Voor de fans van de Mandalorian tv-serie is het nog wachten tot 2022 voor je wekelijkse afspraak met Din Djarin (Mando voor de vrienden), maar in afwachting van het 3e seizoen nemen wij de LEGO Star Wars 75292 The Razor Crest onder de loep.


LEGO 75292 The Razor Crest

LEGO 75292 The Mandalorian Bounty Hunter Transport is de officiële benaming die je vindt op de LEGO-website. Modbrix had voor de naam “The Razor Crest” een trademark ingediend, waardoor de naam niet op de dozen of op de website mocht gebruikt worden. LEGO heeft de naam na de launch veranderd en gewijzigd in The Mandalorian Bounty Hunter Transport. In februari 2021 heeft Disney een claim ingediend en gewonnen, waardoor de naam “The Razor Crest” nu eigendom is van Disney en LEGO die naam nu ook mag gebruiken, maar vermoedelijk zal LEGO de naam zo laat in het productieproces niet meer veranderen.

In 2020 heeft de beschikbaarheid van de set zwaar geleden onder de populariteit van de tv-serie. De set was nauwelijks te verkrijgen en LEGO had moeite om de set beschikbaar te houden voor het grote publiek. In 2021 zijn de problemen bij LEGO aangepakt en is de populariteit gedaald, waardoor de set nu al enkele maanden voorradig is bij LEGO. Maar genoeg gepraat, jij wilt natuurlijk weten of de LEGO 75292 The Razor Crest de moeite waard is om aan te schaffen of dat je deze set beter links kan laten liggen?

LEGO 75292 The Razor Crest

Alle Star Wars dozen (buiten de UCS sets) zijn tegenwoordig gestandaardiseerd. Rechtsboven zie je Mando in Minifiguur vorm, terwijl je op de achterkant alle speel-features terugvindt. In de doos vind je negen genummerde zakjes, het transparante cockpit-onderdeel, de stickers en een instructieboek. Gelukkig zijn er geen losse onderdelen te vinden die de cockpit kunnen beschadigen. Jammer genoeg was mijn instructieboekje en stickerveld gekruld, maar gelukkig waren ze niet beschadigd.


De Minifigures


LEGO 75292 The Razor Crest LEGO 75292 The Razor Crest

LEGO Star Wars 75292 The Razor Crest bevat vijf Minifigures die je aan je collectie kan toevoegen. De Mandalorian (Din Djarin) natuurlijk, de Bounty Hunters Guild baas Greef Karga, Assasin/nurse droid IG-11, een Scout Trooper en de ooh zo schattige Grogu aka The child. Twee Minifigures zijn exclusief te verkrijgen in deze set namelijk; IG-11 en Greef Karga. IG-11 is bijna identiek aan de eerder verschenen IG-88, maar IG-11 heeft een nieuwe hoofd print gekregen.

In de tv-serie draagt Greef Karga een mouwloze jas, maar LEGO heeft (tot op heden) nog geen cape uitgebracht die zo’n kledingstuk kan simuleren. Daarom heeft LEGO de armen een andere kleur gegeven zodat het lijkt alsof hij een mouwloze jas draagt, maar dat had je wel al gezien natuurlijk 😉 Buiten de exclusiviteit van de Minifigure is het figuur heel basic.

De volgende Minifigure is niet uniek, zeker niet exclusief, maar naar mijn mening wel één van de beste LEGO Star Wars Minifigures die ze ooit gemaakt hebben. De Scout Trooper bracht een glimlach op mijn gezicht toen ik hem voor het eerst in mijn handen had. De helm, de prints op de torso/benen en de gekleurde armen zijn van een hoog niveau. This is definitely the way LEGO!

LEGO 75292 The Razor Crest LEGO 75292 The Razor Crest

Er is één Minifigure met een extreem hoog ‘cute’ gehalte. We hebben het natuurlijk over The child aka Grogu. Hij heeft het lichaam van een babyminifiguur gekregen, die we al eerder zagen in enkele LEGO City sets. Het hoofd is een uniek element dat speciaal gemaakt is voor Grogu. De oren zijn flexibel zodat ze niet afbreken bij het knuffelen van dit schattige wezen. Ondanks de kleine schaal, hebben ze toch het unieke gezicht goed weten over te brengen.

En last but not least is Din Djarin aka The Mandalorian himself. De Minifigure heeft al veel kritiek gekregen van de Star Wars community en deels begrijp ik de kritiek. Het wapen van Din ziet er een beetje onhandig uit en veel mensen hadden graag een Minifigure gehad met volledige beskar armor. Toch is het zo dat Din in seizoen 1 van The Mandalorian nog geen volledig Beskar Armor heeft, die krijgt hij pas in seizoen 2. Als je graag Din met beskar armor wil, kan je altijd de recent uitgebrachte LEGO 75299 Trouble on Tatooine (lees hier de review van Kjelle) kopen. Het hoofd-element van Din is volledig zwart, omdat het gezicht van de Mandalorian toen nog niet op het scherm getoond was. Een leuk detail van LEGO.

De Minifigures selectie is meer dan voldoende. De enige twee minpunten zijn het gemis van Kuill (in plaats van Greef) en het gebrek van Beskar Armor op Din Djarin, hoewel dat laatste een logische keuze is van LEGO gezien de release van deze set en seizoen 2 van de tv-serie.


