[vc_row row_height_percent=”0″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_percent=”80″ gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″][vc_row_inner limit_content=””][vc_column_inner column_width_percent=”100″ gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″][vc_column_text]
In deze serie, genaamd Rebuild Your Set, bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! Dit artikel staat in het teken van het Chinees Nieuwjaar. Bouw je LEGO 80107 Spring Lantern Festival om naar een sfeervolle botanische bamboe-tuin!
[/vc_column_text][vc_separator sep_color=”color-jevc”][vc_column_text]
Het Chinees Nieuwjaar is dit jaar op 12 februari en het heet ook wel het Lentefestival. Het Chinese volk gaat op die dag massaal met familie het nieuwjaar inluiden. Er wordt vuurwerk af gestoken en lekker gegeten. LEGO heeft, ter gelegenheid van deze feestdag, de set 80107 Spring Lantern Festival uitgebracht. Een prachtige set met veel leuke steentjes, waar je uitstekend een MOC van kunt bouwen!
Mijn eerste gedachte bij het zien van deze set was: dit doet me zo erg denken aan mijn droomreis door China! In 2012 reisde ik een maand lang door dit prachtige land, om de cultuur en de vele gezichten van de Oriënt te ervaren. Ik hou van de traditionele Chinese architectuur met puntige daken, ronde vormen en kleurrijke details. Extra leuk was het dus voor mij, om van deze set iets moois te bouwen!
Bouwdilemma’s
Tijdens het bouwen van deze mooie MOC, waar ik later meer over zal vertellen, kwamen er een aantal dilemma’s op mijn pad. Elke MOC-bouwer krijgt vroeg of laat hiermee te maken. Deze bouwdilemma’s kunnen je proces hinderen, maar kunnen je ook nieuwe inzichten geven. Ik vertel je over mijn ervaringen en geef je tips om deze problemen creatief op te lossen.
[/vc_column_text][vc_separator sep_color=”color-jevc”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_inner_height_percent=”0″ overlay_alpha=”50″ equal_height=”yes” gutter_size=”4″ shift_y=”0″ z_index=”0″ limit_content=””][vc_column_inner column_width_percent=”100″ gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”3″ mobile_width=”0″ radius=”sm” width=”1/1″][vc_icon icon=”fa fa-question-circle-o” icon_color=”accent” size=”fa-3x” text_size=”h4″ title=”Dilemma: Builder’s Block!” link=”|||”]
Je kent het wel: je begint met een goed idee, start met bouwen en plots loop je vast. Er komt niks moois meer uit je handen. In de schrijfwereld wordt dit ook wel een writer’s block genoemd. Ik noem het in de LEGO wereld een Builder’s Block. Waar ligt dat nu aan?
Er zijn verschillende oorzaken waarom het ineens niet meer lukt met bouwen. Of het nu een gebrek aan tijd is, teveel stress, een vervelende gebeurtenis die is voorgevallen of iets anders, het resultaat is altijd hetzelfde: je hebt geen puf, geen zin. Je wilt gewoon even een pauze van het bouwen.
Dat gebeurde ook bij mij en het bouwen van deze MOC. Door al het negatieve nieuws van die week – de avondklok, rellen, onrust – was ik er even helemaal klaar mee. Mijn hoofd zat vol. En toch pakte ik een week later de draad weer op – of beter gezegd de steentjes – en ontstond er iets prachtigs. Hoe kan dat? Hier enkele tips om een Builder’s Block achter je te laten:
1. Neem rust!
Het is oké om af en toe een pauze in te lassen als het even niet meer gaat. Er is een leven buiten LEGO (ja helaas is dat zo) en af en toe zit dat even in de weg. Of je komt ineens iets heel positiefs tegen op je pad, wat al je tijd opslokt, dat kan natuurlijk ook. Het is niet erg. LEGO is er altijd, wanneer het mee zit en wanneer het tegen zit. Jij bepaalt wanneer je bouwt.
