovenop een gladder resultaat geeft en minder ‘dik’ oogt doordat het een hele Plate hoogte mist.
De bouw en speelfuncties:
We beginnen met een maken van de Minifiguur, die ik er niet echt als een stoere racer uit vind zien. Hij heeft een moersleutel in zijn hand, zou dit dan de monteur zijn en komt de bestuurder later?
De bouw oogt stevig. Maar ik vind het gebruik van een sticker op een zijkant van een 1×1 Brick waar al een print op zit erg jammer. Ook zit er een hele smalle sticker bij die lastig recht te plakken is als de Lego elementen al op elkaar zitten. De achterlichten bestaan uit trans-clear rode 1×1 tegels waar een zwarte cirkel op geprint is. Deze zijn niet gecentreerd en het is me niet duidelijk hoe ik die tegels er dan op moet doen, of deze zwarte cirkels meer dan rechts, links, omhoog of omlaag moeten. Maar misschien wil ik te perfectionistisch zijn.
Met zakje 2 bouw ik de voorkant van de auto met weinig bijzondere dingen. Wel moet ik goed kijken hoe de stickers precies bedoeld zijn. En ik kom een donkergrijze plate tegen waar een stukje gebroken is! Normaliter laat ik een bouwwerk dan even links liggen om LEGO te contacteren, maar vanwege deze review bouw ik toch maar door in de hoop dat het weinig effect op het geheel zal hebben. Helaas zie je toch aan de voorkant dat deze aan de rechterkant wat wijkt.
Het resultaat is een stoere auto die stevig oogt en ook stevig aanvoelt. De gele stickers die de gehele bovenkant sieren vragen erom om lijnrecht geplaatst te worden, wat ik lastig vind. Vooral de achterste sticker, de kleinste, zit niet naar mijn zin. Ik vergelijk de wegligging nog even met de Toyota Supra (LEGO set 76901) die qua bouw er wel wat op lijkt (of is dat vloeken in de kerk?), maar dan zie ik geen verschil. Pas als je de auto’s vanaf de onderkant bekijkt zie je een verschil. Een tweede Minifig komt er niet. Dus blijkbaar heeft deze Ferrari een veelzijdige bestuurder die ook wat reparaties kan doen. Al hoop ik, gezien het prijskaartje van de echte Ferrari, dat niet nodig is.
Conclusie (jouw mening over de set in eigen woorden):
De LEGO Speed Champions Ferrari 812 Competizione is een stevige, snel uitziende auto. Met wat nieuwe elementen ook wel wat verrassend. Het gefriemel met de vele stickers en de gebroken plate geven een wat nare nasmaak. Toch oogt de auto mooi, ook wat gladder, platter en daardoor sneller dan eerdere auto’s.
LEGO Speed Champions 76915 Pagani Utopia
Gastreview en foto’s door: Bas de Bouwer
Ik ben erg te spreken over deze set. Het begint al bij de grote selectie interessante onderdelen, die dit voor een MOC-bouwer al een leuke set maken. Daarna komt het aangename bouwproces, waarin leuke bouwtechnieken worden gebruikt. Het toppunt daarvan vind ik het gebruik van de deurtjes voor het nabootsen van de bijzondere spoiler van de Utopia. Tenslotte mag ook het eindresultaat er zijn. Het is moeilijk om op deze kleine schaal een auto herkenbaar na te bouwen (zeker de ronde vormen van moderne sportauto’s).
Sommige van de eerdere Speed Champions sets zou ik niet kunnen herkennen zonder hun stickers met logo’s en merknamen. Bij de Pagani speelt dat zeker niet. Het LEGO model is goed herkenbaar als de Pagani Utopia. Het spreekt mij erg aan, dat alle belangrijke elementen van de auto met steentjes zijn nagebootst (en dus niet te veel wordt gesteund op prints en stickers). De belangrijkste details die niet met steentjes zijn nagebouwd, zijn de uitlaten en de koplampen. Deze zijn op de steentjes gedrukt. Het gevolg is dat het model er zelfs zonder stickers goed uit ziet. Dus als je echt geen stickers wil plakken, dan kan je dat achterwege laten zonder dat het eindresultaat er onder lijdt.
De LEGO adviesprijs voor de LEGO Speed Champions Pagani Utopia set is € 24,99. Voor deze set vind ik dat een schappelijke prijs en met de kortingen die er na verloop van tijd ongetwijfeld komen (of zelfs al zijn) kan ik deze set helemaal aanraden.
