De afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd en de daken van LEGO Winter Village zijn bedekt onder een enorme witte deken. In een opvallend lichtblauw huis maakt een jong gezin zich op voor de komst van de kerstman. De schoorsteen is geveegd, er staan warme lekkernijen in de keuken, de tafel is gedekt en de kerstboom straalt in volle glorie. Chris (niet de bekende McVeigh) baande zich een weg door de besneeuwde paden van het winterdorp en nam een kijkje bij de bewoners van dit huis. Zijn ze echt klaar voor de komst van de kerstman of kan de arrenslee beter aan LEGO 10293 Santa’s Visit voorbij gaan? Je leest het in deze review.


LEGO 10293 Santa's Visit

Het gereedmaken van de woning voor de feestdagen had volgens de vader van het gezin flink wat voeten in de sneeuw. Er waren maar liefst 1445 Bricks nodig om deze prachtige woning uit de besneeuwde grond te stampen en hem Santa-proof te maken. Gelukkig kreeg hij bij het aanschaf van de woning twee mooie instructieboekjes meegeleverd en een stickervel. Het plekje in het winterdorp kost slechts €99,99 en daarmee komt de prijs per onderdeel op €0,07. “Een koopje”, aldus de vader van het gezin.


De Minifigures


Het lichtblauwe huis in Winter Village wordt bewoont door het evenbeeld van Ted Lasso, de vader van het gezin. Hij draagt een bruine geruite trui met daaronder een zwarte broek. Gewapend met een rode sjaal waagt hij zich naar buiten om de post te halen. Aan zijn goedlachse gezicht te zien, is hij de gangmaker van het gezin. Zijn vrouw is bijna net zo vrolijk en beleeft er veel plezier aan het kerstdiner voor te bereiden. Ze draagt een lavendelkleurig shirt met daarover een paars jasje. Het geheel wordt afgemaakt met een donkerblauwe broek. Hun dochter heeft haar Bluish Green pyjama met sneeuwvlokken al aangetrokken en maakt zich klaar om te gaan slapen. Draai haar hoofdje om en haar oogjes gaan toe.

LEGO 10293 Santa's Visit

De hoofdgast is geheel in het nieuw gestoken voor deze feestdagen. Zelfs als hij een mondkapje op moet tijdens zijn huisbezoeken, kan hij deze onder zijn baard verstoppen. Deze kerstman heeft nieuwe prints op zijn torso en zelfs zijn hoofd is zonder baard erg indrukwekkend. Eenzelfde kerstman zit ook in de LEGO 40499 Santa’s Sleigh. 

LEGO 10293 Santa's Visit


De bouw en speelfuncties


Het perceel waarop het blauwe huis staat, heeft zijn unieke vorm te danken aan diverse hinges (scharnieren). Hierdoor staan de keuken en de woonkamer schuin ten opzichte van de sfeervolle eetkamer. Architect Chris McVeigh heeft hier goed over nagedacht. Deze constructie geeft het huis namelijk een bijzondere vorm en maakt de achterzijde goed bereikbaar voor het grootste speelgemak. 

LEGO 10293 Santa's Visit

De familie komt regelmatig kijken tijdens de aanbouw van hun huis. De moeder heeft gekozen voor zandgroeve keuken en de vader ziet er op toe dat de schoorsteen volledig santa-proef is. Zodra het Winter Village huis klaar is, kan de kerstman via de schoorsteen de woning binnen glijden. Het haardvuur zal kantelen, zodat de kerstman hooguit zijn billen brandt bij binnenkomst. Een leuke feature die het huis net wat extra’s geeft.

LEGO 10293 Santa's Visit

De schouw van de open haard is een simpel, maar verrassend SNOT-bouwwerkje, dat de woonkamer meteen wat meer sfeer geeft. Het geheel wordt opgeleukt met kaarsen, een klok, een familieportret en natuurlijk de welbekende kerstsokken. In het midden van het huis staat een prachtig gedekte tafel, de trots van de moeder des huizes. Vooral de tafelloper is een verrassende toevoeging en geeft het geheel een feestelijk gevoel. 

