LEGO Ideas is het platform waar LEGO fans hun eigen creaties (MOC’s) – waarvan ze denken dat het als echte LEGO set potentie heeft – in kunnen sturen. Maar hoe werkt LEGO Ideas precies, wat zijn de voorwaarden, hoe promoot je jouw project en waar kijkt het LEGO Ideas review board naar? Dit en meer lees je in deze handige “Alles over LEGO Ideas handleiding”.


LEGO Ideas: Het ontstaan

LEGO Ideas is ontstaan in 2011 en heette in eerste instantie LEGO CUUSOO. LEGO CUUSOO is geboren als samenwerking tussen LEGO en het Japanse CUUSOO. LEGO CUUSOO was destijds enkel bedoeld voor de Japanners. Een project dat ingezonden werd had maar 1.000 supporters nodig om kans te maken om als LEGO set uitgebracht te worden. In 2014 werd LEGO CUUSOO omgedoopt tot LEGO Ideas en vanaf dat moment kon iedereen een project inzenden. Tevens werd de minimale drempel aan supporters opgekrikt naar 10.000.

LEGO Ideas, het ontstaan_ LEGO CUUSOO

Door de jaren heen heeft LEGO Ideas – we noemen het vanaf nu enkel nog maar LEGO Ideas – voor de nodige sets gezorgd die door fan-designers bedacht waren. Veelal zijn de sets gebaseerd op bestaande IP’s (Interlectual Property), maar er zitten ook veel authentieke projecten in het scala aan LEGO Ideas sets.


LEGO Ideas: De basisprincipes

Als je een project instuurt op LEGO Ideas, dan zul je merken dat er een grote lijst is aan voorwaarden. Deze voorwaarden zijn bepalend of jouw idee dan al wel of niet toegelaten kan worden. De voorwaarden zijn ten aller tijde in te zien op deze pagina op LEGO Ideas. In feite kun je de onderstaande voorwaarden als basisrichtlijnen hanteren. Let erop dat je minimaal 13 jaar oud moet zijn om een project in te zenden!

LEGO Ideas: de basisprincipes


LEGO Ideas: Het magische 10.000!

Voldoe je aan de voorwaarden, dan zal jouw inzending vroeg of laat goedgekeurd gaan worden. Zodra dit gebeurt word je hierover ingelicht en is het tijd om de 10.000 supporters te verzamelen. Maar er zit een addertje onder het gras. Nieuwe projecten gaan een aantal fases in voordat ze überhaupt de 10.000 supporters kunnen bereiken. De fases kun je het beste zien als grove schifting in het aanbod. Voorheen bleven projecten erg lang staan. Zelfs bij weinig supporters kon een project te lang aangemeld zijn, terwijl er nauwelijks beweging was in het aantal supporters. De regels zijn daarom – ten goede – aangepast.

LEGO Ideas: Het magische 10.000!

Kort gezegd krijg je bij acceptatie initieel 60 dagen de tijd om 100 supporters te verzamelen. Zodra dit aantal bereikt is, krijg je er 365 dagen bij. Bij het bereiken van 1000 supporters krijg je er nog eens 182 dagen bij. Ditzelfde gebeurt zodra je de 5000 supporters bereikt. Op deze manier zullen niet interessante of slapende projecten vroeg of laat verdwijnen. Toffe en opvallende projecten zullen meestal ruim op tijd de 10.000 bereiken.

Er is geen garantie dat een set uitgebracht gaat worden als het de 10.000 supporters heeft bereikt (zie het review-board hieronder). Wat wel een garantie is is dat je drie LEGO sets mag uit mag zoeken met een totale waarde van maximaal $500. De sets worden dan naar jou toegestuurd als beloning/prijs. Dit gebeurt ongeacht het project wel of niet als set uitgebracht gaat worden.


LEGO Ideas: Het review-board

Zodra de 10.000 supporters bereikt zijn, zal het LEGO Ideas review-board gaan kijken of jouw project dan ook daadwerkelijk als set uitgebracht kan worden. Dit proces neemt al snel drie maanden in beslag. Tijdens deze LEGO Ideas Review rondes wordt er gekeken naar diverse factoren die bepalen of de set wel of niet geschikt is.

LEGO Ideas: Het review-board

Per jaar zullen er drie review-rondes plaatsvinden. Januari (3e review van het voorgaande jaar), mei (1e review van dat jaar), september (2e review van dat jaar). Tijdens de review-rondes kan het zijn dat er besloten wordt om één of meerdere sets in productie te nemen. Aan de andere kant is het goed mogelijk dat geen enkel idee het tot een set schopt.

LEGO Ideas: Het review-board


LEGO Ideas: De verdiensten

Als een project de review-board heeft overleefd en de productie ingaat, wordt er natuurlijk het één en ander aan het ontwerp aangepast. Het ontwerp zal door LEGO Designers zo worden aangepast, dat het een waardig LEGO setje wordt. De bedenker zal met voorwoord in het instructieboekje worden vermeld en verdient 1% van de totale verkopen (royalties). Dit is naast de drie sets met een totale maximale van $500 die als beloning worden weggegeven voor het behalen van de 10.000 supporters. Om het nog wat leuker te maken krijg je ook nog eens 10 sets van de door jou ingezonden idee.

