Voor een reeks interviews zijn we het gesprek aangegaan met verschillende LEGO Star Wars verzamelaars uit onze LEGO community ‘LEGO Verzamelaars‘ op Facebook. Het concept is simpel. We hebben Imperial ondervragingstechnieken gebruikt om meer te weten te komen over deze verzamelaars, de verzameling en hoe de passie van het thema tot stand is gekomen. Voor deze editie spraken we met Joost Bakker.


In het eerste deel – dat je hier opnieuw kan lezen – was Robbin aan het woord, terwijl ik vandaag Joost Bakker en zijn verzameling beter heb leren kennen. Joost is geen tiener, zoals Robbin De Haan, maar een man van 49 jaar oud. Zes jaar geleden is hij ontwaakt uit de “Dark Ages” na een jeugd vol LEGO. Zijn passie werd opnieuw aangewakkerd toen hij met collega´s in aanraking kwam met LEGO Mindstorms. Sindsdien is een leven zonder LEGO ondenkbaar.

LEGO Star Wars verzamelaars met Joost Bakker
Op de achtergrond zie je een Star Destroyer die uit (!) 15.000 onderdelen bestaat

Samen met drie vrienden (genaamd: Star Wars Groupies) gaat hij regelmatig naar beurzen waar hij vooral zijn Star Wars MOC´s uitstalt. Samen met Robbin… Hold a second! Robbin de Haan? Hem kennen we nog uit het 1ste deel! “Samen met Robbin en enkele anderen gaan wij regelmatig naar beurzen waar wij al onze Star Wars MOC´s tentoonstellen”. Blijkbaar waren Robbin en Joost buren op de camping en hebben ze elkaar aangestoken met het welbekende LEGO-virus. En dat is juist wat Joost zo fijn vindt aan zijn passie. Hij kan zijn hobby delen met tientallen andere mensen die hij ontmoet op beurzen die dezelfde passie hebben.

LEGO Star Wars verzamelaars met Joost Bakker

Jaarlijks barst er een groot LEGO feest los in de evenementenhal in Hardenberg waar. Elk jaar neemt Joost zijn favoriete Star Wars sets mee die hij aan het grote publiek laat zien. Zijn pronkstuk? Een Imperial Star Destroyer die uit 15.500 steentjes bestaat. Alstublieft! Maar daar blijft het niet bij. Een Mos Eisly MOC? Heeft hij. Een zelfgebouwde AT-AT? Heeft hij. Een landingsplatform van de planeet Endor? Is hij momenteel aan bezig. Een hangar voor zijn favoriete LEGO set, de Millennium Falcon? Heeft hij. Een bezig bijtje die de sets op de beste manier mogelijk tentoon wil stellen.

De Falcon is de set die voor altijd in zijn geheugen gegrift staat. In 2018 groeide de hype rond de set, waardoor hij besloot om de set online te bestellen. Maar het LEGO beestje begon te kriebelen, waardoor hij op de release dag nog naar Duitsland gereden is om daar nog de laatste Falcon te bemachtigen. Resultaat? Twee Millennium Falcons en één blije Joost!

´Wat ik het liefst doe? Graaien in bakken op een LEGO beurs´

Er was een tijd waarin Joost alle Star Wars sets kocht, maar die tijd is voorbij. Nu focust hij zich vooral op zijn MOC’s en het kopen van UCS sets. Ook om displays te maken voor deze UCS sets, met als motto “hoe groter hoe mooier”. Kleinere sets koopt hij vooral voor de minifigs die hij tentoonstelt op de beurzen. Hij is ook een vaste klant bij Bricklink, waar hij oudere UCS sets zoekt en de onderdelen los besteld. Lijstjes maken, zoeken, vergelijken en bestellen. Weer een onderdeel van zijn hobby waar hij zich helemaal in kan vinden.

LEGO Star Wars verzamelaars met Joost Bakker
Een MOC die rond zijn favoriete LEGO set gebouwd is

Jullie weten nu al waaraan Joost momenteel werkt, wat hij het leukste vindt aan LEGO en wat zijn favoriete set is. Maar wat is zijn ambitie nog? Zijn droom is…groot! Hij droomt van een enorme Death Star met volledig interieur. Als ik hem vraag hoe groot? Zegt hij: “Zo groot mogelijk! Denk maar aan 10kg aan grijze 2×4 bricks als een beginnetje, die ik vorig jaar heb aangeschaft.”

Laatste vraag! Wat is jouw tip voor de mensen die ook LEGO willen tentoonstellen op beurzen?

“ Je sets goed afschermen is belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je sets beschermd blijven. Bezoekers stoten (per ongeluk) tegen je sets of sommige graaien door je minifigs op een onbewaakt moment. Je sets ook goed inpakken – voor de verhuis – in bubble wrap bespaart je veel aan bouwtijd op de beurs.” Buiten het goed inpakken is het verstandig om een thema te kiezen (zoals hij voor Stars Wars heeft gekozen). “Begin klein en breid uit naarmate je beter wordt. Maar geniet vooral van je hobby en van de dingen die jij leuk vindt. Heb ook respect voor iedereen en voor alle creaties. Je kan zoveel kanten op met LEGO dat er voor iedereen wat wils is”.

LEGO Star Wars verzamelaars met Joost Bakker
Zijn Mos Eisley MOC

Laat van je horen!

Bezoek jij regelmatig beurzen of heb jij ook een bijzonder verhaal die je wilt delen, een enorme verzameling of ken je iemand die helemaal LEGO fanaat is? Lijkt het jou een keer leuk om door ons geïnterviewd te worden? Laat dan vooral van je horen!

 

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?