In deze serie, genaamd Rebuild Your Set, bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! Het is tijd om terug te keren naar de Middeleeuwen voor een speciale Classic RYS. Set nummer 6059, genaamd Knight’s Stronghold, kwam in 1990 uit en veroverde het hart van menig Classic Castle liefhebber.


De Black Knights trokken in de jaren ’80 en ’90 door Europa en vielen vele huishoudens binnen met gave LEGO sets als Black Monarch’s Castle (6085) en Black Knight’s Castle (6086). Deze laatste is een van de mooiste kastelen – zo niet het mooiste – dat LEGO ooit heeft uitgebracht. De Black Knights wisten het laatste verweer van de Black Falcons te doorbreken, waarna we hun tegenstanders niet meer hebben gezien. Dat wil zeggen, tot er ineens dit jaar een Medieval Blacksmith op dook. De revival van het kasteeltijdperk is begonnen.

Vele Classic Castle sets in de folder van 1990, met pal in het midden het Knight’s Stronghold.

Een vaak vergeten en iets kleiner setje van de Black Knights is LEGO 6059 Knight’s Stronghold. Toch is het perfect om je kasteel mee te beginnen. Het bevat genoeg steentjes, maar liefst 5 Minifigures, mooie zwarte kasteelmuren, een katapult en een hoop leuke details waar je mee kunt spelen en bouwen. Genoeg reden om hier 30 jaar later nog eens mee aan de slag te gaan. Het resultaat is maar liefst tien zeer verschillende modellen, variërend van belegeringswapens en gefortificeerde bouwwerken tot een heus schip!


Knight’s Stronghold 10-in-1


De 10-in-1 Rebuild Your Set van deze Knight’s Stronghold is in tweeën opgedeeld.

Ik ben begonnen met het ontwerpen van de vier modellen, die LEGO al bedacht had voor dit setje. Dat wil zeggen: een vernieuwde versie van het originele model, plus nog drie modellen, die ik heb na gebouwd vanaf de afbeeldingen op de doos. Een precies werkje, waarbij je goed moet kijken naar de paar foto’s die voorhanden zijn.

Het andere deel bestaat uit zes nieuwe modellen, geheel van eigen hand. Ook daarbij komen de nodige uitdagingen kijken. Alle modellen zijn eerst digitaal ontworpen en daarna fysiek gebouwd, om te controleren op bouwfoutjes of stabiliteitsproblemen. Ik heb hierbij zoveel mogelijk gevarieerd in het soort model, zodat je kunt zien hoeveel er eigenlijk mogelijk is, met een setje dat bestaat uit slechts 224 onderdelen.


Deel I


Knight’s Stronghold

Het eerste model is natuurlijk het oorspronkelijke ontwerp van het Knight’s Stronghold, bedacht door LEGO zelf. Dit was vrij makkelijk te digitaliseren en de instructies zijn op een paar details na, identiek aan de werkelijke instructies. Echter, de nieuwe technologie staat het toe om ze veel duidelijker te maken, met een legenda van de steentjes die je nodig hebt bovenin en een rode omlijsting van de onderdelen, die bij elke stap worden toegevoegd. Persoonlijk hou ik zelf wel van de oude instructies en het zoeken naar de verschillen tussen de stappen, maar voor gebruiksgemak, heb ik de nieuwe instructies voor deze build bijgevoegd. Onderaan het artikel vind je linkjes naar alle instructies.

Gatekeeper’s Passage

Alle modellen die ik heb gebouwd, hebben een toepasselijke naam gekregen. De Gatekeeper’s Passage is een van de bouwwerken die je op de doos kunt vinden en waar maar één foto van was, genomen van de voorkant. De achterzijde is dus enigszins naar eigen inzicht ingericht. Deze bouw bestaat uit een boogconstructie met daar bovenop ruimte voor het positioneren van wachters tussen de kantelen. Onder de bogen bevindt zich een celdeur, waar gevangen soldaten kunnen worden opgesloten. Een van de Black Knights wordt achterna gezeten door een Black Falcon ridder. De poort wordt aangevallen!

