De zomer komt eraan en dat betekent dat de Minifigures weer staan te trappelen om naar de kermis te gaan. Uiteraard is de LEGO Creator Expert Haunted House de hoofdattractie, maar weet de LEGO Creator 31119 Ferris Wheel ook een hoop bezoekers te trekken? Ondanks zijn hoogtevrees, kocht Chris een kaartje en stapte aan boord. Voelde hij zich op zijn gemak tijdens de rit? Of had hij beter naar de botsauto’s kunnen lopen? Je leest het in deze review.


LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Voordat de kermis haar deuren opent voor het grotere publiek, mochten wij alvast een kijkje nemen. Speciaal voor deze dag werd het zonnige reuzenrad. Ook werden twee andere attracties opengesteld om te testen. Elk van de drie wordt opgebouwd uit (een deel van de) 1002 onderdelen, verdeeld over zakjes genummerd van 1 t/m 5. Hoe? Dat staat precies beschreven in de bouwinstructies, al weten de uitbaters van de kermis als geen ander hoe ze hun attracties in elkaar moeten zetten.


De kermisklanten


Bouwsteentjes is net als drie andere Minifigures uitgenodigd voor een testdag op de kermis. We worden ontvangen door twee echte kermisexploitanten. De eigenaar draagt een hoge hoed en een blauwwit gestreept overhemd dat aan beide kanten is bedrukt. Verder draagt hij een rood strikje en heeft hij een limoengroene broek aan. Zijn compagnon draagt dezelfde outfit en heeft haar blonde haren in een paardenstaart. Ze heeft een dubbelzijdig bedrukt hoofdje en kan zowel vrolijk als streng kijken.

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

De eerste bezoeker is een man met zwart krulletjes haar. Hij draagt een donkerrood T-shirt, met daarover een grijs vest. De koortjes en de capuchon zijn als details goed zichtbaar. Verder draagt hij een donkerblauwe broek. Zijn hoofdje is dubbelzijdig (blij en genietend van eten) en zagen we al in de Spring Lantern Festival. De outfit van de vrouw met het roodbruine haar, zagen we ook al bij hiervoor genoemde set. Het witte hemdje met daarover het donkergele vest blijkt dus een ware modetrend, maar deze dame – met twee gezichten – kiest echter voor een paarse broek. De derde gast is een jongen met een rood-wit gestreepte trui en een grijsblauwe broek. Hij heeft netjes gekamd donkerbruin haar. Hij kijkt doorgaans vrolijk, maar voor sommige attracties kijkt hij net als Chris een beetje angstig.

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Het reuzenrad

Wie zijn ogen de kost geeft op deze kermis, ziet dat het reuzenrad het stralende middelpunt is van deze kermis. De zon in het midden van het rad, lacht je toe. Zelfs de bezoekers die gebukt gaan onder een grote mate van hoogtevrees. Is hij wel stevig genoeg? Zitten de wagonnetjes wel goed vast? Deze vragen heeft de kermisexploitant al wel vaker gehoord en legt met alle liefde uit hoe stevig de constructie is. Maar niet voordat hij ons meeneemt voor een bezoekje aan de ballonnen-stand en de popcorn-kraam. 

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

De ballonnen-stand is een simpel wagentje waar je verschillende ballonnen kunt kopen. Je vindt er vlinders, hondjes en ook gewone ballonnen. Het is een eenvoudig bouwwerkje, maar een leuke snack voordat het echte werk begint. Nabij het reuzenraad vind je de kaartverkoop, waar je ook popcorn kunt krijgen. Er staat een heuse popcorn-machine te pruttelen, als we aankomen. Ook dit is een eenvoudig, maar leuk bouwwerkje. De aanwezigheid van element met print, zoals de ticket-tile en de kassa, zijn leuke toevoegingen.

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Het reuzenrad staat op een perceel van twee 16×16 plates. Op vier punten worden grijze 4×4 Plates geplaatst, waarop straks de schuine poten komen te rusten (in werkelijkheid ligt het zwaartepunt in deze build op de middelste pijlers, maar dat mag de pret niet drukken). Aan de voorzijde wordt er met Technic Bricks een systeem gebouwd dat het reuzenrad zal doen draaien. Aan de achterzijde komen grijze steentjes met daarop een pilaar van blauwe raamkozijnen. Een soortgelijke constructie komt ook boven op de techniek aan de voorkant.

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Zodra de constructie staat, worden er vier gelijke poten (of steunbalken) gebouwd. Deze worden diagonaal geplaatst om het geheel nog meer stevigheid te geven. Dan is het volgens de eigenaar tijd voor een stukje vrolijkheid: de zon en het naambordje met de tekst ‘Fun’ worden geplaatst. Het is een leuke afwisseling na het repetitieve bouwwerkje dat de steunbalken waren. Als laatste wordt de trap (met begroeiing) gebouwd, zodat de ongeduldige Minifigures straks ook echt kunnen instappen.

Wie niet van herhaling houdt als het gaat om het bouwen van LEGO, staat met het reuzenrad voor een echte uitdaging. De bouw begint met het midden van de achterzijde. Dat is een constructie van een 1×2 Technic Brick met daaraan twee Parabolic Rings. Daaraan worden acht dezelfde spijlen – die je zelf moet opbouwen – bevestigd. Het geheel lijkt al aardig op het frame van een rad. Vervolgens worden er twee keer acht koppelstukken gebouwd, die als een keten aan elkaar bevestigd moeten worden. Vervolgens worden deze om het rad geplaatst en vastgemaakt. Dit proces wordt normaals herhaald met de voorzijde van het rad. Het enige verschil is dat bij deze constructie er geeloranje zonnestralen op de spijlen worden bevestigd. Wederom een repetitief klusje.

