In dit artikel gaat Michiel in waarom de keuze is gemaakt om Bouwsteentjes door LEGO als erkende website aan te laten merken. Maar ook wat dat voor jou betekent, wat de voordelen zijn en welke misvattingen er zijn. Er kleeft ook een nadeel aan. Ook die zal hij uitgebreid bespreken.
Voordat ik een aantal ins en outs van het erkend zijn bespreek, vind ik het belangrijk om te vertellen waarom ik besloten heb hierover een artikel te schrijven. De allerbelangrijkste reden is dat we dagelijks met LEGO bezig zijn, maar eigenlijk maar weinig vertellen over wat we doen, wie we zijn, hoe het werkt, wat ervoor nodig is en ga zo maar door. Ik wil jou als bezoeker ook laten weten wat er achter de schermen gebeurt. Zie het als een kijkje in de keuken. Daarnaast merk ik dat een grote minderheid van de wereldwijde LEGO fans, het idee heeft dat LEGO bepaalt wat erkende Fan Media zeggen en hoe ze het zeggen. Ik voel me in de verste verte niet verantwoordelijk voor deze denkwijze, maar ik denk dat het deels ligt aan de communicatie van erkende Fan Media en LEGO. Er is immers weinig over te vinden op het net. Uiteindelijk lijkt het mij ook leuk om over deze onderwerpen meer te vertellen. Dit alles heeft me doen besluiten er een artikel aan te wijden. Wellicht dat er in de toekomst meer volgen.
Waarom akkoord met de nadelen?
Wellicht vraag jij je af welke nadelen er zitten aan het erkend zijn of misschien heb je hier nooit bij stilgestaan. Hierover kunnen we kort zijn. Het enige nadeel dat het erkend zijn heeft, is dat we geen gelekte afbeeldingen (visuals) mogen plaatsen of delen. Gelekt betekent in dit geval, zonder aan te kunnen tonen dat de bron van het gelekte materiaal een retailer of LEGO Store betreft. Dus als we een bron weten en het komt van bijvoorbeeld een website van een retailer, dan hebben we vrij spel. Dit is totdat we gevraagd worden het materiaal te verwijderen. Dit gebeurt zelden. De gevallen waarin dit is gebeurd, was het te wijten aan een derde partij. Denk aan bijv. Disney, Warner Bros. of andere IP-houders. Instagram en andere social media platforms kunnen we nauwelijks als bron gebruiken. Dit puur omdat de oorsprong van de leaks niet herleid kan worden. We slaan dergelijke leaks natuurlijk wel op als referentie van dat wat komen gaat. We blijven LEGO fans en zijn dan ook benieuwd waar LEGO mee bezig is. Dat mogen we, dat doen we en we bespreken deze leaks dan ook graag binnen de redactie. We verspreiden ze simpelweg niet verder.
Mocht je nou denken, “maar hoe zit het met het vrije woord?” Heel simpel. We kunnen leaks plaatsen als we dat willen, maar een voorwaarde om erkend te zijn, is dat we hiervan afzien. Doordat we zelf deze bewuste keuze hebben gemaakt, hebben we onszelf deze vrijheid laten afnemen. Een beetje stom niet? Nou nee, in tegendeel. We kunnen elk moment onze status in laten trekken en leaks posten. Maar daarbij ben ik van mening dat het belang van de community en de feedback die wij doorgeven, te belangrijk is.
Wat zijn de voordelen?
De voordelen zijn enorm. Althans, vanuit ons perspectief. Door erkend te zijn, staan we direct in contact met LEGO. Zo zijn we op de hoogte van andere community’s en RLFM (Recognized LEGO Fan Media), waar LEGO mee bezig is, kunnen we feedback doorgeven, maar fungeren we ook als directe lijn van LEGO naar jullie en andersom. Neem als voorbeeld de reviews die we schrijven. We rapporteren deze aan LEGO om de voor- en nadelen door te geven, maar belangrijker nog wat de community van de set vindt. LEGO vraagt specifiek om deze feedback zodat ze weten hoe een bepaalde set ontvangen wordt. Schroom daarom niet om gefundeerd te laten weten wat je van een set vindt!