Guarded Bridge

De andere twee modellen van de doos zijn beiden torens. De eerste bestaat uit een brug waarop een hoge kasteeltoren is gebouwd. Het was even zoeken naar het goed in elkaar knutselen van de schuine delen, zodat ze onder de juiste hoek staan en stevig vast zitten. Een ervan is gerealiseerd met behulp van een Technic Axle, de ander met behulp van een Antenne-onderdeel. Bovenop de toren zijn een paar kruisbogen geplaatst, om de vijand af te weren. Een Black Falcon ridder waagt zich naar de overkant, waar hij wordt opgewacht door een Black Knight met een speer. Hoe zal dat aflopen?

Knight’s Keep

De tweede toren is een mengelmoes van elementen. Over deze is, naar mijn mening, het minst nagedacht door de ontwerpers. Aan de ene zijde van de poort waarop de toren is geplaatst, bevindt zich een celdeur, de andere zijde bevat een openslaande poort. Er zijn twee ‘armen’ die aan weerszijden van de toren uitsteken, waarop kruisbogen zijn bevestigd. Wie zou het wagen erop te klimmen en ze te bedienen? Of gebeurt dit met behulp van een onzichtbare mechaniek? Voor de ingang zijn twee ridders slaags geraakt. De Black Knight wordt aangemoedigd door zijn vrienden bovenop de toren. Een van hen wil het gevecht saboteren door stenen omlaag te gooien. Arme Black Falcons.


Deel II


River Crossing

Voor het eerste model van eigen hand heb ik gekozen voor een wat bredere brug, met daarop een versterking die deze bewaakt. Om de brug te passeren, zullen de Black Knights onder deze bewaakte kantelen door moeten lopen. Iets wat niet gemakkelijk zal zijn. Eindelijk zijn de Black Falcons in het voordeel! Ik heb gebruik gemaakt van blauwe accenten op de brug, om aan te geven dat deze eigendom is van deze ridderorde. Verstopt aan de linkerzijde van de brug zit een valhek met enkele speren. Je kunt dit omhoog halen en weer laten zakken door de blauwe vlag omhoog te bewegen. Ik hou ervan om elementen te verstoppen in mijn modellen, zodat je tijdens het bouwen leuke details tegenkomt.

Ballista Base

Gek genoeg is dit model niet om de ballista (de belegeringsmachine met de speer) heen gebouwd. Het idee begon met een achthoekige toren. Deze is gemaakt met behulp van hinges. Sommige delen zijn wat wankel op te zetten, een vaste hand is hiervoor vereist. Als het bouwwerk eenmaal staat, ziet het er heel bijzonder uit. Onderin is een Black Knight achter een celdeur ingemetseld. Hij zal er nooit meer uitkomen. Dat krijg je als je de Black Falcons durft aan te vallen. Zijn maten zijn echter al onderweg om hem te redden. De ballista is gemaakt van de overgebleven onderdelen, waarbij de Arches de boog vormen van deze dodelijke speerwerper.

Knight’s Templar Arrival

De Tempeliers waren een religieuze (Christelijke) ridderorde, die op kruistocht ging door Europa. Hun vlag is normaliter wit met een rood kruis, maar de delegatie van deze ridders heeft zich afgesplitst en gekozen voor een blauw kruis. Ze zijn op weg naar een bedevaartsoord in de vorm van een kapelletje. Bovenop prijkt een kruis en binnen in de kapel staat een altaartje met een heilig relikwie (een zwaard). Het dak is gemaakt van de poortdeuren uit deze set en is geplaatst op een typerende boogconstructie. De processie die achter de ridder aanloopt, is een bijzondere. Allereerst volgen twee dragers met een schat. Ik heb hiervoor de typische vorm van de Ark van het Verbond proberen na te bootsen. Je kunt wel raden welke film op televisie was, toen ik het idee kreeg voor dit bouwwerk. Achteraan wordt een gewonde ridder meegedragen door zijn metgezel op een draagbaar, gemaakt van de celdeur. Hij klemt zijn zwaard angstig vast. Zal hij de reis overleven en veilig aankomen op zijn goddelijke bestemming?

