Winter is coming… En dat geldt ook voor de inwoners van LEGO Ideas 21343 Viking Village. Het water wordt kouder, de dagen korter en de eerste sneeuw is al gevallen. De dorpelingen maken zich klaar voor een koude en bittere periode. Op 1 oktober hopen de Vikingen dat hun dorp winterklaar is, want dan verwachten ze dat een hoop AFOL reizigers hun dorp aan zullen doen. Chris ging de meute voor en arriveerde weken eerder in het dorp. Hij tekende zijn bevindingen op in een review en zond deze per vogelpost naar Bouwsteentjes. Het is tijd om de zegel van het poststuk te verbreken en te ontdekken wat er zich in het dorp heeft afgespeeld…
Na een lange reis te paard arriveerde Chris uitgeput en vermagerd in de LEGO Ideas 21343 Viking Village. Het dorp leek wel uitgestorven, omdat er slechts vier Minifigures aanwezig waren. Hij werd welkom geheten door het hoofd van de Vikingen en als eregast ontvangen. Bier en honingwijn vloeide rijkelijk en verse vis werd aan tafel bereid. Het stamhoofd vertelde trots dat het dorp is opgebouwd uit 2103 onderdelen en dat toekomstige gasten maar liefst 139,99 zilvermunten moeten betalen om er te mogen verblijven. Dat de dorpelingen trots zijn op hun Viking Village werd al gauw duidelijk. En ze zijn bovenal dankbaar dat ze hun nederzetting mede dankzij de Germaan Florian BrickHammer (en natuurlijk de bouwinstructies) hebben kunnen neerzetten.
Vier Vikingen
Tijdens het bezoek aan de LEGO Ideas 21343 Viking Village zijn er slechts vier Minifigures aanwezig: een smid, twee krijgers die het dorp bewaken en natuurlijk het hoofd van de Vikingen. De rest van de Noormannen was op jacht in de bossen, de open zee opgevaren op zoek naar voedsel en handel of elders aan het werk.Â
Het stamhoofd van de vikingen is de oudste van het viertal, dat is wel te zien aan zijn witte baard. Hij draagt een zeer gedetailleerde outfit met een schouderpantser. Zijn torso zagen we al in de LEGO Creator 31132 Viking Ship and the Midgard Serpent, zijn broek is nieuw. Het is alleen jammer dat deze slechts aan één zijde bedrukt is. Hij draagt een zwaard en een schild met wolven bij zich. Hij wordt vergezeld door de edelsmid. Zij draagt ook een zeer gedetailleerde outfit, al is de opdruk op haar rug nauwelijks te zien. De smid draagt het haarelement van Autumn uit LEGO Friends en heeft een kwast en een hamer bij zich. Op het laatste item staan in runen de letters B en H gedrukt, een verwijzing naar BrickHammer.Â
De twee andere Minifigures zijn de krijgers van het dorp. De eerste draagt net als het stamhoofd een helm met hoorn. Al is deze iets minder indrukwekkend. De details op zijn outfit daarentegen zijn echt subliem. Er is zoveel te zien op zijn torso en benen dat je even de tijd moet nemen om alle details in je op te nemen. Vooral het flesje op de voorzijde en het hert op de achterzijde zijn interessante details. Hij draagt een pijl en boog bij zich en een koker op zijn rug. Zijn vrouwelijke compagnon heeft haar torso ook geleend uit een andere LEGO Viking-set, maar haar broek is nieuw. Zij heeft lang, blond gevlochten haar dat bij elkaar gebonden is in een staart. Verder draagt ze een bijl en een schild met raven bij zich. Deze set bevat vier schilden, met Odin’s twee raven en twee wolven.
De bouw en speelfuncties
Het dorp van de Noormannen ligt op een strategische plek direct aan het water en biedt hun toegang tot alle zeven zeeën. Daar kunnen ze met hun Drakkars en Snekken op rooftocht of handeldrijven met bijvoorbeeld rijke Arabieren. Vikingen zijn namelijk zot op Arabische zilver – en goudmunten. Ook de LEGO Creator 31132 Viking Ship and de Midgard Serpent ligt niet in de haven en is uitgevaren om de Midgard Serpent onschadelijk te maken. De leegte in de haven voelt onwennig en laat zien dat de Vikingen zich opmaken voor de winter. Het stamhoofd betreurt het dat hij niet kan pochen met zijn scheepsvloot in LEGO Ideas 21343 Viking Village, maar geeft graag een rondleiding door zijn dorp waar hij minstens zo trots op is.Â
Het Vikingendorp bestaat uit drie delen: (1) Het westelijke deel waar de edelsmid haar smederij bestiert, (2) het centrale deel met het langhuis van het stamhoofd en (3) een oostelijke deel waar zich de wachttoren met hangbrug bevinden. De drie delen hadden ook los van elkaar geplaatst kunnen worden, maar het stamhoofd wilde dat zijn dorp één geheel vormde. Een aantal daken en muren zijn te verwijderen om het speelgemak te vergroten en de gedetailleerde interieurs beter te kunnen bekijken.Â
In het westen van het dorp ligt de smederij. Het is een klein en eenvoudig hutje met een grote stenen oven met schoorsteen. Hier worden niet alleen wapens gemaakt, maar ook potten, pannen en andere keukengerei. De edelsmid is zelfs bedreven in sierraden maken. Deze worden dan weer tijdens grote handelstochten verkocht aan andere handelaren. In de winter komen de dorpelingen de smid regelmatig helpen, maar dat is meer om zich op te warmen bij de het gloeiende vuur. In de smederij bevinden zich onder andere een aambeeld, verschillende wapens en gereedschap. Er is zelfs een ingebouwde functie om het vuur te laten oplaaien. Hier maakt de smid vooral gebruik van als het ijzer gesmeden moet worden.
