Elk jaar komen er tientallen (kleinere) Star Wars sets uit, die vooral gericht zijn op de jonge fans onder ons. In theorie natuurlijk, want ook volwassenen kunnen deze kleine sets appreciëren. Maar tussen dat klein geweld is het elk jaar uitkijken naar de grotere, gedetailleerde UCS (Ultimate Collector Series) sets. Deze sets zijn het hoogtepunt voor alle (LEGO) Star Wars fans (yes, i’m talking to you) die op zoek zijn naar een LEGO set die hun hart net iets sneller laat slaan.


Elk jaar zijn fans aan het speculeren over welke UCS set LEGO zal uitbrengen. Er zijn tientallen voertuigen die LEGO kan gebruiken, dus gaan ze daar voor of kiezen ze weer voor een vertrouwd concept, zoals de X-wing of the Star Destroyer? Voor veel fans is zo’n remake de uitgelezen kans om een set te bemachtigen die anders (bijna) onbetaalbaar is geworden. Anderen zien liever nieuwe modellen om hun verzameling uit te breiden.

Met ondertussen al 35 UCS sets en een aantal LEGO Star Wars fans binnen de redactie, wordt het hoog tijd om hun favoriete of meest gewilde UCS sets uit te lichten. Kjelle, Peter en Kevin hebben elk een top 3 samengesteld van sets die in hun ogen de beste drie Star Wars UCS sets ooit gemaakt zijn! Benieuwd welke sets het hebben gehaald?


De selectie van Kevin


 1. LEGO 75252 Imperial Star Destroyer | september 2019 | 4784 stenen

Aan welke UCS denk je meteen? Easy! LEGO 75252 Imperial Star Destroyer is een fantastische set, boordevol details en hij is te zien in de openingsscène van Star Wars: A New Hope. Maar wacht, het wordt nog beter! Wanneer het gevaarte eindelijk gebouwd is kan je er gewoon niet omheen, letterlijk dan! Met zijn lengte van 110cm en een breedte van 66cm is het een indrukwekkende verschijning die altijd een middelpunt zal zijn van mijn LEGO-collectie! Dus als iemand ooit tegen jou zegt: Size doesn’t matter, dan heeft die persoon nog nooit een LEGO Imperial Star Destroyer gezien

2. LEGO 75095 TIE Fighter | februari 2015 | 1685 stenen

Mijn eerste UCS Star Wars set! Ok…ik moet toegeven dat het bouwen van de set niet mijn beste ervaring was. Twee grote vleugels die exacte kopieën zijn van elkaar, is niet echt de meest inspirerende bouw. Maar eens de set van een halve meter hoog gebouwd is…Waauw! Dit is de beste TIE fighter die LEGO ooit heeft gemaakt.

3. LEGO 10212 Imperial Shuttle | september 2012 | 2502 stenen

Drie favoriete UCS sets kiezen is moeilijk, zeer moeilijk! In deze lijst had perfect LEGO 75192 Millennium Falcon kunnen staan of 75060 Slave 1, maar ik kies toch weer voor een schip dat gebruikt wordt door de ‘Galatic Empire’. De set is (uitgeklapt) 71 cm hoog en 57 cm breed, dus weer een imposante set die je als eye catcher in je kamer kan neerzetten. De set staat al eeuwen op mijn verlanglijst en hopelijk wordt mijn tweede hypotheek snel goedgekeurd!


De selectie van Peter


1. LEGO 10255 R2-D2 | september 2012 | 2127 stenen

De UCS R2-D2 uit 2012 is mijn favoriete UCS set tot nu toe. Ik ben rond die tijd uit mijn Dark Ages gekomen en R2-D2 was mijn eerste LEGO Star Wars set. Deze set is mede verantwoordelijk voor mijn LEGO Star Wars ‘verslaving’. De droid is perfect nagebouwd inclusief de te gekke gadgets zoals de uitklapbare universele computer interface arm, waarmee hij elke computer kan besturen, en de zaag. Bouwtechnisch is het een walhalla aan diverse bouwtechnieken en daardoor een plezier om te bouwen.

2. LEGO 75060 Slave I | oktober 2014 | 1996 stenen

Er zijn inmiddels 15 verschillende versies van de Slave I uitgebracht. Van sleutelhangers, tot polybags, tot echte sets. Eén ding is zeker, de UCS versie steekt er met kop en schouders boven uit. Zowel als hij op de grond geparkeerd staat als dat hij in de lucht ‘zweeft’, beide keren is het een imposant gevaarte. Aangezien er genoeg speelopties aan de set zijn toegevoegd, is deze Slave I geschikt als speelobject of als display model. Een mooi bijkomstigheid is dat deze set de mooiste Minifig uitvoering van Boba Fett bevat.

3. LEGO 75095 TIE Fighter | februari 2015 | 1685 stenen

2015 was een goed jaar wat betreft het uitbrengen van UCS sets. Naast die hierboven genoemde Slave I, kwam dat jaar ook de UCS Tie Fighter uit. Op de doos lijkt het niet zo’n groot bouwwerk, maar als hij af is ontdek je dat hij bijna een halve meter hoog is. De bouwtechnieken die gebruikt zijn bij de koppeling van de vleugels met de cockpit zijn zo goed ontworpen, dat de vleugels muurvast zitten en niet bij het minste of geringste losschieten. De bijgeleverde standaard zorgt ervoor dat de Tie Fighter in volle glorie kan pronken als display set.

top ucs LEGO

De selectie van Kjelle


1. LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon | augustus 2017 | 7541 stenen

Deze top 3 beginnen we met het meest bekende schip uit de Star Wars sage, de Millennium Falcon. Dit is tot nu toe de Star Wars met het meeste aantal onderdelen. Deze UCS versie kent tal van verschillende verbeteringen tegenover de voorgaande en geeft je de mogelijkheid om het te displayen zoals het schip in de oude en nieuwe trilogie te zien is. Daarnaast kan je verschillende panelen afnemen om zodoende het interieur te onthullen. Nog belangrijk: “It’s the fastest hunk of junk around in the galaxy!

2. LEGO Star Wars 75275 A-Wing Starfighter | april 2020 | 1672 stenen

Minder iconisch maar desondanks een gekend schip uit het Star Wars Universum, is de A-Wing Starfighter. Deze wist een tweede plaats te veroveren dankzij de fantastische bouwtechnieken. Dit kan je allemaal lezen in mijn review. Om het geheel tot zijn recht te laten komen kan je deze eenvoudig op een Technic stand geplaatst worden.
 
3. LEGO 75252 Imperial Star Destroyer | september 2019 | 4784 stenen

Deze set weet zich in deze top te plaatsen door zijn enorme afmetingen van 44 cm hoogte, 110 cm in lengte en 66 cm in breedte mag je deze kanjer zeker niet onderschatten. Hoewel deze in kleurgebruik zeer eentonig is en de bouw relatief eenvoudig is, blijf ik onder de indruk van zijn afmetingen en hoe stevig alles opgebouwd is. Hoewel ik aan de kant van de Jedi’s sta, mocht deze niet in de verzameling ontbreken. De kleine Tantive IV is trouwens zo schattig dat ik er iedere keer voor smelt.

top ucs LEGO

We lezen graag wat jouw favoriete UCS set is!

Wat is de eerste UCS set waaraan je denkt en waarom? Welke van de UCS sets vind jij het beste, leukste en welke set mogen ze wat jou betreft opnieuw uitbrengen? Deel het met de community want wij zijn alvast benieuwd naar jouw antwoord!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?