Op 1 januari 2022 komen er van het thema LEGO Friends een hele reeks nieuwe sets uit, die AFOLS met een voorliefde voor kleur zullen bekoren. LEGO Friends 41704 Main Street Building is de grootste en bestaat uit een groot appartementencomplex genaamd Main Street Building, gezien er al een ‘Friends Apartments‘ set bestaat. Florien bekijkt of die andere Friends appartementen net zo leuk zijn om in te wonen.


LEGO Friends 41704 Main Street Building

LEGO Friends Main Street Building ziet er van de buitenkant uit als een set die thuishoort in een Heartlake City lay-out. De vrolijke kleurtjes van de gebouwen springen direct in het oog. Het bouwwerk is afgebeeld tegen een achtergrond van een stad, met bomen en rijen huizen in het zicht en aan de voorzijde een straat met een oversteekplaats. De acht Minidolls die je in deze set terug vindt, zijn onderaan met naam en afbeelding op een rijtje gezet.

Op de achterkant van de doos is het een drukke bedoening. Je ziet in het midden de achterzijde van het gebouw, omringd door gedetailleerde scènes van delen van de set. Direct is te zien dat het een modulair gebouw betreft, dat je later in elkaar klikt. Aan de rechterzijde valt ook de lift op, waarbij de nieuwsgierigheid wordt gewerkt hoe deze functioneert.

LEGO Friends 41704 Main Street Building

De inhoud van de doos bestaat uit dertien zakjes met de nummers 1-12 (er zijn twee zakjes met nummer 9) en twee ongenummerde zakjes met grote Plates. Er zit ook een kartonnen map in de doos, met daarin tien instructieboekjes en een groot stickervel met 36 stickers. Doordat deze in het karton zijn verpakt, slaan ze niet dubbel en gaan ze niet stuk. Erg handig!

De adviesprijs van LEGO 41704 Main Street Building is €149,99 en de set bestaat uit 1682 onderdelen, waarvan 8 Minidolls. De prijs per steentje komt hiermee op €0,09 per onderdeel. Dat is een normale prijs.


De Minidolls


In de LEGO-set zitten 8 Minidolls, wat best een hoop is! Bovendien valt op dat er aandacht is geweest voor inclusiviteit bij het kiezen van deze personages. Zo zit Harper in een rolstoel, is Savannah blind, is Trevor donker getint en heeft ook de kleine Maya een kleurtje. Er zit zelfs een regenboogmuur verstopt in een van de modules – maar daarover later meer. Zo kunnen veel LEGO-fans zich identificeren met de personages van Heartlake City.

LEGO Friends 41704 Main Street Building LEGO Friends 41704 Main Street Building

De Minidolls bouw je één voor een tijdens het in elkaar zetten van het LEGO appartementencomplex. Bij bijna alle modules hoort een Minidoll en veel van hen hebben ook een accessoire wat hun persoonlijkheid weergeeft. De eerste vier stoere meiden die hierboven van links naar rechts zijn afgebeeld zijn Stephanie, Harper, Savannah en Evelyn.

Stephanie is gek op sport en gezondheid en dat zie je terug in haar fiets met bijpassende helm. Ze heeft een leuke roze muts op haar hoofd en draagt een sportieve zilverkleurige bodywarmer. Harper zit in een eenvoudig gebouwde rolstoel, maar die is wel heel cool uitgevoerd met Limegroene wielen. Dit personage is nieuw in de Friends-lijn en zal veel kinderen die zelf worstelen met een handicap aanspreken. Savannah zagen we al twee keer eerder in een set, maar dit keer draagt ze een toffe donkerroze hoed en een denim jack met bloemen – en natuurlijk haar kenmerkende zonnebril. Tot slot Evelyn, die direct opvalt met haar felle blauwe haar. Het is duidelijk dat deze skatergirl wel houdt van een statement maken. Haar kapsel is erg tof!