De bouw en speelfuncties


De bouw van de Razor Crest is vrij simpel en biedt niet al te veel uitdaging voor de gevorderde bouwer. Er worden weinig nieuwe of lastige bouwtechnieken gebruikt, waardoor de set ook geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar hun eerste LEGO (Star Wars) set. Om een Star Wars schip op Minifiguur-schaal te maken moet de set een substantieel aantal onderdelen bevatten. Deze set bevat iets meer dan 1000 LEGO-blokjes. De core van het schip, zoals met alle grote Star Wars schepen, bestaat uit enkele standaard platen die verstevigd worden met Technic beams. Eigenlijk bouw je eerst een geraamte van Technic onderdelen waar het grootste stuk van het schip op rust.

LEGO 75292 The Razor Crest

Na het derde zakje begint de vorm van de Razor Crest duidelijk zichtbaar te worden. Het geraamte van het schip is nu zichtbaar en alle ruimtes (cockpit, vrachtruimte en een slaapplaats) worden stelselmatig gevormd. Bij het vierde zakje worden alle aanhechtingen aan het geraamte bevestigd zodat we in de volgende stap de buitenkant van het schip kunnen afwerken.

We zijn er bijna! Met behulp van het vijfde zakje wordt de romp helemaal opgebouwd, het transparante cockpit scherm (met print!) wordt hier nu ook bevestigd. Je begint nu pas de omvang van deze set te zien en hij is met zijn 38cm best groot.

LEGO 75292 The Razor Crest

In het zesde en laatste zakje vinden we de onderdelen die we nodig hebben voor het maken van de externe motoren. De motoren worden allebei in spiegelbeeld gebouwd. Weer gebruiken we enkele Technic onderdelen om de motoren aan elkaar te bevestigen. Een van de laatste momenten van de bouw, waren ook de meest frustrerende momenten. De buitenkant van de motor wordt namelijk versierd met een grote sticker die je om de motor moet kleven. Voor de mensen die elke sticker perfect willen kleven, kunnen deze stickers een mogelijk frustratiepunt worden. Hier had ik graag twee bedrukte onderdelen gezien in plaats van twee stickers. Gelukkig zijn de stickers van goede kwaliteit en is het eindresultaat (als je recht plakt) gedetailleerd en interessant genoeg.

LEGO 75292 The Razor Crest

Het LEGO-team heeft een geloofwaardig en accurate versie van de Razor Crest gecreëerd. Ondanks dat dit een speelset is, heeft de set ook een hoge displaywaarde. Het doorschijnende cockpit-element is speciaal voor deze set geproduceerd en het zou goed kunnen dit een standaard cockpit-element wordt voor toekomstige vliegtuigen/ruimteschepen.

Het doorschijnend element kan je makkelijk demonteren zodat je twee Minifiguren kan laten plaatsnemen in de cockpit, die verder heel sober en simpel is. In de tv-serie zit Grogu net naast Djin in de cockpit en speelt hij met een joystick, tot grote frustratie van Djin. Een Minifigure microfoon (of een ander element), waarmee Grogo zou kunnen spelen, had perfect gepast in deze setting. Vermoedelijk zal LEGO alleen het ontwerp van het schip gekregen hebben, maar geen toegang gehad hebben tot effectieve scenes van Grogu en Djin. Jammer, maar begrijpelijk!

LEGO 75292 The Razor Crest

Alle kanten van het schip kun je openen, zo wordt heel het interieur bereikbaar in enkele seconden. Aan de rechterkant vind je de kamer van Djin en aan de linkerkant kan je de rode spring-loaded raketten bewaren, zodat je ze niet verliest. De rest van het interieur bestaat uit laadruimte waar Djin zijn bevroren bounties een plek heeft gegeven. De Carbonite blokken zijn niet beprint, maar hebben elk een unieke sticker. Ergens begrijpelijk, anders zou de prijs nog meer de hoogte ingeduwd worden.

LEGO 75292 The Razor Crest

Bovenin het schip bevindt zich een escape pod waar plek is voor één Minifigure. Je kan de pod makkelijk uitnemen, openen en er één Minifig in plaatsen. Door het “venster” kan je het gezicht van je Minifigure zien. Naast de escape pod vind je ook (aan beide kanten) een clip met 1×2 platen die je kan indrukken. Hiermee activeer je het ‘spring loaded missile’ mechanisme.

LEGO 75292 The Razor Crest
De Escape Pod

Conclusie


LEGO 75292 The Razor Crest

De LEGO Star Wars 75292 The Razor Crest heeft enkele toffe speel features, maar mist toch enkele opportuniteiten om deze set naar een hoger niveau te tillen. Ondanks dat dit een speelset is, is het een geloofwaardig en accurate versie van de Razor Crest die je tot nu alleen kon bewonderen in de TV serie. De Minifigures-selectie is sterk en bevat genoeg Minifigures om een scene uit the Mandalorian na te spelen. Enkele exclusieve Minfiguren, gecombineerd met gevestigde waarde is altijd een goede combinatie. Het enige wat ik mis aan deze selectie is Kuill en de Beskar Armor op Djin.

Met een prijskaartje van €139,99 voor 1023 onderdelen (13,68ct/steen) zit deze set in een hogere prijsklasse. De prijs van een Star Wars set ligt altijd hoger door de dure licentie van Disney en omdat LEGO Star Wars fans graag hier geld voor neertellen. Nu is de vraag natuurlijk; moet je deze set hoog op je lijstje zetten? Zeker! De set is niet perfect, maar het is een mooie aanvulling op jouw groeiende LEGO (Star Wars) collectie.

LEGO 75292 The Razor Crest


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?