Op vakantie naar een mooi tropisch eiland? Dat zit er even niet in. Maar lekker met de caravan op avontuur in eigen land? Dat kan natuurlijk wel met de LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday! Maar is dit voertuig wel geschikt voor een paar weken in de natuur? Of kun je hem beter in de showroom laten staan? Chris zocht het voor je uit in deze review.


De caravan met het typenummer 31108 bestaat met al zijn toebehoren uit 766 onderdelen en kost nieuw in de winkel €89,99. De gemiddelde prijs per onderdeel komt daarmee uit op €0,11. Dat is best flink aan de prijs, gelukkig bevat dit model een aantal zeldzame en unieke onderdelen in Dark Azur. Maar voor ik hier echt mijn conclusies aan verbind, moet ik de caravan eerst gereed maken voor vertrek. 

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday


De Minifigures


Het gezin – dat een aantal weken gaat vertoeven in de natuur – bestaat uit een vader, moeder en hun zoon. De vader heeft er al zin in, want hij draagt zijn Dark Tan kampeerjack met zakken en heeft een optimistische blik aan een zijde van zijn hoofd. Zowel de voorkant als achterkant van zijn torso zijn erg gedetailleerd. Dat geldt ook voor de andere gezinsleden: de moeder heeft een kek groen jasje aan met daaronder een wit shirt en een ketting. De zoon draagt het welbekende Classic Space shirt dat ook aan de achterzijde bedrukt is. Leuk feitje: zowel de torso van moeder en zoon zijn terug te vinden LEGO Creator Expert 10261 Roller Coaster. De Minifigures hebben elk twee gezichtsuitdrukkingen, maar zijn verder niet bijzonder. Alle onderdelen komen geregeld voor in andere sets. Alleen de torso van de moeder komt slechts in één andere set voor.

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

De bouw en speelfuncties


LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

De auto met caravan

Voordat de caravan wordt gereedgemaakt, is eerste de auto van de familie aan de beurt. Deze wordt geheel in LEGO Creator-stijl opgebouwd. Dat wil zeggen dat er weinig voorgevormde LEGO onderdelen worden gebruikt. Dat maakt het bouwen van deze auto wat afwisselender dan de doorsnee LEGO City auto. Toch is er voor de kenners van dit thema weinig verrassends te ontdekken en voelt het bouwen als een herhaling van zetten ten opzichte van andere LEGO Creator auto’s. En het gevaarte is wat aan de grote kant. Desalniettemin is het eindresultaat een mooie auto waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van de kleur Dark Azur en dat levert toch wat unieke LEGO onderdelen op.

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

De opbouw van de caravan gebeurt met een reeks LEGO Technic onderdelen en dat maakt het meteen al wat spannender. Als het onderframe in elkaar zit, wordt deze afgedekt met Plates. Net als vele andere traditionele caravans, heeft deze ook gekleurde strepen: eerst rood, dan oranje en vervolgens geel. Aan de voorkant van de caravan komt een tweepersoonsbed voor vader en moeder, met een nachtkastje ernaast. Maar waar kan hun zoon dan van de nachtrust genieten? Joost mag het weten. Aan de andere zijde van het voertuig vind je een toilet. Opvallend is dat het kleinste kamertje een behoorlijke raampartij heeft. Dus even op je gemak op de bak is er niet bij. 

Verder vind je in het midden van de caravan een kleine keuken, dat van alle gemakken is voorzien. De tafel en stoelen zijn opklapbaar, dus er is echt efficiënt gebruikgemaakt van de kleine ruimte. Zodra het interieur van de caravan op zijn plek staat, kan de luifel aan de buitenkant bevestigd worden. Als laatste is het dak van de sleurhut aan de beurt. Het frame van het dak is in eerste instantie wat kwetsbaar tijdens het bouwen, maar dat wordt opgelost zodra er meer Plates aan elkaar bevestigd worden. Met een leuk SNOT-techniekje wordt het dakraam op het dak geplaatst. Schotelantenne erop en klaar is Kees. Om het speelgemak te vergroten kan de zijkant van de caravan opengemaakt worden, zodat je goed bij de binnenkant kunt. 

