Het afgelopen jaar heeft LEGO over diverse thema’s een totaal van 824 nieuwe sets uitgebracht. Van Duplo tot Dots, voor iedereen zat er wel wat leuks tussen. Aangezien elk mens een ander smaakpallet heeft, leek het ons leuk om onze persoonlijk top vijf LEGO sets van 2020 te delen met de lezers van Bouwsteentjes. Hierbij de favoriete vijf van de redactie en het thema waar wij in 2020 het meest enthousiast over waren.


Begin december is de redactie uitgebreid met een vrouwelijke redactielid. Gezien vrouwen spreekwoordelijk altijd eerst mogen, beginnen we met de top vijf van Florien:

1. LEGO Ideas 21322 Pirates of Barracuda Bay
De piraten zijn terug! Een 2-in-1 Ideas set die een ode brengt aan het mooiste Lego piratenschip dat ooit is uitgebracht. Vol details en bijzondere parts om mee te bouwen. Het doet me denken aan de classic piraten-sets van mijn jeugd en alleen al vanwege de nostalgische waarde moet deze bovenaan in mijn top 5.

2. Harry Potter 75978 Diagon Alley
Ik hou van de Harry Potter sets en dit is toch wel een van de mooiste die vorig jaar is uitgebracht. Veel te zien en te bouwen, modulair en vol Minifigures. Het rijtje winkeltjes ziet er aantrekkelijk uit. Alleen het lavendelkleurige gebouw met de oranje ruiten spreekt me wat betreft kleurgebruik niet zo aan. Waarschijnlijk tezamen met de prijs de enige reden dat ik deze (nog) niet in huis heb staan.

3. Creator Expert 10270 Bookshop
De modular van 2020 stelde me niet teleur. Esthetisch prachtig, vol details en ik vind zelf het herfstige grachtenpanden-uiterlijk van de gebouwen heel mooi. Het enige waar op af te dingen valt is dat er nogal weinig boeken aanwezig zijn voor een boekenwinkel. Maar die heb je met wat extra 2×2 Tiles zo zelf toegevoegd.

4. Harry Potter 75979 Hedwig
Ook van de Harry Potter serie, maar als vogelliefhebber kon ik deze niet weglaten. Het mechaniek is kunstig bedacht en de uil leent zich goed als basis om een andere vogel van te maken. Voor mij als MOC-bouwer dus een mooie set voor mijn collectie.

5. Technci 42113 Bell Boeing V-22 Osprey
Hier is al zoveel over gezegd, maar oh wat is het jammer dat deze set gecanceld is. Ik had hem graag in huis gehaald, ook al ben ik normaliter geen Technic bouwer, dit ziet er gewoon heel stoer uit! Realistisch, mooie kleuren met dat oranje en zou fantastisch staan hangend aan het plafond van mijn LEGO-zolder.

Thema: LEGO Brick Sketches
Je kan heel veel meer met dit soort ‘fotolijstjes’. Hopelijk komen er nog meer van uit met verschillende thema’s. Zou ook leuk zijn als er bekende kunstportretten van gemaakt worden, bijvoorbeeld het Meisje met de Parel van Vermeer.

21322 Pirates of Barracuda Bay


Al meer dan vijf jaar zorgt hij ervoor dat de hele Benelux elke dag voorzien wordt van het laatste LEGO nieuws. De volgende top vijf is van Mister Bouwsteentjes himself, Michiel:

1. Super Mario 71374 Nintendo Entertainment System
De set voelt in alles compleet. De bouw is zeer gevarieerd, op momenten uitdagend, het prikkelend de zin om verder te bouwen en er is goed nagedacht over de (speel) functies en de werking daarvan. De Easter eggs zijn ook te GEK. Het feit dat je optioneel het Mario-figuur kunt gebruiken voor een herbeleving van de hoogtijdagen van de NES, is een zeer prettige bijkomstigheid. De set is in mijn ogen op alle vlakken perfect.

