In 2018 bestond LEGO Ideas – voorheen LEGO CUUSOO – 10 jaar. In die 10 jaar zijn er de nodige LEGO Ideas en LEGO CUUSOO sets verschenen. Ook dit jaar komen er weer een aantal nieuwe sets aan. We hebben daarom alle projecten die een LEGO Ideas set zijn geworden voor jullie uitgelicht. Leuk om eens te lezen en wie weet zet het je aan om zelf eens een idee in te zenden.


LEGO CUUSOO 21100 Shinkai 6500 Submarine

LEGO CUUSOO 21100 Shinkai 6500 Submarine

De aller eerste LEGO CUUSSOO set was de Shinkai 6500 Submarine. Er waren destijds maar 1000 stemmen nodig om het als officiële LEGO set te schoppen, en dat is precies wat hier gebeurde. De Shinkai 6500 is gebaseerd op de gelijknamige onderzeeër van JAMSTEC. Het bijzondere aan de onderzeeër is dat het een recorddiepte kon bereiken van 6500 m. Inmiddels is dat record alweer ruim verbroken. De set is zeer exclusief en enkel in Japan uitgegeven. Verzamelaars zijn overgeleverd aan sites zoals Ebay en Catawiki om geluk te hebben de set aan hun collectie toe te voegen.


LEGO CUUSOO 21101 Hayabusa

LEGO CUUSOO 21101 Hayabusa

Net als de Shinkai 6500 Submarine is de Hayabusa onderdeel van LEGO CUUSOO. Er waren uiteindelijk maar 1000 stemmen nodig en dit aantal werd ruim overschreden. Reden genoeg voor LEGO om er een set van uit te brengen. De Hayabusa is gebaseerd op de gelijknamige ruimtesonde die onderzoek moest doen naar een planetoïde. Dit onderzoek ging echter niet zonder slag of stoot. Op dit moment is de opvolger (Hayabusa 2) bezig met een soortgelijk onderzoek. De set is de eerste uit het LEGO CUUSOO thema dat wereldwijd te koop werd aangeboden door LEGO.


LEGO CUUSOO 21102 Minecraft Micro World: The Forest

LEGO CUUSOO 21102 Minecraft Micro World_ The Forest

Eveneens een set die uit het LEGO CUUSOO kamp komt, de Minecraft Micro World. LEGO heeft nadien nog een aantal Minecraft microwerelden uitgegeven, maar die vallen niet onder het CUUSOO thema. Daarnaast is dit de eerste set die ervoor heeft gezorgd dat LEGO een nieuwe licentie te pakken kreeg. Het gevolg moge duidelijk zijn, want er worden nu jaarlijks nieuwe LEGO Minecraft sets uitgebracht. De set werd uitgegeven op de verjaardag van Minecraft bedenker Markus Persson (Notch) en er waren in totaal 10.005 stemmen verkregen. Dit aantal werd dankzij een systeemfout weergegeven. Desondanks waren er genoeg officiële stemmen vergaard om de set uit te brengen.


LEGO CUUSOO 21103 The DeLorean Time Machine

LEGO CUUSOO 21103 The DeLorean Time Machine

Back To The Future bleek populair te zijn en het ingezonden project op LEGO CUUSOO vergaarde dan ook zonder enige moeite de 1.000 stemmen. LEGO heeft de set vervolgens in productie genomen en in augustus 2013 uitgebracht. De set laat het toe om de drie verschillende versies van de DeLorean te bouwen zoals ook te zien is in de films. De opbrengst van de set door de Fan Designers is gedoneerd aan het Michael J. Fox Foundation voor onderzoek naar Parkinson. Nog een leuk weetje is dat de datum op het time circuit paneel, de datum is waarop het patent van de LEGO steen in werd gediend (28 januari 1958). De initiële productie van de set bevatte een typfout op een bedrukt paneel die nadien gecorrigeerd werd. In plaats van “SHIELD EYES FROM LIGHT” staat er “SHEILD EYES FROM LIGHT”.


LEGO CUUSOO 21104 NASA Mars Science Laboratory Curiosity Rover

LEGO CUUSOO 21104 NASA Mars Science Laboratory Curiosity Rover

Het laatste en vijfde setje die we te danken hebben aan LEGO CUUSOO is de NASA Mars Science Laboratory Curiosity Rover. De set is logischerwijs gebaseerd op de gelijknamige rover die op Mars onderzoek deed. De rover was naar Mars gestuurd om vast te stellen of er ooit leven mogelijk was op Mars, om het klimaat op Mars bestuderen, de geologie op Mars bestuderen, en om een bemande missie naar Mars voor te bereiden. De set is bedacht door een echte Curiosity Rover ingenieur, Stephen Pakbaz. Na het behalen van genoeg steun heeft LEGO de set uitgebracht op 1 januari 2014.