LEGO Friends 41704 Main Street Building LEGO Friends 41704 Main Street Building

Het gezelschap wordt nog gevarieerder met de andere vier personages. Deze bestaan uit een oudere dame genaamd Dottie, twee jongens, Trevor en Joshua, en de kleine Maya. Dottie is een toffe oma, ondanks haar leeftijd. De rode accenten in haar outfit maken van haar een pittige tante. Trevor is kapper van beroep, en een nieuw personage in de Friends-serie. Hij draagt een wit shirt met print en een rood sjaaltje en heeft een leuke bos krullen, die perfect in model zijn gekapt. Joshua gaat verhuizen en draagt een zwart jack terwijl hij de verhuisdozen uit de auto laadt. De enige kleine Minidoll in deze LEGO-set is Maya, die gekleed is in een schattig blauw jurkje met een opdruk van een wolkje, een zonnetje en een regenboog.

LEGO Friends 41704 Main Street Building LEGO Friends 41704 Main Street Building

Naast de Minidolls tref je ook een aantal dieren aan in het appartementencomplex. Zo is er natuurlijk Goldie de Golden Retriever, die niet van Savannah’s zijde wijkt als hulphond. Ze draagt een harnasje, zodat haar baasje haar niet kwijt raakt. Het hondje van Dottie is een zwarte Schotse terriër met een guitige snoet. In het roze appartement heeft een schattige kleine kitten haar plekje gevonden. De kip bevindt zich op het dak van Dottie’s appartement in een kleine kippenren.


De bouw en speelfuncties


Het bouwen van het LEGO Friends 41704 Main Street Building is opgesplitst in Modules. Als je deze allemaal hebt gebouwd, verbind je deze aan elkaar tot één groot gebouw met behulp van Technic Pins. In principe kun je verschillende opstellingen maken, maar dit heeft zijn beperkingen. Daarover later meer. Laten we beginnen bij het begin.


Verhuiswagen

Joshua gaat verhuizen! Hij gaat wonen in het appartementencomplex aan de Main Street in Heartlake City. Met behulp van boekje 1 bouw je deze vrolijk gekleurde verhuiswagen, waarmee hij al zijn spullen – kennelijk heeft hij niet zoveel – mee kan nemen naar zijn nieuwe woning.

Direct valt op dat je in elk boekje kunt zien hoever je bent met bouwen. Onderaan elke pagina staat een lijn waarop de Minidoll van die module langzaam naar rechts schuift, als een soort scrollbalk. De bouwstappen zijn klein en eenvoudig te volgen.

Noemenswaardig aan dit bouwwerk is het NPU (Nice Parts Usage) in de vorm van de skates die hier gebruikt worden als handgrepen voor de verhuiswagen. Het bestuurdersgedeelte valt echter alleen via de bovenkant te openen. Je moet het dak eraf halen en dan past er 1 Minidoll in, Joshua dus. Het milieuvriendelijke thema dat de Friends-lijn uitdraagt is terug te vinden in een 1×1 ronde Tile aan de voorkant van de wagen. Hierop staat een groene stekkerprint, waarmee wordt aangegeven dat de verhuiswagen elektrisch is. Als Joshua maar geen panne krijgt en het idee heeft om zijn huisraad te gebruiken als gereedschap. Oei!


Kapper

De kapperszaak van Trevor is de eerste echte module waarmee je aan de bouw van het complex begint. Het is een begane grond-module. Dat wil zeggen dat hier een gedeelte stoep aan vast zit. Direct valt op dat er een invalide oprit gemaakt is aan de voorkant van de stoep, zodat ook rolstoelgebruikers eenvoudig naar de kapper kunnen. De blauwgrijs be-Tilede stoep is verder versierd met een bloembakje en een bankje.

