In deze reeks MOC Bouwtechnieken vertelt Florien je alles over de bouwtechnieken die zij gebruikt voor het maken van haar MOC’s (My Own Creations). Zo kun je zelf aan de slag met je eigen LEGO bouwwerk! Je begint bij de basis, met eenvoudige technieken voor het maken van simpele muren. Vervolgens werk je jouw creatie met gevorderde technieken steeds verder uit tot een magnifieke MOC!

In dit artikel: Muren voor Beginners!

De meeste huizen in de Benelux zijn gemaakt van baksteen. Dat is niet zo vreemd, want het is een stevig materiaal, dat er ook nog eens visueel aantrekkelijk uitziet. LEGO-gebouwen zijn gemaakt van Bricks, maar die kun je uitstekend laten lijken op baksteen! Ik ga je vertellen hoe je (bak)stenen muren op een eenvoudige manier zelf kunt bouwen van LEGO. Zo maak je huisjes, winkels, boerderijen en nog veel meer stenen gebouwen!


De Basis: Metselverband

In de bouw worden bakstenen in een stevig verband op elkaar gestapeld, met daar tussenin voegen van cement. Om een muur met een metselverband stevig te maken, moet je ervoor zorgen dat elke volgende rij stenen de vorige overlapt. De zijdes van de bakstenen lopen dus niet verticaal door, maar verspringen.

Dit principe geldt ook voor LEGO Bricks. Als je blokjes recht op elkaar plaatst, dan heeft je muur kans om te vallen. Dat gebeurt al snel bij aanraking of als je er een constructie op bouwt, zoals een dak. Zet de Bricks dus altijd met de naden verspringend op elkaar. Dit kun je doen in de vorm van een ‘standaard’ muurtje van 1×2 Bricks, maar ook met langere Bricks is dit mogelijk.

Speklaag

Wat ook helpt voor de stevigheid van je gebouw, is de plaatsing van een rij Plates tussen of op je muur. In de bouw heet zo’n horizontale laag van natuursteen tussen de bakstenen een speklaag. Dit zie je veel terug bij oude gebouwen en kun je dus ook mooi verwerken in je LEGO-gebouwen, voor een echte ‘oude’ uitstraling.

Twee of meer rijen Plates op verschillende hoogtes is nog beter voor de constructie. Dit verankert je muur op meerdere punten en zorgt ook voor iets visueel interessants. Kies je bovendien voor Plates in een contrasterende kleur, dan ben je al goed op weg een echte LEGO-architect te worden!

Voor een stevige muur maak je gebruik van verspringende rijen Bricks, afgewisseld door Plates.

Bricks met Structuur

Nu je weet hoe je het beste constructief een muur kunt bouwen, is het tijd om te kijken naar de vormgeving van die muur. Als je MOC’s bouwt van LEGO, wil je natuurlijk dat die er esthetisch mooi uit zien. De makkelijkste manier om een muur visueel aantrekkelijk te maken, is het toevoegen van structuur aan die muur. Een bakstenen muur van een echt huis is immers ook niet perfect glad.

De mogelijkheden die je hebt zijn talrijk. Kies voor een muur geheel bestaand uit Bricks met structuur, kies voor een gladde muur met slechts enkele structuur-Bricks of mix en match allerlei verschillende structuren in je muur! Pas wel op: hoe drukker de structuur van je muur, hoe voorzichtiger je moet zijn met de kleuren die je gebruikt. Daarover later meer.

Hieronder staat een aantal interessante soorten 1×2 LEGO Bricks met structuur die je kunt gebruiken voor je bouwwerk.

Masonry Brick


De meest voor de hand liggende keuze is de Masonry Brick. Masonry betekent 'metselwerk' in het Engels. Dit is een 1x2 Brick met aan de ene zijde een baksteenreliëf en aan de andere zijde een reliëf met een horizontale streep (alsof twee bakstenen recht op elkaar zijn geplaatst). Je kunt deze zijden afwisselen of alleen Masonry Bricks gebruiken met de baksteenzijde naar voren. Deze Brick wordt zeer veel gebruikt voor stenen gebouwen en stadsgezichten.


Log Brick


Een andere veel gebruikte Brick voor bouwwerken, met name van hout of in een wat rustiekere vorm, is de Log Brick. Dit blokje is aan twee zijden hetzelfde en lijkt op twee houten stammen naast elkaar. Deze Brick wordt veel gebruikt in combinatie met een 1x1 ronde Brick met open Stud (3062b).


