Voor een reeks interviews zijn we het gesprek aangegaan met verschillende LEGO Star Wars verzamelaars uit onze LEGO community ‘LEGO Verzamelaars op Facebook. Het concept is simpel. We hebben Imperial ondervragingstechnieken gebruikt om meer te weten te komen over deze verzamelaars, de verzameling en hoe de passie van het thema tot stand is gekomen. Zoals Yoda ooit zei in de film The Empire Strikes Back: “Once you start down the LEGO path, forever will it dominate your destiny”.


Robbin is de eerste verzamelaar die we hebben gesproken. Een doodgewone tiener van 16 jaar met een fantastische passie voor – je raadt het nooit – Star Wars. Toen hij 4 jaar oud was, las zijn moeder uit een Star Wars catalogus voor en zo begon stilaan zijn liefde te groeien voor Star Wars. Zijn vader was altijd al een grote fan en geeft via deze weg zijn passie door op zijn zoon. Je kunt het een soort van Star Wars erfenis noemen.

LEGO Star Wars verzamelaars met Robbin Luca De Haan
Een deel van Robbin zijn verzameling

LEGO Star Wars sets verzamelen is voor de familie een echte happening. Sinds Robbin 12 jaar oud is staat hij jaarlijks samen met zijn vader, moeder en kleine broer op verschillende LEGO beurzen. “Buiten mijn broertje van 11 is heel het gezin fan van Star Wars en staan we ook verschillende keren per jaar op beurzen in Nederland. We laten vooral onze gekochte sets zien, maar soms maak ik ook MOC’s en MOD’s van verschillende Star Wars voertuigen”. Eén van zijn favoriete MOD’s is toevallig geen Star Wars set, maar de Creator Expert ECTO-1 die hij aangepast heeft naar de auto zoals die te zien is in de originele films.

Robbin heeft een verzameling die niet alleen stopt bij LEGO, maar “alles wat los of vast staat” – zoals hij zelf omschreef – zolang er maar de dik gedrukte letters van Star Wars opstaan. Zijn LEGO verzameling bestaat vooral uit oudere sets die hij gekocht heeft op beurzen of via Facebook groepen.

“Momenteel spaar ik voor een 3D-printer zodat ik mijn eigen Stormtrooper outfit kan maken”

Robbin’s Holy Grail onder de LEGO sets, de set waar hij naar verlangt om toe te voegen aan zijn verzameling, bestaan uit twee sets. Simpelweg omdat hij niet kon kiezen. Voor de 30ste verjaardag van Star Wars (in 2007) heeft LEGO 10.000 gouden C3PO Minifigures ‘verstopt’ in verschillende sets. Die Minifig hoopt hij ooit toe te kunnen voegen aan zijn verzameling. Naast de gouden C3PO heeft hij nog de LEGO 10123 Cloud City (2003) op zijn verlanglijstje staan. De set zou hij voornamelijk kopen vanwege de selectie Minifigures die de set bevat.

LEGO Star Wars verzamelaars met Robbin Luca De Haan
Kan jij raden wat Robbin zijn favoriete set is?

Zoals je al kon lezen is Robbin stiekem een grotere fan van Minifigures dan van de echte sets. Zo heeft hij onlangs de LEGO 75012 BARC speeder with Sidecar gekocht voor de Minifigures van Captain Rex en Obi-wan Kenobi. Deze figuren spelen ook de hoofdrollen binnen zijn favoriete Star Wars tijdperk: de Clone Wars.

Ondanks de voorliefde voor de Minifigures, is er een set waar hij een heel speciaal gevoel bij krijgt. Zijn favoriete set zou je het kunnen noemen, maar het is meer dan dat. “Voor de examens had mijn vader de LEGO Star Wars UCS Slave 1 op de kast gezet en ik mocht de set samen met hem bouwen als ik zou slagen voor mijn jaar”. Hij slaagde voor zijn examens dat jaar, waardoor hij niet alleen de set samen met zijn vader kon bouwen, maar er tegelijkertijd ook een bijzondere herinnering aan overhoudt.

LEGO Star Wars verzamelaars met Robbin Luca De Haan
Robbin deelt zijn passie met heel zijn familie

We lezen graag wat jij vindt!

Ben jij ook een echte LEGO Star Wars verzamelaar? Laat ons weten als jij net als Robbin ook een (Star Wars) set hebt met een verhaal, die je wilt delen met de community.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?