2. Ideas 21322 Pirates of Barracuda Bay
Waarschijnlijk heeft de nostalgie een flinke invloed op mijn keuze voor deze set. Dit is wat ik als kind graag wilde hebben, maar waar mijn ouders geen geld voor hadden. Nu waren de sets destijds een stuk eenvoudiger, maar zo voelde het niet. Deze set biedt veel waar LEGO bekend om staat, een leuke afwisselende bouw, het verhaal of het bedenken van verhalen, een vleugje fantasie, het herbouwen en allerlei kleine details, verstopplekken enz. Kort gezegd, piraten, wat wil een mens nog meer.

3. Ideas 21323 Grand Piano
De LEGO Ideas Grand Piano is een set die niet enkel uniek is omdat het een instrument is, maar ook omdat het een bepaald publiek aan zal spreken. Je weet niet wat je krijgt tot je hem bouwt. Het is een bouwwerk dat meer te bieden heeft dan in eerste instantie het geval lijkt. De bouw is gevarieerd en soms uitdagend, maar ook verrassend in opbouw. Het functioneren van de piano d.m.v. de app is goed bedacht. Het is een set die zeer goed als eye catcher in huis geplaatst kan worden, zonder dat het er als speelgoed uit gaat zien.

4. Seasonal 80105 Chinese New Year Temple Fair
Dit is gemakkelijk één van de sets van 2020 die veel te bieden heeft. Diverse kraampjes om te bouwen, een temple, Minifigures, accessoires en bomen. Er is een grote variatie qua bouwwerken die tezamen een mooi geheel vormen. Laat ik dit nou juist het meest positieve aan de set vinden. Je combineert de bouwwerken zoals je dat graag wilt, kunt perfect een rollenspel creëren en het past ook nog eens goed in een lay-out. De set voelt compleet en mede door de details en de bouw daarvan, weet de set het tot mijn top 5 te schoppen.

5. City 60250 Mail plane
Gezien de andere sets, is dit een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een klein setje die eigenlijk in een handomdraai gebouwd is. Er zijn nagenoeg geen speelfuncties verwerkt en de set is dus afhankelijk van wat de gebruiker er mee doet. Ook de Minifigure is niet bijzonder, laat staan de bouwtechnieken of de onderdelen. Laat nou juist dit de punten zijn waarom deze set één van mijn favorieten is van dit jaar. De eenvoud en de afwerking doet me denken aan de sets van vroeger. Het Minifiguur diende als extra om een rol te spelen en niet om te verzamelen, er werd enkel aangebracht wat nodig was zodat het lijkt op wat het moet zijn. De prijs is daarnaast ook nog eens in orde. Wat wil je nog meer van een setje van een tientje?

Thema: LEGO Friends
LEGO Friends weet mij elk jaar te verrassen met nieuwe sets en een grote diversiteit aan onderwerpen. Hoewel ik zelf verre van fan ben van de Minidolls en weinig sets van het thema in huis haal, kijk ik uit naar het nieuwe aanbod. Vorig jaar (in navolging van het jaar daarvoor) stond onder andere in het teken van het beschermen van de natuur. Het is een onderwerp dat belangrijk is en via deze sets op een kindvriendelijke en niet politieke manier voor wordt gelegd. Daarnaast is Friends enorm divers qua soort sets, waarvan de meeste origineel en creatief zijn. Ik had makkelijk kunnen kiezen voor een thema als Super Mario, waar de innovatie er van afdruipt, maar ik kijk graag naar een evergreen thema dat minstens net zo innovatief is geweest, enkel niet op technologisch vlak. Vandaar dat Friends het thema van 2020 is waar ik positief op terug kijk.

