Met de hoeveelheid sets die LEGO tegenwoordig uit de mallen weet te persen, is het een flinke kluif om bij te houden welke sets nou de moeite waard zijn. Je kunt immers het geld maar eenmaal uitgeven! Net als vorig jaar hebben we een lijst samengesteld van 10 sets waar je even zoet mee bent.


De sets die hieronder vermeld staan zijn maar een kleine greep uit het totale aanbod van LEGO en bestaan uit sets die dit jaar zijn verschenen. De sets staat hoe dan ook garant voor de nodige uren bouwplezier. Ideaal voor tijdens de wintermaanden! De lijst is in willekeurige volgorde. Er zijn natuurlijk veel meer sets die zich lenen voor uren bouwplezier, daarom mogen een aantal bonusvermeldingen niet missen. Die vind je onder de top 10. Schroom vooral niet om in een reactie te laten weten welke set(s) jij de moeite en geld waar vindt.

LEGO Art World Map

1. LEGO Art World Map

We trappen het lijstje af met de grootste set (qua onderdelen) die LEGO tot op heden uitgebracht heeft, de LEGO Art World Map. Nu is het geen set die direct geschikt is voor de doorgewinterde LEGO fan die graag van afwisseling en bouwtechnieken houdt. De set is namelijk best eentonig qua bouw (lees hier onze review). Maar, dit artikel gaat over sets waar de je de nodige uurtjes aan kunt bouwen. Laat dit precies zijn wat deze set te bieden heeft. Met 11695 onderdelen ben je wel even zoet. Voordeel aan deze set is dat je hem samen met andere LEGO fans of het gezin kan bouwen. Iedereen bouwt afwisselend een module die je nadien samenvoegt. Ideale tijdbesteding tijdens de donkere en koude winterdagen.

De LEGO Art World Map is o.a. te koop bij:


LEGO Titanic

2. LEGO Titanic

De Titanic was één van de drie grootste en meest geavanceerde cruiseschepen van het begin van de 20e eeuw. Het verhaal achter het schip kennen we inmiddels maar al te goed. Hoe erg de gebeurtenissen ook waren, vandaag de dag heeft het schip een iconische status. Vanaf november kunnen LEGO fans een LEGO schaalmodel van de Titanic in huis halen. Met 9090 onderdelen en een lengte van 135cm is het een enorm bouwwerk waar je veel uurtjes bouwplezier aan beleeft. De set mag daarom niet in dit lijstje ontbreken.

De LEGO Titanic is vanaf november te koop bij:


LEGO CAT D11

3. LEGO Technic CAT D11 Bulldozer

De LEGO CAT D11 is een technisch hoogstandje en het nieuwste vlaggenschip binnen dit thema. Met de Powered-Up modules en de app kun je na het bouwen de bulldozer zwaar werk laten verrichten. Maar eerst moet dit gele monster in elkaar gezet worden. Met 3854 onderdelen is de set ruim de helft kleiner (qua onderdelen) dan de Titanic. Toch, zal je er een paar uur voor uit moeten trekken. Technic sets zijn uitdagender vanwege de onderdelen, bouwtechnieken en functies dan de meeste andere LEGO sets. Veel kleine onderdelen die heel precies op de juist plek moeten komen, vergt veel van de aandacht. Precies daarom is dit een set waarmee je bouwplezier in huis haalt.

De LEGO Technic CAT D11 Bulldozer is o.a. te koop bij:


LEGO Super Mario ? Block

4. LEGO Super Mario 64 Question Mark Block

Nog een set die het niet direct moet hebben van de hoeveelheid onderdelen maar vanwege de bouw, is de LEGO Super Mario ?-Block. Er zit genoeg uitdaging in het aanbrengen van de functies die de geheimen van het blok onthullen, maar ook de micro-levels die je kunt bouwen bieden genoeg plezier (lees hier onze review). Voordeel van deze set is dat het jong en oud aanspreekt. Er zijn ook microfiguren van bepaalde Mario karakters bijgevoegd.

