In deze serie, genaamd Rebuild Your Set (RYS), bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! Vandaag kun jij speciaal voor Pasen een MEGA Wortelhuis gaan bouwen voor de Paashaas! Hiervoor heb je tweemaal de LEGO 40449 Easter Bunny’s Carrot House nodig.


De Paashaas is aan het verbouwen! Zijn kleine koddige wortelhuisje wordt uitgebreid, want hij gaat samenwonen met zijn liefje. Pinksterkonijn is er helemaal klaar voor en heeft al een wortelmaaltje gekregen van haar vriendje. Ze valt direct aan, want tsja, liefde gaat door de maag. De Paashaas kijkt tevreden naar zijn nieuwe woning.

“We hebben onze kleine worteltjes verlaten voor een heuse winterpeen! Snuf snuf! Hij is van alle gemakken voorzien! Kom je een kijkje nemen op onze ‘carrot-warming’?”

[RYS Paasspecial] LEGO MEGA Easter Bunny's Carrot House


MOD versus MOC

Er bestaat soms verwarring over het verschil tussen een MOD en een MOC. De termen worden dikwijls door elkaar heen gebruikt, maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Dit MEGA Wortelhuis is het perfecte voorbeeld van een MOD.

Een MOD wil zeggen dat je een bestaand bouwwerk met een aantal aanpassingen verandert in iets nieuws. Je breekt het dus niet helemaal af, maar begint met een deel van het origineel en voegt daar dingen aan toe, verwisselt elementen of zorgt ervoor dat het beter aansluit bij jouw LEGO-stad. Veel mensen denken dat het maken van een MOD minder moeilijk is dan het maken van een MOC. Bij een MOC (My Own Creation) begin je immers helemaal vanuit het niets met bouwen.

Die opvatting is niet helemaal waar. Het kan veel moeilijkheden met zich meebrengen als je elementen van een ander bouwwerk wilt behouden in je nieuwe bouwwerk. Soms is het lastig om je nieuwe ideeën te verwerken in het bestaande idee. Denk maar eens aan een huis: is de fundering niet goed, dan kun je nog zo’n mooi huis er bovenop zetten, het begint na een tijdje dan toch te verzakken.

Het MEGA Wortelhuis bestaat uit twee LEGO 40449 sets. Dit kleinere wortelhuisje kreeg je als Gift with Purchase bij 60,- aan LEGO, maar is inmiddels helaas uitverkocht. De review van deze set kun je hier teruglezen. Heb je net als ik twee setjes weten te bemachtigen? Mod dan jouw twee setjes en bouw een grotere woning voor het Paashaas-paar.


Het MEGA Wortelhuis

[RYS Paasspecial] LEGO MEGA Easter Bunny's Carrot House

Deze mod is ontstaan uit elementen van de twee wortelhuisjes. De linker- en rechtermuur zijn nagenoeg gelijk gebleven, terwijl in de hoogte en in de breedte is uitgebouwd. Ook het interieur is iets uitgebreid, evenals het groen bovenop de wortel. Je hebt immers twee keer zoveel blokjes ter beschikking, dus genoeg mogelijkheden! Lees snel verder hoe dit bouwwerk precies tot stand is gekomen.

De konijntjes

Paashaas en Pinksterkonijn verschillen een klein beetje van elkaar. De Paashaas is hetzelfde gebleven, maar Pinksterkonijn kon niet wachten om aan haar grote feestwortel te beginnen eten! Daardoor staat ze ietsje rechterop. Hiervoor zijn maar een paar steentjes in dit kleine bouwwerkje verwisseld, waardoor de voorpootjes ietsje hoger uitkomen. Simpel, maar effectief. Zo is ze precies bovenop haar wortel te positioneren.

“Hmm, zo lekker deze wortel! Dat heeft Paashaas goed gedaan! Hij weet wel hoe hij zijn konijntje voor zich kan winnen!”

De eetbare wortel

Voor we overgaan tot de rondleiding door het Wortelhuis, nemen we eerst een kijkje bij de wortel van het Pinksterkonijn. Deze is gemaakt van de resterende Bricks die niet in het MEGA Wortelhuis pasten. De basis bestaat uit 4 lange Slopes rondom een aantal 1×1 Bricks met Studs aan de zijkant. Zo bouw je in vier richtingen. Enkele Curved Slopes maken de bovenkant wat ronder, en het geheel is met behulp van een Bracket op een met zand en bloemetjes versierde ondergrond gezet. Hier en daar zie je oranje Tiles: het schraapsel van de wortel dat op de grond is gevallen, door het slordig etende Pinksterkonijn. Dit onderdeel van de Rebuild Your Set zou je op zichzelf ook een MOC kunnen noemen, want aan dit bouwwerk is niets origineels te ontdekken. Zo zijn MOC en MOD nauw met elkaar verweven.

Het wortelhuis

“Kom toch binnen, kom toch binnen! Ik heb een heerlijke worteltaart gebakken!”

Paashaas loopt over het brede tapijt zijn huisje binnen. Er staat een kastje met 4 laden en een bloemetje bovenop. Aan de andere zijde staat een klein bijzettafeltje met een geurige worteltaart met bovenop een toef glazuur. Binnen is het nu wat ruimer dan in zijn vorige huisje. Blij springt meneer Haas in het rond.

Heb je het gezien? Ik heb nu een dubbele voordeur! Boven op zolder heb ik alvast wat eieren verstopt om straks te versieren. Leuk hè?”

De buitenkant van het MEGA Wortelhuis is inderdaad vrij hoog. In het zolderkamertje zijn een paar eieren verstopt. Het geheel is gemaakt van veel oranje Curved Slopes en uitgebreid met een extra – iets lagere – verdieping met twee zolderraampjes. Bovenop het wortelhuis prijkt een lange steel vol bladgroen. Het is een imposant gezicht. Rondom het huis staan vele plantjes en een rode postbus.

“Ik heb direct een paar leuke viooltjes in het gazon gezet. Mooi zijn ze hè, met hun paarse bloemen? Oh en ik heb post! Een liefdesbrief van m’n Konijntje! Er zit liefde in de lucht! Snuf snuf snuf!”

[RYS Paasspecial] LEGO MEGA Easter Bunny's Carrot House


Rebuild Your Set & Instructies

Deze Rebuild Your Set stond in het teken van modden. Wil jij je wortelhuis ook uitbreiden en deze MOC zelf eens bouwen voor Pasen? Dat kan! Je kunt de gratis MEGA Easter Bunny’s Carrot House bouwinstructies hier vinden, exclusief en gratis voor lezers van Bouwsteentjes. Ga zelf ook eens aan de slag met je eigen wortelhuis. Misschien kun je zelf nog wel een groter wortelhuis bouwen met drie setjes van deze Gift with Purchase.

Fijne Paasdagen en tot de volgende Rebuild Your Set!


Met Rebuild Your Set zal Florien bepaalde sets een nieuw leven geven door ze om te bouwen naar iets anders. Het doel: jou te inspireren om de instructies aan de kant te gooien en zelf aan de gang te gaan. Voor bepaalde bouwwerken zal Florien je voorzien van instructies. Een deel daarvan zal gratis ter beschikking gesteld worden, andere kunnen voor een klein bedrag worden gekocht. We dagen jou uit zelf aan de slag te gaan en jouw Rebuild Your Set bouwwerken te delen in een reactie. Stel gerust vragen over dit topic of andere zaken rondom het bouwen van MOC’s in de reacties.


0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?