71374 Nintendo Entertainment System


Dat de redactie van Bouwsteentjes internationaal georiënteerd is blijkt wel uit het feit dat we ook een Belg in ons midden hebben. Kjelle staat dag en nacht klaar om Bouwsteentjes te voorzien van het laatste nieuws. Hierbij zijn top vijf:

1. Creator Expert 10270 Bookshop
Als grote fan van de LEGO Modular Buildings mag deze set uiteraard niet in het lijstje ontbreken. Naar jaarlijkse traditie komt deze set vanaf dag 1 in de verzameling. Mede door de bijzondere architectuur en gebruik van kleuren wist deze set mij te bekoren.

2. Creator Expert 10277 Crocodile Locomotive
Aangezien ik in het echte leven treinbestuurder (machinist) ben, hebben trein-gerelateerde sets snel mijn interesse gewekt. Het was al een aantal jaren geleden dat we nog eens een trein kregen buiten het LEGO City thema. Mijn enthousiasme was dus groot bij de eerste geruchten over deze set. Mijn verwachtingen werden meer dan ingewilligd en laat me hopen dat er in de toekomst nog meer trein-sets zullen verschijnen.

3. Creator Expert 10273 Haunted House
Wat is er nog leuker dan pretpark attracties? Juist ja, attracties in LEGO. Deze set wist een diepe indruk achter te laten door het mechanisme van de droptoren. Tevens zit de set boordevol easter eggs naar andere sets en thema’s.

4. Ideas 21323 Grand Piano
Het LEGO Ideas platform staat garant voor bijzondere sets die anders nooit het levenslicht gezien zouden hebben. Met de Grand Piano bouw je een miniatuurmodel van een piano. De bouw was zeer uitdagend en interessant te noemen. En d.m.v. de Powered Up functies kan je muziek “maken” en afspelen. Precies alsof het uit de piano komt. Deze sets kunnen mij dankzij hun bijzondere aard altijd bekoren.

5. Harry Potter 75979 Hedwig
Nog een bijzondere set dit jaar was de Harry Potter Hedwig set. De designers zijn er goed in geslaagd Hedwig te vertalen in LEGO vorm. Niet alleen dat, maar hebben ze bijkomstig voor een leuke speelfunctie gezorgd. Met een mechanisme is het mogelijk de vleugels te bewegen. Als groot Harry Potter fan mocht deze natuurlijk niet ontbreken en verdiend het zijn plaats in deze top 5

Thema: 18+
Het jaar 2020 zal de geschiedenis van de (LEGO) boeken ingaan als het jaar waarin 18+ geïntroduceerd werd. Het laat niet alleen zien dat LEGO zich bewust is van ons als volwassen verzamelaar, maar ook dat ze zich hierop willen focussen. Uiteraard zijn deze sets ook geschikt voor andere doelgroepen, maar is het ook een soort van erkenning Het 18+ label heeft zich doorheen 2020 bewezen door tal van sets uit te brengen die anders niet zo voor de hand liggen geweest waren. Met name hun stokpaardje, het LEGO 10276 Colosseum, is hier een voorbeeld van. Voor mezelf kan ik in dit thema veel raakpunten en interesses terugvinden en is inmiddels mijn favoriete reeks aan sets.

10270 Bookshop


Als één van de twee eindredacteuren zorgt Chris, samen met Michiel, ervoor dat alle artikelen op Bouwsteentjes zo goed als vautloos worden klaargezet voordat ze gepubliceerd worden. Hierbij zijn top 5:

1. Harry Potter 75978 Diagon Alley
De nummer 1 is voor mij zonder twijfel Diagon Alley. Als Harry Potter-fan, was ik blij dat deze fameuze straat opnieuw op Minifigure-schaal is uitgebracht. Er is van alles te zien in en om de winkels en ze zitten boordevol referenties aan de boeken en de films. Het is echt een genot om naar te kijken en om aan te bouwen. Ik heb de set samen met mijn vader gekocht; een project waaraan we beide kunnen bouwen. En zo onze passie voor LEGO kunnen delen. Deze set is daarom in alle opzichten bijzonder te noemen.

