In deze serie, genaamd Rebuild Your Set (RYS) bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! Deze keer krijgen de Harry Potter Moments boeken een make-over. De vier setjes, 76382, 76383, 76384 en 76385, die de klaslokalen van Hogwarts uitbeelden, zijn samengevoegd tot een grote toren vol magie. Dompel je onder in deze bouwbeleving, natuurlijk met gratis instructies voor onze trouwe lezers.
De Harry Potter Moments sets zijn eigenlijk vier bouwbare LEGO boeken, die je open kunt vouwen tot een van de klaslokalen van Hogwarts. Leuke setjes om te bouwen volgens instructie, maar beperkt in hun steentjes. Zo zaten er veel stickers en voorgevormde Bricks in deze sets, waar je als MOC-bouwer niet heel veel mogelijkheden mee hebt. Daar kwam ik pas achter nadat ik aan het bouwen was geslagen. Zo lopen zelfs de meest ervaren bouwers soms tegen een muur van Bricks aan – of in dit geval een Light Bluish Gray Door, item nummer 40066.
Mijn ontwerp veranderde meermaals, maar uiteindelijk is het toch gelukt van deze sets iets moois te maken. Wel heb ik hiervan iets geleerd: het is zeer belangrijk dat je bepaalde aspecten van een set in acht neemt, wanneer je er een (of meerdere in dit geval) uitkiest om een MOC (My Own Creation) mee te bouwen. Wil je weten waar jij op moet letten met het uitkiezen van een set? Lees dan snel verder.
Sets voor de MOC-bouwer: waar moet je op letten?
Brick Count
Hoe meer LEGO steentjes je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt om iets moois te bouwen. Dat is iets wat iedereen wel weet. Maar LEGO wordt zo snel een dure hobby. De sets met de meeste steentjes zijn vaak prijzig en niet iedereen heeft het fortuin om zomaar aan LEGO te spenderen. Je kan natuurlijk tweedehands bulk kopen en dan ben je een eindje op weg, maar ook dat is een zoektocht naar een goeie deal. Gelukkig is Brick Count niet het allerbelangrijkste aspect van een goede MOC-set. Ook met kleinere setjes kun je al heel ver komen! Zeker als ze een van de volgende eigenschappen hebben:
Bricks, Modified Bricks, Plates & Slopes
Je wilt eigenlijk als MOC-bouwer het liefst een setje met een goede verhouding van de volgende vier soorten steentjes: Bricks, Modified Bricks, Plates en Slopes. Een goed aantal ‘basic’ Bricks kun je altijd zeer goed mee uit de voeten, dus ook een LEGO Classic stenensetje komt goed van pas als je wilt beginnen met MOC’s bouwen. Kijk naar veel gewone 1×1, 1×2, 1×6 (enzovoort) Bricks en al hun varianten.
Ook Modified Bricks kun je heel goed gebruiken. Daarmee bedoel ik met name Bricks waarmee je in meerdere richtingen kunt bouwen, bijvoorbeeld met Studs aan de zijkant. Zulk soort steentjes geven je veel meer mogelijkheden dan enkel en alleen omhoog te bouwen. Enkele Plates zijn ook handig om oppervlakken mee te creëren. Kleine Plates zijn veelzijdiger dan grote Plates en ook makkelijk tussen je Bricks te gebruiken.
Ik ben persoonlijk echt een fan van de vierde soort steentjes van dit rijtje: Slopes. Dat zijn steentjes met een hellend vlak. Slopes zijn met name handig als je veel organisch bouwt, dus voor landschappen en dieren, maar ook voor daken of bijvoorbeeld een rond torentje, zoals ik in deze Spell Tower van Harry Potter heb gebouwd. Ook hier geldt weer: hoe kleiner, hoe veelzijdiger. Ook leuk voor een Mini of Micro-MOC!
Beweging
Verder heeft een goed MOC-setje ook altijd onderdelen waarmee je iets kunt laten bewegen. Dat kan zijn in de vorm van Hinges (scharnieren) of andere beweeglijke verbindingen, bijvoorbeeld een Bar (staafje) en een Clip. Dit soort steentjes zijn eigenlijk de vijfde onmisbare soort blokjes in een set, al hangt het af van wat je bouwt, hoeveel je hiervan nodig hebt. Soms kun je al met een paar van deze blokjes uit de voeten, soms heb je een hele berg aan Clips nodig voor het gewenste effect.
