10 Years of LEGO Minifigures wordt dit jaar gevierd met alweer de twintigste serie uit de Collectable Minifigure (CMF) reeks. LEGO heeft geen chase figure toegevoegd, zoals bij serie 10 (Mr. Gold) en serie 18 (Classic Police Officer). Het lijkt erop dat series 20 niet zo feestelijk is, maar niets is minder waar. Er zitten tóch een hoop verrassingen in deze set. Welke? Chris zocht het voor je uit.


Drone Boy – Een goed feestje moet natuurlijk op video vastgelegd worden. En de mooiste ‘beauty shots’ maak je tegenwoordig met een drone. Je ziet het bij Wie Is De Mol? en zelfs bij Chateau Meiland. Daarom kan deze overijverige Drone Boy niet op dit feestje ontbreken. In het LEGO City thema zijn er al eerder drones verschenen in allerlei vormen en maten, maar deze Drone Boy is in het bezit van het allernieuwste model. De basis waaraan de propellers zitten is namelijk splinternieuw. Daarnaast heeft hij een high tech afstandsbediening, gedrukt op een halfronde Plate.  De Drone Boy zelf is erg fanatiek en heeft zich tijdens het spelen met de drone bezeerd en draagt daarom een pleister op zijn hoofd. Jammer genoeg is zijn hoofd niet aan twee zijden bedrukt, maar dat komt waarschijnlijk omdat hij geen haar heeft om het te bedekken. Door zijn groene hoodie – die op beide kanten van zijn van zijn torso erg gedetailleerd is weergegeven – ziet hij er erg jeugdig uit. Zijn Teal-kleurige cap versterkt dit nog eens. Maar drones zijn niet het enige waar deze jongen van houdt. De oplettende kijker ziet namelijk op zijn T-shirt een opdruk van het logo van LEGO 6399 Airport Shuttle Monorail. Een LEGO Town set uit 1990. Toch nog even een mooie verrassing bij de laatste Minifigure van deze set.

TIP: Zoek de drone en je hebt beet! Bevestig je vermoedens met de halfronde Plate of zijn petje.


Space Fan – Ruimtevaart is altijd een belangrijk thema voor LEGO geweest, dus de Space Fan mocht niet ontbreken in deze serie. En deze dame blijkt ook nog eens van alle markten thuis. Ze namelijk niet alleen een fan, maar ook een technicus. Aangezien ze een steeksleutel (voor het eerst in Dark Bluish Grey) en een prachtige blauwdruk op een 2×3 Tile bij zich draagt, lijkt het erop dat ze de meegeleverde raket eigenhandig in elkaar heeft gezet. Daarvoor moest ze wel even haar veiligheidsbril opzetten die op de achterzijde van haar hoofdje zit. Een leuk detail van de raket is de toevoeging van de 1×1 Round Brick met net NASA-logo erop. Maar dat is nog niet alles. De grootste verrassing draagt de Space Fan zelf: op haar T-shirt staat namelijk de LEGO 918 One Man Space Ship uit 1979. Deze Minifig heeft zoveel te bieden, LEGO heeft echt uitgepakt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de patches op haar broek en de koraalroze cap. De Space Fan is van begin tot eind geslaagd.

TIP: Zoek naar de de 2×3 Tile, de steeksleutel en het haardelement


Piñata Boy – Wat is een feestje zonder piñata? Lekker met een stok slaan tegen het kleurrijke karton tot er snoep en verrassingen uitvallen. Wie wil dat nou niet? Deze Piñata Boy is er in ieder geval klaar voor. Met zijn stok in de aanslag staat hij klaar om de meegeleverde kleurrijke piñata kapot te slaan. Dat er een Stud op de rug van het dier zit, is handig. Met een beetje hulp kun je hem namelijk ophangen. Precies zoals het hoort. De piñata Boy zelf is ook een opvallende verschijning met zijn kleurrijke poncho van stof. De sombrero heeft ook de nodige details en is versierd met een samba-print. Het is jammer dat het wat betreft de afwerking en details daar ook bij blijft. Onder de poncho draagt de jongen een simpel wit shirt. Een leuke verwijzing naar 10 jaar CMF of een opdruk van een piñata was leuker geweest.

