We werden door LEGO uitgenodigd om naar LEGO House te komen vanwege de AFOL Media Day. Omdat we graag onze bezoekers willen vertegenwoordigen en benieuwd zijn hoe LEGO naar AFOL’s kijkt, zijn we naar Billund afgereisd. Hieronder vatten we samen wat er is besproken en hoe de toekomst tussen LEGO en AFOL’s eruit komt te zien. Daarnaast duiken we kort in de geschiedenis van het ontstaan van het woord AFOL.


LEGO House Fan Media Days LSW DesignersAFOL Media Day in LEGO House. Op de foto enkele redacteuren van andere LEGO fan sites, Kim van het AFOLET en twee LEGO Star Wars Designers.

Samen met enkele collega websites (o.a. Brick Fanatics, Brickset en The Brothers Brick) hebben we vragen mogen stellen aan het AFOL Engagement Team (AFOLET) over de relatie tussen LEGO en AFOL’s. Tormod Askildsen – die aan het hoofd van het AFOLET staat – heeft daarnaast meer dan een uur de tijd genomen om dieper op deze relatie in te gaan. Er is veel besproken en tussendoor was er ruimte voor grappen en grollen, een lunch en een bezoek aan LEGO House. In dit verslag gaan we dieper in op de AFOL Media Day in LEGO House.

TIP: In dit artikel worden de nodige afkortingen of synoniemen gebruikt. Voor een overzicht van de afkortingen en synoniemen verwijzen we je graag naar ons LEGO woordenboek.


AFOL: het onstaan

De term AFOL is ontstaan in 1995 op de Usenet newsgroup rec.toys.lego (RTL). Jeff Thompson gebruikte de term Adult Fan of LEGO in juni 1995 en een dag later maakte Matthew Verdier er een acroniem van. In augustus dat jaar werd het woord AFOL toegevoegd aan de handleiding op RTL door Derek Schin. Het woord AFOL werd sindsdien officieel gebruik om volwassenen te omschrijven die LEGO als hobby hebben. Maar dat is feitelijk niet het begin van volwassenen die zich openbaar met de LEGO hobby bezig houden.

rec.toys.lego


In 1993 –  twee jaar voor het ontstaan van het woord AFOL – werd de eerste FAQ (Vraag en antwoord) over LEGO geplaatst op RTL. De FAQ van Tom Pfeifer behandelde een aantal veelgestelde vragen en was inzichtelijk voor iedere LEGO fan. De FAQ bevatte een aantal vragen en antwoorden die vandaag de dag nog steeds gesteld worden. Denk hierbij hoe je LEGO steentjes sorteert, hoe je ze het beste kunt schoonmaken en de geschiedenis van LEGO steentjes en het bedrijf. De FAQ is nog steeds in te zien via Google Groups -> RTL FAQ


rec.toys.lego

In datzelfde jaar komt Dik T. Winter met een eerste poging om een LEGO setlijst samen te stellen. De lijst bevatte destijds enkel de sets die tussen 1984-1993 uitgebracht waren. Dat was voor die tijd al indrukwekkend te noemen. Informatie vinden was toen een stuk lastiger dan dat vandaag de dag is. Een leuk weetje, Dik T. Winter was een Nederlander. Daarmee mogen we met trots zeggen dat één van de eerste AFOL’s die daarvoor uitkwam een Nederlander was. Dik T. Winter is op 28 december 2009 aan een hartaanval overleden, een paar maanden voordat hij met pensioen zou gaan. Zijn lijst met LEGO sets is nog steeds in te zien via Google Groups -> List of LEGO sets

rec.toys.lego

Terug naar 1995 waar het woord AFOL voor het eerst als woord gebruikt werd. LEGO uitte toen dat ze zich zorgen maken over de groei van het internet. Dan met name over de fansites die het LEGO logo gebruiken. Hierdoor leken de websites officieel van LEGO te zijn. LEGO had nog geen eigen website en het bedrijf was niet gecharmeerd van het gebruik van hun logo op niet officiële LEGO websites. De fanwebsites begonnen tegenmaatregelen te nemen en het Legal team van LEGO ook. De logo’s moesten worden verwijderd. De eerste review van een LEGO set – de LEGO 6090 Royal Knights Castle – zorgde voor een opmerkelijke reactie bij LEGO. Tormod Askildson moest er stiekem om lachen en vroeg zich werkelijk af waarom een volwassen man in vredesnaam een LEGO set aan een review onderworpen had.

LUGnet

In 1998 zag LUGnet het levenslicht. LUGnet wordt gezien als het eerste echte platform voor AFOL’s. Het was een community website die vandaag de dag nog steeds bestaat, maar niet meer actief beheerd wordt. In datzelfde jaar kwam de LEGO Mindstorms RCX set op de markt. Dit was de eerste set met een programmeerbaar LEGO component. Al vrij snel werd RCX gehackt. Hoewel LEGO initieel de hacker(s) voor de rechter wilde slepen, bedachten ze zich. In plaats van aanklagen, nodigden ze de hackers uit om Mindstorms beter te maken. Sinds dat moment geniet de AFOL community de erkenning van LEGO.


AFOL: het heden

LEGO erkent inmiddels al heel wat jaren dat er een AFOL community is. Vandaag de dag zijn er diverse LUG’s, RLUG’s, RLOC’s en RLFM die steun krijgen vanuit LEGO. LEGO ondersteunt deze community’s door middel van grote hoeveelheden LEGO steentjes tot persberichten en sets om te reviewen. Bouwsteentjes.info valt hier ook onder.

