In 2017 werd het boek Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort, geschreven en geïllustreerd door Wilma Degeling en Hans Flier, uitgebracht met het doel de verhalen uit de Gevangenpoort in Den Haag na te vertellen in LEGO vorm.

Van Kapers tot Ketters

Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort

Het boek bevat LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort in Den Haag. De verhalen worden verteld door middel van foto’s en begeleidende tekst zodat er een duidelijk beeld wordt gecreëerd hoe het er in die tijd aan toe ging. In totaal bevat het boek tien verhalen uit de Gevangenpoort die voor zowel jong en oud interessant zijn. Een aantal verhalen in dit boek zijn bij de meeste Nederlanders wel bekend. Naast de verhalen wordt er ook verteld waarvoor de Gevangenpoort diende, welke straffen er werden uitgedeeld en hoe het complex door de jaren heen is veranderd qua gebruik. Er is zelf een handige tijdlijn die de inhoud van het boek beschrijft.

Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort

Het mooie aan het boek is dat alle scene’s door de auteurs zijn gebouwd met LEGO stenen. Op die manier leren kinderen op een speelse manier de geschiedenis van de Gevangenpoort en geeft het AFOL’s de mogelijkheid om inspiratie op te doen voor het maken van MOC’s.

Door de vele rondleidingen die de auteurs hebben gehad in de Gevangenpoort en de stapels geschiedenisboeken die ze hebben gelezen, hebben ze de Gevangenpoort, de omgeving daarvan en de gebeurtenissen die zich er hebben afgespeeld, zo precies mogelijk nagebouwd met LEGO. Dat dit met zeer gedegen onderzoek is gedaan is te zien aan de scenes die men heeft gebouwd, de verhalen die men vertelt en de details die daardoor naar voren komen.

Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort

Om het boek nog aantrekkelijker te maken hebben de auteurs het boek voorzien van “Weet jij het?” vragen. Dit maakt het voor de lezer extra interessant om de verhalen aandachtig te lezen en direct wat te leren. Er zijn te veel details verwerkt die onmogelijk in één opslag opgemerkt kunnen worden. Aan het einde van het boek wordt er ingegaan over hoe de bouwwerken en scenes zijn gebouwd en welke slimme “smokkeltechnieken” er zijn gebruikt in een select aantal situaties.

Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort

Het boek is voornamelijk bedoeld voor de jonge lezers maar is ook voor volwassenen interessant die van geschiedenis en/of LEGO houden. Het boek kost €18,95 inclusief verzendkosten en is te bestellen op Wilmadegeling.nl.

We hebben van Wilma Degeling een inkijkexemplaar mogen ontvangen om dit boek uit te lichten op Bouwsteentjes.info. Dit is geen review van het boek. We willen Wilma bedanken voor het opsturen van een inkijkexemplaar.

Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort


Jouw mening telt!

Heb jij dit boek in je bezit of ben je na aanleiding van deze post geïnteresseerd in het boek? We zijn ook benieuwd wat jij vind van het boek zoals we het beschrijven en of je denkt dat dit een interessant boek is om een stukje van de Nederlandse en Haagse geschiedenis te leren? We lezen het graag in een reactie onder dit artikel of via social media.

Wist je dat:

– We elke maand een polybag verloten onder alle reacties van die maand op de website?
– We een LEGO Winkelpagina hebben met LEGO winkels in de Benelux?
– We een LEGO aanbiedingenpagina hebben met de beste deals die er momenteel zijn?
– Je op deze pagina veel gave LEGO MOC’s kunt vinden?
– We een LEGO Woordenboek hebben met alle termen die jij moet weten als LEGO fan?

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?