LEGO bestaat dit jaar 90 jaar. Dat vieren wij met een maandelijks terugkerende rubriek, waarin we een oude LEGO set of thema onder de loep nemen. Wat heeft die ene set of dat thema te bieden, waarom werd het gemaakt, is het aangeslagen of was het een flop. Dat en meer bespreken we dit jaar in een reeks Uit den Ouden Doosch artikelen. Ditmaal duiken we in de geschiedenis van het LEGO Model Team thema.
LEGO Model Team
Het is het jaar 1986, het jaar dat LEGO voor het eerst het LEGO Model Team thema introduceerde. LEGO Model Team stond bekend vanwege de grote bouwbare voertuigen die er realistischer uitzien en meer functies bevatten dan een standaard LEGO sets voor die tijd. De sets bestonden uit LEGO System en LEGO Technic steentjes. Dankzij deze samensmelting, kregen de modellen een afgewerkt uiterlijk met details en waren ze voorzien functies als sturen en te openen deuren. Elke set was voorzien van een tweede bouwinstructie, waarmee je een B-model kon maken. Binnen dit thema is in 1997 een Ferrari Formula 1 Racing Car verschenen. Dit was de enige van alle Model Team voertuigen waaraan een licentie verbonden zat.
LEGO omschrijft de sets in eigen woorden als speciaal ontwikkeld voor hen die graag van details en realisme houden. Voor die tijd waren de sets namelijk de meest levensechte die je kon kopen. Het ging zover, dat LEGO ze collector’s Item noemt. In diverse catalogi van begin negentigerjaren zijn onderstaande omschrijvingen te lezen:
Big is Beautiful!
These big models are specially designed for those who want the utmost in reality. They are the most life-like models ever made from LEGO bricks with lots of detail – LEGO catalogus 1991
Build Big!
These big models are the most realistic ever built from LEGO System bricks. The Details are as stunning as even and the sheer size of the models make them a collector’s item! – LEGO catalogus 1992 & 1993
LEGO Model Team – Collector’s Items
En met recht dat ze het toen al als collector’s items bestempelden. De LEGO Model Team sets waren erg populair en er zitten een paar pareltjes bij die tegenwoordig aardig wat geld waard zijn als je deze MISB hebt liggen. De LEGO Model Team 5571 Giant Truck spant de kroon en is (op het moment van schrijven) op Bricklink te koop voor rond de €1200 (nieuw in doos). Met andere woorden, wil je nu nog een Model Team voertuig kopen die nog een goede doos heeft, dan mag je flink in de buidel tasten. Heb je er nog een staan, koester hem dan.
In het thema zijn er tussen 1986 en 1999 in totaal 15 Model Team sets uitgebracht, waarna LEGO stopte met de productie van het thema. In het eerste jaar (1986) bracht LEGO drie sets uit. Nadien bleef het bijna vier jaar stil. In 1990 verscheen eindelijk een nieuw model, de LEGO Model Team 5591 Whirl and Wheel Super Truck. Van 1990 t/m 1999, met uitzondering van 1992, verscheen er elk jaar een nieuw Model Team bouwset. In 1993, 1998 en 1999 werden er zelfs twee nieuwe Model Team voertuigen uitgebracht. De laatste sets die verschenen waren de LEGO Model Team 5563 Racing Truck die omgebouwd kon worden tot een jeep, en de LEGO Model Team 5533 Red Fury die omgebouwd kon worden naar een Tractor Pulling tractor met slede.
LEGO Model Team – Voorloper van Creator Expert
Hoewel het thema na 1999 officieel de archieven in is gegaan, kende het een kleine opleving in 2004. In dat jaar heeft LEGO de LEGO Model Team 5541 Blue Fury opnieuw uitgebracht onder het LEGO Legends thema als LEGO 10151 Hot Rod. Dit thema was tot leven geroepen om bepaalde sets als heruitgave uit te brengen (vanwege de populariteit). Er wordt gezegd dat LEGO Model Team thema hernoemd is naar LEGO Sculptures, maar officieel is dit thema Creator gaan heten met subthema’s als sculptures, Modular Buildings en Winter Village.
De eerste sets binnen dit ‘Creator’ thema waren een mix van voertuigen en andere bouwwerken, waarvan enkele gericht waren op ervaren LEGO fans, die dezelfde ‘details en realisme’ bevatten als de levensechte modellen waarop ze gebaseerd zijn (zowel met en zonder licentie). Deze geavanceerde Creator sets zijn veelal te herkennen aan setummers die beginnen met 101xx (bijv. 10124) of 102xx (bijv. 10210). Vanwege de bijzondere periode waarin er veel thema’s en sets verschenen die ontstaan waren uit andere thema’s en ideeën, is het nogal een wirwar aan sets die beginnen met deze nummers. Pas in 2012 kwam hier meer logica in. Met de LEGO Creator Expert 10233 Horizon Express en later dat jaar de LEGO 10232 Palace Cinema, werd voor het eerste het Creator Expert thema op de doos vermeld. Dit zorgde ook voor een logische numerieke onderverdeling van sets die een geavanceerde bouw kennen en meer details bevatten.
Zoals je hebt kunnen lezen heeft het LEGO Model Team thema een rijke geschiedenis aan sets die min of meer aan de vooravond stonden van wat nu het LEGO Creator Expert thema is. Daarnaast kon je met de sets twee verschillende bouwwerken maken. Iets wat uiteraard nog steeds mogelijk is met LEGO, maar waar LEGO vandaag de dag minder focus op legt. Enkel het Creator 3-in-1 is hierop de uitzondering.
LEGO Model Team – Een aantal weetjes
- LEGO Model Team heeft door de jaren heen drie themalogo’s gekregen (1990, 1992 en 1999)
- LEGO Model Team sets bestonden uit zowel LEGO System als Technic elementen
- De LEGO Model Team 2556 Ferrari Formula 1 Racing Team was het enige voertuig uit de serie met licentie
- De nummerplaten van de voertuigen begonnen met MC of MT, waarbij MT stond voor Model Team
- De LEGO Model Team 5571 Giant Truck bevatte 1757 onderdelen, dat zijn er ruim 300 meer dan de LEGO Creator Expert Porsche 911 bevat
- De LEGO Model Team 5541 Blue Fury is in 2004 opnieuw uitgebracht onder het thema LEGO Legends maar dan onder de naam Hot Rod
Laat van je horen!
Wat vind jij van deze Uit den Ouden Doosch LEGO Model Team special? Ken jij dit thema, was het thema jou onbekend of heb je sets van dit thema in jouw verzameling zitten? We lezen graag jouw reactie hieronder!