We hebben een aantal jaren geleden al diverse LEGO winter Village sets voorzien van een review. Omdat de reviews inmiddels verouderd zijn, de site blijft groeien en we nu een andere stijl hanteren, hebben we besloten een aantal reviews van een flinke update te voorzien. In deze review behandelen we de LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage. De set stamt uit 2012 en is niet meer te koop via de officiële wegen. Desondanks is het een gewilde set en hieronder lees je of het ook nu nog de moeite is om aan je collectie toe te voegen.


LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De set bevat 1489 onderdelen. De set was verkrijgbaar voor €99.99 en kost tegenwoordig al snel €250. In de doos zitten 18 genummerde zakjes met LEGO onderdelen, vier 8×16 plates, een stickervelletje en twee instructieboeken. Al met al een flinke inhoud voor een set met een oorspronkelijke prijs van €99,99.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De Minifigures

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De set bevat acht Minifigs, een bruine uil met print, en een kat. De Minifigures zijn een mix van kinderen en volwassenen. In feite stelt het een gezin van vijf voor met daarnaast nog een opa en oma, en de chauffeur van de sneeuwschuiver. De Minifigures zijn allemaal voorzien van een print op hun torso’s. Voor de meeste geldt dat dit zowel aan de voor- en achterkant toegepast is. De benen bevatten geen prints. Zoals we dat gewend zijn van LEGO zijn de prints gedetailleerd. In het geval van de Minifigures in deze set zijn er een aantal winters gekleed en is de rest voorzien van redelijk standaard prints. De hoofdjes zijn, op twee na, voorzien van een enkelzijdige print. Accessoires mogen natuurlijk niet missen en LEGO heeft hier het één en ander aan toegevoegd. Zo zijn er o.a. twee paar ski’s met skistokken, een rode beker, een rode bal, een bijl, bezem, walky talky, een legio aan gereedschappen en een bouwbare kettingzaag aanwezig. Ook heeft LEGO een krant toegevoegd die bestaat uit een 2×2 tile met sticker, en een aantal bouwbare speelgoed modellen. Er zijn meer dan genoeg accessoires aanwezig om de Minifigures verschillende rollen te geven. De selectie aan Minifiguren is dik in orde.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De Winter Village Cottage en bouw

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

Hoewel de Cottage de grote eyecatcher is, bevat de set ook een aantal kleinere bouwwerken die het geheel voorzien van de nodige extra’s. De iglo is een klein en simpel bouwwerk dat goed in elkaar zit. De iglo bevat een gasfornuis met daaraan een schoorsteen. Op de iglo zit een bruine uil met print. Het dak van de iglo is makkelijk af te nemen en bevorderd het speelplezier. De Cottage bevat een open haard en het is dan natuurlijk van belang dat er ook hout gesprokkeld kan worden. Dit wordt gerealiseerd met een houthok dat ook dienst doet als een schuur met gereedschap. Het houthok/schuurtje is een leuk bouwwerk dat er erg mooi en afgewerkt uitziet. Ook het bouwen ervan is een leuke bezigheid.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