TIP: Er zit een extra zakje in de verpakking en dat voel je. Ga verder opzoek naar de sombrero en de piñata.


Breakdancer – Op een feestje moet gedanst worden, daarom is de breakdancer een goede toevoeging aan deze jubileum set. Haar torso en haar benen zijn aan beide kanten bedrukt om haar een sportieve outfit vorm te geven. Helaas komt de huidskleur van haar torso, niet goed overeen met dat van haar armen en hoofd. Dat komt tegenwoordig steeds vaker voor bij LEGO Minifigures. Haar roodbruine lokken en pet met opdruk zijn exclusief voor deze Minifigure. De Dark Turquoise Boom Box zagen we in het zwart al eerder bij de Rapper (CMF 3) en in het roze bij Fitness Instructor (CMF 5). Bij deze set zit ook een stand (geïntroduceerd bij de DC CMF) om de breakdancer in allerlei te gekke posities te zetten.

TIP: Ga op zoek naar de pet met haar en bevestig je vermoedens met de Boom Box.


Pea Pod Costume Girl – Bij een feestje mogen te gekke kostuums niet ontbreken, daarom heeft deze chick een leuk Pea Pod kostuum aangetrokken. Onder het kostuum draagt ze een bijzonder shirt met daarop een kom met salade. De rest van haar outfit is niet zo bijzonder. Verder draagt ze groene, peultjes-kleurige lipstick en haar hoofd is dubbelzijdig bedrukt. Al met al een leuke Minifig, die leuk de polonaise kan dansen met andere gekostumeerde CMF, zoals: Hot Dog Man (CMF 13), Banana Guy (CMF 16), Corn Cob Guy (CMF 17) en natuurlijk Piggy Guy met de groene appel (CMF 12). 

TIP: Vind het peultjes-kostuum. Dat kan niet missen.


Tournament Knight – Intimiderende ridders zijn niet ongewoon is de lange reeks van CFM sets. De Tournament Knight is dan ook een aardige referentie naar zijn voorgangers Heroic Knight (CMF 9), Frightening Knight (CMF 15) en Fright Knight (CMF 19). Hij draagt een traditioneel geel-zwart tenue en een maliënkolder dat zichtbaar is aan de voor en achterkant. De details op zijn outfit zijn prachtig, vooral zijn riem ziet er goed uit. Onder de helm met donkerrode veren zit een strijdlustige ridder met de nodige baardgroei. Om zichzelf te verdedigen draagt hij een zwaard en een schild bij zich. Het is jammer dat de afbeelding op het schild niet overeenkomt met een van de ridders uit het Castle thema van vroeger.

TIP: Ga op zoek naar het zwaard, het schild en de helm.


Pirate Girl – Dat het piratenthema nog steeds populair is, blijkt wel door de release van LEGO 21322 The Pirates of Barracuda Bay. Het is dan ook niet verwonderlijk dat – in navolg op haar piraat-maten uit eerdere series – de Pirate Girl haar opwachting maakt in deze serie. Op het eerste gezicht lijkt deze Minifig niet zo bijzonder, zeker niet als je ziet dat ze slechts een eenvoudig en niet bijzonder zwaard bij zich draagt. Maar als je naar de details van haar outfit kijkt, heeft LEGO toch weer een prachtige Minifigure opgeleverd. Kijk maar naar de plooien in haar blouse, de strepen op haar broek en de prachtige details op haar leren riem. De twee uitdrukkingen op haar gezicht zorgen daarnaast voor wat diversiteit.

TIP: Voel haar hoed moet haar en zwaard.


