We kennen Mickey Mouse en Minnie Mouse natuurlijk al als Minifigures en als Brickheadz, maar LEGO vond het dit jaar tijd voor iets grootser en grandiozer. En dat is ze gelukt met de LEGO 43179 Mickey Mouse & Minnie Mouse Buildable Characters. In deze set komen onze favoriete Disney-helden echt tot leven. En LEGO heeft een hoop easter eggs in deze set verstopt. Chris ging op onderzoek uit. Benieuwd welke hij heeft gevonden? En wat deze set zo bijzonder maakt? Ga er maar goed voor zitten en laat deze review als een film aan je voorbij gaan. 


Zodra je de doos in handen hebt, is het al duidelijk: deze set wil je gewoon ergens ter display zetten. En zo is hij ook ontworpen door Ollie Gregory. Hij heeft niet voor niets gekozen voor het klassieke ontwerp van Mickey en Minnie, vertelt hij in een van de twee instructieboekjes. Dat past volgens hem gewoon het beste bij het interieur van de meeste huishoudens.

LEGO Disney 43179 Mickey Mouse and Minnie Mouse

Voor het zover is, moet je eerst veertien genummerde zakjes uit de doos tevoorschijn toveren. Ze zijn genummerd van 1 t/m 9. Verder vind je ook een ongenummerd zakje met daarin LEGO Technic onderdelen voor de stand en twee unieke Plates met de handtekeningen van Mickey en Minnie. Tenslotte zit er nog een klein stickervel bij de instructieboekjes. De set bestaat uit 1739 onderdelen en kost €179,99. Daarom komt de prijs per onderdeel uit op ongeveer €0,10 per onderdeel. Dat heel netjes is voor een set met licentie en een hoop unieke onderdelen.


Mickey Mouse

Het avontuurlijke leven van Mickey Mouse begon toen hij in 1928 zijn debuut maakte op het witte doek in de film Steamboat Willie. Hij maakte veel furore aan het roer van deze zinderende stoomboot. Inmiddels is er al een ode aan deze iconische filmscène gebracht met LEGO Ideas 21317 Steamboat Willie, maar ook deze set negeert de filmcarrière van onze favoriete Disney-held niet. Het is niet voor niets dat Mickey op een filmrol-voetstuk staat.

Het voetstuk wordt gebouwd met LEGO Technic onderdelen en diverse Plates en Tiles. De binnenkant is ontzettend kleurrijk door het gebruik van Orange en Teal – en daardoor leuk om te bouwen – terwijl de buitenkant juist sober en ingetogen is. Het voetstuk wordt afgewerkt met ramen met daarin het splinternieuwe Transparant Brown Opal-glas. De weerspiegeling geeft de kleur van een filmrol heel goed weer. In werkelijkheid is het nog mooier dan op de foto. Het voetstuk wordt afgemaakt met een enorme tegel waarop de handtekening van Mickey staat.

Mickey staat meestal wel stevig in zijn schoenen en dat is bij deze build niet anders. Hij wordt namelijk van onder naar boven opgebouwd, zodat hij niet omvalt. Het zwaartepunt van Mickey ligt namelijk in zijn bovenlijf en zijn kop, dus het was voor LEGO een leuke uitdaging om daar iets op te vinden. Al bij de bouw van de iconische, gele schoenen kom je nieuwe onderdelen en leuke (SNOT-)bouwtechnieken tegen. LEGO heeft zelfs speciaal voor deze set nieuwe buis-achtige onderdelen ontworpen, om de armen en benen van Mickey en Minnie zo goed mogelijk te kunnen weergeven.