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

Naast de auto met caravan, kun je ook de kampeerplek bouwen. De onderdelen hiervoor vind je in de zakjes met met nummer 1. Deze kampeer setting kun je meteen bouwen of bewaren totdat de familie daadwerkelijk klaar is voor vertrek. Op de kampeerplek treffen we een stinkdier en een bever aan die uit kleine LEGO-onderdelen zijn opgebouwd. Verder staat er een vogel op de uitkijk in de top van een dennenboom. Het is een makkelijk bouwwerkje – je bouwt de Slopes vier kanten op en vervolgens ga je de hoogte in – maar een leuk tussendoortje. De kano – dat vooral een SNOT-klusje is – kan na het bouwen op het dak van de auto geplaatst worden. Als laatste komt de visplek met picknick tafel aan de beurt. Een leuk detail is dat de hengel gebruikmaakt van een lasso-onderdeel.

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

De camper

Hoewel de camper uit minder onderdelen bestaat, ben je met het bouwen ervan een stukje langer bezig. Je hebt namelijk niet meer de begeleiding van de genummerde zakjes en je moet dus iets meer je best doen om de juiste onderdelen te vinden. Dat was deze keer een grotere uitdaging dan bij de LEGO Creator 31109 Pirate Ship.

De opbouw van de camper lijkt veel op dat van de caravan: het begint met een bodemplaat van LEGO Technic onderdelen, die met Technic pins aan elkaar worden gemaakt. Vervolgens wordt het geheel afgedekt met enkele Plates. Aan de voorkant wordt een voorbumper gecreëerd. De achterkant van de camper is een loos bouwwerkje dat vervolgens ook de basis wordt bevestigd. 

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

Zodra de basis van deze caravan staat, wordt er een begin gemaakt met de keuken en de zithoek. Daarna wordt de bestuurderscabine gereedgemaakt. Hoe hoger de wanden van de camper worden, hoe meer detail er wordt aangebracht. Zodra de begane grond staat, is het tijd voor een losse build. Met Plates, Tiles en Inverted Slopes wordt het slaapvertrek gebouwd. Wederom is er slechts ruimte voor vader en moeder. Ook nu lijkt de kleine Joost niet welkom in de caravan. 

Nadat de bedden zijn opgemaakt, kan het dak op de caravan. De bouw is vrij rechttoe rechtaan. Op het dak wordt nog een stellage gebouwd, wat doet vermoeden dat er een mogelijkheden tot zonnebaden op het dak is. Misschien moet zoonlief hier maar een uiltje knappen. Als extra bouwwerk is er een klein, grijs hondje. 

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

De vuurtoren

Wat is een vakantie zonder het bezichtigen van leuke en mooie bezienswaardigheden? Hoewel vrijwel alle publieke gebouwen gesloten zijn tijdens de coronacrisis, zijn de deuren van deze vuurtoren gewoon geopend. Geen wonder dat de moeder met haar gezin er even wil rondneuzen als een echt nieuwsgierig Aagje. 

De bouw van de vuurtoren begint met het stuk land waar de toren op gebouwd wordt. Hier zie je al een beetje de beperkingen van een LEGO Creator 3-in-1 set. Het is in eerste instantie een ratjetoe van LEGO-onderdelen en kleuren. Deze worden gelukkig afgedekt met Tiles, Plates en andere onderdelen die qua kleur beter met elkaar matchen. Op een deel van land wordt een vuurtorenwachtershuisje gebouwd. Ook hier zie je dat er ‘afwijkende’ onderdelen worden gebruikt omdat er niet genoeg is om te bouwen. 

LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday

Op het huisje komt een recht dak – waar de vuurtoren op gebouwd wordt – en daarnaast een schuin dak. Ook bij het bouwen van de vuurtoren merk je dat er wat ongebruikelijke onderdelen (zoals een 1×2 Brick w/Angle en Brick w/Holder) worden gebruikt om het geheel vorm te geven. Je kunt het creativiteit noemen, maar het voelt niet helemaal zoals het hoort. Desalniettemin weet LEGO met deze onderdelen een natuurgetrouwe vuurtoren te realiseren: een leuk plekje voor Kees, Aagje en Joost om eens een kijkje te nemen.