2. Ideas 21322 Pirates of Barracuda Bay
Een set die grote indruk op mij maakte, was Pirates of Barracuda Bay. De set is imposant, kent leuke bouwtechnieken en ziet er ook nog eens indrukwekkend uit. Je kunt de set opbouwen als schip of als gestrand wrak. Dat je zelf kunt kiezen hoe je de set neerzet, draagt bij aan de aantrekkingskracht. En een terugkeer naar het super vette piraten-thema is natuurlijk ook fantastisch. Daarom een plekje op de tweede plaats.

3. Creator Expert 10270 Bookshop
De LEGO Creator Bookshop was dé modular van 2020. Als verzamelaar van deze gebouwen, mag deze niet ontbreken in mijn top 5. Het leuke van deze set is dat het twee gebouwen zijn. Ook voelde het als een dikke stap vooruit ten opzichte van Downtown Diner en Corner Garage. Toch kan de Bookshop naar mijn mening niet tippen aan sets zoals de Parisian Restaurant en Detective Office, daarom geen eerste plaats.

4. Harry Potter 75980 Attack on the Burrow
Als LEGO Harry Potter-fan is Attack on the Burrow misschien wel het meest aantrekkelijke bouwwerk van de afgelopen tijd. Het is uitdagend om te bouwen, de constructie zit goed in elkaar en er was een hoop te zien en te beleven. Ik mocht deze set reviewen en deze heeft mij aangenaam verrast.

5. Creator Expert 10275 Elf Club House
Het was ontzettend leuk om mijn kerstdorp dit jaar voor het eerst vorm te geven. En het Elf Club House was een mooie toevoeging. Het bouwwerk ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar heeft ook een aantal leuke functionaliteiten. Het huisje kan echter niet tippen aan zijn voorganger, het Gingerbread House. Daarom komt-ie op de vijfde plek

Thema: 18+
Als ik nieuwe LEGO sets zie, maakt mijn hart altijd even een sprongetje. Welke bouwtechnieken zijn er gebruikt? Zijn er weer nieuwe onderdelen? Welk verhaal heeft de set te vertellen? Het zijn aspecten die voor mij bepalen of een set de moeite waard is. Mede daarom scoren Harry Potter en LEGO Ideas hoog op mijn lijstje, maar afgelopen jaar heeft de ‘nieuwe’ 18+ lijn voor mij het meeste punten gescoord. Vooral met het Spookhuis en de Elf Club House. Zoveel grote en uitdagende sets, met soms een mooi narratief. Daarom staan deze serie sterk op mijn nummer 1.

75978 Diagon Alley


Joost is inmiddels al een aantal maanden actief bij Bouwsteentjes. Van alle redactieleden bij Bouwsteentjes is hij door ons benoemd als ‘Master of MILS’. Samen met Florien zijn ze de grootste MOC-bouwers die rondlopen op de redactie. Hierbij zijn top vijf:

1. Creator Expert 10274 Ghostbusters ECTO-1
Trip down memory lane. Mooi uitgevoerd en gaaf als display model.

2. LEGO Ideas 21322 Pirates of Barracuda Bay 
Deed me heel erg denken aan het piratenschip die ik als 10 jarige gespaard had. Tevens leuk om te zien dat pirates een opleving had hierdoor.

3. Creator Expert 10273 Haunted House
Gewoon een super cool gebouw, vooral heel mooi met de werkende lift erin.

4. Promotional 40409 Hot Rod
Leuke City uitvoering van de Model Team versie. Mooie maat voor City zonder verlies van veel details.

5. City 60267 Safari Off-Roader
Mooie heruitgave van een in mijn ogen klassieke City set.

4. Thema: 18+
Mijn thema is 18+, omdat dit thema de volwassen LEGO fan op de wenken kan bedienen. Ik zie hier een hele mooie toekomst in.

