Succesvolle LEGO games zijn al lang meer te tellen op 1 hand. De succesformule van die games zijn vaak te herleiden tot dezelfde eigenschappen. Een simpele actiegame met een dosis goede humor. Hang daar nog een populaire licentie aan (zoals bijvoorbeeld Star Wars of Marvel) en je bereikt een groot publiek. Maar met LEGO Bricktales gooien ze het roer helemaal om. Ze laten de licentie en de actie los en focussen zich op een origineel verhaal met uitdagende puzzels. En uitdagend zijn ze zeker! Ben je benieuwd als deze game voor jou gemaakt is? Lees dan zeker deze review.
In LEGO Bricktales ben jij een Minifigure die de taak heeft gekregen om zijn – excentrieke – grootvader te helpen bij de heropbouw van zijn attractiepark. Jij moet Happy Crystals verzamelen in verschillende werelden die daarna gebruikt worden als krachtbron voor de opstart van de attracties. Want dankzij de Happy Crystals worden de bezoekers van de attracties gelukkig. Soms kan het leven simpel, maar ook mooi zijn in de wereld van LEGO.
En hoe verzamel je die Happy Crystals? Help bijvoorbeeld een archeoloog met de zoektocht naar een verloren tempel of zoek een remedie tegen een ziekte in een groot koninkrijk.
Elk level van LEGO Bricktales is ontworpen als een gedetailleerd diorama wanneer er wordt uitgezoomd. In tegenstelling tot veel van de meest populaire LEGO-games, is er geen platforming of gevecht te vinden. In plaats daarvan verken je alle levels en moet je onderweg structuren (na)bouwen die je helpen in je ontdekkingsreis. Deze bouwpuzzels zijn de rode draad in heel het verhaal. Je moet telkens een structuur bouwen die je helpt om verder te gaan met het verhaal. Denk aan bruggen (veel bruggen), trappen, een attractie of een toren. De ontwerpers van Clockstone staan bekend om zijn Bridge Constructor serie, waar het doel is om stabiele bruggen te bouwen. Het is dus geen verrassing dat hier de basis ligt bij Bricktales.
De reden waarom de meeste volwassenen (her)beginnen met LEGO, is de rust die over je heen daalt tijdens het bouwen. En die rust kom je niet altijd tegen in LEGO Bricktales. Je krijgt een beperkt aantal aan stenen die je mag gebruiken bij het bouwen van een constructie. Je moet rekening houden met zwaartekracht, met regels die de hoogte en breedte bepalen en je constructie moet ook logisch in elkaar zitten. Dus bruggen moeten verstevigd worden, paden moeten vrij zijn en de balans moet bijna perfect zijn. Als je klaar bent met bouwen kan je een – schattige – robot jouw constructie laten testen om te kijken dat de brug niet instort voordat je met jouw Minifigure erover wandelt.
Deze basis is juist de kracht van LEGO Bricktales, maar tegelijk ook zijn valkuil. Wanneer je een constructie succesvol bouwt, kan je die daarna ook bewonderen in de wereld. Maar ik was vaker gefrustreerd dan ontspannen tijdens deze puzzels. Het is niet altijd duidelijk waarom je constructie altijd instort of niet werkt, waardoor je soms een lange tijd telkens weer herbegint en opnieuw probeert. Een van de eerste opdrachten in de Jungle was een platform ondersteunen die op instorten stond. Na een uur spelen was ik genoodzaakt om een hulplijn – genaamd Google – te gebruiken omdat ik het gewoon niet voor mekaar kreeg. En dat voor een 33-jarige man die al sinds zijn 12de levensjaar aan het gamen is. Het kan soms aan 1 klein blokje liggen dat je mist of verkeerd hebt gebruikt.
Maar de grootste frustratie was vooral naar de positie van de camera. Niet alleen tijdens het bouwen, maar ook tijdens het ontdekken in de wereld. Je kan de camera niet controleren tijdens het bewegen. Om even de camera uit te zoomen of te draaien moet je eerst volledig stoppen met wat je aan het doen bent om daarna de camera te kunnen bewegen. Het spel voelt hierdoor niet vloeiend aan. Het spel daagt je uit om overal op zoek te gaan naar verzamelobjecten (zoals dieren of planten), maar als de camera niet meewerkt voelt het echt aan als een uitdaging en niet meer in de positieve zin waarbij het bedoeld was.
De sandboxmode is wel een leuke feature nadat je een constructie hebt gemaakt. Je hebt in deze modus een uitgebreid kleuren- en stenenpalet waardoor je heel creatief kan zijn. Maar dit is pas nadat je een bepaalde constructie hebt gemaakt. En gezien deze constructies bouwen soms frustrerend zijn, nodigt het niet direct uit om er creatief mee aan de slag te gaan. Dat neemt niet weg dat deze feature voor velen wel zijn doel zal hebben.
De game is zeker niet perfect, maar het totaalplaatje klopt wel. Het verhaal, de graphics, de kenmerkende humor en de leuke sfeervolle werelden zijn wel goed gelukt. In ongeveer een 15-tal uur is het verhaal uitgespeeld, maar dit kan natuurlijk met enkele uren oplopen als je de game volledig wil uitspelen en alles wilt ontdekken.
Conclusie
LEGO Bricktales is verfrissend, uitdagend en de game ademt gewoon LEGO uit. Ondanks dat de game vaak zichzelf dwarszit, door de onhandige camera, blijft het wel een leuke ervaring. Bij momenten lopen de frustraties hoog op, maar het ‘’ow yeah’’ gevoel dat je krijgt na een het oplossen van een puzzel maakt veel goed. LEGO Bricktales is een aangename verrassing, tussen al de snelle actiegames, die ik wel kan smaken. Zelfs voor een 33 jarige vader en dat zegt toch al meer dan genoeg. Ben je dus op zoek naar game die je weet te verrassen, dan kan ik – buiten enkele minpunten om – de game zeker aanraden.
LEGO Bricktales is verkrijgbaar sinds 12 oktober en beschikbaar op PC, PS4, PS5, XCX, XONE en Switch.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door Clockstone die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.