Repost: Dit artikel hebben we op 24 december 2020 gepubliceerd. Omdat de set momenteel weer als promo te krijgen is bij LEGO, hebben we de Rebuild Your Set naar voren gehaald. Mocht je de set al hebben, maar wil je er graag iets anders van bouwen, lees dan vooral verder.

In deze serie, genaamd Rebuild Your Set, bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! De eerste editie van deze nieuwe topic, staat in het teken van de aankomende feestdagen. Ze bouwt de LEGO 40410 Charles Dickens Tribute om naar een winters huisje.


De meeste officiële LEGO sets hebben één design: het staat op de voorzijde van de doos, prachtig belicht en met een duidelijke titel. Op de achterzijde vind je nog enkele detailshots van het bouwwerk, in de doos de instructies en bouwen maar! Na een paar uurtjes ben je klaar. Vol bewondering zet je het in je vitrinekast. Daar staat het weken, maanden, soms zelfs jaren. Waarom bouw je er niet iets nieuws mee? Als ervaren MOC-bouwer ga ik je helpen!

De LEGO 40410 Eerbetoon aan Charles Dickens was een Gift with Purchase (GWP) tijdens het VIP Weekend en Black Friday. Wil je meer weten van deze set? Lees dan hier de LEGO 40410 Charles Dickens Tribute review. De MOC (My Own Creation) die tot stand is gekomen uit deze set, sluit goed aan bij het winterthema. Wat eerst nog een boek met daarop een kleine Charles Dickens scène was, is nu een volwaardig huisje, compleet met voorgevel, interieur en veel details geworden. Perfect voor in jouw winterdorp. Lees snel verder voor tips & tricks en hoe ik dit aan heb gepakt!

Winter Home 40410-2 Header

Blokjesanalyse

Alle LEGO bouwwerken beginnen hetzelfde: een stapel blokjes op een tafel, een idee en bouwen maar! Maar hoe zet je nu jouw idee om in een mooie MOC? En wat doe je als je niet eens een idee hebt, maar wel zin hebt om iets te bouwen? Laat je vooral inspireren door wat voor je op tafel ligt.

Ik begin zelf meestal met te kijken naar wat voor blokjes ik in een set aantref. Zitten er speciale dingen bij? De standaard Bricks en Plates die ken ik wel, die zitten eigenlijk in vrijwel elke set. Soms zit er echter meer in een set waar je iets mee kunt, vooral bij het ontwerpen van een MOC. Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken als je begint met een MOC te bouwen.


Zitten er bewegende verbindingen in de set?


Hiermee bedoel ik verbindingen tussen staafjes en clips, scharnieren en flexibele onderdelen. Deze onderdelen helpen je vaak de set dynamischer te maken en schuine hoeken toe te voegen. Handig voor daken, zoals je in deze MOC zult zien. Je kunt de bewegende verbindingen dus gebruiken als technische hoogstandjes in het bouwwerk, om wat interessants toe te voegen.


Zitten er onderdelen met prints of stickers in de set?


Deze onderdelen beperken je creativiteit vaak omdat je ze niet of zeer beperkt in kan zetten. In deze set zaten bijvoorbeeld Tiles met daarop stickers met planken. Die heb ik in dit geval gebruikt voor de tafelbladen. Op de kaft van het boek waren stickers geplakt met versieringen, die ik uiteindelijk in de guirlandes aan het plafond van het huis heb gebruikt. Denk dus na over de toepasbaarheid van deze onderdelen en of je ze wel wílt gebruiken in je MOC.


Van welk soort blokjes heb je het meeste?


Vaak bevat een set van één soort blokjes het meeste. Bij deze set waren dit de 1x2 Bricks met aan één kant de horizontale en aan de andere kant de verticale structuur. Ook zaten er veel rode Plates in de set. Hierdoor werd ik gedwongen om deze te gebruiken voor de structuurcomponenten van het bouwwerk, dus de vloer, het dak en de muren. Vaak leiden grote hoeveelheden van dezelfde blokjes je vanzelf naar een haalbaar idee.


Zitten er andere bijzondere onderdelen met veel details of kleuren in de set?


Dikwijls vind je in elke set wel leuke kleine (!) onderdelen terug die uniek voor de set zijn. Soms hebben ze een eigenzinnige kleur of vorm. Begin met deze onderdelen in het hoofd jouw idee te realiseren. Bij deze set nam ik bijvoorbeeld de kernelementen van de ramen, de vlammetjes van de kaarsen en de groene blokjes als uitgangspunt, en ging daar omheen bouwen. Groene blokjes en plantenonderdelen brengen trouwens leven in je bouwsels, dus vergeet deze zeker niet!De MOC: Winter Home

“Het Winterhuisje is een kleine, koddige Engelse cottage dat in de winter is bedekt met een laagje sneeuw. Een nette heer komt net thuis voor Kerstmis. Hij heeft zijn paraplu nog in de hand en kijkt tevreden naar het winterwonderland bij zijn voordeur. Dat wordt een mooie kerstochtend voor zijn zoontje!”

