Het drie verdiepingen hoge huis is de thuisbasis van Doctor Stephen Strange. Hij is de machtigste tovenaar op aarde en een van de machtigste in het Marvel Universum. Het Sanctum Santorum heeft een fictioneel adres in New York, dus je kan het niet zomaar bezoeken tijdens een city trip. Gelukkig biedt LEGO je een uitweg. Vanaf 1 augustus kan je LEGO 76218 Marvel Sanctum Sanctorum kopen en zelf bouwen. Zo kan je dagelijks dit prachtige stukje architectuur bewonderen in het comfort van je eigen woning. Kevin heeft de set alvast mogen bouwen en zal zijn (magische) krachten gebruiken om jullie te vertellen waarom je deze set wel of niet zou moet kopen.
In de MCU (Marvel Cinematic Universe) bestaan er drie Sanctums (New York, Londen en Hong Kong) die met elkaar verbonden zijn door middel van een magische barrière. LEGO 76218 Sanctum Santorum is gebaseerd op het Sanctum uit New York in Greenwich Village. Het gebouw is de verblijfplaats van Dr Strange en wordt ook als hoofdkwartier gebruikt door verschillende Marvel superhelden. Het verschijnt ook in verschillende MCU films waardoor het gebouw een belangrijke locatie is geworden. Alleen de Avengers toren heeft nog meer status dan het Sanctum Santorum of de Daily Bugle. Dus het zou een logische stap zijn van LEGO om hier in de toekomst ook een set van uit te brengen. Maar laat we ons eerst verder verdiepen in LEGO 76218 Sanctum Santorum.
Om het Sanctum Santorum te bouwen krijg je 2708 onderdelen, een vel met 45 stickers (daarover straks meer) en drie instructieboekjes. Laten we eerst de instructieboekjes eens van dichterbij bekijken. We hebben drie boekjes, één voor elke verdieping die we bouwen. Dit maakt deze set uiterst geschikt om samen te bouwen met vrienden en of familie. Elk boekje heeft een portal op de achterkant met verschillende locaties die zijn geopend door Dr. Strange. Ken jij ze alle drie? Tip: De scènes zijn allemaal te zien in de eerste Dr. Strange film.
In het eerste instructieboekje vind je enkele artikels over de hoofdontwerpers Justin Ramsden en Ahswin Visser, maar ook leuke feitjes over het gebouw zelf. Hier voel je meteen dat deze set gebouwd is door Marvel fans voor de Marvel fans. De LEGO 76218 Sanctum Santorum is te koop vanaf 1 augustus 2022 en krijgt een adviesprijs van €249,99. Op het eerste gezicht een hoge prijs voor een set met Modular Building allures, maar het wordt al snel duidelijk dat dit niet het standaard Modulair gebouw is.
De Minifigures
Hoe meer zielen, hoe meer vreugde zal men gedacht hebben tijdens het ontwerpen van deze set. Dus voegden ze maar liefst negen Minifigures toe, allen gebaseerd op de Inifinty saga of de nieuwe Dr Strange: Multiverse of Madness film. Omdat er uit zoveel personages te kiezen valt, hebben ze voor de meest voor de hand liggende Minifigures gekozen. Je kan je afvragen waarom ze niet voor Chavez of The Ancient One gekozen hebben, maar ze moeten natuurlijk ergens een lijn trekken. Laten we de negen Minifigures eens van dichtbij bekijken.
In de loop der jaren hebben al 43 verschillende Iron Man Minifigures de revue gepasseerd. Je kan er dus van uitgaan dat ze bij LEGO enorme fan zijn van Tony Stark. Deze Minifig is gebaseerd op het Mark 50 pak dat hij draagt gedurende de Infinity Saga. Het torso en de benen hebben een nieuwe geüpdatet print en ziet er wederom fantastisch uit. Het donkerrode pak met goud en grijze accenten is alles wat je van een Iron Man figuur mag verwachten. Ook de helm heeft een nieuwe print en kan sinds de LEGO Marvel 76216 Iron Man Armory (2022) ook geopend worden.