LEGO Ideas 21108 Ghostbusters Ecto-1

LEGO Ideas 21108 Ghostbusters Ecto-1

De LEGO Ideas 21108 Ghostbusters Ecto-1 is de eerste uit de reeks die onder het thema LEGO Ideas valt. Na een succesvolle samenwerking met CUUSOO, heeft LEGO het platform gesloten en werd Ideas geïntroduceerd. Eén van de eerste sets die daar voortvloeide is de Ecto-1. Het behalen van stemmen werd wat lastiger gemaakt toen Ideas werd gelanceerd. In plaats van de 1.000 die nodig waren op CUUSOO, was de eis bij LEGO Ideas 10.000. Dit is een logisch gevolg geweest van het wereldwijd beschikbaar maken van het platform. Desondanks wist het idee het zover te schoppen dat er een set van verscheen. Dankzij de Ghostbusters licentie heeft LEGO later nog de Firehouse HQ uitgebracht.


LEGO Ideas 21109 Exo Suit

LEGO Ideas 21109 Exo Suit

De Exosuit was het tweede project dat het LEGO Ideas logo op de doos had staan. De Exo Suit bleek populair te zijn. Dit niet zozeer om het robotpak zelf, maar vanwege de toevoeging van de twee groene Classic Space Minifigures. Dit is de eerste – en tot nu toe enige keer – dat ze in een set zijn verschenen. De Minifigures heten Pete en Yve, en zijn vernoemd naar de Fan Designer en zijn vriendin; Peter Reid en Yvonne Doyle. De Exo Suit was de eerste LEGO Ideas set die niet gebaseerd is op een IP (Intellectual Property).


LEGO Ideas 21110 Research Institute

LEGO Ideas 21110 Research Institute

De tot nu toe kleinste LEGO Ideas set werd in 2014 uitgebracht en is bedacht door Alatariel (Ellen Kooijman). Alatariel is later nog medeverantwoordelijk geweest voor The Big Bang Theory. Ze is de eerste Nederlander die een LEGO Ideas set op de markt wist te brengen. Haar werk als Isotopen Geochemist heeft overduidelijk invloed gehad op de set. Omdat ze vond dat er een grote meerderheid is aan mannelijke Minifigures, zag ze dat het tijd was voor verandering. Om die reden bevat de set drie vrouwelijke wetenschappers en kreeg het de initiële naam Female Minifigures set. LEGO zag het idee staan en bracht hem uit onder de naam Research Institute.


LEGO Ideas 21301 Birds

LEGO Ideas 21301 Birds

Thomas Poulsom is een groot vogelliefhebber en heeft dan ook de nodige MOC’s van gemaakt. Zijn liefde voor vogels heeft er ook voor gezorgd dat er uiteindelijk een LEGO Ideas set uit voort vloeide. De set maakt het mogelijk om drie vogelsoorten te maken, namelijk een roodborstje, een blue jay en een kolibrie. De vogels zijn voorzien van een bijbehorend naambordje met daarop hun wetenschappelijk naam. Thomas Poulsom heeft het nadien nogmaals geprobeerd met een aantal projecten, maar die hebben het bij lange na niet gehaald.


LEGO Ideas 21302 The Big Bang Theory

LEGO Ideas 21302 The Big Bang TheoryThe Big Bang Theory is een populaire sitcom. Tijdens de hoogtijdagen verscheen er een project gebaseerd op de serie op LEGO Ideas. Niet geheel onverwacht harkte het project de 10.000 supporters binnen. Dit resulteerde in een volwaardige LEGO Ideas set. Ellen Kooijman en Glen Bricker waren hiervoor verantwoordelijk. De set is dus deels door een Nederlander tot stand gekomen. Alle belangrijke karakters werden als Minifigure vereeuwigd en de set bevatte een aantal van de iconische items die ook in de serie te vinden zijn.


LEGO Ideas 21303 WALL-E

LEGO Ideas 21303 WALL-E

Angus MacLane was één van de mensen die verantwoordelijk was voor de Wall-E film. Tijdens de productie van de film plaatste de beste man ook een LEGO Ideas project dat op Wall-E geïnspireerd is. De robot kwam uiteindelijk tot leven op het witte scherm en als LEGO set. Doordat Wall-E onderdeel is van het portfolio van Disney, was dit tevens de eerste LEGO Ideas set die waarvoor een Disney licentie nodig was. De set bleek populair, maar kende wel een groot probleem. De initiële techniek die gebruikt werd voor de nek was niet stevig genoeg. Dit resulteerde in een hangend hoofd. LEGO heeft de set teruggeroepen en voor de verkochte sets een extra set onderdelen ontwikkeld die het probleem op wist te lossen. Na enige tijd vertraging werd de set weer te koop aangeboden.


