2021 is een goed jaar voor de liefhebbers van LEGO Batman. Begin dit jaar verscheen LEGO Batman Classic TV Series Batmobile en per 1 november zijn er maar liefst twee sets uitgebracht waarin the Tumbler de hoofdrol speelt. Eén van die twee sets is de LEGO Batman 76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown. Peter kreeg de kans om de deze populaire auto uit the Dark Knight Trilogy te reviewen. Is de kleine versie de moeite waard om te kopen of kun je beter doorsparen voor zijn ‘grote broer’?


Wat meteen opvalt is het formaat van de doos, de lengte is wat korter en hij is wat dikker dan wat we normaal gesproken gewend zijn van sets van deze omvang. De inhoud van de doos bestaat uit 4 zakjes met LEGO, het instructieboekje en een stickervel met 6 stickers. Met een totaal van 422 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €39,99 komt dit op €0,09 per onderdeel. Dit is een nette prijs voor een set waarop een licentie rust.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown


De Minifigures


De set bevat twee Minifigures: Batman en Scarecrow. Beide Minifigs zijn gebaseerd op de film ‘Batman Begins’. Batman zijn torso is nieuw en bevat aan de voor- en achterkant een gedetailleerde print. Met het Batman logo op zijn borst en de goudkleurige riem ziet hij er indrukwekkend uit. Als minpunt kan worden aangemerkt dat de benen en de armen helemaal geen print bevatten. Dit is een gemiste kans van LEGO.

Hetzelfde geldt voor Scarecrow. Bij hem zijn er ook geen prints te bekennen op de armen en benen. Zijn torso en hoofd zien er daarentegen angstaanjagend uit. In Batman Begins draagt Jonathan Crane (Scarerow), in de scènes waarbij hij zijn tegenstanders wil bedwelmen met gas, een masker in de vorm van een jutenzak over zijn hoofd. Het masker wordt afgesloten door middel van een touw. Het masker en touw zijn mooi weergegeven op zowel de voor- en achterzijde van zijn hoofd en torso. De blauwgrijze kleur van zijn pak komt overeen met het pak dat hij in de film draagt.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown 76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

Een hele leuke toevoeging aan de set is het extra hoofd van Batman, waardoor hij er ineens behoorlijk griezelig uitziet. Hiermee refereert LEGO naar een scene in Batman Begins, waarbij Jonathan Crane zijn eigen gifgas inademt en daardoor gaat hallucineren. Deze toevoeging was helemaal compleet geweest als LEGO er ook nog een alternatieve torso en hoofd (inclusief haar-element) had toegevoegd voor Jonathan Crane. Nu valt de scene niet na te spelen, omdat de Minifig van Scarecrow standaard zijn masker op heeft en daardoor het gas niet kan inademen!

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown


De bouw en speelfuncties


Als basis wordt er gebruikgemaakt van het chassis-element dat ook gebruikt wordt voor de nieuwe generatie Speed Champions auto’s. De schuine zijkanten worden gecreëerd met behulp van Hinges. Om het speelplezier te vergroten zijn er twee stud-shooters op de voorzijde van de Tumbler gemonteerd.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

Het interieur van de cockpit wordt met behulp van stickers aangekleed. Hierdoor heeft Batman vier schermen ter beschikking waarop allerlei informatie te zien is die hij nodig heeft om veilig door Gotham te navigeren. Met behulp van een handvat van een emmer, wordt het stuur van de Tumbler nagebootst. Deze vondst is geniaal. Het lijkt net of dat handvat speciaal hiervoor gemaakt is.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

Nadat de eerste twee zakjes LEGO zijn gebouwd, begint het bijzondere model van de Tumbler al vorm te krijgen. De positionering van de ramen komt behoorlijk dicht in de buurt van het bron materiaal, en de eerste contouren van de achterzijde van de Tumbler worden al zichtbaar. De overige zakjes geven de Tumbler verder zijn vorm en de enorme banden zijn de finishing touch.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

Het bouwen van de Tumbler is één groot avontuur van verschillende bouwstijlen. Het verveelt geen enkel moment. De set bevat voldoende uitdaging voor ongeveer anderhalf uur bouwplezier. Het eindresultaat is een hele toffe Tumbler op Minifig-schaal geworden. Hoewel de Tumbler op Minifig-schaal gebouwd is, is het grote robuuste auto van 19cm lang en 12cm breed geworden dat aardig aan het gewicht is.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

In de cockpit is plaats voor twee personen. Dit is een hele verbetering vergeleken met oudere modellen van de Tumbler op Minifig-schaal, waarbij die versies maar plaats hadden voor één Minifig. Wat opvalt is dat de stud-shooters helemaal niet storend in de weg zitten, maar juist een mooie toevoeging aan de auto zijn. Zelfs als de auto als een display model gebruikt wordt doen ze niets af aan het model.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

LEGO is er in geslaagd om de complexe vormen van de originele Tumbler te vertalen naar een LEGO versie. Bepaalde details op de set bestaan uit stickers, die in dit geval juist functioneel gebruikt worden en niet als onnodige opsmuk. De voorwielen zitten aan de zijkanten gefixeerd, tijdens het spelen kan dit wat problemen opleveren als je auto naar links of rechts wilt sturen. Dit wordt veroorzaakt door het grote formaat van de auto, waardoor het naar links of rechts sturen van de auto wat stugger gaat.

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

De achterzijde van de auto is voorzien van vier imposante wielen. Tussen de vier wielen is een straalmotor gemonteerd wat wel aangeeft dat de Tumbler ondanks zijn logge uiterlijk een behoorlijk snelle auto is. Door het gebruik van spoilers is de achterkant van de auto netjes afgewerkt

76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown


Conclusie


76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown

De LEGO Batman 76239 Batmobile Tumbler Scarecrow Showdown is een set waaraan je veel plezier zult beleven. Ik vond het dankzij de afwisselende bouw een genot om de auto te bouwen. Hoewel dit maar de ‘kleine versie’ van de Tumbler is, is hij groot van formaat. Er zijn wat stickers die je moet plakken, maar ik heb dit niet als storend ervaren. De Minifigures zien er prima uit, al was het voor het speelplezier leuk geweest als er ook een gewone versie van Jonathan Crane aan de set was toegevoegd. Of Rachel Dawes, daar zij de enige is die in Batman Begins naast Batman in de Tumbler heeft gezeten.

Voor degene die €230 te gortig vinden voor de grote The Batman Tumbler, is deze versie een goed alternatief. Op de plank zal de set vanwege het formaat minder indrukwekkend zijn, maar dit doet niets af aan de bouw, het bouwplezier en de uitstraling. Ik kan de set dan ook van harte aanraden.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd? Dan lezen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?