De LEGO Super Mario ?-Block is te koop bij:


LEGO Ninago City Gardens

5. LEGO Ninjago City Gardens

Of je nou fans van LEGO Ninjago bent of niet, de LEGO Ninjago City Gardens heeft genoeg te bieden om een leuk bouwavontuur te beleven (lees hier onze review). Met name de afwisseling van de te bouwen secties en het gebruik van onderdelen zorgen voor heel wat uurtjes bouwplezier. Het is daarnaast een zeer kleurvolle set met veel verwijzingen naar de serie, waardoor het een opvallende verschijning is. Net als de Modular Buildings is dit bouwwerk modulair opgebouwd, waardoor de verschillende gebouwen goed bekeken kunnen worden. Qua onderdelen is het de drie na grootste set van dit jaar, maar qua prijs absoluut niet de duurste als we kijken naar de gemiddelde prijs per onderdeel.

De LEGO Ninjago City Gardens is o.a. te koop bij:


LEGO Harry Potter Hogwarts Icons

6. LEGO Harry Potter Hogwarts Icons

Unieke sets zijn er genoeg. Er is voor ieder wat wils. De één houdt van voertuigen, de andere heeft een voorkeur voor gebouwen. De Hogwarts Icons past in geen van eerder genoemde hokjes, maar weet hoge ogen te gooien als het gaat om uniek uitziende sets. Met 3010 onderdelen bouw je diverse iconische props uit de Harry Potter films, met als kers op de taart Hedwig. De set zal met name op het gebied van afwisselende bouw goed scoren. De set is voorzien van drie unieke goudkleurige HP Minifigures.

De LEGO Harry Potter Hogwarts Icons is te koop bij:


LEGO Creator Medieval Castle

7. LEGO Creator Medieval Castle

Het voordeel van de Creator 3-in-1 sets is dat je kunt bouwen en herbouwen. Je krijgt in feite drie sets voor de prijs van één. Mede hierdoor verdient deze Medieval Castle in dit lijstje. Met de set bouw je uiteraard een kasteel, maar die kun je optioneel herbouwen tot een kasteeltoren of middeleeuwse markt (lees hier onze review). Ook andere Creator 3-in-1 sets staan bekend voor hun goede prijs/onderdelenverhouding, waardoor je over het algemeen veel LEGO voor een relatief nette prijs in huis kan halen.

De LEGO Creator Medieval Castle is o.a. te koop bij:


LEGO Ideas Typewriter

8. LEGO Ideas Typewriter

Als LEGO Ideas ergens om bekend staat, dan is het wel de unieke sets die hieruit voortvloeien. Lang niet alles zal voor iedereen even leuk zijn, maar er zitten toch pareltjes tussen die over het algemeen bij veel fans in de smaak vallen. De LEGO Ideas typewriter is hier een goed voorbeeld van. De set weet genoeg afwisseling te bieden qua bouw, bevat de meest belangrijke functies zoals een echte typmachine ook bevat en is daarnaast een mooie display-set. Door de techniek van de toetsten die je aan kunt slaan, zal met name het binnenwerk wat tijd en aandacht kosten.

De LEGO Ideas Typewriter is o.a. te koop bij:


LEGO Camp Nou - FC Barcelona

9. LEGO Camp Nou – FC Barcelona

Camp Nou zal met name voetballiefhebbers weten te bekoren. Die kunnen tijdens de wedstrijden deze LEGO set in elkaar zetten. Let wel dat je hiervoor wel wat potjes voetbal moet kijken, want je hebt de set niet binnen 90 minuten (zelf met verlenging) gebouwd. De 5509 tellende set zal lang niet iedereen aan weten te spreken, maar uniek is ie wel. Geen fan van Camp Nou, dan kun je ook aan de slag met de al eerder uitgebrachte LEGO Old Trafford. Die set bevat minder onderdelen en is daardoor ook goedkoper in aanschaf.

De LEGO Camp Nou – FC Barcelona o.a. is te koop bij:


LEGO Technic Heavy Duty Tow Truck

10 LEGO Technic Heavy-Duty Tow Truck

Aangekomen bij nummer 10 en de laatste set van dit rijtje, zijn er nog veel sets die deze positie kunnen bekleden. We hebben uiteindelijk gekozen voor de LEGO Technic Heavy Duty tow Truck. Reden hiervoor is dat de set genoeg onderdelen bevat om je even zoet te houden. Daarnaast is de truck voorzien van veel speelfuncties die heel secuur in het model weggewerkt zijn. Niet geheel onbelangrijk, is dat er geen gebruik gemaakt wordt van Powered Up. Hierdoor is het een klassieke Technic set die tevens niet onnodig duur is in aanschaf.