Vermijd grote Moulds en teveel Minifigures
Minifigures zijn natuurlijk leuk en je hebt ook talloze LEGO sets met grotere voorgevormde onderdelen (grote Moulds), maar ze zijn niet handig om mee te MOC-en. Berucht zijn bijvoorbeeld de voorgevormde rotsblokken die je in veel sets aantreft; deze worden afgedaan als lelijk en voorspelbaar en maken elke berg die je bouwt hetzelfde van uiterlijk. Minifigures tref je eigenlijk altijd wel in een set aan, maar soms heb je een set waarbij dit LEGO poppetje centraal staat. Hierdoor mis je veel Bricks om mee te bouwen. Kijk dus goed of de verhouding tussen de steentjes waarmee je kunt bouwen en het aantal Minifigures in orde is. Minifigures maken een set meestal ook duurder, maar als MOC-bouwer heb je hier niet zoveel aan – behalve dat het je meer geld kost.
Thema’s
Bepaalde LEGO thema’s lenen zich beter om MOC’s mee te bouwen dan andere. Hieronder een kort overzichtje van thema’s waarmee je zeker de juiste Bricks selecteert voor jouw bouwwerk:
Classic – Zoals gezegd, ideaal om je steentjesvoorraad mee aan te vullen en allerhande (eenvoudige) bouwwerken mee te creëren.
Creator 3-in-1 – Deze sets bevatten al 3 modellen met instructies, maar het soort blokjes dat erin zit kun je voor nog veel meer bouwwerken gebruiken.
Creator Expert – Over het algemeen zijn de sets gericht op volwassenen interessant vanwege de hoeveelheid en het soort steentjes. Dat maakt deze sets wel meteen wat duurder. Hier kun je ingewikkelde bouwtechnieken mee oefenen voor je MOC’s.
Architecture – Dit thema bevat een goede hoeveelheid standaard en Modified Bricks voor al je bouwwerken en heeft geen Minifigures. Ook leuk voor bouwen op micro-schaal (zoals de sets zelf al ontworpen zijn).
Ideas – Een thema regelrecht uit het hoofd van de MOC-bouwer. Waar anders tref je genoeg interessante steentjes aan dan bij Ideas? Pas wel op, want ook deze sets zijn net als Creator Expert sets, vaak groter en wat aan de prijzige kant. Dus als je niet teveel geld uit wilt geven en net begint met MOC’s bouwen, dan is Creator 3-in-1 een betere keus.
Hebben bovenstaande thema’s net niet de steentjes die je zoekt? Dan kun je ook bij andere thema’s terecht. Friends en Disney hebben bijvoorbeeld veel leuke felle kleurtjes, die je niet zo snel in andere sets aantreft. Kijk dan wel echt goed naar de lijst met onderdelen, of de set genoeg mogelijkheden biedt voor je bouwwerk.
Harry Potter Spell Tower
Terug naar de Spell Tower. Deze is tot stand gekomen door de bestaande klaslokalen om te bouwen tot daadwerkelijke kamers. Deze zijn op elkaar te stapelen, waardoor er een toren ontstaat. Daar bovenop maakt een mooi kasteeldak het bouwwerk af. Door hier en daar wat met elementen uit de originele sets te spelen, is zo een mooi geheel ontstaan, dat nog steeds past binnen het LEGO Harry Potter thema. Je zou deze MOC ook wel een MOD kunnen noemen (een aanpassing van het origineel), echter zijn er ook een aantal elementen aan toegevoegd die helemaal zelf ontworpen zijn. Een mooie mix van oud en nieuw dus.
Klaslokalen
Herbology
Herbology is het eerste lokaal waar we binnen stappen. Hier kom je binnen via de deur op de begane grond. Het geheel is een soort broeikasje geworden, met raampjes aan alle zijden. De twee losse elementen – de waterput en het moestuintje – zijn op Plates op de vloer bevestigd. Die bevat namelijk wel het logo van Hogwarts, maar niet genoeg Studs om het goed te verankeren. Deze techniek is in de andere lokalen ook voor het losse meubilair gebruikt, zodat het netjes op de vloer past. Aan de wand hangt nog een schep, een potje met een Mandragora en er hangt een broeilampje, om het geheel goed warm te houden in de kas. De ranken aan de zijkant geven aan dat dit echt een natuurles is, waar Professor Sprout zich thuis voelt.