Lees de volledige review
De Utopia is de nieuwste superauto van het automerk Pagani. Hij moet zo’n € 2,5 miljoen euro kosten en naar verluidt was dit nieuwe model al uitverkocht voordat het officieel aan de wereld werd onthuld. Voor iedereen die mis heeft gegrepen, is er gelukkig nu een LEGO versie van de Utopia beschikbaar in de nieuwe serie LEGO Speed Champions. In deze review kijk ik wat deze LEGO set in huis heeft.
De doos en inhoud:
De doos bevat een instructieboekje, een klein stickervel, een los chassis onderdeel en 2 zakjes met steentjes (in totaal 251 onderdelen). Het formaat van het stickvel valt bij mij meteen in de smaak, want ik ben niet zo’n fan van stickers plakken (hoeveel ik ook mijn best doe, ze zitten nooit allemaal recht).
Bij het openen van de zakjes, valt mijn oog meteen op een aantal nieuwe LEGO steentjes. Sommige onderdelen zijn helemaal nieuw dit jaar. Anderen zijn vorig jaar geïntroduceerd, maar had ik nog niet zelf in de hand gehad. Dit maakt mij als bouwer van eigen creaties al enthousiast over de set voordat er twee steentjes op elkaar staan.
De bouw en speelfuncties:
De instructies starten zoals gebruikelijk met het bouwen van de chauffeur. Hij draagt een stijlvol zwart tenue, met een gedetailleerde grijze en zilveren print en een aantal blauwe accenten. Aan de voorkant loopt de print door van het bovenlijf naar de benen. Op de achterkant van het bovenlijf wordt het ontwerp voortgezet. De haren van de chauffeur zullen de fans van LEGO Harry Potter bekend voorkomen. In het zwart is dit model namelijk al jaren in gebruik voor Harry, maar in deze set is deze pruik voor het eerst beschikbaar in Dark Orange (donker oranje). De minifigure heeft de voor Speed Champions gebruikelijke steeksleutel vast en kan ook worden voorzien van een bijpassend gekleurde zwarte helm. Een leuk figuurtje, met topkwaliteit print.
De bouw van de auto begint met het chassis element. Het gaat hier om een nieuwe versie van dit onderdeel, die nog meer ruimte geeft aan de binnenkant van de auto. Die extra ruimte wordt later in de bouw goed gebruikt om leuke stoeltjes in te maken. Eerst wordt gewerkt aan de achterkant van de auto. De Pagani Utopia heeft een zeer kenmerkende achterkant. Met kunstige bouwtechnieken wordt de bijzondere helling van de achterzijde van de auto in deze LEGO-versie vakkundig nagebootst. Daarnaast wordt de bijzondere spoiler van de Utopia heel creatief nagebootst. Het gebruik van simpele autodeurtjes voor deze constructie vind ik een prachtige vinding.
Daarna wordt ook de voorkant van de Utopia met interessante technieken nagebootst, met onder andere een stukje ondersteboven bouwen, gebruik van Minifigure schaatsen en nabootsing van de bijzondere split in de neus van de Utopia. In de constructie van de voorzijde wordt gebruik maakt van meerdere 1×5 plates. Ik ben duidelijk nog niet gewend aan het bestaan van deze oneven lengte plate (dit onderdeel is vorig jaar geïntroduceerd en dit is pas de tweede set die ik bouw met dit onderdeel er in). Bij het zien van de instructie ging ik automatisch op zoek naar twee 1×6 plates, maar die waren uiteraard niet te vinden.
Om de voorruit van de Pagani na te maken, heeft LEGO een nieuw onderdeel gemaakt. De bijzondere rondingen van de voorruit en het dak van de Pagani zijn uiteraard wat versimpeld om binnen het LEGO systeem te kunnen passen, maar desondanks vind ik het een goede weergave van het voorbeeld. En wat mij in positieve zin opvalt aan dit onderdeel, is de kwaliteit van het drukwerk. De gedrukte grijze kleur van de raamstijlen komt goed overeen met de grijze kleur van de omringende LEGO steentjes. Dit is bij voorgaande Speed Champions sets wel anders geweest!
