LEGO bestaat dit jaar 90 jaar. Dat vieren wij met een maandelijks terugkerend rubriek, waarin we een oude LEGO set of thema onder de loep nemen. Wat heeft die ene set of dat thema te bieden, waarom werd het gemaakt, is het aangeslagen of was het een flop. Dat en meer bespreken we dit jaar in een reeks Uit den Ouden Doosch artikelen. We beginnen met de LEGO Modular Buildings Collection, een favoriet bij veel volwassen LEGO fans.
LEGO Modular Buildings
15 jaar geleden verscheen de eerste LEGO Modular: de LEGO 10182 Cafe Corner. Deze set was ontwikkeld door Jamie Berard die verantwoordelijk is voor meerdere Modular Buildings. Het gebouw met een modulair concept was het gevolg van een passieproject van Jamie. The LEGO Group zag daar wel brood in. Met deze nieuwe lijn aan sets, konden ze een uitbreidbaar stedenbouwconcept lanceren die de gevorderde (volwassen) LEGO bouwers aanspreken. Een slimme zet, want we zijn inmiddels 16 modellen verder en het thema blijft populair.
De Cafe Corner is losjes gebaseerd op hoekgebouwen uit diverse delen van de wereld, waaronder Denemarken. De Cafe Corner trok met name veel aandacht vanwege het aantrekkelijke exterieur. Het is maar goed dat dit gebouw hier hoge ogen mee gooide, want een interieur is er simpelweg niet. Ook het tweede gebouw in de serie – de LEGO 10190 Market Street – bevat geen interieur. Dit veranderde bij de derde set: de LEGO 10185 Green Grocer.
Deze nieuwe serie sloeg aan, maar de populariteit van de serie en LEGO als product voor volwassenen, was lang niet zo groot als nu. De serie genoot langzamerhand steeds meer aanzien en pas na een aantal gebouwen en het uit productie gaan van de Cafe Corner, werden de modulaire gebouwen populairder. Dat veel LEGO fans de oude modellen graag nog aan de verzameling toe willen voegen, is te zien aan de grote vraag naar heruitgaven van de eerste paar gebouwen en de prijzen van de sets op Bricklink. De Cafe Corner kost bijv. al snel zo’n €1500 als je hem compleet met doos en instructies wilt hebben. Dit geldt overigens ook voor de Market Street en de Green Grocer.
LEGO Modular Buildings – Vreemde eenden in de bijt
De LEGO 10190 Market Street is een vreemde eend in de bijt. Officieel is de set niet uitgebracht als onderdeel van de Modular Buildings, maar als LEGO Factory set. LEGO Factory was een zeer vroege voorganger van LEGO Ideas. De Market Street is ontworpen door de Nederlandse LEGO fan Eric Brok en als officiele set uitgebracht door LEGO. Hoewel het dus officieel geen onderdeel is van de Modular Buildings, erkend LEGO dit wel als een Modular. De set is onder andere te zien in de Mini Modulars set uit 2012, in de Designer Video van de LEGO Assembly Square, als silhouette en op een foto met alle Modulars in de instructies van de LEGO Boutique Hotel.
De LEGO 10230 Mini Modulars was ook een vreemde eend in de bijt. Dit was namelijk geen nieuwe modular die gecombineerd kon worden met de al uitgebrachte gebouwen, maar een verzameling van vijf Modulars die op eenzelfde soort wijze gekoppeld kunnen. De gebouwen bestaan uit de eerste vijf uit de serie: de Café Corner, Market Street, Green Grocer, Fire Brigade en Grand Emporium. De set was enkel voor VIP-leden te koop en kostte rond de €80. Er is nadien geen nieuwe serie van Mini Modulars meer verschenen.
LEGO Modular Buildings – Assembly Square
Het tienjarige bestaan van de LEGO Modular Buildings werd gevierd met de LEGO Assembly Square. Dit gebouw bevatte allerlei verwijzingen naar eerder uitgebrachte gebouwen uit de serie. Deze verwijzingen waren verwerkt in zowel het interieur als exterieur. Fans van de serie zullen ze ongetwijfeld herkennen. Toch is het een set die ondanks de verwijzingen een eigen identiteit heeft. Het is namelijk de eerst en enige die een basis heeft die groter is dan 32×32 Studs. Daarnaast bouw je in feite drie gebouwen in plaats van één of twee. Ook is het de Modular met de meest onderdelen, namelijk 4002.