Grille Brick


De Grille Brick heeft aan twee zijden een fijne grille-structuur. Aan de ene zijde vind je een verticaal patroon en aan de andere zijde een horizontaal patroon. Je kunt daardoor deze Brick afwisselend gebruiken met de voor- en de achterkant aan de buitenkant van je muur. Dit geeft een cool industrieel effect.


Groove Brick


De Groove Brick heeft in het midden een verticale inkeping. Dit blokje geeft met name een heel leuk effect als je er meerdere naast of onder elkaar plaatst, zodat de inkeping steeds een halve Brick opschuift in het metselverband. Groovy!


Axle Hole Brick


De Axle Hole Brick is eigenlijk een Brick uit het assortiment van LEGO Technic. In het midden zit een uitgesneden kruis waarin een Axle gestoken kan worden, maar ook een Bar past hier prima in. Natuurlijk kun je dit blokje ook gebruiken zonder iets in de opening. Dit geeft een grappig reliëf in een decoratief deel van je muur.


Pin Hole Brick


Deze LEGO Technic Brick wordt veel gebruikt in bouwwerken, in combinatie met een Half Pin. Als je deze Pin in de 1x2 Brick steekt, kun je op die Pin weer Tiles of andere Bricks bevestigen. Maar je kunt ook gaten in je muur laten, bijvoorbeeld wanneer je deze Pin Hole Brick in een fabrieksgebouw plaatst als constructie-element. Het gaatje kan ook een holletje vormen voor een dier dat zich in de muur schuil houdt. Of het is een schietgat voor soldaten, die in een burgeroorlog verwikkeld zijn en de muur als een verdedigingslinie hebben opgeworpen. Gebruik je fantasie bij het inzetten van deze structuur-Bricks!Reliëf in je Muur

In plaats van Bricks met structuur aan de zijkant te gebruiken, kun je ook zelf reliëf maken in je muur. Zo kun je een heel baksteenpatroon in je muur creëren door het gebruik van Bricks met Studs aan de zijkant. Op die Studs bevestig je Tiles, waarmee je vervolgens allerlei patronen kunt maken; van eenvoudig en regelmatig, tot willekeurig en ingewikkeld.

Doordat Tiles aan de onderkant glad zijn, kun je 1×2 Tiles schuiven over een 1×1 Brick met Studs aan de zijkant. Zo kun je de bakstenen heel dicht naast elkaar plaatsen met een smalle naad of de Tiles draaien voor een schots-en-scheef effect. Je kunt ook in plaats van de standaard 1×1 Bricks met Studs aan de zijkant kiezen voor een 1×1 Headlight Brick. Daarbij vallen de Tiles iets naar achteren in de muur, voor een subtieler reliëf – zoals ook te zien in het derde voorbeeld hieronder.

In deze afbeeldingen heb ik deels gebruik gemaakt van trans-clear Tiles, zodat je kunt zien waar de Stud zich achter de Tile bevindt in het patroon. Experimenteer met de plaatsing van Tiles om een interessante muur te maken.

Organische muren

Naast Tiles kun je natuurlijk ook Plates of andere blokjes op de Studs plaatsen. Zo gebruik ik vaak planten-Bricks voor een organisch en levendig effect: alsof de muur door de natuur begroeid wordt. Je kunt hier ook weer mee variëren in de keuze voor het soort plant, de kleur en de plaatsing van de verschillende stenen. Heel eenvoudig, maar doeltreffend in een MOC!

Deze muur is overwoekerd door de natuur. Er is gebruik gemaakt van een constructie van Masonry Bricks, afgewisseld met rijen Plates en hier en daar een 1×1 Brick met Stud aan de zijkant. Daarop zijn twee verschillende soorten plantensteentjes geplaatst in een organisch patroon, hier en daar verder versierd met een 1×1 Flower Brick in de kleur green.
Jumper Plates

Je kunt je muur op bepaalde plaatsen ook smaller maken, door onderaan of halverwege je muur Jumper Plates te gebruiken. Dat zijn 1×2 Plates met een Stud in het midden. Vervolgens plaats je een deel van je muur zo een halve Brickdiepte naar achteren. Dit is een andere manier om reliëf in je muur te krijgen. Natuurlijk kun je deze bouwtechniek ook gebruiken in combinatie met andere, eerder genoemde technieken. Zo krijg je een steeds verder ontwikkeld reliëf! Klinkt ingewikkeld? Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden en probeer deze na te bouwen.