Het Minifigur heeft wederom twee gezichten. Bij het eerste gezicht zie je Tony met een blauw vizier, die trouwens perfect past met de open helm. Bij het tweede gezicht zie je vooral de kenmerkende “wat-zeg-je-nu-toch expressie” van Tony Stark met een opgetrokken wenkbrauw.
Naast Iron Man krijg je ook drie versies van Dr. Strange. Jawel, drie! Sinister Strange, Undead Dr. Strange en de `normale´ Dr. Strange. De `normale´ Dr. Strange is niet uniek aan deze set, want hij was ook al te zien in LEGO Marvel 76205 Gargantos Showdown. De andere twee zijn (momenteel) wel uniek aan deze set en de kans is best groot dat ze nooit meer zullen verschijnen in een andere set. Sinister Strange kan je duidelijk herkennen aan zijn derde oog en aan zijn unieke print op zijn torso en benen. Undead Strange valt meteen op door zijn zombie look. Gescheurde kleding en half rottend vlees zorgen voor een unieke print op dit Minifigure, die eigenlijk niet in je collectie mag ontbreken. De `normale´ Dr. Strange heeft zijn rubberen cape, een dubbel bedrukt hoofd en rond zijn nek is het `Seal of Vishanti´ goed zichtbaar.
De volgende Minifigures in het rijtje zijn de antagonist, Wanda Maximoff oftewel The Scarlet Witch en de superheld Spidey oftewel Spider-man. In tegenstelling tot het Minifiguur die we kennen uit de Marvel Minifigure series, heeft Scarlet Witch een kleine update ondergaan. Nou ja, een update. Ze heeft minder details op de torso gekregen en er zijn geen prints meer op de armen en benen te vinden. In ruil daarvoor krijg je dan wel meer details in de kroon en ‘verwoestende’ rode ogen. Het voelt meer aan als een downgrade dan een upgrade, maar ze is wel meer film accuraat dan ervoor. Maar Scarlet Witch zit in haar beste en sterkste vorm, dus is het jammer dat dit niet wordt weergegeven met deze Minifigure. Daarentegen kan je Spider-man bewonderen in zijn speciaal gemaakt pak door Tony Stark. De details in zijn gezicht zijn fenomenaal en de prints op de armen/benen en torso zijn van een hoog niveau. Deze Minifigure zal veel Spiderman fans gelukkig maken.
De laatste drie Minifigures zijn Master Mordo, Ebony Maw en Master Wong als ‘Sorcerer Supreme’. Mordo heeft zijn debuut als Minifigure niet gemist. Hij is gebaseerd op Karl Mordo van de Earth-838 variant. Het mooi groene pak is film-accuraat en een nieuw uniek haarelement maakt de Minifig helemaal af. In de LEGO Marvel 76205 Gragantos Showdown had Wong nog een haarelement, terwijl ze dit nu eindelijk hebben weggelaten. Kortgeschoren haar blijft moeilijk, maar het weglaten lijkt een betere oplossing te zijn. De prints op deze Minifig is meer basic dan bij de vorige sets, maar wel meer film-accuraat. De kenmerkende ijzige blik van Ebony Maw uit Infinity War hebben ze goed weten over te brengen.
De bouw en speelfuncties
LEGO fans die bekend zijn met modulaire gebouwen, weten dat je altijd eerst begint met het betegelen van de Baseplate. Hier is de opbouw niet anders en start je met een 32×32 grijze Baseplate. Meteen valt op dat de fundering van het huis niet heel de Baseplate vult. Het hoekgebouw is aan beide zijdes omgeven door een voetpad van zeven Studs breed en aan de achterkant loopt een steegje van zes Studs breedte. Wat betekent dat het gebouw zelf maar 25 x 19 nopjes breed is. In je achterhoofd houdend dat de set 2708 stenen bevat, weet je dat er veel kleine details zullen worden toegevoegd. De vloer van de begane grond heeft een opvallend dambordpatroon met opvallende oranje en bruine tegels. De Marvel fans kunnen hier al de eerste easter egg zien. Heb jij hem al gespot? Een hint: Het is blauw en 4-dimensioneel. Juist, de Tesseract! Het begin van vele referenties in deze set.
