In hun avontuur om de steen der wijzen te vinden, staan de vrienden Harry, Ron en Hermoine voor tal van uitdagingen. Een onderdeel hiervan is een partij schaken, het beste dat Zweinstein ooit gezien heeft. Nu kan je met de LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess deze scene naspelen. Meer over deze set lees je in deze review.


De LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess set bevat 876 onderdelen, verdeeld over zes genummerde zakjes en twee zakjes met lange Plates en Bricks. Uiteraard mag ook de bouwinstructie niet ontbreken. Er zijn geen stickers aanwezig. Met een LEGO adviesprijs van €74,99 komt het gemiddelde terecht op €0,08 per onderdeel.


De Minifigures


In een set waar de focus ligt op één van de uitdagingen om bij de steen der wijzen te raken, mogen onze drie vrienden niet ontbreken. De Minifigures van Harry, Ron en Hermione zijn allen voorzien van een print op het bovenlichaam. De print voor elk van hen is uniek voor deze set. Dat is dan ook het meest bijzonder dat er te vermelden valt. De beentjes hebben geen print en de dubbelzijdig bedrukte hoofdjes zijn al tig keren verschenen in andere sets. Ze krijgen elk een toverstok als accessoire.

LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

Verschillende LEGO Harry Potter sets van 2021 kennen een verzamelbare gouden Minifigure. In deze set is een gouden Severus Snape toegevoegd en staat in het teken van het 20 jarig bestaan van het LEGO Harry Potter thema. De Minifigure is dus uniek voor deze set en bestaat uit onderdelen in een gouden kleur.

LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

De bouw en speelfuncties


LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

Zoals al te verwachten was, is het bouwen van het schaakbord een redelijk repetitief gebeuren. Gelukkig wist de manier van opbouw mij te verrassen. In plaats van voornamelijk 16×16 Plates te gebruiken, komt er wat meer bij kijken dan dat. Het schaakbord wordt met lange Plates in elkaar gestoken en nadien betegeld met de verschillende witte en zwarte Tiles. Het is jammer dat er voor deze manier gekozen is, want anders hadden ze makkelijk opbergruimte onder het bord kunnen voorzien. Er is eveneens niet gekozen om met Studs te werken waarop je de schaakstukken kan plaatsen. Je verplaatst het bord het beste zonder dat de stukken erop staan. Twee rubberen banden onderaan het bord zorgen dat er meer grip is op de ondergrond. Langs de randen is er decoratie aangebracht met enkele vuurschalen.

LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

Na het bouwen van het schaakbord, volgt het in elkaar steken van de verschillende schaakstukken. Dit gedeelte is interessanter m.b.t. verschillende bouwtechnieken en het gebruik van onderdelen. In een eerst ronde worden eerst alle zwarte en nadien alle witte stukken gebouwd. In dit gedeelte is vanzelfsprekend meer afwisseling. Wel dien je de pionnen tot 16 keer toe bouwen, wat zorgt voor een repetitief werkje. Als je de LEGO versie vergelijkt met die uit de film, zijn ze er op deze schaal goed in geslaagd de verschillende schaakstukken zo getrouw mogelijk te maken. Wie de film heeft gezien, weet dat als een stuk verslagen wordt, deze in duizend stukjes spat. Gelukkig is dit niet het geval bij deze LEGO set en steken de schaakstukken stevig in elkaar. Natuurlijk kan je ze altijd gedeeltelijk uit elkaar halen om de scene zo goed mogelijk na te spelen. 😉

LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

De meeste van de nieuwe LEGO Harry Potter sets komen met verzamelbare Wizard Cards. Bij mijn exemplaar kreeg ik een Tile met Olympe Maxime, Helga Hufflepuff en Newt Scamander op. De distributie is bij elke set is verschillend. Om een complete serie Wizard Cards te bemachtigen, dien je met andere LEGO fans te ruilen of geluk te hebben. om de verzameling aan Wizard Cards volledig te krijgen.

LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess


Conclusie


LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

Laat ik maar direct duidelijk zijn, de LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess is geen set die je zal kopen voor de bouwervaring. Het hele bouwproces is redelijk vanzelfsprekend en kent weinig uitdagende of interessante bouwtechnieken. Een onoverkomelijk feit is dat een groot gedeelte van de bouw erg repetitief is. Het is jammer dat er niet gekozen is voor opbergruimte onder het bord. Dit lijkt me een budgettaire keuze om de prijs zo laag mogelijk en de set zo toegankelijk mogelijk te houden. De verschillende schaakstukken waren een stuk interessanter om te bouwen. De selectie aan Minifigures is vanzelfsprekend en logisch gezien de scene waar deze set zich op focust. Alle figuren zijn voorzien van een mooie print op het lichaam, maar de benen en hoofdjes zijn standaard. De goudkleurige Severus Snape Minifigure is uniek te krijgen via deze set en zal voornamelijk fans van het Harry Potter thema aanspreken.

LEGO Harry Potter 76392 Hogwarts Wizard’s Chess

Voor mezelf is dit niet een set waarvan ik verwacht om overweldigd te worden door bouwtechnieken. De set moet het dan ook meer hebben van de iconische scene waarop het gebaseerd is. Daar weet de het goed te scoren, want het is met name een mooie display piece. Natuurlijk kan er ook een potje schaak op gespeeld worden. Let er dan op dat je het bord zonder de stukken verplaatst. Gelukkig spatten deze niet in stukken uit elkaar, in tegenstelling tot de film. De set zal dus voornamelijk fans van het Harry Potter thema en de franchise aanspreken.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?