Is het gelukt? Viel het mee?

Experimenteer met de reeds genoemde bouwtechnieken en maak een eigen muurontwerp. Noteer hoe je de muur hebt gemaakt, zodat je deze later in een MOC kunt plaatsen. Door regelmatig een middagje te ‘spelen’ met je steentjes en je ontdekkingen op te schrijven, kom je steeds tot nieuwe inzichten en ideeën.


Kleurgebruik

Zoals reeds gezegd, moet je uitkijken dat je niet teveel kleuren in je muur gebruikt. Net als in de kunst, heb je ook bij LEGO bepaalde kleurfamilies; deze bestaan uit kleuren die in hun warmte en schakering goed bij elkaar passen en elkaar verzachten. Ze lopen moeiteloos in elkaar over.

Je kunt heel eenvoudig de LEGO-kleuren indelen in tinten: roodtinten, groentinten, blauwtinten, etc. Verschillende tinten van één kleur passen goed bij elkaar. Als je veel structuur in je muur hebt, kun je het beste kleuren kiezen uit eenzelfde kleurfamilie, dus met eenzelfde tint. Zo hou je het geheel mooi rustig.

Kijk in het schema hieronder om te zien welke kleurfamilies LEGO heeft en welke combinaties je dus eenvoudig kunt maken. Niet alle LEGO-kleuren staan in dit schema, maar het geeft je een mooi overzicht van de mogelijkheden en kleurencombinaties die je hebt. Er is onderscheid te maken in warme en koele tinten. Over het algemeen kun je die het beste gescheiden houden in je MOC’s (een enkele uitzondering daar gelaten). Neutrale tinten passen overal bij. Blijf bij één tint en hou het rustig. Of combineer enkele warme tinten of juist enkele koele tinten met elkaar.

Kleurenwiel

Heb je een muur gebouwd met een eenvoudige structuur, maar wil je deze toch laten opvallen? Kies dan juist voor contrasterende kleuren (complementaire kleuren in de kleurentheorie). Dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel. Rood- en groentinten zijn bijvoorbeeld complementair en zullen elkaar extra versterken in je bouwwerk. Er zijn nog meer kleurenparen te ontdekken in het kleurenwiel. Kijk maar eens welke je kunt vinden. Door complementaire kleuren te gebruiken, krijg je toch een opvallende en kleurrijke muur in je MOC.


Geavanceerde Techniek: Pleisterwerk

Wil je wat je nu geleerd hebt allemaal combineren in een bijzondere muur? Volg dan onderstaande instructies voor het maken van een verweerde bakstenen muur met pleisterwerk!


Tot SNOT (Studs Not On Top)

Tot slot nog een korte tip voor het polijsten van je muren: zorg ervoor dat er in elk geval wat SNOT in zit. SNOT betekent Studs Not On Top en staat voor de gladde afwerking van je LEGO bouwwerken. Bij muren kun je dit toepassen door bovenop je muur Tiles te plaatsen. Sommige bouwers kiezen er juist voor om dit niet te doen, maar ik vind dit vaak wel ‘cleaner’ uitzien. Het is uiteindelijk aan jou; het is jouw keuze hoe jouw MOC eruit komt te zien!

SNOT is één van de vele woorden die LEGO fans gebruiken om iets aan te duiden. Naast SNOT zijn er heel wat andere woorden die iets uitdrukken, een afkorting zijn of worden gebruikt om iets aan te duiden. We hebben deze woorden gebundeld in ons LEGO Woordenboek.


A Day on the Farm

Een dag op de boerderij: in deze MOC heb ik veel van de technieken uit dit artikel gebruikt om muren te maken.

In deze reeks ‘MOC Bouwtechnieken’ leer je alles over het ontwerpen en bouwen van je eigen MOC’s. Florien zal je hierbij voorzien van tips en tricks voor je bouwwerken. Je begint klein, met de basis, maar leert steeds iets meer over het verder uitwerken van de verschillende elementen van je MOC’s. Probeer de technieken thuis zelf uit en deel in een reactie het resultaat. Houd deze reeks goed in de gaten, want we zullen zo nu en dan ook prijzen weggeven voor de MOC-bouwers, die deze technieken het beste weten toe te passen!


Laat van je horen!

Vond jij dit artikel interessant, heeft Florien jou wat nieuws weten te leren, ga je deze technieken zelf toepassen of heb je nog een techniek die je met ons wilt delen? Wij lezen jouw reactie en creatie met plezier in de comments.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?