Hoewel beide schoenen er exact hetzelfde uitzien, heeft LEGO toch voor afwisseling in de bouw gezorgd. De broekspijpen van Mickey zijn omgekeerde Tubs en verschijnen in deze set voor het eerst in Red. Zodra de benen stevig op het voetstuk staan, is het tijd om het frame van het bovenlijf in elkaar te zetten. Zoals we gewend zijn van LEGO is dat ook een kleurrijk geheel met veel SNOT-bricks. Het valt op dat LEGO diverse bouwtechnieken afwisselt met het gebruik van veel nieuwe onderdelen of onderdelen voor het eerst in een bepaalde kleur. Dat maakt het bouwen echt een feestje. Heb jij deze onderdelen al op de foto’s gespot? Soms loont het om even de film terug te spoelen, dan vallen je vaak nieuwe dingen op. Dus scroll gerust even terug.

Het volgende hoofdstuk is de afronding van de bouw van Mickey’s broek en bovenlijf. Het is verrassend hoe LEGO met hinges en bogen de ronde vormen weet na te bootsen, maar voor sommige delen van het lijf hebben ze nieuwe onderdelen gemaakt, zoals de sphere with knob (49612). Je ziet in dit bouwproces echt de zoektocht van de ontwerpers, maar ook hun vindingrijkheid. Je merkt echt dat dit project ook in zijn onderdelen en opbouw een verhaal vertelt.

De armen van Mickey zijn opgebouwd uit dezelfde splinternieuwe buizen als zijn rechter been. Door de kromming van de onderdelen benaderen ze de armen van de echte Mickey natuurgetrouw. De handen (met unieke print) zijn vanwege de vingers een repetitief klusje en zijn uiteindelijk er wel een paar om met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Zeker de wat meer onbeholpen LEGO-bouwers (zoals ik) tikt er regelmatig een vinger af bij het (ver)plaatsen van de handen. Oei.

Het kopstuk van deze build is natuurlijk het hoofd van Mickey. Zelfs de Mini Helmet komt rondneuzen in deze set en verschijnt als cameo. Het is een van de leukere verrassingen die LEGO verstopt heeft in het hoofd van Mickey. Het bouwprincipe is vergelijkbaar met zijn lijf: een kleurrijk frame met SNOT-bricks, hinges, bogen en nieuwe onderdelen. Het meest in het oog springende onderdeel, is het Design Element met een print van Mickey’s ogen. Hiermee maak je zijn gezicht echt af en komt Mickey echt tot leven.

Minnie Mouse

Wist je dat Minnie Mouse eigenlijk Minerva heet en in 2018 haar eigen ster kreeg op de Walk of Fame in Hollywood? Net als haar geliefde Mickey Mouse, maakt zij in 1928 haar opwachting in de legendarische film Steamboat Willie. Hoewel de ontwikkeling van deze Minnie-figuur sneller ging dan die van Mickey, was het proces een stuk intensiever. Vooral haar schoenen met stiletto hakken waren een uitdaging. Maar het is LEGO gelukt. Benieuwd welke verrassingen Minerva voor ons in petto heeft? Lees dan gauw verder.

Ook Minnie staat op een filmisch voetstuk, de bouw is dan ook redelijk hetzelfde als bij Mickey. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om deze set met een vriend of vriendin te bouwen. Dan heb je samen gelijkwaardig bouwplezier. Bij Minnie is het kleurenpalet aan de binnenkant overwegend roze en geel en doet een beetje denken aan een tompouce of een lekkere zak spek. De basis voor de stiletto’s van Minnie zitten verankerd in het voetstuk, zodat ze er niet van af valt. 😉

Zodra het voetstuk gereed is, moet het aannemersbedrijf komen om de rok van Minnie in elkaar te zetten. Er komen een hoop leuke en afwisselende bouwtechnieken aan te pas. Met een basis van LEGO Technic onderdelen en een afwerking met Plates en cockpit-onderdelen, ontstaat de basis voor haar rokje. Daar bovenop worden met SNOT-bricks het frame gebouwd voor het bovenlichaam. Het bouwen van de benen van Minnie is een vrij repetitief klusjes en bestaat vooral uit het stapelen van ronde, zwarte Bricks. Elk been wordt met een andere techniek bevestigt. Zodra het geheel klaar is, kan het bevestigd worden op het voetstuk. Let erop dat alles goed vastzit.

