LEGO bestaat dit jaar 90 jaar. Dat vieren wij met een maandelijks terugkerende rubriek, waarin we een oude LEGO set of thema onder de loep nemen. Wat heeft die ene set of dat thema te bieden, waarom werd het gemaakt, is het aangeslagen of was het een flop. Dat en meer bespreken we dit jaar in een reeks Uit den Ouden Doosch artikelen. Deze maand staat het LEGO Minitalia thema dat enkel in Italië verkrijgbaar was, in de spotlights.
LEGO Minitalia
We gaan terug naar de zeventigerjaren waarin het LEGO Minitalia thema verscheen (1970-1977). Het thema is exclusief in Italië uitgebracht. De exacte reden voor het bestaan van LEGO Minitalia is onbekend. Er gaan twee verhalen rond, waarvan de eerste de meest bekende maar tegelijktijdig ook meest onwaarschijnlijke is. Het eerste verhaal beschrijft dat LEGO rond de zeventigerjaren een aantal sets in Italië uit wilde brengen, maar tegen strenge importregels van het land aanliep. Na onderzoek blijkt dat deze regels waarschijnlijk nooit hebben bestaan voor speelgoed.
LEGO Minitalia – Ander soort plastic
Een andere reden is het testen van een ander soort (goedkoper) plastic omdat de verkoop van LEGO sets in Italië niet zo goed liep. Iets wat LEGO ook deed met OLO sets in Japan. De LEGO Minitalia sets en onderdelen werden geproduceerd in Kolding, Denemarken. Het zou gaan om steentjes die goedkoper waren om te produceren en waarvoor een ander patent van LEGO gebruikt werd. Welke van de twee verhalen op waarheid berust is, is niet bekend, maar het tweede lijkt het meest waarschijnlijke vanwege de bewijzen die te vinden zijn.
Want de LEGO Minitalia sets bestaan wel degelijk uit een ander soort plastic. LEGO steentjes worden gemaakt van ABS, die van Minitalia van een ander (goedkoper en tot op heden onbekend) soort plastic. Dit was terug te zien in zowel de steentjes als de kwaliteit. De kwaliteit was namelijk niet om over naar huis te schrijven, ze waren dunner en zagen er goedkoper uit.
Daarnaast werden de steentjes niet voorzien van een LEGO logo op de Studs en was de manier van hechten aan andere steentjes verschillend van de standaard uit die tijd. LEGO steentjes bevatten een normale Stud, Minitalia waren hol van binnen. Ook de binnenkant verschilde nogal. De standaard LEGO steentjes bevatten buisjes met een kleine inkeping die zich tussen de Studs hechten. De Minitalia steentjes werden daarentegen voorzien van kruisjes of buisjes met een diepere inkeping.
LEGO Minitalia – De uitgebrachte sets
De Minitalia lijn heeft in totaal voor 21 sets gezorgd. De sets bestonden uit huisjes, voertuigen en een aantal basic sets waarmee je diverse bouwweken kan maken. De eerste sets werden netjes voorzien van het LEGO Minitalia logo, de tweede lijn aan sets binnen dit thema verscheen eind zeventigerjaren en hierop ontbreekt de Minitalia vermelding. Deze twee sets zijn een stuk zeldzamer. Geen enkele Minitalia set bevatte Minifigures. In de galerij onderaan het artikel kun je alle sets binnen dit thema bekijken, maar hieronder hebben we enkele opvallende voor je op een rijtje gezet.
- LEGO Minitalia 1-8 Small House Set
- LEGO Minitalia 2-8 Medium House Set
- LEGO Minitalia 5-4 Large House Set
- LEGO Minitalia 23-1 Delivery Truck
- LEGO Minitalia 24-1 Train
- LEGO Minitalia 32-2 Large Ship
- LEGO Minitalia 1-12 Small Basic Set
Als je een verzamelaar bent van oude LEGO sets, dan zijn deze Minitalia sets zeker de moeite waard om in de verzameling te hebben, al is het alleen al omdat de steentjes afwijken van de standaard. Hoe dan ook, het is goed om te weten dat de LEGO Minitalia sets best exclusief zijn en er een flink prijskaartje aanhangt. Als je wil beginnen met verzamelen van deze sets, dan kun je ze vinden op Bricklink.
LEGO Minitalia – Een aantal weetjes
- LEGO Minitalia werd gemaakt in Kolding, Denemarken waarbij er voor de steentjes een ander patent van LEGO werd gebruikt.
- Dezelfde soort steentjes kwamen ook in OLO sets voor die in dezelfde periode in Japan werden verkocht.
- De eerste Minitalia sets rolden in 1970 van de band.
- Het materiaal van de steentjes was geen ABS, maar een goedkoper soort plastic. De kwaliteit van de steentjes was daardoor niet optimaal.
- De eerste LEGO Minitalia sets werden voorzien van het oude LEGO System logo, de twee latere sets uit dit thema kregen het nieuwe LEGO logo dat sinds 1973 werd gebruikt.
- De sets bevatten geen Minifigures.
Laat van je horen!
Wat vind jij van deze Uit den Ouden Doosch LEGO Minitalia special? Ken jij dit thema, was het thema jou onbekend of heb je sets van dit thema in jouw verzameling zitten? We lezen graag jouw reactie hieronder!