Op 1 april wordt de LEGO Creator Expert 10283 Space Shuttle Discovery gelanceerd. In de rijke historie van LEGO zijn er meer dan 40 sets verschenen waarin een Space Shuttle voorkomt. In deze special gaat Peter terug in de tijd en neemt een aantal van die sets onder de loep. Fasten your seatbelt en vlieg mee met de diverse Space Shuttles. To infinity and beyond!


LEGO Town 1682 Space Shuttle Launch


LEGO Town 1682 Space Shuttle Launch

De eerste set in deze special begint natuurlijk met de eerste echte LEGO Space Shuttle set die uitgebracht werd, de LEGO Town 1682 Space Shuttle Launch. De set bestaat uit een bouwbare Space Shuttle en een lanceertoren. In het ruim van de shuttle bevindt zich een kleine satelliet. De set bevat ook nog een NASA transportwagen waarmee de astronaut naar de Space Shuttle gebracht wordt. De lanceertoren wordt op een 32×32 Baseplate geplaatst. Het setje bevatte 392 onderdelen en werd in 1990 uitgebracht.


LEGO Town 6339 Shuttle Launch Pad


Special Space Shuttle

De tweede set in deze special is de LEGO Town 6339 Shuttle Launch Pad uit 1995. De set bestaat uit een complete lanceerbasis inclusief controlecentrum. De Space Shuttle is uitgerust met stuwraketten en in het ruim van de shuttle bevindt zich een satelliet. De satelliet kan met een arm in de ruimte geplaatst kan worden. De set wordt geleverd met vier Minifiguren, waaronder één astronaut, en bestaat in totaal uit 1230 onderdelen. In vergelijking met de LEGO 1682 Space Shuttle Launch is duidelijk te zien dat deze set veel meer te bieden heeft dan zijn voorganger. Niet alleen is het aantal onderdelen vele malen groter, ook qua details en het onderdelengebruik zijn er stappen gemaakt.


LEGO Technic 8480 Space Shuttle


Special Space Shuttle

Een jaar later, in 1996, kwam LEGO met de LEGO Technic 8480 Space Shuttle op de proppen. De uit 1368 onderdelen bestaande Shuttle bevat een knap staaltje techniek en is behoorlijk uitdagend om te bouwen. De set bevat een 9V systeem waarmee er, met behulp van motoren, een satelliet in de ruimte gepositioneerd kan worden. Dat deze set zeer vooruitstrevend was, is te zien aan het feit dat het uitgerust was met glasvezelkabeltjes waarmee de werking van de straalmotoren gesimuleerd werd. Blijkbaar waren deze glasvezelkabels een te dure investering gezien ze maar in vijf sets voorgekomen zijn. Hoewel deze LEGO Technic set lang niet zo gedetailleerd en afgewerkt is als menig LEGO Space Shuttle, is het wel de enige in zijn soort.


LEGO Discovery 7470 Space Shuttle Discovery-STS-31


Special Space Shuttle

Wie denkt dat de 10283 Space Shuttle Discovery de eerste set is waar enkel de Space Shuttle zonder raket in voorkomt, heeft het mis. In 2003 is er namelijk al een set uitgebracht met daarin de Discovery in de hoofdrol. Deze set is uitgebracht in samenwerking met de tv zender Discovery Channel. De set bestaat uit 828 onderdelen. Hoewel dit model driemaal zo weinig onderdelen heeft dan de 2021 versie, bevat de set verrassend veel details. Net als met het model dat vanaf 1 april te koop is, is er een Hubble telescoop toegevoegd. Een displaystandaard ontbreekt.


LEGO Creator Expert 10231 Shuttle Expedition


In 2010 werd de LEGO Creator Expert 10213 uitgebracht. Deze set is een klein jaar beschikbaar geweest in de reguliere handel. Doordat het lanceerplatform waarop de Space Shuttle rust te fragiel was ontworpen heeft LEGO besloten de set uit de handel te halen en hem te vervangen voor de LEGO Expert 10231 Shuttle Expedition. Met 1230 onderdelen, 26 meer dan zijn voorganger, en twee nieuwe astronauten, is dit voor veel fans één van de mooiste Space Shuttle sets die LEGO tot nu toe heeft uitgebracht. Naast de Shuttle en het lanceerplatform, bevat de set vier schijnwerpers en een onderhoudsautootje dat tevens de lancering filmt.

LEGO 10231 uit 2011

Hieronder de verschillen tussen de LEGO 10213 en de 10231 zoals dat destijds op het LEGO Ambassador Network werd medegedeeld.

  • The fuel tank has been reinforced with supports to strengthen the assembly
  • The landing gear is strengthened to function better across many different floor types
  • The Cargo doors can now be more rigorously opened and closed
  • The entire build has been reworked to limit opportunities for misplacing elements
  • Astronauts now have wigs in addition to their helmets (1 male, 1 female). Face prints are also different.
  • The new set now has 1,230 elements
  • New Satellite can be securely positioned on the new mechanical arm
LEGO 10213 uit 2010

LEGO Batman Movie Bat-Space Shuttle


Special Space Shuttle

De laatste in deze Space Shuttle special, is de LEGO Batman Movie 70923 The Bat-Space Shuttle uit 2018. De set bevat 643 onderdelen en is met zijn zwarte kleur de vreemde eend in de bijt. Blijkbaar heeft Batman nog niet genoeg aan zijn Bat-Wing en wil hij de ruimte verkennen met zijn Bat-Space Shuttle. In het ruim van de Space Shuttle is ruimte voor een klein voertuig waarmee hij naar alle waarschijnlijkheid over de planeten die hij bezoekt wil rijden. De set is minder gedetailleerd dan de voorgaande Space Shuttle set, maar bevat wel meer randbouwwerken en Minifigures.


LEGO 10283 NASA Space Shuttle Discovery


LEGO 10283 NASA Space Shuttle Discovery

Last but not least, althans voorlopig, de LEGO 10283 NASA Space Shuttle Discovery. Deze set is de grootste en meest gedetailleerde Space Shuttle set die LEGO tot op heden heeft uitgebracht. De set is speciaal ontwikkeld ter ere van het 40 jarige bestaan van de Space Shuttle en dat het in april precies 31 jaar geleden is dat de STS-31 missie heeft plaatsgevonden. Dit is de missie waarbij de Hubble Space Telescoop in een baan om de aarde werd gebracht. Met ruim 2354 onderdelen, bevat de set er dubbel zoveel als de Shuttle Expedition. Ditmaal ontbreekt de raket, maar is er wel een bouwbare Hubble Space Telescope toegevoegd en kun je de Space Shuttle en telescoop op een standaard plaatsen. Mini- en Microfigures ontbreken. De NASA Space Shuttle Discovery is te koop via LEGO voor €179,99.


Geef jouw mening!

Hoe vind jij de evolutie van LEGO Space Shuttle sets en welke van de bovenstaande of niet genoemde Space Shuttle sets sets heb jij in je bezit? Is er volgens jou een set die eigenlijk aan dit overzicht had moeten worden toegevoegd? We lezen graag welke set jouw het meeste boeit. Laat het weten in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?