Hoewel de rok van Minnie dankzij het stippeltjes patroon een hoop unieke onderdelen oplevert, is de bouw verre van spannend. Toch is het interessant om te zien hoe LEGO de plooien van haar rok in LEGO onderdelen heeft weten te vatten. Niet alleen bij de rok, maar ook bij het bouwen van de stiletto’s van Minnie, zie je de ingenieuze keuzes die de ontwerpers hebben gemaakt. Interessant voor zowel AFOL als modeliefhebbers. Hoewel beide schoenen identiek lijken, zijn ze qua bouw net even anders. Tenslotte wordt het geheel – net als bij haar wederhelft – afgetopt met een paar constructies die het bovenlijfje en de armen vormen.

Voor Minnie haar grote liefde in de ogen kan kijken, moet eerst haar hoofd nog gebouwd worden. Dat gebeurt op vrijwel dezelfde wijze als Mickey. Het is bijna niet te beschrijven hoeveel kanten je opbouwt en welke technieken er aan te pas komen. Van leuke SNOT-technieken tot aan het gebruik van een Mini Helmet als neus. Ook voor het hoedje van Minnie heeft LEGO kosten noch moeite gespaard en unieke onderdelen uit de kast getrokken. Het geheel ziet er klassiek en stijlvol uit.

Feest

Dat Mickey en Minnie voor het eerst op deze manier van LEGO gemaakt zijn, is reden genoeg voor een feestje. Om dat te vieren, heeft Minnie een flinke bos bloemen van Mickey gekregen. Het zijn dezelfde bloemen als op haar hoed en ze is er maar wat blij mee. Ze kunnen gemakkelijk aan haar handen bevestigd worden, zodat ze er mee kan pronken als ze ter display wordt gezet. Een tweede cadeautje is een bouwbaar boek waarin de avonturen van deze twee helden in een paar simpele tekeningen zijn weergegeven.

Een goede, klassieke fotocamera mag natuurlijk niet ontbreken aan deze set. Hiermee kunnen ook nieuwe herinneringen vastgelegd worden. Het is een leuk, maar simpel bouwwerkje. Desalniettemin is het een aangename afwisseling ten opzichte van de Mickey- en Minnie-figuren. Tenslotte krijgt Mickey een heuse gitaar in handen gedrukt, zodat hij dit feestje op muzikale wijze kan afsluiten.


Conclusie

LEGO Disney 43179 Mickey Mouse and Minnie Mouse

LEGO 43179 Mickey Mouse & Minnie Mouse Buildable Characters is een set die je sowieso in het echt gezien (en gebouwd) moet hebben. Tot dusver heeft geen enkele foto – behalve mijn eigen natuurlijk- mij 100 procent weten te overtuigen van de charme van deze set. De koppen van Mickey en Minnie leken niet natuurgetrouw en ze leken ook een beetje klein. Maar niets van dat alles blijkt waar als je deze set onder ogen (en handen) hebt gehad.

Zodra je het eerste zakje opent en het nieuwe Transparant Brown Opal-glas ziet, ben je al verkocht. Het is werkelijk prachtig. Verder kom je tijdens het bouwen zoveel interessante technieken en onderdelen tegen. Dat maakt het supertof om te bouwen. Je moet soms wel je hoofd erbij houden, want de ietwat slordige bouwer kan nog wel eens een foutje maken. Ja, ik trek het boetekleed aan. Verder moet je oppassen dat de hoofden niet te stevig op het romp drukt, want dan kan het zijn dat de constructie instort. Hoewel LEGO echt zijn best heeft gedaan om er een goede constructie van te maken, zijn de figuren naar mijn mening nog wel wat te gammel.

