Voor deze retro review gaan we 35 jaar terug in de tijd. In 1984 werden er vier LEGO Technic sets uitgebracht. Eén van die sets was de LEGO Technic 8040 Universal Set. Deze set bevat het Pneumatic systeem, de voorloper van de huidige Pneumatic V2 wat we kennen van o.a. de 42043 Mercedes-Benz Arocs. Heeft de LEGO Technic 8040 Universal Set de tand des tijds doorstaan?
LEGO Technic 8040 Universal Set
De 8040 bestaat uit 163 onderdelen. Zoals de naam van de set al doet vermoeden is het een set waarmee je verschillende modellen kan bouwen. In dit geval bevat de bouwbeschrijving de instructies van vijf verschillende modellen:
- een vrachtauto waarbij de laadklep heen en weer bewogen kan worden
- een sneeuwschuiver waarbij de schuiver omhoog en omlaag kan
- een heftruck waarbij de lepels omhoog en omlaag kunnen
- een auto waarbij de voorwielen van links naar rechts bewogen kunnen worden
- een kraan waarbij de grijper open en dicht kan
Alle hierboven benoemde bewegingen worden mogelijk gemaakt met behulp van het Pneumatic systeem. Hoe dit werkt wordt verderop in de review beschreven. Op de achterkant van de doos staan nog een aantal modellen waarvan er geen bouwbeschrijving beschikbaar is en puur dienen ter inspiratie.
Zoals vroeger heel vaak het geval was, bevat de doos een deksel. Bij het openen van de deksel kun je alvast een kijkje nemen naar de inhoud van de doos. Het is ergens wel jammer dat LEGO dit tegenwoordig bijna niet meer toepast. Deze ‘sneak peek’ geeft je juist heel wat voorpret voordat je begint met bouwen.
Aangezien de 8040 één van de eerste sets is waarbij het Pneumatic systeem gebruikt wordt, is er naast het instructieboekje ook een flyer aan de doos toegevoegd waarin wordt uitgelegd hoe het Pneumatic systeem werkt. het systeem bestaat uit minimaal vier onderdelen. Een pomp, een verdeelblok, een schakelaar en een cilinder. Door de pomp heen en weer te bewegen gaat de cilinder – naar gelang de stand van de schakelaar – omhoog of omlaag. Dit komt door het pompen van lucht in de cilinder of juist het vacuüm trekken van de lucht in de cilinder.
Het resultaat
Voor deze review is de kraan opgebouwd. Op de achterkant van de kraan is de pomp geïnstalleerd, onder de pomp zit het verdeelblok. De arm van de kraan kan omhoog en omlaag bewogen worden met behulp van het stuurwiel die aan de zijkant gemonteerd is.
Aan de zijkant zit de schakelaar. Als de schakelaar omlaag staat, gaat de grijper door de luchtdruk die ontstaat in de cilinder open. Staat de schakelaar omhoog dan wordt er een vacuüm in de cilinder gecreëerd en gaat de grijper dicht.
Op deze manier kan er vrij eenvoudig een aantal leuke speelfuncties ontworpen worden. Vijf van deze functies kunnen door de hierboven genoemde modellen met behulp van de onderdelen in deze doos gebouwd worden.
Conclusie
Hoewel tegenwoordig met Pneumatic V2 de pomp vervangen is door een veel sterkere pomp die zelfs aangestuurd kan worden met behulp van Power Functions, heeft de LEGO Technic 8040 Universal Set de tand des tijds met glans doorstaan. De set ademt één en al nostalgie uit d.m.v. van de doos met klep waardoor je de inhoud van de doos kan bekijken, de vijf eenvoudige maar leuke ontwerpen, en het feit dat de studs zichtbaar zijn en niet zoveel mogelijk weggewerkt zijn. Iets wat je vandaag de dag soms wel wat te vaak ziet.
Jouw mening telt!
Heb jij de LEGO Technic 8040 Universal Set ook nog in je verzameling zitten of ga je hem na het lezen van deze review alsnog proberen aan te schaffen? Welke nostalgische gevoelens komen er bij deze set bij jou naar boven? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via social media.
Handige pagina’s op Bouwsteentjes.info:
– Op deze pagina vind je alle aankomende LEGO Evenementen!
– Groot aanbod aan LEGO MOC’s vind je hier!