De dubbele deuren zorgen hier voor een ingang die breed genoeg is voor een rolstoel: aan alles is gedacht. De kapperszaak is door Trevor erg compleet ingericht. Het enige dat onaf voelt, is het dak. Door de felle kleurtjes oogt alles wel vrolijk zoals we van LEGO Friends gewend zijn. Het leukste detail is het roze wasbakje. In de etalage zie je een aantal pruiken staan die je kunt gebruiken als extra haaropties voor je Minidolls. Trevor föhnt alvast zijn kapsel in model, voordat de eerste klant arriveert.


Geel Appartement 1

Het eerste gele appartement – want er zijn er twee totaal – is generiek te noemen en een van de minste bouwwerkjes van het complex. Er zit ook geen Minidoll of diertje bij, waardoor het vrij ‘dood’ aanvoelt. Misschien is dit het stulpje waar Joshua zijn intrek neemt?

Het derde boekje geeft aan hoe je deze woning bouwt. De douche is ietsje beter uitgewerkt dan de slaapkamer, met een tegelvloertje, een douchekop en een toilet met fonteintje. Dit toilet is wel letterlijk een ‘pot’ te noemen, want veel meer dan dat is het niet. Het is erg jammer dat de ontwerpers zoveel van de details in de stickers hebben gestopt. Dit doet ‘in the brick’ zoveel completer aan dan in de vorm van een tweedimensionale afbeelding. Het bed in de slaapkamer is wat laag, maar het plantje in de hoek doet nog enigszins frivool aan.

Het leukste aan dit bouwwerkje is dan ook niet de inrichting, maar de schuifdeur! Deze is super leuk bedacht! Een grote raampartij kun je van links naar rechts schuiven in een rail. Het balkonnetje waar de deur op uitkomt is wel wat klein, maar wellicht is dit alleen maar bedoeld om te luchten. De ornamenten aan de buitenkant – de Tiles – voelen onafgewerkt aan. Vier al dan niet gele bloemetjes hadden al beter gestaan.


Kinderkamer

Maya woont in de kinderkamer die je met boekje 4 bouwt. Ook in dit appartement is eenzelfde soort leuke schuifdeur aanwezig! Je moet wel uitkijken dat je kind hier niet van het balkon valt, want de reling is niet erg hoog. Op het makkelijk te verwijderen dak bevinden zich zonnepanelen. Deze kun je ook eenvoudig op een ander appartement plaatsen als je dat zou willen. De opbouw van dit appartement is gelijk aan het gele appartement, met dezelfde lelijke ornamenten aan de voorkant. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind ze niet verfijnd genoeg.

In Maya’s kamer tref je een muur in regenboogkleurtjes aan. Dit kan natuurlijk een verwijzing naar LEGO set 40516 zijn (Everyone Is Awesome), maar het zijn ook gewoon leuke kleurtjes om in je kinderkamer te hebben. Het bed is opnieuw erg laag, al is dat voor een kinderbed niet zo erg. In de hoek staat een poppenhuis gemaakt van Hinges en een miniatuur autootje, op een kleurrijk vloerkleed. Maya zit kennelijk ook nog in een verhuizing, want er staat nog een verhuisdoos – met daarin een bloemetje – in haar kamer.


Buurtsuper

De hoekgebouwtjes zijn de leukste bouwwerkjes te noemen van deze LEGO Friends set. Je start met de buurtsuper van boekje 5. Savannah en haar hondje Goldie brengen een bezoekje.

Hier begin je ook weer met de basis, de stroep in blauwgrijze Tiles. Op de hoek vind je een rode brandkraan, waar Goldie natuurlijk mooi tegenaan kan plassen, zoals hondjes vaker doen. Er staat ook een pilon, zodat Savannah niet tegen de kratjes met groenten aan loopt. Buiten de winkel staan al verschillende producten uitgestald, zoals pompoen, tomaat, stokbrood, tasjes, een ananas en kersen.