Tenslotte is het jammer dat LEGO stickers heeft gebruikt voor de afbeeldingen in het bouwbare boek. Ze hebben met zoveel onderdelen groots uitgepakt. Het had ze gesierd als ze dat met de laatste vier prints ook hadden gedaan. Maar al met al is het een set die in menig huis niet zal misstaan en zeker het aanschaffen waard is. Voor de prijs per onderdeel hoef je het in ieder geval niet te laten. 😉

Productinformatie:

 • Thema: LEGO 18+
 • Naam set: Mickey Mouse and Minnie Mouse Buildable Characters
 • Setnummer: 43179
 • Onderdelen: 1739
 • Verkoopadviesprijs: €179,99
 • PPP: €0,10
 • Release: juni 2020
 • Te koop bij: LEGO.com

Productomschrijving:

Ben jij een echte Disney fan en hou je van de klassieke tekenfilms? Dan is deze set perfect voor jou! Met de LEGO® ǀ Disney Mickey Mouse & Minnie Mouse personages om zelf te bouwen (43179) kun je je aandacht even helemaal richten op iets leuks en bouw je zelf een indrukwekkende blikvanger voor in huis.

Fantastische retrodetails
Deze figuren van Mickey Mouse en Minnie Mouse in een dynamische houding zijn gebaseerd op de beroemde personages van Walt Disney en Ub Iwerks en worden geleverd met verschillende accessoires om zelf te bouwen, zoals een gitaar, een oude camera, een statief en een fotoalbum met foto’s van hun avonturen. Mickey is ca. 36 cm hoog en Minnie is ca. 35 cm hoog.

LEGO bouwprojecten voor jou
Geniet van wat tijd voor jezelf en ga aan de slag met deze leuke creatieve bouwuitdaging. Bouw 2 grote, prachtige figuren om in huis of op kantoor neer te zetten. De figuren maken deel uit van een reeks inspirerende LEGO bouwsets voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in popcultuur, kunst, architectuur en design. De set is bovendien een geweldig cadeau voor jezelf of voor een Disney fan in jouw omgeving die toe is aan een nieuw project.

 • Trakteer jezelf of een hobbyist in je omgeving op een creatieve bouwuitdaging met deze LEGO® ǀ Disney Mickey Mouse & Minnie Mouse personages om zelf te bouwen (43179). Een unieke blikvanger die gegarandeerd de aandacht zal trekken!
 • Maak je hoofd helemaal leeg door aan de slag te gaan met deze 2 grote, gedetailleerde figuren en accessoires en geef ze daarna een mooi plekje. Met deze set geniet je van een leuke, meeslepende bouwervaring en doe je nieuwe energie op.
 • Wanneer je de iconische figuren hebt gebouwd, kun je ze thuis of op kantoor aan iedereen laten zien. Je kunt de figuren naast elkaar zetten of met de meegeleverde accessoires voor elke figuur een eigen plekje creëren.
 • Deel je passie voor Disney’s Mickey Mouse en leef je uit met deze set met talloze details en accessoires. De fascinerende figuren met retrolook zijn een geweldig cadeau voor jezelf en andere Disney fans.
 • Grote, gedetailleerde figuren: het grootste model is ca. 36 cm hoog, 22 cm breed en 16,5 cm diep. Deze prachtige set bestaat uit 1739 onderdelen en verdient een speciaal plekje in huis.
 • Haal herinneringen op en geniet van wat tijd voor jezelf. Je hebt geen batterijen nodig om met deze set aan de slag te gaan. Terwijl je deze hoogwaardige figuren steen voor steen in elkaar zet, kun je even afstand nemen van het dagelijks leven en als je eenmaal klaar bent, zijn het echte blikvangers in huis.
 • Dankzij de rijk geïllustreerde instructies word je helemaal meegenomen in het bouwproces en ontdek je verhalen en afbeeldingen waardoor het bouwen nog leuker wordt. Deze LEGO® set is een echte creatieve uitlaatklep en zorgt ervoor dat je even aan de dagelijkse sleur ontsnapt.
 • Verras volwassen bouwers met de 2 grote, prachtig gedetailleerde figuren in deze LEGO® ǀ Disney set. De set biedt een uniek bouwproces waarvan het resultaat je liefde voor de personages prachtig tot uiting laat komen.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

5 4 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?