Zoals we van LEGO kunnen verwachten, is de bouwhandleiding makkelijk te volgen. Eén misser heeft LEGO wel gemaakt, namelijk in de stap van het plaatsen van de uitlaten. De vier uitlaten zijn gedrukt op een ronde 2×2 tegel. De oriëntatie van deze tegel is van belang, maar in de handleiding is niet te zien welke kant boven moet. Ik moest naar de foto op de doos kijken om de juiste oriëntatie te kunnen kiezen.
Conclusie (jouw mening over de set in eigen woorden):
Ik ben erg te spreken over deze set. Het begint al bij de grote selectie interessante onderdelen, die dit voor een MOC-bouwer al een leuke set maken. Daarna komt het aangename bouwproces, waarin leuke bouwtechnieken worden gebruikt. Het toppunt daarvan vind ik het gebruik van de deurtjes voor het nabootsen van de bijzondere spoiler van de Utopia. Tenslotte mag ook het eindresultaat er zijn. Het is moeilijk om op deze kleine schaal een auto herkenbaar na te bouwen (zeker de ronde vormen van moderne sportauto’s).
Sommige van de eerdere Speed Champions sets zou ik niet kunnen herkennen zonder hun stickers met logo’s en merknamen. Bij de Pagani speelt dat zeker niet. Het LEGO model is goed herkenbaar als de Pagani Utopia. Het spreekt mij erg aan, dat alle belangrijke elementen van de auto met steentjes zijn nagebootst (en dus niet te veel wordt gesteund op prints en stickers). De belangrijkste details die niet met steentjes zijn nagebouwd, zijn de uitlaten en de koplampen. Deze zijn op de steentjes gedrukt. Het gevolg is dat het model er zelfs zonder stickers goed uit ziet. Dus als je echt geen stickers wil plakken, dan kan je dat achterwege laten zonder dat het eindresultaat er onder lijdt.
De LEGO adviesprijs voor de LEGO Speed Champions Pagani Utopia set is € 24,99. Voor deze set vind ik dat een schappelijke prijs en met de kortingen die er na verloop van tijd ongetwijfeld komen (of zelfs al zijn) kan ik deze set helemaal aanraden.
LEGO Speed Champions 76916 Porsche 963
Gastreview en foto’s door: Sybrin Hendrikx
LEGO innoveert niet alleen qua bouwtechnieken binnen het Speed Champions thema, maar probeert ook de diversiteit van het wagenpark te vernieuwen. Deze Hypercar is daar een goed voorbeeld van, een type auto wat ik erg toejuich. Hoewel de bouw weinig weet te verrassen en het voornamelijk stapelen van blokjes is, mag het eindresultaat er wel wezen. Eenmaal compleet ziet de set er zeer goed uit. Een nadeel zijn de vele stickers, die ook vaak in elkaar over lopen. Ik snap dat LEGO marge laat aan alle stickers, maar gezien de hogere prijs en toch ook de marketing van dit thema, zou een optie voor minder marge stickers wel fijner zijn zodat het verloop beter werkt.
Hoewel de Minifigure niet overeenkomt met de 963 coureurs, is deze desondanks een zeer gedetailleerd en goed ogende. Doordat er geen specifieke auto aan verbonden is, kan deze worden gebruikt voor andere Porsche modellen, wat wellicht de keuze verklaart.
Met een onderdeelprijs van €0,09 is de LEGO Speed Champions 76916 Porsche 963 prima aan de prijs, zelfs met een dubbele licentie van zowel Porsche als de 24 Uur van Le Mans. Voor de gemiddelde autofanaat is dit een zeer goede set om in huis te halen, zeker als vele stickers plakken geen probleem is.
Lees de volledige review
De 24 uur van Le Mans is een van de meest toonaangevende races over de wereld, met een enorme historie en jaarlijks een groot evenement in Frankrijk. Dit jaar is de 100e verjaardag van deze iconische race, en met de recent geïntroduceerde Hypercar klasse (prototype raceauto’s die iets meer overeenkomen met straat legale auto’s) zijn er sinds lange tijd veel merken weer aan de voorzijde van het veld te vinden; Toyota, Peugeot, Ferrari, en ook Porsche doen dit jaar een gooi naar de overwinning. De Porsche 963 kon het Speed Champions team dan ook niet weerstaan om dit jaar aan de line-up toe te voegen. Weet de set op aerodynamisch vlak te innoveren en de eindstreep zonder problemen te halen?