De luifels van de buurtsuper zijn kleurrijk azuurblauw gestreept. In de winkel is heel veel detail aanwezig. Een van de leukste bouwwerkjes is de diepvries. Deze is op zijn kant gebouwd van aanrechtjes die naar boven opengaan met Trans Light Blue deurtjes. Er zitten sushi en ijsjes in de koeling. Verder tref je eieren, blikjes, melk en andere producten aan. Natuurlijk is er ook een kassa om alles af te rekenen. Super compleet!


Hoekappartement

Boven de winkel woont Dottie met haar hondje. Zou zij de eigenaresse van de buurtsuper zijn? Deze module is het meest uitgewerkt te noemen van alle losse bouwwerken. Het bestaat uit een verdieping met daarin een keukentje en een dakterras met allerlei leuke details. Ook de gevel ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Het geheel heeft een violette kleur met een omlijsting rondom de ramen en een mooie architraaf met krullen. Voor de raampjes vind je bovendien bloembakken. In de hoek bouw je van Trans Light Blue en Trans Yellow raampjes een ronde raampartij. De uitstekende rand van het dakterras is versierd met Slopes en Tiles.

Het interieur van het keukentje bestaat uit losse componenten die je eenvoudig vast klikt. Het keukenblok is gemaakt van een aantal delen, met een fornuis waarop je een eitje bakt en een gootsteen. Verder voelt het wat onaf omdat de keukentafel ontbreekt. Wel is er een koffiekan en een krukje aanwezig, evenals een kastje met een portretfoto – vermoedelijk van Dotties kinderen of kleinkinderen. In de hoek met de ramen staat een plant.

Het dakterras is functioneel ingericht. Dottie heeft hier een kippenren staan, zodat de winkel beneden altijd voorzien is van verse eitjes. Bovendien is er een klein moestuintje aanwezig, met daarnaast een terrasje. De stoeltjes lijken een beetje op paddenstoelen. In de zomer is het hier goed toeven onder de parasol met een kopje thee.


Leescafé

Met boekje 7 bouw je het leescafé, dat tevens dient als koffiebar. Dit gebouwtje ziet eruit alsof hipsters zich hier goed thuis zouden voelen. Voor de raampartij staat een leuk tafeltje met krukje en een boek, evenals een straatlantaarn en een bloemenbak. Ook hier is weer een invalideningang aanwezig en er staat een krijtbord als reclame. In het midden van de gevel zijn twee postbussen aanwezig voor de erboven liggende appartementen. Handig bedacht!

Stephanie kan haar fiets parkeren in de fietsenstalling op de hoek van de stoep. De positie is wat ongelukkig gekozen. Ik had liever gezien dat de fiets in de andere richting stond, met het stuur richting de ingang, gezien dat het koppelen van de verschillende modules wat eenvoudiger zou maken.

Tussen de steentjes van deze module zaten wat beschadigde onderdeeltjes. Zo was er een bloem vertrapt waardoor deze niet meer te bevestigen bleek en een clipje vertoonde een beschadiging. Met een reserve-onderdeel kon ik het gelukkig oplossen.

Het leescafé is vrij eenvoudig van bouw, maar bevat wel leuke details. De boekenlamp aan de buitenkant is inventief bedacht en de koffieautomaat binnen is een bouwwerkje op zich te noemen. Menig barista zou hier jaloers op zijn. Stephanie kan uit de vitrine een lekker broodje of gebakje voor bij de koffie uitzoeken of juist kiezen voor een milkshake. Dit is erg leuk gedaan. Wel valt weer op dat er grote stickers zijn gebruikt om de meeste boeken weer te geven. De boekenwurm in mij schreeuwt om meer bouwmogelijkheden.


Poezenpenthouse

De (hopelijk niet) enige bewoner van module 8 is een schattige kitten. Deze slaapkamer heeft een klein balkonnetje in Trans-Blue Bricks dat modern oogt. Op het balkonnetje staat bovendien veel groen: een plantje in een wit potje, evenals een klimplant langs de zijkant. Zo kan het nieuwsgierige katje makkelijk het dak op komen en op verkenning gaan. Het appartement heeft van de buitenkant een aantal Trans-Pink Bricks en blauwe ramen, maar verder is het niet heel bijzonder te noemen.