Potions
Op de eerste verdieping komen we bij Potions uit. Hier heeft Professor Snape zijn kantoortje, met een grote luie stoel en een salontafel met koffie en een koekje, want ook hij lust wel wat lekkers. Van hieruit instrueert hij zijn leerlingen allerlei brouwsels te maken. Aan de wanden staan kasten met potjes en drankjes, een juweel in de hoek en een schoolbord om op te schrijven. Ook hangen er decoratieve slangen aan de wand, een symbool van het huis van Slytherin.
Charms
Misschien wel het lastigste lokaal om te bouwen, dat van Charms. Dit LEGO setje had zoveel elementen dat er een deel gewoon niet op deze verdieping paste. Onderdelen die over waren, zijn uiteindelijk verwerkt op de zolder, dus niet getreurd, ook die details zijn netjes verwerkt in deze MOC. Charms heeft een mooie schoolbank, met een inktpot met veer. In de schatkist zitten meer veren, om te laten zweven door de ruimte door middel van magie. Aan de wanden zijn veel boekenkasten gemaakt, er is een open haard en er hangen kaarsen om het geheel gezellig te verlichten. Het glas in loodraam onttrekt een en ander aan het gezicht, maar maakt er wel een mooi afgewerkt en knus lokaal van. Deze kamer is wat lager dan de andere, want Professor Flitwick is nu eenmaal niet zo groot.
Transfiguration
De bovenste verdieping is gereserveerd voor Transfiguration, oftewel het veranderen van objecten in iets anders. De rat van Ron zit netjes op het bureau te wachten tot hij omgetoverd wordt. In de schatkist zitten nog meer voorwerpen om te transformeren en aan de wand staan leuke magische voorwerpen. De muren zijn opengewerkt in kasteelbogen, voor een mooie lichtinval op deze verdieping. Ook hangen er vlaggetjes van Gryffindor aan de muur, het huis van Professor McGonagall, die deze les geeft.
Het dak en de zolder
Dit onderdeel van de toren is geheel naar eigen ontwerp gebouwd. Hierin zijn de vele Clip-Plates verwerkt die in elk setje zaten. Bij het bouwen van het torentje is voorzichtigheid geboden, het is een delicaat klusje. Aan de zijkant hangt een mooi versierde vlag en de torenspitsen doen denken aan het kasteel van Hogwarts. Aan weerszijden van het dak zijn de vier symbolen van de klaslokalen verwerkt, zodat direct duidelijk is dat dit de Spell Tower is, waarin men les krijgt in de magie. Gele ronde Tiles en Slopes stellen de dakpannen voor, waardoor dit LEGO dak ineens op een echt dak lijkt.
Het dak kan worden opengeklapt, waardoor de zolder tevoorschijn komt. Hier zijn de onderdelen van de klaslokalen neergezet, die niet meer in de rest van de toren pasten. Toch misstaan ze niet op de zolder, de opslagkamer voor magische spullen die wellicht het daglicht niet mogen zien. Zo is er een beker en een sleutel in een vitrinekast verstopt, ligt er een geheimzinnige doos bezet met een juweel, toverdrankjes die vreemde dingen met je doen en een kastje met nooit eerder geopende gevaarlijke boeken. Je kunt hier je fantasie de vrije loop laten. Welke geheimen denk jij dat er zijn verstopt in deze magische toren?
Modulaire Spell Tower
De hele Spell Tower is eigenlijk opgebouwd uit 5 segmenten die op elkaar zijn gestapeld, oftewel modules. Hoewel het eerder besproken dak met het torentje altijd bovenaan hoort, kun je de vier klaslokalen onderling verwisselen. Zo maak je de indeling hoe jij dat wilt. Ik heb ervoor gekozen om Herbology onderin te plaatsen, dicht bij de grond. Daarboven bevindt zich Potions op de eerste verdieping, op de tweede verdieping Charms en bovenin Transfiguration, met de open bogenconstructie. Deze vond ik wel passend als torenkamer. Zie jij een betere indeling? Laat vooral weten hoe jij de Spell Tower zou bouwen en maak een mooie foto van het resultaat.
Rebuild Your Set & Instructies
Wil jij deze MOC zelf eens bouwen voor je Harry Potter display? Dat kan! Florien heeft op Bouwsteentjes deze instructies gratis voor jou beschikbaar gesteld. Je kunt ze hier bekijken. Kun jij net zoiets gaafs bouwen van deze Harry Potter sets? Laat dit dan weten in een reactie. Alvast tot de volgende Rebuild Your Set!
Disclaimer
Deze Rebuild Your Set is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van sets voor het herbouwen tot een ander bouwwerk. LEGO heeft geen invloed gehad op de bouw van de MOC en de creatie is volledig naar Florien haar creativiteit.