De inhoud en doos:
Op de doos zien we de 963 over een (onbekend) circuit scheuren. Naast het Porsche Logo zien we rechtsonder ook het logo van de 24 Uur van Le Mans. Het is niet de eerste LM (lees Le Mans) auto die het thema ons brengt, vorig jaar hadden we namelijk de Ferrari 512M uit de jaren 70, alleen hier ontbrak dit logo. Wellicht dat het te maken heeft met de nieuwe marketing en de 100 jarige verjaardag? De ontwikkeling van deze Hypercar telt 280 onderdelen verdeeld over 2 zakjes, een stickervel met 34 stickers (het is tenslotte een raceauto) en een klein chassisonderdeel voor de veiligheidseisen natuurlijk. Een leuk feitje; de Porsche is een LMDh auto, dit type wordt vanaf een bestaand chassis opgebouwd, iets wat de set dus ook doet. Met een adviesprijs van €24,99, is de prijs per onderdeel €0,09 de beste waarde.
De Minifigure:
Een raceauto heeft een uitblinkende coureur nodig, en die is aanwezig. De torso en benen zijn voorzien van een gedetailleerde raceoverall van Porsche Motorsport. Zowel voor als achter is veel detail aangebracht. Wat wel vreemd is, is dat deze overall totaal niet overeenkomt met de daadwerkelijke overall die gedragen wordt door de coureurs van de 963. Deze zijn voornamelijk zwart met aan weerszijden een rode streep. Dit terwijl de Minifigure een voornamelijk witte overall heeft. Was dit een bewuste keuze van LEGO, of was de overal tijdens de ontwikkeling nog niet bekend?
De bouw en speelfuncties:
Anders dan de meeste auto’s, wordt er niet gebruik gemaakt van het standaard 8-wide chassis, maar een kleiner 4-wide chassis. De bouw is jammer genoeg wat simpel te noemen, en afgezien van enkele studs-not-on-top constructies is het voornamelijk blokjes stapelen. Dit is erg jammer, maar een set hoeft niet onnodig ingewikkeld te zijn om er goed uit te zien. Door de bouw dien je vele stickers aan te brengen om zo de livery goed tot zijn recht te laten komen. Welgeteld 34 stickers maken de auto compleet. LEGO heeft hier een leuke easter egg in verwerkt: op de zijpanelen staat het startnummer 75, een verwijzing naar het 75 jarig bestaan van Porsche. Ter viering hiervan zet Porsche naast de 2 standaard raceauto’s een derde wagen in voor de 24-uursrace; met startnummer 75 wel te verstaan.
De highlights uit de bouw zijn gering, maar er zijn een aantal hoogtepunten. De koplampen bijvoorbeeld; deze zijn opgebouwd uit een 1×2 halfround tile, nieuw in transparant, en geven de dunne koplampen perfect weer. Ook de achterkant is een vernuftig snot-festijn, waarbij de led strip knus tussen panelen zit met behulp van de nieuwe 1x1x2/3 snot brick (babysnot). De beste NPU (nice part usage) zit hem in de sharkfin; dit is een onderdeel wat vaak gebruikt wordt in Star wars sets, maar nu als aerodynamisch snufje hier is terug te vinden. Het onderdeel is langer dan het doet vermoeden, maar wordt ‘slim’ verstopt in het verloop van de cockpit. Een extra plus door de vele nieuwe onderdelen van dit jaar is dat de wielkasten nu een Tile accepteren aan de bovenzijde, waardoor het profiel van de auto nog lager kan, hier is gretig gebruik van gemaakt, er is bijna geen enkele stud te vinden.
De Minifigure past ondanks de kleine cockpit precies goed. Hier zit ook de grootste teleurstelling van de set naar mijn mening. Er is gebruik gemaakt van een simpel stuurtje, en dat is erg jammer. Moderne raceauto’s gebruiken vaak een uitneembaar racestuur, iets wat we terugzagen in de Mercedes W12 afgelopen jaar, en dit jaar bij de Mclaren Solus. Waarom LEGO dit niet heeft toegevoegd is mij een raadsel, Ik heb zelf even de stuurkolom uit de Mercedes gehaald en in deze auto geplaatst, en het past perfect. Jammer, hier verliest de set toch een paar punten op.