Terwijl we verder bouwen aan de fundering, komen de eerste stickers al aan de beurt. Aan de buitenmuur van het steegje kleven we een sticker bestaande uit drie posters. De eerste is een poster voor een shoarmazaak “Shawarma king” die we vooral kennen uit de laatste scène uit Avengers Endgame na ‘The battle of New York’. Onder de poster hangt een briefje met de tekst “Darcy’s Dog walk” die we kunnen linken aan Darcy Baker die in de film Thor een straathond redt na de ‘Battle of Puento Antiguo’. De meest rechter poster is een rekruteringscampagne voor S.H.I.E.L.D. met Nick Fury als poster boy. Naast de posters zien we ook een open ruimte. Een kamer met daarin een boek dat vergrendeld is met een gouden ketting. Dit is het befaamde ´The book of Cagliostro` een boek vol duistere magie, dat logischerwijs achter slot en grendel staat.
In de volgende stappen bouwen we Wong´s voorraadkamer met daarin een koelkast, een rek en een schakelkast. De kamer kan je betreden door een deur aan de buitenkant van het gebouw. In de volgende stappen komt er een hele verdieping op, waardoor deze kamer amper toegankelijk is. Jammer zou je denken, maar het zorgt wel voor leuke bouwmomenten. Je bouwt een koelkast, maar daarna kan je hem nooit meer openen. Moraal van het verhaal: Leef (of bouw) in het moment, want je weet nooit wat de toekomst je zal brengen. Anyway…we wijken af.
Rond de Tesseract wordt een brede trap gebouwd die centraal in de woning staat. De Tesseract is hierdoor niet meer te zien, dus wederom… Geniet ervan zolang het kan. De kamer wordt afgewerkt met een prachtige klok, een foto van Dr. Strange en Wong in de Himalaya en nog meer verschillende Marvel easter eggs.
Na het afwerken van het gelijkvloers, lopen we de grote brede trap omhoog. De eerste verdieping is een open ruimte zonder vloer. Ze hebben geprobeerd om de grote trap als middelpunt te gebruiken tussen deze twee verdiepingen waardoor een mezzanine gecreëerd wordt, zoals ook te zien in de films. Aan het einde van de trap vind je twee heel interessante boekenkasten. Maar waarom interessant?
Achter deze twee boekenkasten schuilen verschillende verschuifbare panelen die je kan bedienen met de aircosystemen aan de buitenkant van het gebouw. Elk paneel stelt een andere scene voor die we kennen uit de Dr. Strange films. Dus als je de deur opent, zie je meteen de ´Dark Dimension`. Maar als je de panelen verschuift kom je opeens terecht in de Himalaya of in de woestijn. De panelen bevatten stickers die je eerst moet plakken. Tip, plak de stickers zo goed mogelijk aan de rand van de panelen! Dus de sticker van het rechter paneel plak je uiterst links. Dit had ik te laat door, waardoor je de sticker niet helemaal ziet als je de deur opent.
De bovenste verdieping bestaat uit een zolderkamer met daarin verschillende artefacten. De kamer kun je vergelijken met die uit het Londense Sanctum, dus het is leuk dat ze deze kamer zo goed mogelijk hebben nagemaakt. In de kamer zitten enkele leuke referenties naar verschillende MCU-films. Zoals de ´Staff of the Living Tribunal´ (de rode Monkey King staff). In het midden van de kamer valt natuurlijk het iconische dakraam op dat niet kon ontbreken in de set. Leuk weetje: Het ontwerp op het raam is eigenlijk het zegel van de Vishanti en het beschermt het Sanctum tegen bovennatuurlijke indringers. Ze hebben hiervoor een bedrukt schotelelement gebruikt dat op een vernuftige manier in het gebouw verwerkt wordt.
Natuurlijk eindig je met het dak. Het groene dak bestaat uit verschillende schoorstenen, een plantenbak en een klein plantje in een aparte pot (Am I Groot?). Het dak zal bij de Marvel fans ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Op dat dak speelde zich een scene af, waarbij Hulk in `Endgame´ op het dak staat met The Ancient One. Het zijn al deze knipogen naar de MCU, waardoor het bouwen van de set meeslepende ervaring is.
