In deze serie, genaamd Rebuild Your Set, bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! Ditmaal heeft ze zich gewaagd aan de nieuwste seasonal set, de LEGO 10293 Santa’s Visit. Chris schreef al een feestelijke review over deze set. Je leest hier bij Bouwsteentjes voor het eerst hoe het ontwerp van dit Holiday Home tot stand gekomen is. En natuurlijk extra leuk, is dat je de Holiday Home zelf nabouwen met de gratis instructies


Het sneeuwachtige Winter Village Holiday Home lijkt in veel opzichten op het officiële bouwwerk waar de Kerstman een bezoekje brengt. Het is direct duidelijk van welke set deze MOC – My Own Creation – gemaakt is. Toch zijn ook in dit huis allerlei leuke details te ontdekken. We volgen de Kerstman tijdens zijn werk gedurende een koude winternacht.


Winters Vakantiehuis

Kijk naar de Sterren
Voor het bedtijd is, staan papa en zijn dochtertje nog even buiten naar de sterren te kijken. Astronomie is een grote hobby van de kleine meid, en speciaal daarvoor heeft papa zijn oude telescoop buiten neer gezet om naar de sterren en planeten te kijken. Tussen de dennenbomen, met hun bevroren en besneeuwde takken, turen ze naar de heldere winterhemel. Er schiet iets door de lucht. Is het een vallende ster? Of toch de Kerstman? “Vlug naar binnen, want het is wel heel koud zo in je pyjama!”

Jingle Bells
Opa Kerstmis heeft een bijzonder cadeautje bij zich, versierd met een strik van hulst, die hij meesleurt op zijn kleine slee. Hij strijkt nog snel even door zijn baard alvorens hij met zijn bel rinkelt, om aan te kondigen dat hij in aantocht is. Het is het goede huis, hier moet hij zijn. Papa en mama spitsen binnen samen met de kleine meid hun oren. Wat is dat voor geluid? Opa Kerstmis kijkt verwonderd naar het besneeuwde dak. Het ziet er wel erg glad uit, maar is ook versierd met vrolijke, kleurige lampjes. Daar moet hij zich wel aan vast kunnen grijpen, toch?

Met moeite werkt Opa Kerstmis zich naar boven. Die schoorsteen is duidelijk het stevigste gedeelte van het huis. Waar kent hij het toch van? Volgens mij heeft hij al eerder zo een schoorsteen gezien. Hij kan er makkelijk doorheen glijden. Hopelijk wordt er geen haardvuur gestookt in de huiskamer. Dat heeft hij toch duidelijk gezegd tegen papa en mama? “Ho, ho, hooooo!”


De constructie

In veel opzichten was de bouw van deze Rebuild Your Set een planmatig karwei. Het was duidelijk dat bepaalde elementen van de originele set behouden moesten blijven. De functionele schoorsteen en een aantal details zoals bijvoorbeeld het bed, zijn in bepaalde mate overgenomen van de Santa’s Visit set. Je zou kunnen zeggen dat deze Rebuild Your Set daarom een modificatie is. Echter, veel onderdelen zijn wel origineel en anders opgebouwd, waardoor het hier toch ook echt een MOC betreft.

Een van de eisen aan het nieuwe kersthuis, was dat het makkelijk in een kerstdorp moest passen. Santa’s Visit is een gebogen gebouw, dat door middel van Hinges zijn vorm heeft verkregen. Deze vakantievilla is echter juist recht gebouwd, voor makkelijke montage aan een van de straten in jouw kerstdorp. Aan de buitenzijde maken details als een boom, een vogelhuisje, een brievenbus en een hekwerk, er een huiselijk en toch een interessant geheel van.

Interieur
Het interieur bevat een vide waarop de slaapkamer van het meisje is geplaatst. Hier zie je duidelijk dat zij gek is op astronomie. Het schilderij aan de muur en de speelgoedplaneet aan het plafond geven dat, net zoals in de originele set, weer. Aan de voet van het bed is een cadeautje verstopt, net als op de overloop onder de rand van het dak. Hier hebben papa en mama duidelijk hun stiekem gekochte aankopen verstopt. Aan de balk aan het plafond hangt een lamp die de huiskamer beneden verlicht.

De huiskamer bestaat uit de open haard met versieringen in de vorm van een kerstkrans en hulsttakken, een bank waarop papa kan zitten koffie drinken, een bureautje waaraan men brieven kan schrijven en een lekker likeurtje kan drinken, en een vloerkleed met een bijzettafeltje.

De bank is niet de enige zitplaats. In de erker van het vakantiehuisje bevindt zich ook nog een rood bankje met een eettafel. Een kerststuk met enkele kaarsen maakt er een feestelijk plaatje van. In de keuken werkt mama aan deeg voor een nieuwe taart. Ze heeft er al een klaar staan, roze met witte glazuur. Ze moet wel uitkijken dat ze niet struikelt over het LEGO huisje van haar dochter. Een waarschuwing: speel nooit met LEGO op de vloer, altijd op tafel!


Exclusieve Ontwerpen voor Jou

Dit ontwerp is exclusief gemaakt van een set, die The LEGO Group speciaal voor dit Rebuild Your Set artikel aan Bouwsteentjes beschikbaar heeft gesteld. Dat geeft jou de unieke kans de instructies van deze LEGO Winter Village Holiday Home MOC gratis te bemachtigen. Wil je meer zien van de ontwerpen van Florien? Kom dan naar de BAM XXL beurs dit weekend in Geel, België. Deze vindt plaats op 13 en 14 november en hier kun je nog meer ontwerpen in the brick bewonderen. Hou ook deze website in de gaten voor een verslag van de beurs en meer Rebuild Your Set artikelen. In december hebben we heel veel leuke content en MOC’s in kerstsferen!


Rebuild Your Set & Instructies

Alles bij elkaar is deze Rebuild Your Set heel leuk om aan jouw winterdorp toe te voegen. Wil jij deze MOC zelf bouwen en zelf zien hoe dit ontwerp tot stand is gekomen? Dat kan! Je kunt de instructies vinden op mijn Rebrickable pagina. Je vindt hier ook andere MOC’s van mijn hand. Ga vooral zelf eens aan de slag met deze set! Ik ben zeer benieuwd naar jullie bouwwerken.

Alvast tot de volgende Rebuild Your Set!

Met Rebuild Your Set zal Florien bepaalde sets een nieuw leven geven door ze om te bouwen naar iets anders. Het doel: jou te inspireren om de instructies aan de kant te gooien en zelf aan de gang te gaan. Bepaalde bouwwerken zal Florien voorzien van instructies. Een deel daarvan zal gratis ter beschikking gesteld worden, andere kunnen voor een klein bedrag worden gekocht. We dagen jou uit zelf aan de slag te gaan en jouw Rebuild Your Set bouwwerken te delen in een reactie. Stel gerust vragen over dit topic of andere zaken rondom het bouwen van MOC’s in de reacties.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?