Llama Costume Girl – Dierenkostuums zijn geen onbekende in de wereld van de LEGO Collectable Minifigures. En deze Llama Costume Girl past mooi in het rijtje van de Bunny Suit Guy (CMF 7) en Fox Costume Girl (CMF 19). Ze is een echte sfeermaker in deze jubileumserie. Qua kleurstelling springt ze er niet uit, maar de afwerking is top. Let  op de gedetailleerde hoefjes op haar benen, de rits op haar rug en het toffe masker. Ze kent gelukkig ook een dubbele expressie op haar gezicht wat deze Minifig net wat extra’s geeft. Omdat de wortel op het menu van de lama staat is de accessoire goed gekozen. Het is alleen jammer dat dit item op geen enkele manier uniek of bijzonder is. Een ander minuscuul minpuntje is dat het geen Llama Costume Boy is, want dan had zeker weten onze eigen Lama Ruben Nikolai (presentator LEGO Masters) in dat pak gezeten.

TIP: Even voelen of de kop van het lama-kostuum erin zit en je weet of je beet hebt.


Viking  Meestal is driemaal scheepsrecht. Maar geldt dat ook voor deze Viking? In CMF 4 verscheen de eerste viking, een stoere krijger met hoorns op zijn helm. In CMF 7 volgde de Viking Woman en in deze jubileumserie keert deze Noorse krijger terug. Het is een prachtige Minifig met een hoop details, zoals de gesp van zijn riem en de ketting om zijn nek. Ook zijn olijfgroene outfit met bruine details komt goed tot zijn recht. Zijn blauwe cape van stof, zijn oranje baard en helm maken de Minifigure helemaal af. Het enige gekke is dat deze Viking zowel een cape van stof als een gedrukte cape op zijn torso heeft. Dat deze krijger klaar voor de strijd is, blijkt uit het feit dat hij een speer en een schild bij zich draagt. Ook hier is gelet op de details en de kleur blauw komt mooi overeen met dat van zijn cape. Het is wel jammer dat de kleur van het schild buiten de lijntjes is gedrukt. Afgezien daarvan is het een van de mooiere Minifigures uit CMF 20.

TIP: Er zit een extra zakje in de verpakking en dat voel je. Zoek de speer, schild en helm. De Viking lijkt qua inhoud een beetje op de Athlete, dus let goed op.


Martial Arts Boy – Wist je dat deze vechtsporter een groot fan is van Harry Potter? Hij heeft namelijk exact hetzelfde kapsel als Professor Flitwick. Alleen hij draagt dit haarstuk in het zwart. Deze Martial Arts Boy is hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar de Karate Master uit CMF 2. Alleen deze Minifig is gespecialiseerd in de vechtkunst met de nunchaku. Het is een gaaf accessoire en het bestaat uit een geheel. Waarschijnlijk om de stevigheid te kunnen waarborgen. Het leuke aan zijn outfit is dat het logo van zijn sportclub een 2×2 Brick voorstelt. Een leuke easter egg. Kun je ze alle vier ontdekken? Doordat de zwarte band doorloopt over zijn benen, kun je deze vechtsporter helaas niet in andere posities zetten. Dat ziet er niet uit. Een ander minpuntje is dat het geel op zijn torso afwijkt van het geel van zijn hoofd en handen. Maar dat is een bekend probleem bij LEGO. Zijn hoofd heeft twee kanten: een blij gezicht en een strijdlustige variant. Ondanks de opmerkingen is Martial Arts Boy een leuke toevoeging, zeker vanwege het Brick-logo.

TIP: De nunchaku is het meest opvallende onderdeel. Probeer deze te vinden.