Aan het vormen van het interieur ga je de meeste bouwtijd spenderen, maar is er ook aan het exterieur de nodige aandacht besteed. Het Sanctum Santorum is gebouwd in typische victoriaanse stijl met barok kenmerken. Er zijn drie kleuren die prominent aanwezig zijn. Grijs, bruinoranje en het mansardedak heeft een prachtige groene kleur. De kleine ramen zijn talrijk aanwezig en zijn ook typerend voor deze stijl. Aan de voorkant zie je twee bomen staan, terwijl de zijkant het moet hebben van een brandkraan, een krantenkiosk en een gele afvalcontainer.
Kijkende naar het gebouw, valt het op dat er drie grote gaten in zitten. Elk gat kan je opvullen met een te bouwen paneel die je in elk gewenst gat kan plaatsen. De panelen bestaan uit een open portaal, een muur met een Captain America poster en een portal met Gargantos die er (half) uit hangt. De panelen kan je in elk gat plaatsen en makkelijk weer verwijderen, waardoor je de set naar hartenlust kan wijzigen.
Dit systeem is simpel, maar fantastisch uitgewerkt. Het zorgt voor een extra ‘speelse’ functie en voegt detail toe aan deze set. Houd er rekening mee dat je deze details niet meer zal zien als je de set verbind met bijvoorbeeld een Modular Building of de LEGO Marvel 76178 Daily Bugle. De zijkant en de achterkant zijn hierdoor niet zichtbaar, wat natuurlijk jammer is. Dus enkel wanneer je deze set alleen in een stad of op de plank zet, zal je deze details in volle glorie kunnen bewonderen.
Conclusie
Af en toe kom je LEGO sets tegen die je omverblazen. Waarbij woorden en foto’s niet exact kunnen beschrijven hoe het voelt om de set echt zelf te bouwen. De LEGO 76218 Sanctum Santorum is voor mij zo een set. De ontwerper Justin Ramsden heeft een fanatische set ontworpen die niet alleen gemaakt is voor de hardcore Marvel fan, maar ook voor de fans van andere thema’s.
Het bouwen van deze set is een genot dankzij de talrijke easter eggs. Ik betrapte mezelf er op deze easter eggs te zoeken en te herkennen. Telkens vind je weer iets nieuws waardoor je even blijft stilstaan en aan de scènes uit de Dr. Strange of Infinty Saga films denkt. Ook de toegevoegde Minifigures weten voor een meerwaarde te zorgen. Er worden veel verschillende bouwtechnieken gebruikt waardoor het bouwen niet verveeld en je telkens weer zal worden uitgedaagd.
Dankzij de Technic Pins aan de zijkanten kan de set – indien gewenst – gecombineerd worden met andere sets. Zoals je hierboven kan zien, leent deze set zich uitermate goed om te combineren met de Modular Buildings. Dit maakt het tevens ook de kracht van deze set. Het zal hierdoor namelijk niet alleen de Marvel fan weten aan te spreken, maar ook die van Modular Buildings. Kies je ervoor de set in z’n eentje te displayen, gaat dit ook prima. Er zijn genoeg visuele details, waardoor het aangenaam is om naar te kijken.
Maar nu resteert er nog een vraag. Moet je deze set toevoegen aan jouw collectie? Ondanks het prijskaartje van €249,99, wat neerkomt op €0,09 per onderdeel, is de set zijn geld naar mijn mening helemaal waard. De LEGO Marvel 76218 Sanctum Santorum is een van de beste sets die ik – als Marvel fan – de afgelopen jaren in handen heb gehad. Het design, de easter eggs, de Minifigures etc. Alles klopt aan deze set. Hij is gebouwd door Marvel fans voor Marvel fans. Heb je niets met het thema en ben je meer opzoek naar uitbreiding voor je modulaire straat, kan ik je deze sets nog steeds aanraden. Het is namelijk ook één van de grootste pluspunten van deze set.
Vind je de set nog wat te duur, dan raad ik je aan even te wachten. De Sanctum Sanctorum is de komende maanden exclusief te koop via LEGO. Zodra de set ook via de retailers verkrijgbaar wordt, zal de prijs zakken.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.