LEGO Ideas 21304 Doctor Who

LEGO Ideas 21304 Doctor Who

Hoewel The Big Bang Theory de spits afbeet, zal dit verre van de laatste LEGO Ideas set zijn die gebaseerd is op een tv serie. Doctor Who ging inmiddels ook al wat seizoenen mee en kent daardoor een trouwe schare fans. De fans zagen dan ook graag een LEGO sets van de serie verschijnen en in 2015 was het zover. Het project werd ingediend door Andrew Clark die een aantal jaren later ook verantwoordelijk is voor The Flintstones. De set bevatte de Eleventh en Twelfth Doctor, Clara Oswald, een Weeping angel en twee Daleks. De TARDIS bestaat uit een losse Police Box die aan de controle kamer gekoppeld kan worden. Hiermee uitbeeldend dat de TARDIS groter is dan het er aan de buitenkant uitziet.


LEGO Ideas 21305 Maze

LEGO Ideas 21305 Maze

De Maze is een project van een naam die al goed bekend was bij LEGO fans. JK Brickworks is een verzamelnaam voor Jason en Kristal. Het stel maakt fantastische MOC’s waarvan sommige viraal zijn gegaan. De keuze om een Ideas project te maken om te zien waar het schip strandt, was een logische. Hun eerste project was de Labyrinth Marble Maze en sloeg dan ook goed aan. LEGO nam het idee uiteindelijk in productie en gaf de set twee mogelijke labyrinten waarmee gespeeld kon worden. Verwisselen ervan was een peulenschil. Vergeleken met sommige voorgaande sets was de Maze een zeer originele te noemen.


LEGO Ideas 21306 The Beatles Yellow Submarine

LEGO Ideas 21306 The Beatles Yellow Submarine

Wie The Beatles enkel kent van hun liedjes, dient dan even Yellow Submarine te kijken. Deze film was een hit toen hij in 1968 in de bioscoop verscheen. Zoals al te raden is is deze set daarop gebaseerd. De knalgele en vrolijk uitziende Yellow Submarine steelt de show en The Beatles maken het geheel passend af. De Yellow Submarine heeft ruimte waarin de The Beatles plaats kunnen nemen. Het was een populaire set die met name The Beatles fans en LEGO fans in het algemeen aansprak.


LEGO Ideas 21307 Caterham Seven 620R

LEGO Ideas 21307 Caterham Seven 620R

Als LEGO zelf niet met een set komt, dan kun je hem natuurlijk altijd op LEGO Ideas plaatsen. Deze gedachte had Carl Greatrix waarschijnlijk. Het wierp zijn vruchten af want de auto bleek populair. LEGO zag er ook wel heil in een bracht de set in oktober 2016 uit. Liefhebbers van de auto hadden liever de iconische groen/gele versie gezien, maar dat hield ze niet tegen dit knalgele racemonster in huis te halen. De set kent een aantal interessante bouwtechnieken die de vorm van de auto goed benadrukken. Onder de motorkap schuilt de motor die onder andere opgebouwd is met LEGO revolvers. Een slimme manier om de details na te bouwen met LEGO.


LEGO Ideas 21308 Adventure Time

LEGO Ideas 21308 Adventure Time

Adventure Time is een cartoon die met name voor kinderen bedoeld is. Hierdoor zag LEGO potentie om er uiteindelijk een LEGO Ideas set van te maken. Of dit een goede keuze is geweest betwijfelen we. De set lijkt slecht verkocht te zijn en LEGO moest van zijn voorraad af. Hierdoor is de set meermaals in de uitverkoop geweest voor meer dan de helft minder dan de verkoopadviesprijs. Nu zijn er geen concrete bewijzen dat de set slecht verkocht is, maar gezien de reacties uit de community was het geen set die hoge ogen gooide.


LEGO Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V

LEGO Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V

We gaan van de ogenschijnlijk slechtst verkochte naar één van de meest populaire en gewilde LEGO Ideas sets. De NASA Apollo Saturn V is gebaseerd op de Apollo Saturn V missie uit 1969. De raket is ruim een meter hoog wanneer gebouwd en rechtopstaand. De Saturn V heeft net als de echte raket een aantal trappen die gescheiden kunnen worden. Hiermee kan de lancering, de maanlanding en terugkeer naar aarde nagespeeld worden. In plaats van Minifigures, heeft LEGO een aantal Nanofigures toegevoegd om enigszins de schaal van de set te benadrukken. Een leuk weetje is dat het aantal (1969) onderdelen waarmee de set is opgebouwd, het jaartal is dat de raket werd gelanceerd. De set is verkrijgbaar sinds 2017 en is tot op heden (2019) nog steeds te koop via LEGO.