2. Maak zin.
Soms heb je echt even geen zin om verder te bouwen, omdat je weet dat je vast bent gelopen op een moeilijk punt. Dan is het echt even doorbijten. Maak zin om verder te gaan bouwen. Zet een lekker drankje klaar, een leuk muziekje op, richt een leuke bouwplek in en doe dan je ding. Zorg ervoor dat niemand je kan afleiden. De focus moet even terug naar je bouwwerk. Als je over de hobbel heen bent, wordt het vanzelf weer leuk. Mijn favoriete drankje tijdens het bouwen is trouwens een lekker speciaalbiertje.
3. Ga verder met een ander deel van je bouwwerk.
Soms is het beter om het punt waar het mis ging, even te laten voor wat het is. Ga dan ergens anders verder met bouwen. Heb je bijvoorbeeld moeite met een bepaald constructie-element? Ga dan juist even aan de slag met het ontwerpen van nieuwe Minifigures. Geen zin om uit te vogelen hoe je beweging in je bouwwerk krijgt? Ga lekker aan een onbelangrijk detail sleutelen, de mechaniek komt later wel. Dikwijls komt er tijdens het bouwen van eenvoudige elementen nieuwe energie vrij, waardoor je weer zin krijgt om verder te gaan waar je gebleven was!
[/vc_icon][vc_separator][vc_icon icon=”fa fa-question-circle-o” icon_color=”accent” size=”fa-3x” text_size=”h4″ title=”Dilemma: Het bouwwerk lijkt niet op mijn idee!” link=”|||”]
Soms gebeurt het, dat je bouwwerk er heel anders uit komt te zien dan je in je hoofd had. Dat kan komen doordat je bepaalde blokjes mist, een van je bouwtechnieken toch anders uitpakt dan je dacht of doordat je ergens bent afgeweken van je eerste plan. Dat is helemaal niet erg!
Als je tevreden bent over het resultaat, dan maakt het eigenlijk niet uit wat je eerste idee was. Ben je toch niet tevreden? Vraag je dan eens af waardoor je enthousiast werd over je eerste idee. Probeer dat aspect alsnog te verwerken in je MOC.
Het komt ook voor dat je hele wilde ideeën hebt, maar erachter komt dat die niet zo eenvoudig te realiseren zijn. Met LEGO steentjes kun je bijvoorbeeld moeilijk ronde vormen maken en bepaalde bouwtechnieken kunnen erg complex zijn. Niet getreurd, oefening baart kunst! Je leert met de tijd en door goed (af) te kijken. Lees ook maar eens mijn eerste artikel over MOC-Bouwtechnieken en volg deze reeks om je kennis en vaardigheden bij te spijkeren.
[/vc_icon][vc_separator][vc_icon icon=”fa fa-question-circle-o” icon_color=”accent” size=”fa-3x” text_size=”h4″ title=”Dilemma: Ik heb geen inspiratie meer!” link=”|||”]
Creativiteit zit in je, maar inspiratie komt en gaat. Ook tijdens het bouwen van een MOC kan het tegen zitten. Hieronder vind je enkele tips om nieuwe inspiratie te vinden voor je MOC:
- Neem een klein notitieblokje met je mee (of schrijf steekwoorden in je telefoon) en kijk om je heen, waar je ook bent, naar interessante onderwerpen om te MOC-en. Een stadswandeling kan je al verder helpen met nieuwe inspiratie. Maak schetsjes van wat je ziet. Je kunt ook foto’s maken met je telefoon van interessante details die je wilt omzetten in LEGO: een mooie gevel, een prachtige bloem of een schilderij aan je muur. Inspiratie is overal.
- Maak een woordweb. Hiervoor schrijf je in het midden een thema en daaromheen allerlei woorden die daarbij passen. Rondom die woorden schrijf je weer nieuwe woorden die daar weer bij passen, enzovoorts. Zo komt je inspiratie vanzelf weer op gang. Bij het thema China kan ik bijvoorbeeld heel wat leuke bouwelementen bedenken.
- Zoek op internet naar inspirerende plaatjes. Gebruik Flickr, Pinterest of gewoon Google en typ een leuke zoekterm in die bij je MOC past. Door visueel te werken, krijg je direct ideeën over de vormgeving. Weet je het echt even niet meer? Misschien kan een vriend je helpen. Samen ontwerpen en bouwen kan heel gezellig zijn!