LEGO 10293 Santa's Visit

Voor wie al veel LEGO huizen heeft gebouwd, is de aanbouw van de keuken niet heel verrassend. Toch is de keukenmachine weer een gouden vondst van de LEGO Designers. En met drie simpele bricks staat er toch een mooi brood af te koelen. Boven de keuken van het huis, slaapt de dochter van het jonge gezin. Op haar kamertje staat een bureautje en een groot bed. Ze heeft haar verlanglijstje al ingeleverd, maar wat ze niet weet is dat er overal in het huis cadeautjes worden verstopt. Achter de brickbuild stoel van haar vader, op zolder en wie weet waar nog meer…

LEGO 10293 Santa's Visit

De constructie van het dak ziet er op het eerste gezicht wat lomp uit. Het is een robuust bouwwerk dat in eerste instantie een beetje afbreuk doet aan het mooie geheel. Maar als de besneeuwde dakplaten eenmaal zijn aangebracht, begint het een waar Winter Village huisje te worden. In het midden van het dak komt nog een mooi venster. Van de buitenkant lijkt het alsof daar nog een zolderkamer zit, maar helaas is deze aan de binnenkant niet gerealiseerd. Aan de achterzijde van het huis, zit ook een dak-element. Deze kunt je verplaatsen, zodat ook de kamer van de dochter goed te bereiken is. Ook een deel van de schoorsteen kun je wegnemen, als de kerstman vast komt te zitten.

LEGO 10293 Santa's Visit

Vanwege de opvallende schoorsteen, het gezellige keukentje, de kerstsokken en de puntdaken, voelt het alsof de ontwerper afgekeken heeft bij andere Winter Village gebouwen. Het voelt soms als weinig creatief, maar het zou evengoed een voorzetting kunnen zijn van de architectuur van Winter Village. Net als andere jaren komt ook LEGO 10293 Santa’s Visit met een koop losse cadeautjes. De light brick is dit jaar niet verstopt in de woning, maar in de kerstboom (tip: als je de tiles van de standaard vervangt door plates, zal de boom blijven branden). Op deze manier kan de familie de kerstboom zo hard laten stralen, dat de kerstman precies weet waar hij moet zijn voor zijn bezoek. 


Conclusie


LEGO 10293 Santa's Visit

Zal de kerstman een bezoekje brengen aan deze opvallend blauwe woning in het winterdorp? Nou en of! De LEGO 10293 Santa’s Visit heeft alles om een aardig plekje te verdienen in een prachtig winterdorp. De inrichting is knus en gezellig, overal zijn pakjes verstopt en de schoorsteen staat volledig in dienst van de kerstman. Het huis is zelfs versierd met dennentakken, waarvoor originele onderdelen zijn gebruikt. Ook de Light Brick verstoppen in de kerstboom is een mooie vondst. Er is zoveel te zien in en om het huis en er zitten zoveel leuke easter eggs in, dat je niet uitgekeken raakt. Daarnaast maakt de vorm van het huis ook echt indruk. Wat dit betreft heeft Chris McVeigh weer een mooi werkje opgeleverd.

LEGO 10293 Santa's Visit

Toch heb ik vaker met zijn ontwerpen dat ik wat mis. Dat gevoel had ik ook met het LEGO Elf Club House van vorig jaar. Het voelt net niet af – te weinig detail – en dan heb ik nu ook een beetje. De tafel oogt wat log evenals de stoelen. En ik had misschien toch iets meer gezelligheid aan de binnenkant verwacht in de vorm van een extra stoeltje, een tafeltje, een lamp of een mini kerstboom. En misschien wat meer dakbedekking (die je kunt verplaatsen). Maar ik besef me ook goed dat dit luxe probleem is. Wat hoe het ook zij: het is een mooie toevoeging tot de Winter Village Collection. En ik hoop dat jij nog een hoop mooie dingen zult ontdekken die ik bewust in de review heb weggelaten.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?