Een ander voordeel is dat we support aan kunnen vragen. De support houdt in dat we LEGO sets kunnen aanvragen. Het doel hiervoor kan zijn reviews, winacties, bouwwedstrijden en ga zo maar door. Uiteraard zijn we bij zo’n aanvraag gebonden aan een deadline die we zelf moeten bepalen. De support vragen we over het algemeen aan voor reviews. Ikzelf zie hier van af. Dit deels door een te kort aan tijd, maar ook om de overige redactieleden meer keuze te geven in wat ze interessant vinden. Daarnaast krijgen we zo nu en dan een aanbod van LEGO om sets vroegtijdig te reviewen zodat we rond de release de review klaar kunnen hebben. Zodra we een aanbod krijgen of support aangevraagd hebben, dan melden we dit altijd in een disclaimer onder het bericht. Hiermee willen we transparantie bieden in wat we zelf kopen of verkrijgen via LEGO.
Mocht je nu denken dat we in onze handjes moeten knijpen vanwege deze voordelen, dan heb je het deels mis. Natuurlijk is het fijn om sets te “krijgen”, maar het is geen roze wolk waar we ons op bevinden. Bouwsteentjes is een LEGO fan-website. We schrijven graag over LEGO omdat het een mooi product is en we er blij van worden. Ongeacht we erkend zijn of niet, ben je als website een enorm reclamebord voor LEGO waar ze niets voor betalen. Het is gratis reclame. Door erkenning kom je direct in contact met LEGO. En ja, dan kun je sets aanvragen, maar dit is niet zonder voorwaarde. We dienen een deadline te bepalen en een rapport te schrijven, zodat LEGO weet wat de feedback is. Ook kunnen we pas sets aanvragen nadat ze uitgegeven zijn en het duurt enkele weken alvorens we de sets ontvangen. Je kunt je vast voorstellen dat dit een enorm nadeel is.
In sommige gevallen kan het vanwege tijdsnood best wel stressvol zijn. Een set bouwen is het leukste. Toch moeten er foto’s worden gemaakt en moet het op papier komen te staan. Kleine sets zijn prima te doen, maar de grote vergen meer aandacht. Een review van bijv. de Treehouse neemt al snel zo’n 10 uur in beslag. Dit is niet erg, maar het is ook niet zo dat we zomaar even een review schrijven. Precies de reden waarom we van lang niet alle (grote) sets een review publiceren. Aan het einde van de rit zijn we blij met de erkende status omdat we in contact staan met LEGO. De support is een bijkomend voordeel, maar wel één waar we aandachtig mee om moeten gaan vanwege bovenstaande redenen.
Feedback, feedback, feedback!
Feedback is belangrijk voor LEGO. Ze horen graag wat er speelt binnen de community, wat de laatste hypes zijn (bij. verlichting aanbrengen in LEGO), waar AFOL ontevreden over zijn of wat ze juist heel prettig vinden. Omdat Bouwsteentjes erkend is kunnen we die feedback vanuit de Benelux doorgeven aan LEGO. Deze feedback bestaat uit onderbouwde redenen. Met reacties als “te duur”, “lelijk”, “mooi” en “valt tegen”, kunnen wij en LEGO niets. Waar we wel wat mee kunnen is waarom iets te duur, lelijk of juist mooi is, er interessant uitziet, en ga zo maar door. Maar ook wanneer er fouten zijn in instructies, kwaliteitsproblemen omtrent onderdelen, problemen met het VIP Rewards Centre, tegenvallende promoties of de duur daarvan, etc. Zodra het onderbouwd is, weet LEGO waar het pijn- of gelukspunt ligt. Mocht jij jouw mening willen geven en doe je dat nu nog niet, te weinig of niet onderbouwd, dan vragen wij jou hierover na te denken. Er wordt wel degelijk wat met de feedback gedaan, maar dit wordt niet altijd door LEGO teruggekoppeld.
Een goed voorbeeld is het rapporteren van productiefouten omtrent onderdelen in bepaalde kleuren. LEGO heeft hiervoor feedback gevraagd en nadien aangegeven de problemen te erkennen. Het gevolg is dat ze de kwaliteit hebben verhoogd. Een ander voorbeeld waarom feedback belangrijk is, zijn de exclusives. LEGO heeft na veel kritiek besloten regionale exclusives wereldwijd beschikbaar te maken. Dit zijn enkele voorbeelden, maar het geeft aan dat feedback dus heel belangrijk is.