10274 Ghostbusters Ecto-1


Als laatste de top vijf van Peter. Met zijn leeftijd die steeds dichter bij de 50 dan de 40 komt, is hij de ouwe rot op de redactie. Het ‘vroeger was alles beter’ virus krijgt steeds meer vat op hem. Hierbij zijn favoriete vijf:

1. Ideas 21324 123 Sesame Street
Poe Hee! Als we het dan toch over vroeger hebben… Sesamstraat, wie is er niet groot mee geworden? Hoewel de set kleiner is dan het oorspronkelijke concept, is het eindresultaat een mooie set geworden met de leukste Minifigures van 2020. Het huis zit vol met herkenningspunten van de slaapkamer van Bert en Ernie tot het nest van Pino. Dat Super Grover het helaas niet heeft gehaald als Minifigure mag de pret niet drukken.

2. Star Wars 75288 AT-AT
Dat vroeger alles beter was gaat voor deze set niet op. LEGO heeft al een aantal versies uitgebracht van dit iconische voertuig uit Episode V, maar deze 2020 versie is toch wel één van de beste. Vooral het breder maken van de cockpit waardoor er nu drie Minifigures plaats kunnen nemen is hele goede zet geweest van LEGO. Als display model ziet deze AT-AT er behoorlijk imposant uit.

3. Art 31198 The Beatles
Is het Ministeck? Is het Diamond Painting? Nee het is LEGO Art! Een set met een ongeveer 2900 ronde Tiles, wie verzint zoiets? De set bevat 0,0 bouwuitdaging, maar desondanks is het een gave set om te bouwen. Net als bij een puzzel worden de contouren steeds meer zichtbaar, iets wat heel verslavend werkt. Het klinkt misschien gek, maar het plaatsen van alle ronde Tiles werkt warempel rustgevend. Als het eindresultaat dan ook nog een portret is van één van de beste artiesten ooit, John Lennon, dan mag deze niet ontbreken in mijn top 5.

4. Speed Champions 76897 1985 Audi Sport Quattro S1
Als er een Thema is dat zich in 2020 opnieuw heeft uitgevonden, dan is het wel Speed Champions. Het verbreden van de auto’s met twee Studs heeft het thema een nieuw elan gegeven. De auto’s bevatten door deze simpele zet veel meer details en zien er daardoor realistischer uit. Mijn favoriete auto van 2020 uit deze serie is dan ook de 1985 Audi Sport Quattro S1 geworden. Met zijn typische hoekige vormen komt deze auto in mijn ogen het dichtst in de buurt bij het bronmateriaal.

5. Technic 42111 Dom’s Dodge Charger
Je kan met deze set maar twee kanten op. Of je vindt hem geweldig of je vindt het helemaal niets. Aangezien hij in mijn top vijf staat geldt voor mij optie één. De ‘ten seconds car’ uit de film Fast and the Furious ziet er wat onafgemaakt uit, maar daardoor krijgt hij juist die onverwoestbare uitstraling die bij deze auto hoort. De auto bevat een aantal leuke functies waardoor hij mijn top vijf mag afsluiten.

Thema: Helmet Collection
Als thema van het jaar heb ik gekozen voor het subthema: Helmet Collection. De eerste drie Star Wars helmen en de Iron Man helm nodigen uit om deze serie te gaan verzamelen. Het zijn perfecte display sets en zijn plezierig om te bouwen. Ik heb ze alle vier in mijn bezit en hoop dat LEGO doorgaat met dit thema in 2021. Als we de geruchten mogen geloven, dan gaat dit wel goed komen!

21324 123 Sesamestreet


Laat wat van je horen!

Zoals je ziet zijn er een aantal sets die bij meerdere redactieleden in de smaak vallen. Ook zijn er een aantal opvallende verschillen. Wat vind je van onze top vijf? Kun je je hierin vinden of heb je zelf een hele andere set op nummer één staan? We zijn benieuwd wat jouw favoriete set van 2020 is. Laat het weten met een reactie in de comments!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?