De Assembly Square luidde ook het einde (of een begin) van een tijdperk in. De LEGO Minifigures met standaard gezichten – die sinds het begin van de serie bijgevoegd werden – zouden voor het laatst onderdeel uitmaken van een modulair gebouw. De Downtown Diner die in 2018 uitgebracht werd, bevatte Minifigs met meer gezichtsuitdrukkingen en eigenschappen.
LEGO Modular Buildings – De uitgebrachte sets
Het subthema van Creator Expert viert dit jaar zijn 15-jarigejubileum. Er zijn in de loop der jaren heel wat verschillende sets verschenen met diverse thema’s. De brandweer was al vroeg onderdeel van de stad dankzij de Fire Brigade, een politiebureau ontbrak heel lang, maar gelukkig kon de detective uit de Detective’s Office tot die tijd onderzoek doen naar criminele activiteiten. Minifigures kunnen daarnaast hun vertier vinden bij de Palace Cinema, uit eten in het Parisian Restaurant en een goed boek kopen bij de Bookshop. En er is zoveel meer te beleven. De onderstaande sets zijn tot op heden verschenen (die met linkjes zijn momenteel verkrijgbaar) en we verwachten dat LEGO nog lang niet klaar is met deze gebouwenreeks.
- LEGO 10182 Cafe Corner (2007)
- LEGO 10190 Market Street (2007)
- LEGO 10185 Green Grocer (2008)
- LEGO 10197 Fire Brigade (2009)
- LEGO 10211 Grand Emporium (2010)
- LEGO 10218 Pet Shop (2011)
- LEGO 10224 Town Hall (2012)
- LEGO 10232 Palace Cinema (2013)
- LEGO 10243 Parisian Restaurant (2014)
- LEGO 10246 Detective’s Office (2015)
- LEGO 10251 Brick Bank (2016)
- LEGO 10255 Assembly Square (2017)
- LEGO 10260 Downtown Diner (2018)
- LEGO 10264 Corner Garage (2019)
- LEGO 10270 Bookshop (2020)
- LEGO 10278 Police Station (2021)
- LEGO 10297 Boutique Hotel (2022)
LEGO Modular Buildings – Een aantal weetjes
- LEGO Modulars kenmerken zich door het modulaire systeem waarbij de verdiepingen losgekoppeld kunnen worden en aan elkaar bevestigd kunnen door middel van Technic pins.
- De eerste Modular (Cafe Corner) is bedacht door Jamie Berard, die ook de Green Grocer, Fire Brigade, Grand Emporium en de LEGO 10230 Mini Modulars uit 2012 heeft ontworpen.
- De Modular met de meeste steentjes is de Assembly Square (4002), de Market Street bevat de minste (1248). Als je deze Factory set niet meetelt, dan is de set met de minste steentjes de Pet Shop (2032).
- Er zijn in totaal 16 gebouwen verschenen in 15 jaar tijd
- De Modular die het langst in de verkoop is geweest is de Parisian Restaurant (6 jaar), gevolgd door de Pet Shop (5,5 jaar).
- Als de LEGO Assembly Square tot en met het einde van 2022 te koop zal zijn, dan is dat de set die het langst te koop is geweest (meer dan 6 jaar).
- De set met de meeste minifigures is de Assembly Square, de set met de minste is de Market Street.
- De LEGO 10224 town Hall is voorzien van een getal (1891) op de gevel. Dit getal is het geboortejaar van de oprichter van LEGO, Ole Kirk Christiansen. Omgedraaid is het het geboortejaar van de designer van de set, Astrid Graabæk.
- De LEGO Fire Brigade bevat het getal 1932, dat staat voor het jaar waarin het bedrijf LEGO werd opgericht. Dat is dit jaar precies 90 jaar geleden.
- Van alle Modulars is er één set met een lift die met de hand bedient kan worden, namelijk de Town Hall. Dit is tevens ook de hoogste set van alle reeds uitgebrachte gebouwen in deze serie.
Laat van je horen!
Wat vind jij van deze Uit den Ouden Doosch LEGO Modular Buildings special? Ken jij dit thema, was het thema jou onbekend of heb je sets van dit thema in jouw verzameling zitten? We lezen graag jouw reactie hieronder!