De buitenkant

Het huisje was voor mij een leuke uitdaging om te bouwen, ook omdat de hoeveelheid blokjes van deze set beperkt is. Dat vraagt om enige vindingrijkheid. De buitenkant zit al vol met details. Ik heb de muren afgewisseld met de 1×2 tan Bricks met horizontale/verticale structuur en 1×2 Masonry Bricks in twee kleuren, en heel af en toe nog een 1×1 sand green Brick ertussen. Op de hoeken zorgen grove 2×2 Bricks voor stevigheid. Bij de ramen heb ik gezorgd voor een omlijsting in donkerrood, met donkerrode luiken en een donkergroene vensterbank met hulst. De voordeur heeft een schattig rood afdak en een kijkvenster. Een leuk hekje en een straatlantaarn zorgen voor wat contrast in zwart.

Het dak

Op het dak is de sneeuw naar beneden geschoven. Ik experimenteer graag met sneeuwdekens, hoog en laag, verschillende texturen, gebruik makend van Tiles en Plates. Ook de 1×1 Cheese Slopes gebruik ik graag voor sneeuwdetails. Hier en daar druipt dan ook de sneeuw van het huisje af. Er staat ook een kleine schoorsteen op het dak. Deze heb ik gemaakt van enkele Brackets (Plates met een opstaande kant met Studs aan de zijkant), en wederom Cheese Slopes in grijs en Dark Tan. Je kunt zien dat het dak aan de zijkant is bevestigd met de enige scharnieren die deze set rijk is. Deze heb ik vastgeklikt op een 1×2 Brick met Studs aan de zijkant, zodat het dak onder een hoek kan staan. Ik maak graag gebruik van schuine daken, omdat deze net iets meer flair aan huisjes geven.

Winter Home Inside


Van Open Haard tot Kaarslicht

“Binnen wacht het zoontje van de heer opgewekt op de thuiskomst van zijn vader. Als hij thuis is, gaan ze vast een sneeuwpop maken. Opa past op en zit lekker op de bank.”

Het interieur

Bij het ontwerpen van het interieur moest ik creatief zijn. Vaak komt de binnenkant van een gebouw als laatste aan de beurt en zijn er niet veel blokjes meer over. Je kunt voorkomen dat je interieur nergens op lijkt, door al van tevoren wat blokjes apart te leggen om later te verwerken in het meubilair of de details. Bij deze MOC waren dat een aantal Tiles, Brackets, groen (voor de guirlande) en natuurlijk de kaarsen. In het huisje tref je een open haard aan. Ik hou ervan om altijd licht en vuur te verwerken in MOC’s, ook omdat transparante onderdelen opvallen en interesse wekken. De open haard bestaat uit een zwarte basis, met daarop een constructie van Bricks die de schouw vormt. Deze heb ik verwerkt in de muur voor stevigheid. De schoorsteen op het dak is ook recht boven de schouw geplaatst.

Kleurgebruik & vormen

Het middelpunt van de ruimte is de bank. Deze is gemaakt van de enige dark nougat Tiles die in deze set zitten. Kleuraccenten in meubilair zorgen ervoor dat het niet één grote bruine of grijze brij wordt. Bewaar felgekleurde blokjes dus altijd bij elkaar om als accent in het interieur te verwerken. Dit komt bijvoorbeeld ook terug in het tapijt rondom de open haard; dat is felblauw.

De guirlande aan het plafond bestaat uit blokjes die haaks op elkaar zijn gezet, voor een organisch geheel. Dit trucje kun je vaker toepassen met Plates die maar 1 Stud breed zijn, mits er geen andere Studs omheen zitten. Probeer niet in vierkant en rechthoekig te denken, maar juist in ronde en schuine vormen!


Rebuild Your Set & Instructies

Alles bij elkaar is deze Rebuild Your Set leuk voor beginners om aan de slag te gaan met het MOC’s bouwen. Wil jij deze MOC zelf eens bouwen voor je winterdorp en zelf zien hoe dit ontwerp tot stand is gekomen? Dat kan! Je kunt de instructies vinden op mijn Rebrickable pagina. Je vindt hier ook andere MOC’s van mijn hand. Ga vooral zelf eens aan de slag met deze set! Ik ben zeer benieuwd naar jullie bouwwerken.

Alvast een vrolijk kerstfeest en tot de volgende Rebuild Your Set!

Met Rebuild Your Set zal Florien bepaalde sets een nieuw leven geven door ze om te bouwen naar iets anders. Het doel: jou te inspireren om de instructies aan de kant te gooien en zelf aan de slag te gaan. Bepaalde bouwwerken zal Florien voorzien van instructies. Een deel daarvan zal gratis ter beschikking gesteld worden, andere kunnen voor een klein bedrag worden gekocht. We dagen jou uit zelf aan de slag te gaan en jouw Rebuild Your Set bouwwerken te delen in een reactie. Stel gerust vragen over dit topic of andere zaken rondom het bouwen van MOC’s in de reacties.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?