De LEGO Technic Heavy Duty Tow Truck is o.a. te koop bij:


Bonusvermeldingen


De afgelopen jaren zijn de LEGO sets steeds indrukwekkender geworden. Dit zowel qua bouwplezier, onderwerp, onderdelengebruik en grootte (zowel in vorm als aantal onderdelen). Een top 10 samenstellen is eigenlijk onmogelijk, want er zijn veel meer set die ideaal zijn om de nodige uurtjes bouwplezier uit te halen. Daarom sluiten we af met een aantal bonusvermeldingen.

De sets hieronder zullen op het gebied van aantal onderdelen of bouwtijd en -plezier genoeg te bieden hebben. De kans is aanwezig dat je er minder tijd aan kwijt bent dan de hierboven vermelde sets, maar dat hoeft de bouwervaring niet minder plezier te maken. Wat dacht je van de Daily Bugle met de nodige Minifigures voor verzamelaars, of één van de Creator Expert auto’s. Star Wars fans zullen de nieuwe Republic Gunship vast kunnen waarderen en wie de stad uit wil breiden met een Modular, kunnen aan de slag met de Police Station. We bespreken kort 10 bonusvermeldingen.

LEGO Daily Bugle

 • LEGO Marvel Daily Bugle
  De Daily Bugle in LEGO vorm zal met name fans van het Marvel universum aanspreken, maar is eigenlijk prima in een modulaire stad te verwerken. De set bevat veel details en Minifigures waar fans vast blij van worden.
 • LEGO Star Wars Republic Gunship
  De LEGO Star Wars UCS Republic Gunship is door fans gekozen om als set uitgebracht te worden. Met 3292 onderdelen ben je wel even zoet. Het ruimteschip is niet op Minifig-schaal, maar dient als display-set. Er is een bouwbare standaard met twee Minifigures bijgevoegd.
 • LEGO Creator Expert Police Station
  Elk jaar in januari kunnen LEGO fans de nieuwe Modular kopen. Welke set er in januari 2022 gaat verschijnen is nog niet duidelijk, maar je kunt wel alvast aan de slag met de LEGO Police Station. Met bijna 3000 onderdelen bouw je een politiebureau die voorzien is van details en goed te combineren is met eerder verschenen Modulars.
 • LEGO NASA Space Shuttle Discovery
  Ruimtevaartliefhebbers kunnen sinds dit jaar aan de slag met de LEGO NASA Space Shuttle Discovery. De set bestaat uit een volledig bouwbare Space Shuttle en de Hubble Space Telscope. De beide bouwwerken kunnen op een display geplaatst worden zodat je ze makkelijk ergens neer kan zetten.

LEGO Ideas Medieval Blacksmith

 • LEGO Creator Expert auto’s
  Met drie nieuwe LEGO Creator Expert auto’s, kunnen liefhebbers van dit thema voorlopig goed vooruit. De drie sets bestaan uit de LEGO Porsche 911 met 1458 onderdelen, de LEGO Volkswagen T2 Camper Van met 2207 onderdelen en de nieuwste van het rijtje, de LEGO Pickup Truck met 1677 onderdelen.
 • LEGO Star Wars R2-D2
  De remake van de populaire UCS R2-D2 ligt sinds mei in de winkel. Met de set kun je uiteraard R2-D2 namaken die enkele speel- en displayfuncties bevat. Met de 2314 onderdelen die de nieuwe LEGO UCS R2-D2 bevat, kun je een paar uur bouwplezier beleven.
 • LEGO Ideas Medieval Blacksmith
  Zoals eerder genoemd in dit artikel, kent het LEGO Ideas thema een aantal pareltjes. Deze LEGO Medieval Blacksmith is daar ook één van. Het is een eerbetoon naar de vroegere riddersets en weet dankzij de afwisselende bouw en details een prettige bouwervaring te bieden.
 • LEGO Marvel The Guardians Ship
  De LEGO Marvel Guardians Ship mag dat geen UCS set zijn, maar heeft er veel van weg dankzij de bijgevoegde bouwbare standaard. Het ruimteschip bouwen met de 1901 onderdelen zal verre van zo lang duren als enkele van de grote jongens in dit lijstje, maar desondanks zal het de fans kunnen bekoren.

LEGO NASA Space Shuttle


Laat van je horen!

Heb jij één van deze sets gebouwd en heb je er bouwplezier aan beleefd? We zijn benieuwd welke sets die dit jaar uit zijn gegeven, volgens jou prima aan dit lijstje toegevoegd kunnen worden. Zijn er sets die jou positief hebben verrast als het gaat om bouwtijd? Laat het weten in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?