De AFOL’s zijn wereldwijd verantwoordelijk voor net iets meer dan 10% van de verkoop van LEGO per jaar. Die 10% verkoop per jaar is door AFOL’s voor AFOL’s. Dat betekent dus dat er een flinke groep volwassenen is die LEGO als hobby hebben, en voor zichzelf of een andere AFOL LEGO sets of steentjes kopen. De rest van de verkopen is nog steeds bedoeld voor kinderen. Maar het percentage verkopen door en voor AFOL’s neemt gestaag toe.

Alle fysieke LUG’s op de wereld hebben samen 33.500 leden. Online LUG’s zijn goed voor 925.000 leden. De cijfers komen van LUG’s die allemaal erkend zijn door LEGO. Er zijn 44 LEGO Fan Media websites die erkend zijn. Samen zijn die goed voor meer dan 3.2 miljoen geregistreerde leden en 40 miljoen unieke views per maand. Dat is een enorm hoog aantal en dit geeft weer hoeveel volwassen LEGO fans er zijn. Cijfers van niet erkende community’s zijn niet bekend.


AFOL: de toekomst

LEGO heeft vier redenen waarom AFOL’s belangrijk voor ze zijn. AFOL’s zijn producers en komen met ideeën en bouwwerken waarvan zelfs LEGO en haar designers onder de indruk zijn. Daarnaast zijn het consumers. Simpelweg, ze zorgen voor een bepaald deel van de omzet. Ook ziet LEGO ze als Brand Advocates. Dit houdt in dat ze positief over LEGO als bedrijf en/of haar producten praten met andere mensen. Positief in de zin dat AFOL’s niet zozeer geen kritiek durven te geven, maar ze zullen positief zijn over dat wat mogelijk is met LEGO als product. Ook zijn AFOL’s innovators. Dit betekent dat ze probleemoplossend denken en kijken naar waar de grenzen van de mogelijkheden liggen.

BL AFOL DP
Samenwerking tussen LEGO en Bricklink. AFOL’s mogen hun eigen set bedenken en na selectie uitgeven via Bricklink.

LEGO is van plan om AFOL’s in de toekomst meer te gaan betrekken bij dat wat het bedrijf doet. Spring nu geen gat in de lucht, want het zal redelijk basis zijn. Dit jaar zal het LEGO Lead User Lab lanceren. LEGO zal hier juist de volwassen fans om ideeën gaan vragen. De community is eerder op de hoogte wat populair is, waar vraag naar is en wat een hype is. LEGO vraagt in feite dus de fans om feedback en kan daarom sneller en makkelijker op de markt en tendens inspelen. Dit is geen nieuwe LEGO Ideas, maar een platform waar innovatieve en radicale ideeën uitgesproken kunnen worden. In eerste instantie zal het een trial van twee jaar betreffen.

AFOL’s zijn kritisch en durven zich uit te spreken op het moment dat iets niet bevalt. Hoewel dit natuurlijk negatief ervaren kan worden, is de mentaliteit bij LEGO dat ze deze kritieken juist willen ontvangen. Dit betekent niet dat er wat mee gedaan wordt, maar ze willen het wel weten en ervan leren. Waar mogelijk zullen ze hier op inspelen, maar er werd met klem vermeld dat niet alles mogelijk is. Als voorbeeld LEGO City. Vaak hebben AFOL’s commentaar dat LEGO niet innovatief is en er een gebrek aan creativiteit is. De werkelijkheid is echter dat deze sets juist bedoeld zijn voor kinderen. De kinderen die vandaag met LEGO DUPLO spelen, zullen over een aantal jaartjes volop met bijv. LEGO City gaan spelen. Als er dan geen brandweer of politie-sets beschikbaar zijn, dan mist LEGO de plank.

Toch zien ze in dat de (jong) volwassenen steeds vaker overgaan van het spelen met LEGO tot het verzamelen of bouwen ervan als volwassene. De kloof die er vroeger was – er is een leeftijd waarop je LEGO simpelweg in een bak donderde en er niet meer naar omkijkt – die verdwijnt. LEGO speelt hierop in door juist sets uit te brengen die wat meer op het volwassen publiek gericht is (16+). Goed voorbeeld hiervan is de Ford Mustang. De set is gecreëerd met AFOL’s in het achterhoofd, maar nog steeds ook vanuit het perspectief van een kind van een jaar of 12. Hierdoor kunnen de instructies gevolgd worden, maar biedt het bouwen tegelijkertijd een uitdaging.


Conclusie

LEGO logo LEGO House

Het was een zeer interessante dag en we hebben veel geleerd over de relatie tussen LEGO en AFOL’s. De erkenning is er en LEGO doet haar best om deze te verbeteren. De toekomst ziet er dan ook positief uit. We zijn benieuwd naar het LEGO Lead User Lab en de mogelijkheden voor ons als LEGO Fan Media. LEGO is benieuwd naar wat AFOL’s verwachten en hoe ze tegen bepaalde zaken aankijken. We raden AFOL’s aan om LEGO feedback te geven. Dit kan door ons dit te laten weten – er worden veel onderwerpen besproken op het LAN – of contact op te nemen met de LEGO klantenservice. LEGO kan hier enkel van leren en dergelijke feedback is belangrijk.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?