Super Warrior – Als je naar deze Super Warrior kijkt, dan zie je meteen de gelijkenis met een Power Ranger of Super Sentei. Uiteraard heeft LEGO genoeg veranderd om het een geheel eigen ontwerp te laten zijn. Deze Super Warrior komt goed uit de verf met zijn rode outfit met gouden details (aan beide kanten van zijn lichaam). Het zou zo de aanvoerder kunnen zijn van zijn eigen team met Japanse sentei (strijdkrachten). De helm past goed bij zijn outfit en heeft ook de mooie gouden details. Het hoofdje van de minifigure is slechts aan een kant voorzien van print, maar zijn gezichtsuitdrukking is strijdvaardig en past goed bij zijn gemoedstoestand. Dat hij een ‘ Elemental Blade’ van het thema Ninjago bij zich draagt, lijkt geen willekeurige keuze. Al met al heeft LEGO een leuke Minifig opgeleverd.

TIP: Zoek naar het zwaard en het masker in de blind bag.


Athlete – In het oude Griekenland waren speer- en discuswerpen twee belangrijke sporten tijdens de Olympische Spelen. Zoals je kunt zien aan de gouden medaille en haar attributen beheerst deze Athlete beide takken van sport buitengewoon goed. In de blind bag zit zelfs een extra medaille. Zou dat iets zeggen over haar prestatievermogen? En wellicht is ze ook nodig kundig in hardlopen en verspringen. Dat ze zich in het zweet werkt, mag wel duidelijk zijn gezien de zweetdruppels op haar hoofd. De andere zijde van haar hoofd is bedrukt met een vrolijk gezicht. Waarschijnlijk voor het moment dat ze haar gouden medailles in ontvangst neemt. Dit accessoire zagen we al eerder bij de Swimming Champion uit CMF 7. Op haar shirt draagt ze nummer 0937 en dat is niet voor niets gekozen. In spiegelbeeld lees je hieruit het woord LEGO. En zo zitten er meerdere verrassingen in deze serie. Verder draagt ze een korte broek met mooie details en een sportief logo. Op het eerste gezicht lijkt deze minifigure misschien niet zo bijzonder, maar wie beter kijkt ziet dat er een hoop te ontdekken valt.

TIP: Er zit een extra zakje in de verpakking en dat voel je. Zoek de speer, de discus, het haar element en/of de medailles. De Athlete lijkt qua inhoud een beetje op de Viking, dus let goed op.


Sea Rescuer [X] – In de allereerste CMF-serie zat de Deep Sea Diver. Dat deze vrouwelijke Sea Rescuer nu opduikt in deze jubileumeditie is natuurlijk een prachtig eerbetoon. Deze onderzoeker springt er echt uit dankzij de mooie details en rijke variëteit aan accessoires, zoals een plantje. Haar wetsuit heeft mooie blauwe en koraalroze lijnen en accentueren hier op de juiste manier haar vrouwelijke vormen. Bij andere vrouwelijke Minifigs lukt dat niet altijd even goed. Op haar rug siert een mooie ritssluiting met een handig koord en op haar torso pronkt een toepasselijk koraalroze schildpad-logo. De blauwe flippers en haar duikbril maken het geheel netjes af. Door de toevoeging van een extra stand, kun je deze dame het gevoel geven dat ze zwemt. De Sea Rescuer wordt tijdens haar onderwateravonturen vergezeld door een splinternieuwe schildpad, die er door het gebruik van de kleuren Medium Nougat en Olive Green realistisch uitziet.

TIP: Ga op zoek naar het schildpad en daarna naar de helm en flippers.


Brick Suit Guy – Surprise! De Brick Suit uit CMF 18 (Party) is terug en hoe! In een mooie knalgroene tint wordt hij gedragen door de Brick Costume Guy. Deze outfit uit de meest feestelijke CMF-serie moest natuurlijk terugkeren in deze jubileumeditie. Brick Costume Guy heeft een 2×2 Tile bij zich met daarop in zilver en grijs het 10 Years of LEGO Minifigures-logo gedrukt. De kleuren en het patroon zijn een verwijzing naar de verpakking van de blind bags van deze CMF serie. Afgezien van deze leuke elementen, is deze Minifig niet heel bijzonder. Zelfs zijn hoofdje is slechts enkelzijdig bedrukt. Hij voelt als de mascotte van deze serie, maar LEGO had wat dat betreft wel iets meer mogen uitpakken. Desalniettemin is het een leuke ode aan Brick Suit Guy en Brick Suit Girl.