Het interieur is eenvoudig, met een overigens leuk uitziend zwart-wit gestreept bed en een moderne lamp. De bewoner van deze woning houdt duidelijk van minimalisme. Naast het voerbakje voor de kat en een plantje in de hoek valt er weinig te beleven.


Geel Appartement 2

Het tweede gele appartement is de kamer van Harper. Deze Minidoll is een invalide meisje in een rolstoel, dus is haar woning helemaal op haar aangepast. De rolstoel is een makkelijk maar stoer uitziend bouwwerkje met Limegroene wielen. Naast de lift – die we later nog zullen zien – bevat haar appartement een hoog bureau, waar ze met haar benen goed onder past. Op het bureau staat een computer die je kunt draaien, met daarvoor een toetsenbord en haar telefoon. Harper is bezig met het fotoshoppen van een schaap(?). Ik ben benieuwd wat voor hobby’s ze heeft.

Aan de andere zijde staat een roze-blauwe fauteuil en ook hier is weer een klein kastje met een plantje aanwezig. Het is jammer dat het balkon zo slecht toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De drempel zal niet makkelijk te nemen zijn en het plantje op het balkon staat in de weg. Bovenop het dak is ook groen aangebracht, maar dit kun je ook weghalen en op een ander dak bevestigen, als je dat zou willen.


Skateramp & Lift

We zijn aangekomen bij boekje 10, het laatste instructieboekje. De lift lijkt van de buitenkant van de doos heel wat voor te stellen, maar als je hem eenmaal hebt gebouwd, valt ie toch wat tegen. Dit vervoersmiddel waarmee je Harper naar haar appartement kunt bewegen, zit niet heel mechanisch in elkaar. Er zit weliswaar wat LEGO Technic in, maar de bediening is handmatig. Je schuift het stoeltje met de hand naar boven en kunt het vastzetten op twee punten: halverwege of bovenaan. Wel valt op hoe goed de rolstoel in het zitje blijft steken. Die valt er niet zomaar af.

Het laatste boekje is ook gereserveerd voor het straatbeeld dat bij zo’n soort complex past. In de hoek van de stoep kun je een skateramp schuiven (die niet vast zit met Pins). Dit is het terrein van Evelyn met haar paarse skateboard. Ze doet me wat betreft uiterlijk een beetje denken aan Joy uit de Pixarfilm Inside Out.

De ramp bestaat uit een aantal oranje Tiles en Inverted Arches. Ook hier zou je theoretisch met de rolstoel op kunnen rijden. Wellicht wil Harper ook een run wagen. Naast de ramp staat nog een paar skates, voor als Evelyn genoeg heeft van het board. Tevens kan ze hier haar bidon pakken en haar helm. Net als bij de fiets van Stephanie, vind ik zo’n helm altijd een beetje vreemd uitzien zonder haar dat eronder uitsteekt.

Aan de andere kant staat een zalmroze vuilnisbak, met daarin een enkele 1×1 Ronde Brick. Als dit glas zou moeten voorstellen, is het niet heel logisch dit in een vuilnisbak te gooien. Volgens het milieuvriendelijke thema van de LEGO Friends-lijn zou dit in een glasbak thuishoren. Op de zijkant van de ramp staat graffiti van een pizzapunt: geinig!


Verschillende Set-Ups


Optie 1: de Set-Up van de Doos

De set-up van het gebouw dat op de doos staat is het meest logisch te noemen. De hoekgebouwen komen op de hoek en kunnen ook nergens anders worden geplaatst. Links daarvan bouw je twee kolommen van modules, beiden drie etages hoog. Het skategedeelte schuif je in de hoek of zet je naast het gebouw neer. Aan de achterzijde bevestig je de lift naar Harper’s appartement.

