Met ruim 900+ sets was 2021 een jaar met ongekend veel bouwplezier voor LEGO fans van alle leeftijden. Het is tevens het jaar waarin LEGO flink in heeft gezet op de LEGO for Adults lijn (ook wel bekend als 18+ en Adults Welcome). Want van die 900+ sets zijn er 47 verschenen met een 18+ label. Maar welke zijn dat en wat maakt nou dat een set met ‘LEGO For Adults’ aangemerkt wordt. Dat en meer lees je in dit artikel.


LEGO For Adults

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zegt een LEGO For Adults (18+) set niets over de moeilijkheidsgraad van de te bouwen set. Integendeel, want er zijn genoeg die perfect geschikt zijn voor kinderen (afhankelijk van de leeftijd). De sets zijn bedoeld om aan te sluiten bij wat volwassenen tof vinden, waarmee ze kunnen ontspannen en te zorgen voor een creatief oplaadmoment. Aldus LEGO.

Desondanks zijn de meeste sets dermate groot (qua onderdelen) dat ze toch enige vorm van bouwuitdaging te bieden hebben. In drie gevallen zijn GWP sets voorzien van een 18+ label, de Mini Adidas Originals Superstar, FC Barcelona Celebration en Luke Skywalker’s Lightsaber. Theoretisch passen ze onder de noemer LEGO For Adults vanwege de categorieën die LEGO hanteert, maar zijn vreemde eenden in de bijt. Dus de term LEGO for Adults heeft niets te maken met de moeilijkheidsgraad, maar is bedoeld om aan te duiden dat de set gericht is op volwassenen.

LEGO Botanical Banner

De LEGO For Adults sets die nu verkrijgbaar zijn zijn onder te verdelen in diverse interesses of categorieën en daardoor geschikt voor diverse mensen. LEGO fans van het eerste uur ofwel de echte AFOL, zijn allang op de hoogte van de diversiteit aan sets. Voor volwassenen die graag ontspannen en zichzelf niet direct aanmerken als fan van LEGO, zal er waarschijnlijk een wereld opengaan. De interesses hieronder kort uitgelegd.

 • Amusement – sets gebaseerd op films en shows die bestaan uit Display sets
 • Kunst, design en muziek – sets waarbij de natuur, huisinrichting, muziek en kunst centraal staat
 • Reizen en geschiedenis – sets met nadruk op architectuur, wonderen, geschiedenis en reizen
 • Star Wars – sets voor volwassen met Star Wars als rode draad
 • Wetenschap en technologie – sets met de focus op wetenschap en technologie (met name ruimtevaart)
 • Voertuigen – iconische en andere voertuigen in LEGO vorm, zowel Technic als System sets

LEGO AFOL interesses

Wel of niet 18+, Hoe zit dan nou?

Als je het overzicht hieronder bekeken hebt, zal je opvallen dat de sets bestaan uit verschillende thema’s en dat het lijkt alsof er willekeurig een 18+ label aan de sets wordt gehangen. Want lang niet alle grote sets uit bijvoorbeeld de Star Wars of Technic thema’s zijn aangeduid als LEGO for Adults. Wat de reden hierachter is is onbekend, maar dat het verwarrend is moge duidelijk zijn. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat bepaalde thema’s nu standaard een label 18+ krijgen (Creator Expert, Ideas), diverse sets ontworpen worden met dit label als uitgangspunt, en weer andere als onderdeel van een bepaald thema zonder de focus te leggen op volwassenen. Dit kan de willekeur verklaren bij bijv. Star Wars, Technic, Marvel, DC Super Heroes en Harry Potter.

LEGO for Adults


Januari 2021


Februari 2021


Maart 2021


April 2021


Mei 2021


Juni 2021


Juli 2021


Augustus 2021


September 2021


Oktober 2021


November 2021


LEGO For Adults Porsche 911

LEGO For Adults 2021 – Leuke weetjes

Nu je een goed overzicht hebt van alle LEGO for Adults sets van 2021, hebben we nog een aantal interessante weetjes voor je op een rij gezet. We zijn van plan om aan het einde van 2022 wederom een overzicht te maken van de 18+ sets zodat we deze data met elkaar kunnen vergelijken. Enjoy!

 • Er zijn 47 LEGO for Adults sets in 2021 zijn verschenen, waarvan 3 GWP-sets.
 • Van deze sets zijn hiervan 13 Creator Expert, 7 Super Heroes, 7 Star Wars en 6 Ideas.
 • Er zijn dit jaar 24 meer LEGO for Adults sets verschenen dan in 2020.
 • Als je alle 47 LEGO for Adults sets voor de verkoopadviesprijs zou kopen, ben je €7.694,56 lichter.
 • De 47 sets bij elkaar zijn goed voor 101.831 LEGO onderdelen. Dat is iets meer dan 11 Titanic sets bij elkaar.
 • Als je de totale verkoopadviesprijs van €7.694,56 zou delen door de 101.831 onderdelen, kom je uit op een gemiddelde van €0,09 per onderdeel.
 • Januari, juni en oktober zijn de maanden waarin de meeste 18+ sets zijn verschenen, maar de duurste maand met “maar” 5 sets is november.
 • November 2021 is goed voor een totale kostenplaatje van €1901,69, gevolgd door juni met €1234,92.

 • Van de 47 sets, zijn er 29 verschenen zonder Minifigures.
 • De set met de meeste Minifigures is de LEGO Marvel Daily Bugle, die bevat er namelijk 25!
 • De set met de meeste onderdelen is de LEGO Art World Map (11695).
 • De set met de minste onderdelen is de LEGO Mini Adidas Originals Superstar (92).
 • Als we de LEGO Art World Map en GWP’s niet meerekenen, is de grootste set de LEGO Titanic (9090) en de kleinste set de LEGO Everyone is Awesome (346).
 • Er zijn 16 sets die tussen de €50 – €100 kosten uitgebracht
 • Er zijn 18 sets die tussen de €100 – €200 kosten uitgebracht
 • De overige 13 sets kosten meer dan €200

Laat van je horen!

Wat vind jij van de sets gericht op volwassenen die LEGO dit jaar heeft uitgebracht? Welke van de sets heb jij in jouw verzameling zitten en welke staan op jouw verlanglijst om eraan toegevoegd te worden? Laat het weten in een reactie!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?