In een onderzoek door LEGO onder 1000 Nederlanders, komt naar voren dat de helft van de Nederlanders maar voldoende tijd vindt om te ontspannen. Dat terwijl het tegenwoordig meer dan eens benadrukt is dat me-time belangrijk is voor het opladen van het interne batterijtje. LEGO bracht met een onderzoek de vrije tijd van Nederlanders in kaart, de bevindingen lees je hieronder.


In het onderzoek is te lezen dat 91% van de Nederlanders het er over eens is dat me-time gelukkig maakt. Toch vindt de helft van de Nederlanders maar weinig tijd om zichzelf te ontspannen. Een vijfde van de ondervraagden geven aan dat ze zich weleens schuldig of ongemakkelijk voelen als ze tijd voor zichzelf nemen. Rust nemen is belangrijk, want het help mee te ontspannen en je krijgt andere prikkels waardoor je weer energie opbouwt.

LEGO Creator Expert 10298

In hetzelfde onderzoek is te lezen dat twee op de vijf Nederlanders zeggen dat ze steeds vaker online overprikkeld raken en sinds de coronacrisis meer druk voelen om constant bereikbaar te zijn. Een even groot deel vindt het moeilijk om zich af te zonderen van digitale apparaten. Dit zelfs tijdens ontspanningsmomenten, waarbij de helft van de ondervraagden aangeven dat ze vastgeplakt zitten aan een mobiele telefoon of ander digitaal apparaat. Een vijfde van de Nederlanders geeft volgens het onderzoek aan behoefte te hebben aan een digitale “detox” en een “offline” ontspanningsmoment.

LEGO Ideas Medieval Blacksmith

LEGO Brand Manager Vincent Andries vertelt dat de digitale moeheid ervoor zorgt dat steeds meer volwassenen hun gading vinden in LEGO. Drie op de tien Nederlanders zegt sinds de coronacrisis activiteiten te zoeken waarbij ze mentaal tot rust kunnen komen. Vincent voegt eraan toe dat LEGO sets volwassenen helpen in een state of mind te komen die ze joyful focus noemen. Maar daar zijn wij LEGO fans natuurlijk al lang van op de hoogte 😉

LEGO benadrukt met dit onderzoek het belang van hun sets en de mogelijkheid voor volwassenen om zich los te maken van de digitale wereld, met als doel weer een hobby te vinden die losstaat van digitale apparaten. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlanders zich met name vermaken films, series en tv kijken en op de tweede plek komt lezen. Volgens de meerderheid van de Nederlanders (77%) zien de momenten die ze inplannen voor zichzelf er grotendeels hetzelfde uit. De helft van de Nederlanders geeft aan dat ze op zoek zijn naar nieuwe ideeën om hun vrije tijd in te vullen.

LEGO Art World Map

Voor wie al LEGO fan is komt het vast niet als verrassing dat LEGO ontspannend werkt. We hebben het volledige onderzoek hieronder bijgevoegd zodat je het zelf door kunt nemen. Ken jij iemand die het met van alles en nog wat druk heeft en constant aan een digitaal apparaat geplakt zit, geef die persoon dan eens een LEGO set te leen of cadeau, of verwijs naar onze 10 LEGO sets waar je even zoet mee bent special. Wellicht geef jij zo het LEGO virus door en help je een ander om dezelfde ontspanning te krijgen als jij dat hebt.


Persbericht LEGO


Helft van de Nederlanders vindt beschikbare tijd voor zichzelf onvoldoende om te ontspannen
LEGO brengt vrije tijd Nederlanders in kaart

Amsterdam, 28 oktober 2021 – Even uit de ratrace van het dagelijkse leven stappen om te ontstressen. Tijd voor jezelf nemen is geen luxe, maar noodzaak. Nederlanders hebben gemiddeld bijna 33 uur per week me-time, maar de helft van hen, geeft aan dat deze beschikbare tijd voor zichzelf onvoldoende is om weer op te laden. Dit blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek van LEGO naar vrijetijdsbesteding onder 1000 Nederlanders*.