De modules kun je verder naar voren of naar achteren plaatsen als je de Technic Pins in een ander gaatje stopt. Daardoor verschuift echter ook de stoep en zo sluit deze minder mooi aan. Niet écht een goede optie dus. Het is ook lastig om de lift van Harper intact te laten en te laten uitkomen bij haar woning. Eens kijken welke andere opstellingen nog mogelijk zijn.

Optie 2: Hoekgebouw

Omdat je de straathoek niet kunt veranderen, is het alleen mogelijk om de andere modules te verschuiven. Ook dat lijkt makkelijk, maar je moet er toch over nadenken. De modules met stoep eraan vast kunnen immers ook alleen maar op de begane grond worden gezet en sommige modules hebben geen dak.

We bouwen daarom het tweede voorbeeld op de voorzijde van de doos. Rechts in de bovenhoek is een alternatieve optie weergegeven van een hoekgebouw. Het leescafé is hiervoor rechts van de buurtsuper geplaatst. Zo kun je ook makkelijk de fiets stallen en komt die nergens in het gedrang. Het dak van de kinderkamer met de zonnepanelen is hier gebruikt als dak op het open gele appartement.

Links van de buurtsuper is een torenflat ontstaan van vier modules. Onderin vind je de kapper, met daarboven drie appartementen. Van onder naar boven: blauw, geel, roze. De blaadjes van Harper’s appartement heb ik hierbij bovenop het dak van het roze penthouse geplaatst.

Optie 3 en 4: eigen alternatieven

Door nog wat te spelen met de modules kun je nog andere alternatieven maken, maar deze ogen niet zo mooi of zijn toch een beetje onhandig. Optie 3 oogt rommeliger omdat het midden zo laag is en bij optie 4 heeft het meest rechtse appartement geen stoep, maar een los ertegenaan gezette skateramp.

Bij mij rijst het volgende idee: wellicht is het voor het bouwen van een ander complex handiger om de modules deels uit elkaar te halen en wat betreft bouw met elementen en kleuren te wisselen. Dan krijg je pas echt een andere aanblik. Wie durft? Deel je eigen opstelling in een reactie.


Conclusie


Al met al is LEGO Friends set 41704 Main Street Building een kleurrijke en complete modulaire set, die hier en daar nog wel wat verfijning vereist. Sommige modules – de supermarkt, Dotties appartement en de begane grond gebouwtjes – en ook de verhuiswagen zijn super tof bedacht en zitten bomvol details. Het kleurgebruik is ook fenomenaal en er zitten veel toffe onderdelen in verwerkt. Andere modules zijn echter wat kaal of missen een echt interessepunt. Het gebruik van stickers is wel oké, maar toch krijg je dan het idee, dat iets meer in the brick bouwen de set ten goede was gekomen.

Bovendien ben ik van mening dat het LEGO Friends-thema echt wel wat meer uitdagende technieken mag bevatten – net zoals je die soms terugvindt in de grotere sets van andere thema’s. Ik had hoge verwachtingen van de lift, maar die zijn voor mij niet helemaal waar gemaakt. Iets mechanisch met tandwielen zou zo tof geweest zijn!

Wel is het erg leuk dat je de modules anders kunt neerzetten en zo een heel ander gebouw kunt creëren! Flexibiliteit in het bouwen stimuleert je om creatief na te denken over hoe je wilt dat jouw complex eruit gaat zien.

Tevens wil ik nog even aanstippen hoe tof het is dat er zoveel verschillende Minidolls in deze set zitten. Inclusiviteit is heel belangrijk, zeker onder de wat jongere doelgroep, en in deze set komt dit echt heel natuurlijk over – niet geforceerd. Deze personages horen gewoon thuis in dit gebouw!

Voel jij je nu ook thuis in Heartlake City? Laat in een reactie weten wat jij vindt van deze set en of deze 1 januari op jouw verlanglijstje staat.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar deze is wel onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?