LEGO Ideas: De verdiensten

Nu lijkt 1% maar een schijntje. Dat is het ook als je het vergelijkt met wat LEGO eraan overhoudt. Een snelle berekening laat zien dat 1% aanzienlijk kan zijn. Stel dat er van de LEGO Ideas 21310 Old Fishing Store (€159,99 NL/BE) 20.000 exemplaren worden verkocht, dan levert dit al snel €32.000 op. Natuurlijk is dit afhankelijk van de regio’s, de verkoopprijzen en overige belastingen en kosten. De berekening is bedoeld om je een idee te geven wat het op kan leveren.


LEGO Ideas: Marketing van jouw project

Niet elk project zal even makkelijk de 10.000 bereiken. Dit is afhankelijk van veel factoren. Spreekt een project aan en weet het een bepaalde sentiment te raken, dan zal het snel supporters vergaren. In de meeste gevallen is er wel iets meer voor nodig. Marketing van een project is iets wat niet onderschat mag worden. Dit kan op diverse manieren gerealiseerd worden. Het belangrijkste is dat er contact gelegd wordt met LEGO fan websites. Nu lichten wij uit eigen initiatief elke week een project uit, maar 95% van de websites doet dat niet. Dit hoeft niet te betekenen dat ze dat niet willen. Het is een kwestie van contact leggen en brutaal de vraag stellen of ze jouw project willen uitlichten. Let er wel op dat het een project moet zijn die de moeite waard is.

LEGO Ideas: Marketing

Daarnaast is het gebruik van social media belangrijk. Maak een aantal accounts aan bij de platformen die er zijn en promoot het project. Flickr is een website waar foto’s op geplaatst kunnen worden. Er is ook een grote LEGO community aanwezig die elke dag de laatste MOC’s bekijken. Zorg er dus voor dat je ook Flickr gebruikt. Maar onderschat Instagram niet!

Zorg dat jouw project de mensen aanspreekt die er iets mee hebben. Is jouw project gebaseerd op een serie of film, tag dan de acteurs, studio, regisseur of fans en laat zien dat jij er iets van hebt gemaakt en dat er steun nodig is. Het kan maar zo zijn dat je heel onverwacht enorm veel supporters zal vergaren.

Als laatste is het heel belangrijk om binnen de community op LEGO Ideas actief te zijn. Je kunt reageren op het project van een ander, maar vergeet deze dan ook niet te steunen. Laat het weten en geef aan dat je zelf ook een project hebt. Plaats altijd een directe link naar jouw idee bij de reacties.


LEGO Ideas: misvattingen

Helaas staat het LEGO Ideas platform bekend als platform waar veel saaie en ongeïnspireerde projecten worden ingezonden. Het is jammer dat er zo over gedacht wordt, want dit is helemaal niet het geval. De bedoeling van het platform is dat ingezonden projecten de steun van LEGO fans krijgen. Dat wat niet aanspreekt, zal ook niet snel de 10.000 supporters behalen. Jij hebt dus alle macht in handen om – dat wat leuk is en jij graag ziet verschijnen – een boost te geven. LEGO Ideas werkt hetzelfde met stemmen als op jouw favoriete politieke partij. Geef je geen stem en laat het je koud, dan heb je er geen invloed op. Ga dan nadien zeker niet klagen over dat wat het haalt en jou niet aanspreekt! Gebruik dus jouw stem, het is maar één klik op de knop.

LEGO Ideas: Misvattingen

Dat wat mooi is wordt niet uitgegeven!“, is ook zo’n misvatting. Er komt heel wat moois uit, maar niet alle projecten of sets zullen jou aanspreken. Ook hier geldt, zie je iets moois, breng vooral jouw stem uit. Het review-team berust hun keuzes op veel factoren. De afzetmarkt, licenties, totale prijs, soortgelijke sets in eigen portfolio, originaliteit, etc. Niet alles is mogelijk en veel zullen het niet halen. Daarnaast is LEGO een bedrijf dat winst wil maken en zullen dit factor ook mee laten wegen.

Er zijn die zeggen dat LEGO Ideas “minder” wordt. Wat er precies met minder wordt bedoeld is wat gissen, maar men is ontevreden. Dat kan en dat mag. Niet alles kan naar wens zijn, maar vergeet niet dat niet alles naar jouw smaak kan zijn. Ook wij vinden bepaalde keuzes jammer, maar soms is het niet anders. Er zullen genoeg zijn die het wel geweldig vinden.

LEGO Ideas is doorgestoken kaart!” De klacht is te begrijpen. Projecten die saai zijn en alsnog de 10.000 supporters behalen, daar kun je natuurlijk vraagtekens bij zetten. Maar niets is minder waar. Net als alle andere misvattingen geldt ook hier de macht van de stemmer. Niet algeheel onbelangrijk is de strategie die de bedenker hanteert, maar ook sentiment speelt mee. Heb jij iets waar je heel gevoelig voor bent – bijvoorbeeld schattige dieren of mooie architectuur – en komt dit overeen met het sentiment van andere LEGO fans, dan zal een project al snel veel supporters weten te bereiken.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?