Conclusie


LEGO Creator 31108 Caravan Family HolidayMet de LEGO Creator 31108 Caravan Family Holiday is op vakantie gaan met het hele gezin zelfs tijdens de coronacrisis een feestje. Je kunt kiezen voor een knusse caravan of een stoere camper. En je kunt zelfs nog een bezoekje brengen aan een heuse vuurtoren. Hoewel alle drie de bouwwerken er geslaagd uitzien, zie je bij het bouwen van de camper en de vuurtoren toch de beperkingen van een LEGO Creator 3-in-1 set. Daarom worden er op sommige plekken wat ongebruikelijke onderdelen gebruikt. Is het lelijk? Dat niet? Maar het voelt soms wel wat gekunsteld.

Desalniettemin is het een leuke, veelzijdige set waarmee je uren kunt spelen en zal ook zeker niet misstaan in een lay-out die erg op vakanties in de natuur zijn geïnspireerd. Deze caravan/camper hoef je zeker niet in de showroom te laten staan. Maar als je hem wat aan de prijzige kant vindt, kun je altijd wachten op een leuke aanbieding. Heeft deze review je overgehaald? Dan wens ik je vast een fijne vakantie. Zorg wel dat je een tentje meeneemt, want in zowel de caravan als de camper is er maar slaapplek voor twee. 

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Creator
 • Naam set: Caravan Family Holiday
 • Setnummer: 31108
 • Onderdelen: 766
 • Minifigures: 3
 • Verkoopadviesprijs: €89,99
 • PPP: €0,11
 • Release: juni 2020
 • Te koop bij: Amazon.nl | Amazon.de | Bol.com | Fun.be | LEGO.com

Productomschrijving:

Met de LEGO® Creator 3in1 Familievakantie met caravan (31108) speelset staan natuurliefhebbers een hoop leuke kampeeravonturen te wachten. De set bevat een retrospeelgoedauto en caravan met keuken en toilet, plus een afneembaar dak en een zijkant die open kan. Naast diverse leuke accessoires en functies zijn er ook 3 minifiguren, zodat het spel direct van start kan gaan.

Eindeloos creatief bouwen
Met deze fantastische LEGO Creator 3in1 speelgoedset krijgen kinderen minstens 3 verschillende bouw- en speelervaringen. Kinderen kunnen een caravan met een retroauto bouwen en deze daarna ombouwen tot een camper of een gedetailleerde vuurtoren. Natuurlijk kunnen ze ook hun eigen creatieve ideeën gebruiken om iets compleet nieuws te bouwen.

Afzonderlijke modellen, eindeloze fantasie
LEGO Creator 3in1 sets bieden kinderen verschillende realistische modellen die aanzetten tot fantasierijk spel. De modellen bieden eindeloze bouw- en speelmogelijkheden, terwijl de creativiteit van kinderen van alle leeftijden wordt gestimuleerd. Bovendien vormen de fantastische speelgoedsets ideale cadeaus voor een verjaardag of de feestdagen.

 • De LEGO® Creator 3in1 Familievakantie met caravan (31108) stimuleert het creatieve spel van kinderen met 3 modellen in 1 set: een caravan met retroauto, een camper of een vuurtoren. Bouwen en herbouwen voor eindeloos speelplezier!
 • Boordevol leuke mogelijkheden! Kinderen kunnen hun creativiteit en bouwvaardigheden ontwikkelen met de gedetailleerde caravan en auto, in de camper stappen voor een vakantie, een bezoekje brengen aan de vuurtoren of zelf iets nieuws bouwen.
 • Deze set geeft kinderen 3 mogelijke modellen om mee te spelen: een LEGO® Creator 3in1 Familievakantie met caravan (31108), camper of vuurtoren. De set bevat ook 3 minifiguren en 3 verschillende van stenen gebouwde dieren voor extra speelplezier.
 • Elke fan van creatief bouwen en spelen zal blij zijn met deze geweldige set. De gedetailleerde modelset van een caravan met retroauto, camper of vuurtoren is een fantastisch cadeau-idee voor een verjaardag of de feestdagen voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar.
 • Klaar voor avontuur? De caravan met retroauto is ca. 13 cm hoog, 34 cm lang en 12 cm breed, dus dit spannende actiespeelgoed bevat niet alleen een heleboel geweldige details, maar is ook groot genoeg voor serieus vakantieplezier!

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?