TIP: Ga op zoek naar een Brick-vorm en je hebt beet. Kan niet missen.


80’s Musician – De 80’s Musician doet door zijn lange, donkerblonde lokken een beetje denken aan Billy Hargrove uit Stranger Things. Deze Minifig past niet voor niets perfect in een jaren 80 setting. Zijn stoere tourjack van leer zit boordevol prachtige details. Van ritssluitingen en buttons op de voorkant tot een tourlogo op zijn rug. Zijn T-shirt met roze bliksemschicht past goed bij zijn roze broek, al komen de kleuren niet helemaal overeen. Ook hier zie je dat het wit van zijn T-shirt niet helemaal wit is en LEGO is vergeten het stukje huid boven zijn shirt geel te kleuren. Al is dat minder storend dat de scheve print op het schild van de Viking. De 80’s Musician is de enige muzikant in CMF 20 en moet dan ook in zijn eentje het feest op gang brengen. Zijn hoofdje is aan twee zijden bedrukt en een van de gezichtsuitdrukkingen laat zien dat hij helemaal losgaat op zijn keytar. Een feestje bouwen zit dus in zijn genen. Een klein onderzoekje wijst echter uit dat de toetsen op de keytar verkeerd zijn gedrukt. Als LEGO dit in de toekomst aanpast, is dit instrument wellicht een mooi verzamelitem.

TIP: Zoek de keytar en eventueel zijn Billy Hargrove-kapsel.


Pajama Girl – Het 10 Years of LEGO Minifigures feestje gaat maar door, maar voor Pajama Girl is het inmiddels bedtijd. Ze heeft haar roze konijnenpyjama al aangetrokken en is klaar om naar dromenland te vertrekken. Het is wel jammer dat de schattige konijntjes alleen op haar pyjamajasje gedrukt zijn en niet op haar broek. Maar dat schijnt LEGO nog nooit gedaan te hebben op kleine benen. Gemiste kans. In tegenstelling tot haar tegenhanger Sleepyhead uit CMF 6 heeft ze geen teddybeer bij zich, maar een schattig konijn. Deze kan ze vasthouden, maar ook neergezet worden op de zwarte base Plate die bij elke Minifig wordt geleverd. Wist je trouwens dat het haarelement gelijk is aan dat van Hermoine Granger? Nog een Harry Potter fan dus. 😉 Pajama Girl is een leuke toevoeging op de set en juist vanwege haar kleine postuur, valt ze op tussen de piraat, viking, ridder en sportievelingen.

TIP: Ga op zoek naar de teddybeer en bevestig je vermoedens met het haarelement en de korte benen.


Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt LEGO 71027 Collectible Minifigures Series 20 totaal niet op een feestje. Zeker de Viking, Super Warrior en Tournament Knight dragen niet bij aan de feeststemming. Al zijn ze stuk voor stuk toffe Minifigs. Waar bij series 18 de feestvreugde overduidelijk was, moet je bij series 20 iets beter zoeken. LEGO had het wat ons betreft er wel iets dikker bovenop mogen leggen. Deze collectie van LEGO Minifigures voelt soms een beetje inwisselbaar met oudere series. Het was mooi geweest als LEGO met het 10 Years of LEGO Minifigures feestje iets meer had uitgepakt. Desalniettemin zitten er een hoop verrassingen verstopt in deze verzameling en brengen de Peapod Costume Girl, de Breakdancer, Piñata Boy, Llama Costume Girl en Brick Costume Guy ons zeker in feeststemming. Maar ook de andere Minifigs hebben een hoop mooie details, verwijzingen naar de historie van LEGO en leuk accessoires. Al met al een mooie verzameling. Hopelijk pakt LEGO nog wel het probleem aan dat kleuren niet altijd goed uitkomen en patronen scheef gedrukt zijn.

4.5 2 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?