[/vc_icon][vc_separator][vc_icon icon=”fa fa-question-circle-o” icon_color=”accent” size=”fa-3x” text_size=”h4″ title=”Dilemma: Ik heb teveel blokjes!” link=”|||”]
Teveel blokjes? Ja dat kan!
Bij het bouwen van deze MOC kwam ik erachter dat er in deze set meer steentjes zitten dan op het eerste gezicht lijkt. Voor een RYS maak ik alleen gebruik van de steentjes die in één set zitten. Hoewel het jammer is dat niet alle steentjes in deze MOC zijn verwerkt, is dat voor het merendeel wel gelukt.
Tijdens de laatste bouwfase wil je vaak nog zaken toevoegen aan je MOC, maar dit is niet altijd verstandig. Een MOC kan er ook rommelig en onlogisch uit gaan zien als je teveel tierelantijnen toevoegt. Zorg er altijd voor dat je bij het toevoegen van details nadenkt over het waarom van die toevoeging. Wees niet bang om aan het einde van je bouwproces kritisch te kijken naar het resultaat en nog zaken weg te halen of te wijzigen. Het proces van reviseren is de sleutel tot een mooi eindresultaat.
De balans tussen het gebruik van zoveel mogelijk steentjes uit de set en de leesbaarheid van je MOC is heel belangrijk. Deze RYS bevat daarom 1574 steentjes uit een totaal van 1793.
[/vc_icon][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner limit_content=””][vc_column_inner column_width_percent=”100″ gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″][vc_separator sep_color=”color-jevc”][vc_column_text]
Rondleiding door de Botanische Tuin
Mijn MOC van de botanische tuin bestaat uit een tempelgebouw en een tuingedeelte. Bezoekers die de tempel bezichtigen, kunnen zien hoe regenwater wordt ingezet voor de ontwikkeling van een bamboebos. We gaan op pad met een van de bezoekers, meneer Bu. Hij wil weleens zien hoe zo’n bamboebos tot stand komt.
Riksja
Meneer Bu komt aan met een riksja bij de tempel. Het is een kleurig wagentje met twee wielen, vooruit getrokken door een enthousiaste jongeman. Aan de zijkanten hangen vrolijke rode lampjes. Meneer Bu pakt alvast zijn camera tevoorschijn.
Entree
Meneer Bu maakt gelijk tientallen foto’s van de voorkant van de Botanische Bamboe-Tuin. Het is een mooi gezicht. Puntige daken geven het tempelgebouw een traditioneel uiterlijk. Zwarte dakpannen glimmen in het zonlicht en kleine drakenhoofdjes sieren de hoeken van het dak. Op de eerste verdieping toont een rood standbeeld van een botanicus zijn plantjes.
Een paar witte marmeren trappen leiden omhoog de tempel in. Bovenaan de trap staat een bamboe-scheut, omlijst door een gouden ring. Het is meteen duidelijk dat de bamboe hier centraal staat. Meneer Bu gaat snel naar binnen.
Binnenvijver
De galerij aan de voorzijde leidt meneer Bu naar een binnenvijver. Koikarpers zwemmen om lotusbloemen heen. Het begint een beetje te regenen en meneer Bu ziet dat de druppels door het dak heen vallen, zo de vijver in. Wat een pracht-idee! Zo wordt het water hergebruikt voor de vissen en de planten. Het stroomt via een doorgang aan de zijkant van de tempel naar de tuin. Meneer Bu loopt om de vijver heen, door de grote ronde doorgang, de tuin in.
Beplanting in de tuin
De tuin is weelderig en staat vol met bamboe. Kleine scheuten, maar ook grote plantenbossen. Een pad leidt om de tempel heen naar verschillende plekjes in de groene tuin. Meneer Bu ziet een gids met een blauw vlaggetje rondlopen, die uitleg geeft over de planten die er te zien zijn. Enkele bezoekers lopen met haar mee en luisteren aandachtig.