LEGO Ideas 21310 Old Fishing Store

LEGO Ideas 21310 Old Fishing Store

Ellen Kooijman mag dan de eerste Nederlandse vrouw zijn die verantwoordelijk is voor een LEGO Ideas set, Robert Bontenbal is de eerste Nederlandse man die hetzelfde wist te bewerkstelligen. De Old Fishing Store was een zeer geslaagde inzending te noemen. Binnen mum van tijd bereikte het project de 10.000 stemmen. LEGO twijfelde niet en bracht de set uit. De set was tot toen de LEGO Ideas set met het hoogst aantal LEGO onderdelen. Dit record zal later verbroken worden door de LEGO Ideas Voltron set. Dit was echter niet het enige project van zijn hand die populair was. LEGO heeft de overige inzendingen afgewezen.


LEGO Ideas 21311 Voltron

LEGO Ideas 21311 Voltron

Power Rangers, Transformers en Voltron hebben allemaal een ding gemeen, Mech’s. Afhankelijk van wanneer je geboren bent en waar je bent opgegroeid, zullen de namen je bekend in de oren klinken. Voltron was de LEGO Ideas set met de meeste onderdelen en destijds de duurste. De prijs en hoeveelheid onderdelen is inmiddels overtroffen door de Tree House. De set biedt de mogelijkheid om met de individuele leeuwen te spelen of ze transformeren tot Voltron. LEGO had wat moeite de licentie te bemachtigen en het heeft dan ook even mogen duren voordat de set verscheen.


LEGO Ideas 21312 Women of NASA

LEGO Ideas 21312 Women of NASA

De Women of NASA is bedacht door Maia Weinstock die het jammer vond dat de prestaties van vrouwen op wetenschappelijk gebied onderbelicht zijn. Mede hierdoor kreeg het project genoeg steun om het tot de review te schoppen. LEGO had al een NASA licentie en de set was onderscheidend genoeg om als Ideas set uitgebracht te worden. De set bevat drie Minifigures van vrouwen die belangrijke prestaties hebben neergezet. De dames worden vergezeld met een bijbehorende display die laat zien wie waarvoor verantwoordelijk was.


LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle

LEGO 21313 Ship in a Bottle

Jake Sadovich was altijd al fan van schepen in flessen en kwam daardoor met het originele idee om een exemplaar van LEGO te maken. Het idee werd vervolgens op LEGO Ideas geplaatst en bleek populair. De uiteindelijke set is stukken kleiner dan het ingezonden idee. Dit zorgde voor teleurstelling bij de fans, maar de kleinere versie was het gevolg van stabiliteit.


LEGO Ideas 21314 TRON: Legacy

LEGO Ideas 21314 TRON Legacy verkrijgbaar

Met hun neon kleuren en sciencefiction setting, hebben TRON en TRON Legacy voor de nodige fans gezorgd. De films zijn eigendom van Disney en hoewel fans graag een nieuwe film zien verschijnen, blijft deze tot op heden uit. Hun honger kon even gestild worden met de TRON Legacy Ideas set. Met de set waren twee Lightcycles te bouwen die vervolgens op een display – in de vorm van de grid – geplaatst kunnen worden. Er waren drie Minifigures inbegrepen; Sam Flynn, Quorra en Rinzler. Dit was de tweede LEGO Ideas set die waarvoor een Disney licentie nodig was. Dit was uiteindelijk ook aan de prijs te merken die net iets te hoog is voor dat wat je ervoor terug krijgt.


LEGO Ideas 21315 Pop-Up Book

LEGO Ideas 21315 Pop-Up Book

JK Brickworks weet vaak met originele ideeën te komen. Lang niet alles is het waard op Ideas te plaatsen, maar dat wat erop komt te staan weet vaak interesse te wekken bij de community. Zo ook dit Pop-Up Book. Het project was een samenwerking tussen Jason Allemann en Grant Davis. Tijdens het vergaren van support kwamen de twee met meerdere modules die in het boek geplaatst kunnen worden. LEGO heeft uiteindelijk gekozen voor Rood kapje en Sjaak en de bonenstaak.