Objectief zijn is lastig!
Mensen heb je in alle soorten en maten. Hun voorkeuren, denkwijze, levensdoelen en prioriteiten verschillen enorm. We zijn met ruim 7 miljard mensen een bont gezelschap. Voor onze reviews, heb ik een aantal jaren geleden besloten dat Bouwsteentjes hierin zo objectief mogelijk moet zijn. Dit is moeilijk, want wat de één niet leuk vindt, vindt de ander juist weer prettig. Persoonlijke meningen of een bepaalde kijk op zaken, ontkom je bijna niet aan. Een balans vinden is dus enorm lastig. Dat wij erkend zijn betekent niet dat we daarom extra positief zijn over een set. Als de algemene mening vanuit de community negatief/kritisch is, betekent dat ook niet dat wij extra negatief/kritisch over een set zijn.
We zullen er misschien niet altijd in slagen, maar onze reviews moeten beschrijven wat je van de set kunt verwachten, niet of het bagger of top is, of wat wij persoonlijk van een set vinden. Zie het als leidraad, maar wel één waar jij het geheel mee oneens mag zijn. En dat is prima. Net als onze reviews, geldt dat ook jouw mening niet de enige kijk op een LEGO set is. Verschil is er en verschil moet er zijn. Ben je het er mee eens, laat het weten. Ben je het er mee oneens, laat het dan ook weten. Maar blijf feitelijk en geef feedback over wat jij van de set vindt. Dat communiceren we vervolgens met LEGO.
Het schrijven van nieuws is wat dat betreft anders. Dit kan altijd heerlijk objectief. Niet dat dit het schrijven ervan makkelijker maakt. De woorden vloeien niet altijd uit de vingertopjes, maar het is makkelijker te melden wat er gaat komen of is gebeurt, zonder daar een persoonlijke draai aan te geven. Aan jou om jouw mening te laten weten over het nieuws dat we te melden hebben. Vind je iets interessants, saai of twijfel je nog, laat het weten in een reactie. Voor aankondigingen vanuit LEGO, onze uitgelichte projecten en een handjevol andere artikelen, heb ik besloten daarover te rapporteren bij LEGO. Hiermee laten we zien wat wij zoal doen en de focus op leggen, alsook de eerste indruk en opinies vanuit de community.
Is erkend zijn dan beter?
Dit is geheel afhankelijk vanuit welk perspectief je het bekijkt. Als het gaat om het zijn van een fan-website en te schrijven over LEGO ongeacht het leaks zijn, dan is het erkend zijn juist geen optie. Geen leaks kunnen plaatsen, maar wel direct aan LEGO laten weten wat er binnen de community plaatsvindt, heeft voordelen voor zowel de community en Bouwsteentjes. Er zijn genoeg momenten in het jaar waarin ik twijfel of de erkenning het nog wel waard is. Met name zodra er sets lekken en we er niet over kunnen schrijven. Je wilt graag de fans op de hoogte brengen, maar de kans dat je de advocaten van LEGO op je nek haalt is groot. Anderzijds heb je de vrijheid hierover te schrijven als je niet erkend bent. Het is immers een vrije wereld. Dit is, tot een niet zo vriendelijke sommatiebrief van LEGO op de digitale deurmat valt. Toch denk ik dat het goed ingelicht zijn meer oplevert dan snel zijn met nieuws. Ook de community vertegenwoordigen vind ik belangrijker dan een gelekte set. Het gaat immers niet enkel om mij of Bouwsteentjes, maar ook over de community.
Heb je vragen? Stel ze!
Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben, dan hoor ik dat graag. Waar mogelijk zal ik antwoord geven. Vind jij dit soort inzichten leuk om te weten, dan lees ik dat ook graag. Ik zal dan vaker een dergelijk artikel schrijven. Je kunt natuurlijk ook aangeven waar je meer over te weten wilt komen. Als het een uitgebreid onderwerp betreft, zal ik daar een uitgebreid antwoord op geven via een artikel.