In 2012 werd een bouwbare R2-D2 al op de markt gebracht, die door de community met luid gejuich werd onthaald. Enkele jaren later mag de set op pensioen en werd hij uit de (virtuele) winkelrekken gehaald. Voor al de fans die de set toen niet hebben kunnen bemachtigen, heeft LEGO nu een remake in de vorm van de LEGO Star Wars 75308 R2-D2. Grijp dat moment, want in het leven krijg je zelden een 2de kans. Wij vroegen ons af welk traject R2-D2 heeft afgelegd sinds zijn eerste verschijning op het grote witte doek tot de LEGO set die je sinds 1 mei in huis kan halen. Kevin dook daarom dieper in de geschiedenis van het karakter.


Iedereen kent R2-D2 (Artoo voor vrienden) natuurlijk. Hij is een van de weinige personages (samen met C-3PO) die in elke film/serie is verschenen, zelfs in de minder populaire TV Serie Rebels. Hij begon zijn carrière op een kruiser waar hij de persoonlijke robot van Padmé Amidala werd nadat hij haar had geholpen om door de blokkade van de Trade Federation te komen. Daarna vond je Artoo telkens aan de zijde van zijn nieuwe meester, Anakin Skywalker. Nadat Anakin had gekozen voor de ‘Dark Side’ werd Artoo toegewezen aan kapitein Raymus Antilles. In de volgende jaren heeft Artoo verschillende meesters gekend. Hij was de persoonlijke robot van Owen Lars, Luke Skywalker en zelfs Jabba the hutt. Zijn laatste (bekende) strijd was aan de zijde van Poe Dameron in de Batlle of Exegol. Maar wat was zijn rol nu in LEGO Star Wars?


R2-D2 als Minifiguur

Artoo is uitgebracht in twaalf verschillende variaties. Van de klassieke stijl in het wit, met een wit hoofd en grijze details tot de nieuwere stijl met een zilverkleurig hoofd, wit lichaam en blauw/grijs details. Je hebt zelfs een ‘Snowmen R2-D2” die je exclusief kon bemachtigen in LEGO 9509 Advent Calender uit 2012. In totaal is Artoo in 55 verschillende sets verschenen in al zijn variaties. Vier jaar geleden heeft BrickVault een video gepubliceerd op Youtube waarin ze elke R2-D2 minifiguur bespreken. Zeker de moeite waard om even te kijken.

RD-D2 LEGO minifigure


LEGO Technic R2-D2

In 2002 verscheen de LEGO 8009 Technic R2-D2 die bestond uit 242 onderdelen. Hij had elektronische elementen en zelfs een ronddraaiend hoofd. Hetzelfde jaar kwam er ook een Droid Collectors set uit, waar je naast R2-D2 ook aan de slag kon met C-3PO. Het is misschien niet de mooiste R2-D2 in LEGO vorm, maar voor die tijd was het de grote bouwbare Artoo.


LEGO Mindstorms & BOOST

In 1999 bracht LEGO 9748 Droid Developer Kit uit. In de set vond je verschillende bouwbare Star Wars droids en één van die droids was de enige echte R2-D2. 20 jaar na het uitbrengen van deze set bracht LEGO, onder het nieuwe thema LEGO BOOST, de 75253 Droid Commander uit. Hiermee kunnen jonge LEGO fans kennismaken met enkele STAR Wars droids die je tevens kunt programmeren.


LEGO Ultimate Collector’s Series

In 2012 kon de wereld voor het eerst kennismaken met de UCS R2-D2. Hier zag je de bekende Artoo zoals je hem nog nooit eerder had gezien. LEGO 10225 R2-D2 werd voor veel LEGO star Wars fans het ultieme verzamelobject dat niet mocht ontbreken in je collectie. Hij kwam met fantastische details zoals een intrekbaar steunwiel, frontpanelen die open kunnen met daarachter de legendarische elektronische arm en een cirkelzaag, een draaibaar hoofd en een naamplaatje met de gegevens van R2-D2.

Negen jaar later kan iedereen Artoo weer in huis halen en krijg je (opnieuw) de kans om een van de legendarische Star Wars figuren die ooit zijn gemaakt aan je LEGO-collectie toe te voegen. Zoals R2-D2 zou zeggen: ‘PIT TI TUUU TIPT TI TI TUUUUUUUUUU TI PIP TU TUUUUT PI PI’.

r2-d2 10225 75308


Wat is jouw herinnering aan R2-D2?

R2-D2 heeft dus een rijke geschiedenis, zowel in de films als in LEGO sets of als Minifigure. Wat is jouw leukste of beste herinnering aan Artoo? Is het een set, jouw eerste R2-D2 Minifig of geheel iets anders? Laat het weten in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?