LEGO Ideas 21316 The Flintstones

LEGO Ideas The Flintstones - header

Als je de LEGO Ideas sets bekijkt die tot op heden zijn uitgebracht, dan zul je merken dat er meerdere door dezelfde persoon ingediend zijn. Na Ellen Kooijman en Jason Allemann, kan ook Andrew Clark aan dat rijtje worden toegevoegd. The Flintstones heeft een tijdje op LEGO Ideas gestaan en vergaarde langzamerhand meer steun. Het initiële voorstel van Andrew was zonder Dino en LEGO heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. Er is dan ook geen Dino te vinden in de set. Dit tot grote teleurstelling van de fans. LEGO gaf later aan dat dit kwam door tijdgebrek. Ook Pebbles en Bam Bam missen in de set. De twee kinderen verschenen pas later in de cartoon en dit was tevens de reden dat ze niet toegevoegd zijn.


LEGO Ideas 21317 Steamboat Willy

LEGO Ideas 21317 Steamboat Willie aangekondigd - header

Steamboat Willy is gebaseerd op de gelijknamige cartoon uit 1928. In die tijd was er nog geen kleuren tv. Om die reden is de set voornamelijk zwart-wit. Mickey en Minnie Mouse staan in de cartoon centraal en logischerwijs heeft LEGO de twee figuren aan de set toegevoegd. Hoewel de buitenkant zwart-wit is, is de binnenkant een kleurenfestijn. Dit is gedaan om het bouwen makkelijker te maken. Je ziet er niets van terug zodra de set gebouwd is. Elke LEGO Ideas set heeft een nummer. Dat nummer geeft aan dat het de zoveelste LEGO Ideas set is. In het geval van Steamboat Willy hoort dit #25 te zijn. Door een fout staat er #24. Dit is het nummer van The Flintstones. LEGO heeft de fout erkend en aangepast. Desondanks ging de verkoop van de set gewoon door.


LEGO Ideas 21318 Tree House

LEGO Ideas 21318 Treehouse

De Tree House is de LEGO Ideas set die tot op heden het duurste is. Tevens bevat het van alle reeds verschenen LEGO Ideas sets de meeste onderdelen. Te bouwen is een boomhut waarbij twee kleuren bladeren zijn toegevoegd om zowel de zomer als herfst te benadrukken. Alle onderdelen in de vorm van een plant, zijn gemaakt van de nieuwe bioplastic in plaats van plastic vervaardigd uit olie.


LEGO Ideas 21319 Central Perk

LEGO Ideas 21319 Central Perk

De serie Friends blijft populair. Hoewel er al jaren geen nieuw seizoen meer is verschenen, weet LEGO met deze set hoge ogen te gooien. De Central Perk is dé set die in de geschiedenis van LEGO het meest verkocht is op de eerste dag van beschikbaarheid. De set bevat alle belangrijke karakters uit de serie. Central Perk is zo opgebouwd dat het lijkt alsof het een studio is waar opnames plaatsvinden.


LEGO Ideas 21320 Dinosaur Fossils

LEGO Ideas 21320 Dinosaur Fossils

Dinosauriërs blijven de verbeelding tarten. Ze hebben bestaan, maar toch voelen ze aan alsof ze uit een fantasyfilm komen. Het initieel project op LEGO Ideas bevatte meer fossielen dan de versie van LEGO. In de community was men toch wat teleurgesteld. De dino’s zijn voorzien van een standaard zodat ze goed blijven staan. De bouwwerken zijn onderhevig aan het snel loslaten van onderdelen. Bijgevoegd zijn een Minifigures van een paleontoloog en een LEGO Sapiens.


LEGO Ideas 21321 International Space Station

LEGO Ideas 21321 International Space Station

Tijdens het tienjarige bestaan van LEGO Ideas (voorheen CUUSOO) heeft het LEGO Ideas team besloten een aantal voormalig afgewezen projecten, in een speciale LEGO Ideas review bloot te stellen. LEGO-fans kregen de mogelijkheid om te stemmen op het project die ze graag zien verschijnen als echte set. Het International Space Station is daar het gevolg van. De set is een Microbuild en is in samenwerking met NASA tot stand gekomen.


Dit kun je nog verwachten van LEGO Ideas

Hoewel het ISS de laatste LEGO Ideas set is die LEGO heeft uitgebracht, staan er nog wel wat sets op de planning. De playable Piano, The Pirate Bay, Winnie the Pooh, Medieval Blacksmith en Sesame Street zijn goedgekeurd. Al deze sets zullen in 2020 of begin 2021 verschijnen. Gaaandeweg zal LEGO in 2020 meer nieuwe LEGO Ideas sets bekendmaken.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?