LEGO Ideas Fender Stratocaster

Wij Nederlanders zijn het er in het algemeen (91%) over eens dat me-time gelukkig maakt, maar slechts de helft van de Nederlanders vindt de beschikbare tijd genoeg om te ontspannen. Maar liefst een vijfde van de Nederlanders voelt zich naar eigen zeggen zelfs weleens schuldig of ongemakkelijk bij het inplannen van tijd voor zichzelf. Meestal is het zo dat hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf gunnen. Toch is rust nemen cruciaal. Een hobby is namelijk niet alleen fijn tijdverdrijf, maar het helpt te ontspannen en jezelf verder te ontwikkelen. Als je je verliest in een hobby krijgt je brein namelijk even rust van alle prikkels en kun je weer energie opbouwen. Last van prikkels hebben we zeker. Twee op de vijf Nederlanders zeggen steeds vaker online overprikkeld te raken en sinds de coronacrisis meer druk te voelen om constant bereikbaar te zijn. Ook vindt een even groot deel het moeilijker om zich volledig af te zonderen van hun digitale apparaten. Zelfs tijdens ontspanningsmomenten vindt de helft van de Nederlanders het moeilijk om niet vastgeplakte te zitten aan hun mobiele telefoon of een ander digitaal apparaat. Een vijfde van de Nederlanders zegt dan ook behoeft te hebben aan een digitale “detox” en een echt “offline” ontspanningsmoment.

“Die digitale moeheid zorgt ervoor dat steeds meer volwassenen hun gading vinden in het bouwen met LEGO. Drie op tien Nederlanders zegt sinds de coronacrisis meer afleiding te willen zoeken in activiteiten waarbij ze mentaal tot rust kunnen komen. Twee op de vijf LEGO bouwers bouwen vooral met sets voor volwassenen. Door aan de slag te gaan met de LEGO sets voor volwassenen, komen ze in een soort state of mind die we joyful focus noemen. Met LEGO kunnen volwassenen een hands-on hobby uitoefenen en zich bewust losmaken van de hypergeconnecteerde wereld”, vertelt Vincent Andries, brand manager bij LEGO.

LEGO Harry Potter Hogwarts Icons

Wijs de sleur de deur
Hoe we onze ontspanningsmomenten invullen, is natuurlijk sterk persoonsgebonden. De een is graag passief bezig en schakelt de hersenmassa liever tijdelijk uit, door bijvoorbeeld naar wat hersenloze televisie te kijken (40%). De ander (37%) is veel liever gefocust bezig met een activiteit waar je niet moe van wordt, zoals je urenlang verliezen in een puzzel met tig stukjes of kleine klusjes in huis. Dan zijn er ook nog bijna een kwart van de Nederlanders (23%) die lekker actief bezig wil zijn of willen sporten. Volgens de meerderheid van de Nederlanders (77%) zien de momenten die ze inplannen voor zichzelf er echter steeds grotendeels hetzelfde uit. De helft van de Nederlanders geeft dan ook aan dat ze op zoek zijn naar nieuwe ideeën om hun vrije tijd in te vullen.

De top 5 van favoriete me-time activiteiten zijn:

  1. Films, series en tv kijken (51%)
  2. Lezen (50%)
  3. Sport en beweging (41%)
  4. Tuin en natuur (39%)
  5. Muziek spelen of beluisteren (42%)

Met sets als Central Perk (het fictief koffiehuis van de serie Friends), het LEGO® Bloemenboeket, de vintage typemachine, de ingenieuze vleugelpiano die echte deuntjes kan spelen of de LEGO® Ferrari 488 GTE “AF Corse #51”, heeft LEGO voor iedere volwassene wel een set die hem of haar aanspreekt. Ook volwassenen die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun vrijetijdsbesteding is de keuze reuze met het brede aanbod van LEGO.


Laat van je horen!

Wat vind jij van dit onderzoek van LEGO? Had je voor jezelf al een uitslag als dit verwacht of ben je toch verbaasd over het feit dat veel Nederlanders zich moeilijk kunnen ontspannen? We zijn ook benieuwd hoe lang jij LEGO al als hobby hebt. Heb jij iemand al eens aangestoken met het LEGO virus of een set te leen gegeven zodat die persoon ervaart hoe ontspannen het is? Laat het weten in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?