Vlakbij de smederij staat een grote steen met een beeltenis van de Viking Ship en de Midgard Serpent. Daarnaast een smal boompje met een besneeuwde top. Net als de andere delen van het dorp is de smederij op de rotsen bij de zee, gevormd door blauwe Plates, gebouwd. De bouw van de ondergrond doet een beetje denken aan de constructie van Pirates of Barracuda Bay en Monkie Kid’s Hideout. Doordat LEGO de drie delen in hoeken van 40 graden neerzet, krijgt het dorp een dynamische uitstraling wat de display-waarde ten goede komt. De Vikingen zijn blij dat hun dorp hierdoor zo’n aangenaam aangezicht krijgt.
Onderweg naar het langhuis, in het centrale deel van het dorp, vertelt het stamhoofd over de rijke cultuur van de Vikingen. Ze worden vaak gezien als plunderaars, maar ze beheersen ook vele andere ambachten zoals de visserij, kleermakerij, alle facetten van het boerenleven en natuurlijk de smederij. Dat ze hoorns op hun helmen dragen, is een groot misverstand. Maar om gasten een plezier te doen hebben ze deze toch op hun helmen bevestigd.
Het langhuis is gebouwd op een klein, rechthoekig perceel en kent een zelfde ondergrond als het oostelijk en westelijk deel van het dorp. Het is het onderkomen van het stamhoofd en dat is wel te zien aan de koninklijke stoel en de rode banieren. In het midden van het langhuis is een vuurplaats waar eten bereid wordt. Verder liggen hier diverse wapens opgeslagen. Het gebouw bestaat voornamelijk uit houtachtige Bricks en donkerbruine pilaren die met de SNOT-techniek op de zijgevels bevestigd zijn. De toegangsdeuren zijn ook brick-build en geven het exterieur een nog authentiekere uitstraling. Ook het afneembare dak is tot stands gekomen dankzij diverse interessante bouwtechnieken. Aan de voorzijde van het langhuis ligt een steiger die doorloopt in het westelijke deel.
Het oostelijk deel is als laatste aangelegd, maar meteen ook de grootste toevoeging aan de LEGO Ideas 21343 Viking Village. Bovenop de zeegrot voor delfstoffenwinning is een grote toren gebouwd die uitkijkt over de zeven zeeën. Hier worden de vissen gerookt en voedsel bewaard. Zeker nu de winter op komst is, is deze plek misschien wel het belangrijkste onderdeel van het dorp. Het stamhoofd controleert daarom dagelijks of de voorraad op orde is.Â
Ook voor de toren worden dezelfde materialen en bouwtechnieken gebruikt als bij het langhuis. Daarmee ziet het Vikingendorp er echt als één geheel uit. Vanaf de bovenste etage loopt er een touwbrug naar een uitkijktoren. Vanaf dit punt kijken de achtergebleven Noormannen over de zee uit om te zien of hun broeders en zusters al weer in zicht zijn.
Omdat de mould van de originele touwbrug niet meer in productie is, heeft LEGO gekozen voor een brick-build brug. Hoewel het een bouwen ervan vrij repetitief is, is het wel een mooie en aangename toevoeging. Ook de constructie van de trap naar de toren is een leuk staaltje LEGO bouwen.
Na de rondleiding lopen het stamhoofd en Chris terug naar het langhuis voor nog meer bier en honingwijn. Dat het dorp nog vele geheimen, easter eggs en toffe bouwtechnieken kent, ontkende het stamhoofd zeker niet. Maar hij wilde nog een hoop verrassingen bewaren voor 1 oktober, het moment dat de AFOL zijn dorp komen bezoeken.
Conclusie
De nachten werden langer, de dagen korter. En het sneeuw op de daken steeds dikker. De Drakkars en Snekken kwamen met steeds minder goederen terug en het werd steeds moeilijker om de voorraden aan te vullen. De winter kwam steeds dichterbij en het voelde niet goed meer om kosteloos gebruik te maken an de gastvrijheid van de Vikingen. In de toren schreef ik mijn review, verzegelde de brief, en zond een raaf richting Bouwsteentjes. Het logboek van mijn verblijf heb je inmiddels kunnen lezen. Maar hoe kijk ik er op terug?
De LEGO Ideas 21343 Viking Village blinkt uit in zijn geavanceerde architectuur en interessante bouwtechnieken. Dat LEGO afwijkt van de standaard grid op een vierkante of rechthoekige Plate is heel prettig. Dankzij de gastvrijheid van het stamhoofd hebben we alle facetten van het Vikingendorp mogen aanschouwen en het is zeker een bezoek waard. Er is veel te zien, te ontdekken en te bouwen. Zelf de prijs is meer dan redelijk, namelijk 6,5 cent per onderdeel. En voor een set van dit kaliber (zonder stickers) is het echt een no-brainer. Al is het wel jammer dat er geen enkele boot in deze set present is, want Vikingen zijn immers mensen van de zee.
Mocht je een bezoek aan Viking Village overwegen, trek dan wel een warme jas aan. De winter is inmiddels ingetreden en de nachten zijn koud en gruwelijk. We raden in dat geval aan om de LEGO Creator 31132 Viking Ship and the Midgard Serpent ook nog in huis te halen om de Viking Village te complimenteren. En daarvoor heb je enkel dit jaar nog de tijd, omdat het schip dit jaar uit de handel gaat.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.