Een ander punt van kritiek op de set is de nieuwe cockpit. LEGO heeft dit jaar speciaal voor dit type auto’s een nieuwe cockpit ontwikkeld van 4 studs breed. Deze cockpit sluit naadloos aan op het bodywork en past geheel binnen het systeem van bouwen. Ook deze wordt voorzien van een goede print van boven tot onder. Waar het wringt is hoe geometrisch deze cockpit oogt. Afgezien van de ronding aan de voorkant is er geen ronde lijn te bekennen, alles is kaarsrecht. En dit in schril contrast tot de echte auto; deze zogeheten ‘teardrop canopies’ of ‘domes’ zijn vaak erg rond, iets wat totaal niet matcht met dit nieuwe onderdeel. De oudere 4 stud brede cockpit (gebruikt in 6 stud brede Speed Champions sets) was in mijn ogen een betere match geweest, ondanks dat deze niet helemaal goed aansluit.
Andere aspecten van de set die niet helemaal aansluiten op de echte auto zijn de toch wat hoge zijkanten, de splitter aan de voorkant die te groot is en te ver uitsteekt, een te brede neus en de toch wat simpel ogende achterkant. Hier had LEGO wellicht beter een elastiek kunnen gebruiken voor het achterlicht (zoals in de Bugatti Chiron), om deze nog dunner en iets ronder te maken. Ook de door de keuze om de neus 3 studs breed te maken ontstaan er links en rechts wat diepe gaten, die van voren toch vreemd ogen.
Conclusie (jouw mening over de set in eigen woorden):
LEGO innoveert niet alleen qua bouwtechnieken binnen het Speed Champions thema, maar probeert ook de diversiteit van het wagenpark te vernieuwen. Deze Hypercar is daar een goed voorbeeld van, een type auto wat ik erg toejuich. Hoewel de bouw weinig weet te verrassen en het voornamelijk stapelen van blokjes is, mag het eindresultaat er wel wezen. Eenmaal compleet ziet de set er zeer goed uit. Een nadeel zijn de vele stickers, die ook vaak in elkaar over lopen. Ik snap dat LEGO marge laat aan alle stickers, maar gezien de hogere prijs en toch ook de marketing van dit thema, zou een optie voor minder marge stickers wel fijner zijn zodat het verloop beter werkt.
Hoewel de Minifigure niet overeenkomt met de 963 coureurs, is deze desondanks een zeer gedetailleerd en goed ogende. Doordat er geen specifieke auto aan verbonden is, kan deze worden gebruikt voor andere Porsche modellen, wat wellicht de keuze verklaart.
Met een onderdeelprijs van €0,09 is de LEGO Speed Champions 76916 Porsche 963 prima aan de prijs, zelfs met een dubbele licentie van zowel Porsche als de 24 Uur van Le Mans. Voor de gemiddelde autofanaat is dit een zeer goede set om in huis te halen, zeker als vele stickers plakken geen probleem is.
Met de Bouwsteentjes Reviewclub kun jij als bezoeker van Bouwsteentjes de kans krijgen om een LEGO set te reviewen. Wij zullen zo nu en dan een oproep plaatsen waarin we kandidaten zoeken voor het testen van een set inclusief het schrijven van een korte review. Heb jij interesse in een set en denk je dat jij er iets pakkends over kan schrijven? Meld je dan aan zodra we een oproep plaatsen. Wij selecteren uit alle aanmeldingen de hoeveelheid kandidaten aan de hand van de beschikbare hoeveelheid sets.
De bezoekersreviews publiceren we samengevat in één artikel. We zullen een begeleidend schrijven en een vragenlijst bijvoegen zodat je precies weet waar je op moet letten. Zo kun jij andere LEGO fans precies vertellen wat ze van de sets kunnen verwachten en of ze een aankoop waard zijn.
LEGO Speed Champions aanbieding
Deze reviews werden medemogelijk gemaakt door Unieke Bricks die de sets heeft gesponsord. Heb jij na het lezen een van deze sets op het oog? Profiteer dan van deze speciale actie waarbij je een gratis LEGO Speed Champions McLaren Solus Polybag krijgt. Bij besteding vanaf €30 aan LEGO Speed Champions sets krijg je de Polybag gratis. Gebruik tijdens het afrekenen de code S3A2HJUD om de set te bemachtigen.
Deze actie is geldig tot en met 30 april 2023 of zolang de voorraad strekt.