Clipper Escape

De Black Knights trekken ook eens aan het langste eind. Ze kunnen maar ternauwernood ontsnappen aan hun vijanden in deze build. Nadat ik de deuren had gebruikt als dak, kwamen er meer ideeën voor NPU (Nice Parts Usage) naar boven. In dit model zijn de poortdeuren ingezet als zeilen op de klipper van de Black Knights. Hinges zijn gebruikt om de boeg vorm te geven, en de achterkant is verhoogd met behulp van de grijze Arches. De muur-onderdelen zijn eens niet rechtop geplaatst, maar op hun kant gelegd, op pijlers gemaakt van ronde Bricks. Zo ontstaat een steiger, van waaraf de Black Falcons toekijken hoe hun tegenstander ontsnapt. Deze build staat in mijn top 3 van alternatieve modellen die gemaakt kunnen worden van deze set. Welke is tot nu toe jouw favoriet?

Armory

Back to basics, maar dan net anders. Het gebouwtje van dit model lijkt een beetje op de Knight’s Stronghold. Het is echter toch iets anders vormgegeven. Aan de achterkant zit een celdeur, een geheime doorgang waardoor stiekem wapens geleverd kunnen worden. Bovenop kunnen bewakers helemaal rondlopen, dus maak goede afspraken voor je probeert handel te drijven met de Black Knights! Het wapentransport bestaat uit een kar van de Black Falcons, voort getrokken door een paard. In de bak liggen de wapens en een harnas. Het is de vraag of de onderhandelingen soepel zullen verlopen. Wellicht geeft de laatste build hier uitsluitsel over.

Trebuchet Siege

Het conflict laait opnieuw op met dit laatste model. De Black Falcons hebben een kamp opgezet buiten de kasteelmuren van de Black Knights. Ze zitten midden in een belegering. Kennelijk is het handel drijven toch mislukt. Het kamp bestaat uit een gebouwtje met daarin een cel, een stal met een paard ernaast en een enorme trebuchet, een belegeringswapen dat stenen naar kasteelmuren kan slingeren. De kleinere variant, de katapult, was al aanwezig in de Knight’s Stronghold, maar zijn grotere broertje is nog veel imposanter. Het mechanisme is ongeveer hetzelfde: door de Axle uit het gat te trekken, klapt de arm van de trebuchet omhoog. Dit komt door het contragewicht aan de andere kant. Hiervoor heb ik flink wat Bricks in het contragewicht moeten stoppen. Aan het andere uiteinde van de arm zit het ‘touw’, met onderin de steen in een net, gemaakt van het paardenzadel. Zal het de Black Knights lukken om hun ridder te bevrijden uit het kamp, zonder verpletterd te worden door een steen?


Rebuild Your Set & Instructies

Welke van deze modellen vind je het tofst? Laat het weten in een reactie. Je kunt de alternatieve bouwwerken natuurlijk zelf bouwen. De instructies voor het eerste deel zijn gratis, het tweede zijn unieke zelf ontworpen modellen waarvoor ik een kleine vergoeding vraag.

  • De instructies voor de 4 gratis modellen van de doos vind je hier: Deel 1
  • De instructies voor de 6 unieke zelf ontworpen modellen vind je hier: Deel 2

Op mijn Rebrickable-pagina vind je ook andere MOC’s van mijn hand. Ga vooral zelf eens aan de slag met deze set! Ik ben zeer benieuwd naar jullie bouwwerken. Alvast tot de volgende Rebuild Your Set!

Met Rebuild Your Set zal Florien bepaalde sets een nieuw leven geven door ze om te bouwen naar iets anders. Het doel: jou te inspireren om de instructies aan de kant te gooien en zelf aan de slag te gaan. Bepaalde bouwwerken zal Florien voorzien van instructies. Een deel daarvan zal gratis ter beschikking gesteld worden, andere kunnen voor een klein bedrag worden gekocht. We dagen jou uit zelf aan de slag te gaan en jouw Rebuild Your Set bouwwerken te delen in een reactie. Stel gerust vragen over dit topic of andere zaken rondom het bouwen van MOC’s in de reacties.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?