Omdat er nogal wat sneeuw kan vallen, is een sneeuwschuiver geen overbodige luxe. De sneeuwschuiver is een interessant bouwwerk om te bouwen. Het geheel voelt erg stevig aan en ziet er van alle kanten afgewerkt uit. De sneeuwschuiver is los te koppelen van de vrachtwagen en op het bed van de truck te plaatsen. De kleursamenstelling is erg mooi en de truck valt daarmee goed op. Er is daarnaast nog een slee aanwezig. De bouw is simpel, maar effectief. Al met al bevat de set zeer mooie extra’s die goed bij de Cottage passen.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De Cottage is een grote set waarmee je al snel 1,5 tot 2 uur bezig bent om te bouwen. De bouwtechnieken die worden gebruikt vergen de nodige aandacht. Soms is het wat priegelwerk om bepaalde elementen goed aan te brengen. Dit heeft ermee te maken dat de set geen gebruik maakt van de nieuwere onderdelen. Hierdoor wordt er her en der de POOP-techniek gebruikt.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De set is aan de achterkant open en dit bevorderd het speelplezier. De linker zijkant en voorkant van de Cottage zijn voorzien van een gevel van azuurblauwe en roodbruine kleuren. De kozijnen zijn voorzien van goudkleurige elementen met daarboven guirlandes en kerstkransen. De rechterkant bestaat uit een gevel waar een schuursteen in is verwerkt. De schoorsteen is voorzien van een Light Brick en zorgt ervoor dat de haard aan de binnenkant oplicht. De daken van het huisje zijn volledig bedekt met sneeuw en er is ruimte voor wat kerstverlichting. De kleursamenstelling maakt dat dit gebouw uniek is in het Winter Village thema. De pastelkleuren en architectuur die je in Denemarken vindt, komen mooi tot hun recht en laten het huisje helemaal tot leven komen. Het ziet er van de buitenkant knus en gezellig uit.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

Hoewel het huisje merendeels van de voor- of zijkanten bekeken zal worden, heeft LEGO niet bespaart op het interieur. Zo is de keuken voorzien van allerlei details. Denk hierbij aan kasten, een wasbak, oven, prullenbak en zelf een kast waar een pan in opgeborgen kan worden. Het fijne aan deze details is dat het merendeels opgebouwd is met LEGO steentjes en niet alleen maar uit kant en klare kastjes en onderdelen bestaan. De keuken heeft een tegelvloer die opgebouwd is met witte en donkerblauwe 1×1 tiles. Dit is priegelwerk, met name om alles strak te krijgen, maar het ziet er verbluffend mooi uit.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

Boven de keuken bevindt zich een slaapkamer. De slaapkamer is groot genoeg voor en bed, wat cadeaus, speelgoed, en een nachtkastje. De slaapkamer bevat een raam waardoor naar buiten gekeken kan worden. Al met al een prima toevoeging.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De woonkamer van het huisje is ruim opgezet. De vloer bestaat uit diverse kleuren tiles waarmee onder andere een vloerkleed wordt gerealiseerd. Er is ruimte voor een kerstboom en een stoel met daarop een krant waar één van de Minifigs op plaats kan nemen. Aan het plafond hangt een lamp die onder andere opgebouwd is met transparante Minifigure hoofdjes. De lamp is een prima toevoeging aan het geheel en het is duidelijk te zien dat LEGO niet bespaard heeft op de details. Aan één van de muren hangt een schilderij die bestaat uit een 2×4 tile met sticker met daarop wat dennenbomen en een eland. Voor de rest is de huiskamer wat kaal. Er blijft genoeg ruimte over om een aantal Minifigures te plaatsen. Last but not least, de open haard. De open haard is erg ruim opgezet en met de twee kerstsokken aan weerszijden straalt het warmte en gezelligheid uit.

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

Conclusie

LEGO Creator Expert 10229 Winter Village Cottage

De LEGO 10229 Winter Village Cottage is één van de mooiste sets uit het thema. Er is eigenlijk weinig aan te merken op dat wat je krijgt. De Minifigures zien er goed uit, er zijn genoeg accessoires meegeleverd voor de rolverdeling en het speelplezier. De bouw is interessant en de extra bouwwerken maken het geheel af. Zowel aan de buiten- als de binnenkant van het huisje zijn er allerlei details aangebracht die het huisje van de nodige charme voorziet. Tevens zorgt dit voor extra bouwplezier. het enige nadeel is de prijs van de set als je hem nu nog aan je verzameling toe wilt voegen. Je moet diep in je buidel tasten, maar als je ervoor gaat wordt je verrast hoe goed de set in elkaar zit en wat het allemaal te bieden heeft.

Disclaimer: De prijs/kwaliteitsscore is gebaseerd op de verkoopadviesprijs van de set in 2012 (€99,99). We hebben de set onder de noemer Creator Expert laten vallen, daar de Winter Village sets tegenwoordig onder dit thema worden uitgebracht.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?