In een hoek staat een kleurrijk rond tafeltje met daarop een schattig boompje met roze bloemen. Meneer Bu blijft even kijken en loopt dan verder door de tuin. In het midden prijkt een vijver, ontstaan door het water dat vanuit de tempel via een watervalletje naar buiten stroomt. Water geeft leven aan de bamboescheuten.
Panda
Meneer Bu blijft even staan bij een standbeeld van een panda. Of is hij nu toch echt? Het beest kauwt tevreden op een bamboetak. Het is het hoofdvoedsel van deze mooie dieren, die in China in het wild voorkomen. Erg passend voor een botanische bamboe-tuin.
De miniatuurtempel
Wat verder op het pad staat een leuk miniatuurtempeltje. Het lijkt op een mini-versie van de grote tempel van de botanische tuin.
Avond
Als de avond valt, gaan de lampen en de rode lampionnen in de tuin aan. Meneer Bu gaapt. Het is tijd om naar huis te gaan. Het was een ontspannen dagje, dat had hij wel nodig. Aan de voorkant van de tempel licht het beeld van de botanicus op. Rood licht schijnt over de gevel. Het geeft een sfeervol effect.
Door aan de achterzijde op de Light Brick te drukken, kun je zelf de botanicus en de gevel van de tempel verlichten.
[/vc_column_text][vc_gallery el_id=”gallery-958453445″ type=”carousel” medias=”142565,142578,142581,142588,142589,142576,142577,142585,142601,142591,142590,142563,142568,142583,142586,142593,142595,142596,142600″ carousel_lg=”5″ carousel_md=”3″ carousel_sm=”1″ thumb_size=”one-one” gutter_size=”1″ media_items=”media,icon” carousel_interval=”0″ carousel_navspeed=”0″ carousel_nav=”yes” carousel_nav_mobile=”yes” carousel_autoh=”yes” stage_padding=”0″ single_overlay_opacity=”50″ single_text_anim_type=”btt” single_h_align=”center” single_padding=”2″ single_icon=”fa fa-search3″ lbox_caption=”yes” no_double_tap=”yes” carousel_rtl=”” single_title_uppercase=”” single_title_bold=”” single_title_serif=”” onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” items=”eyI4ODY4X2kiOnsic2luZ2xlX3dpZHRoIjoiNCIsInNpbmdsZV9oZWlnaHQiOiI0In0sIjg4NjJfaSI6eyJzaW5nbGVfd2lkdGgiOiI0Iiwic2luZ2xlX2hlaWdodCI6IjQifSwiODg2MF9pIjp7InNpbmdsZV93aWR0aCI6IjQifX0=” single_half_padding=”” single_no_background=””][vc_separator][vc_column_text]
Rebuild Your Set & Instructies
Deze MOC was lastig om te bouwen, omdat ik niet in een goede flow zat deze week. Hopelijk kunnen de trouwe Bouwsteentjes-lezers hem toch waarderen. Wil jij ook een bezoekje brengen aan de Botanische Bamboe-Tuin? Dat kan! Alle lezers van Bouwsteentjes kunnen deze RYS nabouwen. Klik hier voor de instructies. Wat ga jij bouwen van deze set?
Alvast tot de volgende Rebuild Your Set!
[/vc_column_text][vc_column_text border_color=”accent” border_style=”solid” css=”.vc_custom_1612811689132{padding-top: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;padding-left: 20px !important;}”]
Met Rebuild Your Set zal Florien bepaalde sets een nieuw leven geven door ze om te bouwen naar iets anders. Het doel: jou te inspireren om de instructies aan de kant te gooien en zelf aan de gang te gaan. Van bepaalde bouwwerken zal Florien je voorzien van instructies. Een deel daarvan zal gratis ter beschikking gesteld worden, andere kunnen voor een klein bedrag worden gekocht. We dagen jou uit zelf aan de slag te gaan en jouw Rebuild Your Set bouwwerken te delen in een reactie. Stel gerust vragen over dit topic of andere zaken rondom het bouwen van MOC’s in de reacties.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]