Nog voor de zomer kregen wij via het LEGO Ambassador Network (LAN) een unieke voorstel aangeboden, om een custom design te ontwerpen voor de LEGO X adidas Originals Superstar set. Een mooi voorstel waar wij wel iemand voor kennen die uit het juiste hout is gesneden: Florien. Na een brainstormsessie en het uitwerken van een aantal ideeën, is het onderstaande ontwerp het resultaat geworden. Ben je benieuwd wat Florien heeft gedaan om de LEGO sneaker helemaal naar haar smaak te maken? Sprint dan snel verder naar de volgende alinea.


De kans om een sterke en positieve boodschap uit te dragen naar de LEGO-gemeenschap is er een die je wel moet aangrijpen. In de opdracht stond dat het moest gaan om een kunstig, stijlvol ontwerp. Ik heb gekozen voor een model waarin zowel kunst als natuur verweven zijn. Deze thema’s spelen een belangrijke rol in mijn leven.

Hoewel je het misschien niet verwacht, ontstond het idee voor het uiteindelijke ontwerp bij prints van M.C. Escher. Hij was een Nederlands kunstenaar die bekend stond om zijn contrastrijke zwart-wit schetsen en afdrukken. Dit kleurgebruik komt natuurlijk direct overeen met de kleuren van de adidas Superstar sneaker.

Escher maakte tevens veel gebruik van shapeshiften. Hij liet patronen bestaande uit talloze dieren naadloos in elkaar overlopen. Zo werd bijvoorbeeld een vis een vogel en een duivel een engel. Dit principe heeft ik doorgevoerd in de strepen van de Superstar. Uit de zwarte lijnen vliegen in losse golven zwaluwen tevoorschijn, die steeds groter worden en uiteindelijk landen op de wreef van de schoen. Het resultaat is een dynamisch geheel vol beweging.

Birds of Freedom

Zwaluwen zijn niet alleen zwart-wit gekleurd, zoals bij deze LEGO-sneaker waaruit ze omhoog vliegen, maar staan ook symbool voor vrijheid. Na meer dan een jaar in isolatie door de Covid-lockdowns, is dat iets waar we nu allemaal weer naar hunkeren. Dat is dan ook de boodschap die ik wil uitdragen met het ontwerp: vreugde en vrijheid de wereld in sturen.

Die boodschap heb ik versterkt door de meidoornranken die om de flanken en de kruin van de schoen heen getwist zijn. Die staan namelijk voor een nieuw begin. Deze bloemen hebben bovendien een persoonlijke betekenis, gezien de naam ‘Florien’ is afgeleid van de Romeinse godin Flora. Zij was de godin van de bloemen, waaronder ook deze mooie lieflijke meibloempjes. Het Lime kleurtje geeft de Superstar direct een frisse uitstraling.

Ontwerpen voor The LEGO Group vond ik een uitdagend en interessant proces dat vraagt om een inventief idee. Het omzetten van dit idee in een dynamisch bouwwerk vond ik geweldig leuk om te doen. Alles bij elkaar, is het resultaat van de LEGO X adidas opdracht een creatieve samensmelting geworden van verschillende elementen. Ik ben erg blij dat ik deze mogelijkheid heb gekregen en kijk uit naar een eventuele volgende samenwerking.

Ik hoop dat dit ontwerp andere AFOL’s aanspoort ook de steentjes ter hand te nemen en iets prachtigs te bouwen voor in hun LEGO-collectie. Free your creativity!


Laat van je horen!

Wat vind jij van deze gepersonaliseerde LEGO adidas-sneaker? We hopen dat je in elk geval geïnspireerd bent geraakt om zelf jouw eigen set te customizen. Maak jij van je sneaker een draak? Of een ruimteschip? Of iets heel anders? Laat je fantasie de vrije loop. Je kunt het resultaat delen in een reactie. Ben jij benieuwd naar meer creaties van Florien, bezoek dan vooral haar Rebrickable-pagina of lees haar Rebuild Your Set artikelen. Zit je te twijfelen of deze LEGO adidas Originals Superstar sets het geld waard is? Lees dan vooral onze uitgebreide review over de LEGO adidas set.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?