Jouw stad uitbreiden met een heuse winkel straat? Dat is mogelijk sinds januari met deze LEGO City 60306 Shopping Street. LEGO combineert hier de nieuwe Road Plates met een aantal gebouwen voor een start van een modulaire LEGO City lay-out. Maar, is de set het waard om te kopen of laat LEGO hier een paar steekje liggen?


De doos bevat vijf genummerde zakjes met onderdelen, vijf instructieboekjes, een stickervel en een zak met twee wegenplaten. De set bevat 533 onderdelen en kost €69,99. Dit komt neer op €0,13 per onderdeel. Dit is een nette prijs per onderdeel in vergelijking tot de 60304 Road Plates en 60290 Skate Park die beide een stuk hoger uitvallen. Uiteraard valt of staat een set niet enkel op een goed gemiddelde, ook de bouw, de ervaring en het speelplezier dient in orde te zijn.

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street


De Minifigures


In de set zitten zes Minifigs. De dame in oranje overal zorgt voort het onderhoud van de brandkranen en de lantaarnpalen. De tweede Minifigure is een bakker met schort en bakkersmuts. Hij zorgt voor lekkere croissants, stokbroden en pretzels. Ook is er een oudere man bij met grijs haar en een snor, die samen met zijn kleinzoon gaat winkelen. De tweede dame in het gezelschap is de eigenaresse van de sportwinkel en weet alles van fietsen af. De laatste Minifig draagt een mouwloos shirt en sport graag in de outdoor gym.

De bijgevoegde Minifigures zijn redelijk standaard. Een aantal onderdelen zoals een hoofd, een pet met haar en een torso zijn redelijk uniek. Daarnaast zijn de Minifigs enkel voorzien van een print aan een kant van de hoofdjes. De Minifigures zijn geen hoogvliegers, maar passen wel goed bij het geheel.

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street [Review] LEGO City 60306 Shopping Street

De bouw en speelfuncties


[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

De winkelstraat bestaat uit verschillende onderdelen waar de Minifigs zich kunnen vermaken. In de winkelstraat kan je terecht voor het kopen van een stadfiets, een mountainbike of een lekker broodje bij de bakkerij. Ook kan je wat krachttraining doen in de outdoor gym. In een stad vind je een breed scala aan voertuigen. LEGO heeft bij deze set de nodige voertuigen toegevoegd om voor wat reuring te creëren. De voertuigen zijn redelijk simpel in opbouw, maar zien er tegelijkertijd netjes afgewerkt en redelijk realistisch uit. Van de voertuigen heeft enkel de servicewagen een speelfunctie. Dit in de vorm van een kraan waarmee de lampen van de lantaarnpalen vervangen kunnen worden. De aanwezige details komen tot hun recht door gebruik van diverse (kleuren) onderdelen en stickers.

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

Het is natuurlijk handig een stad te bezoeken omdat er wat te beleven valt. Daarvoor hebben we winkel gecreëerd. De set biedt ruimte aan twee winkels en een klein parkje voor het uitlaten van een hond of waar je op een bankje kunt rusten. De winkels zijn klein, maar bevatten wel voldoende details voor een LEGO City bouwwerk. Zo heeft de sportwinkel een toonbank met elektronische kassa, een rek met fietshelmen en een fiets in de etalage op een draaiplatvorm. De bakkerij heeft een koffiemachine, pretzelrek en een bak waaruit je zelf je stokbrood kan pakken. Wil je even rustig zitten terwijl je een broodje eet? Neem dan even plaats op het terras voor de bakkerij. Vergeleken met veel andere sets zijn de winkel gevuld maar voelen ze toch kaal aan. Dit is een terugkomend fenomeen bij LEGO City sets. Ik had graag gezien dat LEGO hier iets meer aandacht aan besteedt om het stadsleven iets aantrekkelijker te maken voor volwassen LEGO fans.

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

De bijgevoegde wegenplaten zijn vergelijkbaar met de LEGO City Road Plates set. Het grote verschil is dat ze ze hier direct aan de winkels gekoppeld kunnen worden. Het doel van LEGO is om te laten zien wat je met de Road Plates kunt in combinatie met City sets, met name die van 2021. Dit modulaire LEGO City systeem werkt prettig en zorgt direct voor wat meer beleving en uitstraling. Aan de LEGO fan de keuze de gebouwen zo te plaatsen als ze dat willen.

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

Met een fietsenwinkel in de stad kun je natuurlijk ook de nodige fietsers verwachten. Veiligheid voor de fietsers is daardoor van belang. Bijgevoegd zijn een aantal blauwe Tiles waarvan enkele een fietssymbool bevatten. Duidelijk genoeg voor fietsers en andere weggebruikers waar die banen voor bedoeld zijn. De toevoeging van het fietspad vind ik fijn. Wel ben ik bang dat de kans groot is dat dit de enige set zal zijn met deze Tiles. Het zijn er voor een hele stad te weinig en gezien de prijs van deze set zal het voor veel LEGO fans niet haalbaar zijn meerdere exemplaren in huis te halen.

[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

Ik heb al even aangesneden dat de winkels wat kaal aanvoelen. De toevoeging van de voertuigen, Minifigures en de totale indeling van de winkels in combinatie met de Road Plates, zorgt wel voor genoeg reuring om de aandacht hier wat van af te leiden. Toch blijf ik ervan overtuigd dat de winkels te summier zijn en LEGO hier meer aandacht aan kon besteden.


Conclusie


[Review] LEGO City 60306 Shopping Street

De LEGO City 60302 Shopping Street is een leuke en goed uitgevoerde set. Het biedt voldoende plezier tijdens het bouwen en geeft genoeg variatie om lang mee te spelen. De Minifigs passen goed bij de set. Hoewel aan de kant van de straat genoeg te beleven is, vind ik het jammer dat het interieur van de winkels te summier is. Daar had meer aandacht aan besteed mogen worden. Het is een set die in eerste instantie niet op mijn shortlist stond, maar me toch erg positief verrast heeft. Vooral als de modulaire benadering vind ik prettig. Prijstechnisch geldt voor LEGO City dat de sets vaak goedkoper te vinden zijn dan de verkoopadviesprijs. In dit geval vind ik de verkoopadviesprijs netjes voor wat je krijgt, maar raad ik wel aan op een aanbieding te wachten.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?