LEGO heeft door de jaren heen maar zelden schaalmodellen van vliegtuigen uitgebracht. 2 versies van de Sopwith Camel, de Boeing 787 Dreamliner, de Red Baron en het toestel van de gebroeders Wright. Dit is natuurlijk veel te weinig en de nodige MOCcers zijn ermee aan de slag gegaan. Hopelijk LEGO zelf ook snel weer!

Spitfire

Dit iconische jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog is veel online te vinden als MOC. Het is een prachtig gestileerd toestel en herkenbaar voor velen. Het is bekend dat LEGO geen leger/oorlogsthema wil introduceren, maar dit is wel zo\’n bekend toestel dat het eigenlijk niet mag ontbreken. Op internet zijn vele MOCs van dit toestel te vinden maar onderstaande van Ed Diment is misschien wel het best gelukt.

\"lego

\"Lego

Concorde

Samen met de Spitfire is de Concorde toch wel een niet te missen toestel. Met bijna 35 dienstjaren is dit bekende supersonische passagiersvliegtuig nog altijd zeer tot de verbeelding sprekend. Ook van de Concorde zijn voldoende MOCs te vinden. Zo zijn er verschillende kleurstellingen denkbaar om de Concorde in uit te voeren maar de klassieke British Airways uitvoering met grotendeels blauwe staartvleugel en rode streep over de romp is toch wel de mooiste (it ontwerp is van Peter Blackert).

\"lego

\"lego

Deze laatste is ook op LEGO Ideas te vinden.

F117 Nighthawk

Ten tijde van de golfoorlogen kwamen de Amerikanen met 2 Stealth toestellen met nogal radicale vormen. Deze F117 Nighthwak en de hierna volgende B2 bommenwerper. Deze goed gelijkende LEGO versie is gemaakt door Ralph S.

\"lego

B2

Door zijn hoekige vorm is de B2 Stealth bommenwerper zeer geschikt om in LEGO na te bouwen en dat is precies wat Jon Treasure gedaan heeft. \"lego

Douglas DC-3

Om niet alleen militaire vliegtuigen naast de Concorde te plaatsen bij deze ook nog een model van de Douglas DC-3. Momenteel zit er een Douglas DC-3 in de Ideas review dus wie weet komt deze ooit nog als set uit.

https://flic.kr/p/c41qsG

F16

En bekend is uiteraard ook de F16 straaljager. In dit geval nagebouwd door Lennart C.  Het model is tot op de tanden toe bewapend en mede daardoor prachtig gedetailleerd. De vormen komen ook zeer goed over dus er is ongetwijfeld veel tijd gestoken in het maken ervan.

\"lego

Graag had ik de Fokker F27 Friendship ook aan deze lijst toegevoegd, het mooiste vliegtuig van Hollandse bodem. Maar helaas kon ik hier (nog) geen MOC van vinden. Een mooie dus voor mijn eigen bucketlist.

Wat vinden jullie van deze vliegtuig MOC\’s en wat zijn jullie favorieten die niet in dit lijstje staan? Laat het weten via een reactie onderaan de pagina of reageer via Facebook of Twitter. Vergeet ons dan gelijk niet te LIKEN en/of om ons te VOLGEN!