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Zodra het rad klaar is, wordt er door de eigenaren een veiligheidstest gedaan en wordt er gekeken of het rad veilig kan draaien. Als dit het geval is, dan mogen de bakjes in elkaar gezet worden. Twee van elke kleurstelling. De constructie van elk bakje is gelijk, dus ze kunnen twee om twee gebouwd worden of voor de speed builders onder ons: alle acht tegelijk. Het begint met de bodem van de bakjes, die worden opgebouwd met Bricks. Tenslotte wordt er een twee-kleurendak gebouwd, dat met LEGO Technic onderdelen aan het bakje wordt bevestigd. Zodra de bakjes aan alle veiligheidsnormen voldoen, worden ze een voor een in het reuzenrad gehangen. Met hamertjes worden ze uiteindelijk vastgezet. Druk deze goed door, aders komt het reuzenrad op enig moment klem te zitten.


De schommels

Overal op de kermis vind je naast grote attracties ook kleine vermakelijkheden, zoals een grijpmachine of een automaat waar je speeltjes in plastic ballen uit kunt halen door aan een knop te draaien. Als je vanuit het reuzenrad kijkt, zie je deze apparaten vlakbij de schip-vormige schommels staan. Ook deze grotere attractie staat op een perceel van twee 16×16 Plates. Aan de rechterzijde is de entree waar een medewerker staat om de attractie te bedienen. Aan de linkerzijde is de uitgang. De gehele attractie is omheind met een hek dat bestaat uit grijze Bricks en Plates met daarop witte Tiles. 

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Aan weerszijde van het perceel staat twee pilaren van blauwe raamkozijnen waarop de attractie komt te rusten. Bovenop deze steunpilaren, komt een frame van Plates waaraan de schommels bevestigd worden. Uiteraard na een grondige controle. Verder worden er nog wat SNOT-bricks bevestigd, waaraan de kitscherige kermisverlichting wordt bevestigd. Bovenop de attractie komt een blauw schip, dat met de bekende Studs Not On Top Techniek wordt gebouwd. Het is een leuke afwisseling ten opzichte van het ietwat eentonige frame van de attractie.

Deze attractie kent drie schommels die, afgezien van het kleurenpalet, op identieke wijze worden gebouwd. Ze kunnen dus een voor een of tegelijk in elkaar gezet worden. Op een 4×4 Plate worden Bricks, Technic 1×2 Bricks en SNOT-bricks geplaatst. Dat gebeurt twee keer, waarna deze builds aan elkaar verbonden worden met Plates. Zo krijg je een lang scheepje. Aan deze constructie worden uiteindelijk de vier spijlen bevestigd, waaraan de schommel komt te hangen. 

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Zodra de schommels klaar zijn, kunnen ze in de attractie gehangen worden. Let goed op hoe je ze ophangt, want het is een fragiele constructie. Als je ze weer los moet maken, heb je grote kans dat de spijlen loslaten. Als de schommels eenmaal hangen, moet het frame van de attractie nog even afgemaakt worden. Veiligheid voor alles. Als laatste wordt de (niet werkende) motor van de attractie gebouwd en kunnen we eindelijk een stukje varen over de golven. 


De botsauto’s

De testdag wordt afgesloten bij de botsauto’s. Het is de derde en laatste attractie van deze set. In tegenstelling tot de andere attracties van de kermis, wordt deze niet op een veld vol Studs gebouwd. Dan zouden de botsauto’s namelijk meteen vast komen te zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe gladder de ondergrond, hoe harder de botsing!

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

De eye-catcher van deze attractie in de entree. De fundering is opgebouwd uit Plates en de trap is gemaakt van dezelfde elementen als de wolk van het reuzenrad. Rechts van de ingang zit de omroeper in zijn kleurrijke hokje. Hij juicht met allerlei geluidseffecten de botsende Minifigures toe terwijl zij zich helemaal uitleven. 

Wederom worden met blauwe raamkozijnen pilaren gebouwd, waarop de bovenkant van de entree komt te rusten. Vervolgens wordt met Plates, Tiles, SNOT-bricks en spijlen een raamwerk gebouw dat bovenop de pilaren komt. Hieraan worden de verlichting en de geluidsinstallatie vastgemaakt. Net als bij het reuzenrad bouw je de naam van de attractie ‘BUMP’ met Plates en Tiles. Als laatste wordt de omheining gebouwd, zodat de botsauto’s niet alle kanten op vliegen. 

LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Ook in deze attractie staat de kracht van herhaling centraal. Hoe kan het ook anders: de vier botsautootjes zijn vrijwel identiek en kunnen gemakkelijk tegelijkertijd gebouwd worden. Het begint weer met een Plate, daarna wat (SNOT-) Bricks, bogen op de zijkant, Plates 2X2 + One Hule Ø4,8 aan de onderkant, een spijl als antennen, de wielen van de ballonnen-kar als stuur en de auto’s zijn goed om te gaan.


Conclusie


LEGO Creator 31119 Ferris Wheel

Na een dagje op de LEGO kermis is het tijd om de balans op te maken. Alle attracties zijn zeer vermakelijk, met een hoop speelelementen. Het hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk het reuzenrad. Het maakt alleen niet dankbaar gebruik van alle onderdelen, er zit ook nog een stukje Techniek in, waardoor het extra leuk is om mee te spelen. Er kleeft echter wel een groot nadeel aan de LEGO Creator 31119 Ferris Wheel. Repetitief bouwen domineert deze set op alle fronten. Dat had een negatieve invloed op het bouwplezier. Desalniettemin is het een vrolijke en gezellige set en een must have voor de fans van het Fair Ground Thema. Ik zou hem echter niet snel kopen, vanwege de overvloed aan repetitieve bouwtechnieken. Maar als hij eenmaal staat, dan staat er ook wat.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?