MILS, een term waar je misschien wel eens van gehoord hebt of ongemerkt zelfs al eens bewonderd hebt op een beurs. Maar wat is MILS en waar kan je het zoal voor gebruiken? Ik leg jou in een reeks artikelen het systeem van MILS uit. In het eerste deel behandel ik wat MILS is en hoe je het kan toepassen.
Wat is MILS?
MILS staat voor Modular Intergrated Landscaping System. Het is een systeem met bepaalde regels om op een modulaire manier verschillende types landschappen met elkaar te verbinden. Deze regels zijn oorspronkelijk opgesteld door de community van HispaBrick Magazine om zo op een ordelijke manier gezamenlijke diorama’s te kunnen maken. Zoals de naam al verklapt, draait het bij dit systeem om modules die bij het samenvoegen een geheel vormen. De regels die men heeft opgesteld, beschrijven voornamelijk de voorwaarden voor het verbinden van de modules. De regels gaan dus niet over de content, hoeveelheid modules of MOC’s en de kwaliteit van de MOC’s die op de modules gebouwd worden.
Binnen het MILS systeem zijn eigenlijk twee verschillende categorieën aan te wijzen waarin de verschillende modules kunnen vallen. Het gaat dan om:
- BTM (Basis Terrein Module): alle modules binnen deze groep hebben een afmeting van 32×32 Studs en zijn aan alle vier de zijden compatibel met het MILS systeem. Op deze manier kunnen ze op elke manier aangesloten worden op andere modules zonder het geheel te verbreken. Voorbeelden hiervan zijn een een gras module, een woestijn module of bijvoorbeeld een sneeuw module.
- CTM (Compatibele Terrein Module): de modules binnen deze groep hebben een afmeting van 32×32 studs. Het verschil met de BTM, is dat er geen vier zijden compatibel zijn met het MILS systeem maar minimaal 1. Hierdoor zijn ze niet vrij te oriënteren binnen de groep lay-out. Je kan bij een CTM denken aan een berg (die b.v. groter is dan 32 x 32 studs), een weg, een stuk spoor, het strand of de kant van een rivier of kanaal.
Voor het gebruik van de BTM kan je dus meteen beginnen met bouwen, hierbij hoef je geen rekening te houden met de aansluitende modules die je zelf gaat bouwen of die aansluiten op die van een ander. Voordat je gaat bouwen aan een CTM zal je dus eerst even moeten plannen wat je precies wil en waar nodig overleggen met de andere deelnemers aan de lay-out.
De hoeken van de lay-out worden gebruikt voor twee doeleinden. Met behulp van de 2×2 plates kan je een “handtekening” maken waardoor jouw modules makkelijk te herkennen zijn. Daarnaast wordt het met behulp van de 1×4 Technic Bricks en Technic pinnetjes mogelijk gemaakt de modules aan elkaar te koppelen. Verder is er in het midden een 1×4 boog gebruikt. Deze dient voor het makkelijker wegwerken van stroomdraden. Ben je niet van plan dit toe te passen dan kan je deze makkelijk vervangen door een 1×4 blokje. Een voorbeeld van een BTM is weergegeven in bovenstaande afbeelding. Ik gebruik deze zelf om mijn modulaire gebouwen bovenop te bouwen. Onder is een voorbeeld van de CTM module te zien in de vorm van een rivier.
Nog even de regels kort op een rijtje:
- De basis maat van een MILS module is 32×32 studs (de grootte van een standaard Baseplate). Voor een BTM geldt dat deze vier zijdes moet hebben die compatibel zijn met het MILS systeem en voor de CTM moet er minimaal één zijde zijn die compatibel is met het MILS systeem.
- Het hoekpunt van 2×2 studs word gebruikt om de modules van elkaar te kunnen onderscheiden en om – door middel van een 1×4 Technic Brick gecombineerd met een Technic pin – de modules met elkaar te verbinden.
- In het midden van de randen word een 1×4 boog blokje geplaatst. Deze maakt het mogelijk om draden voor verlichting in de gebouwen, straatlantarens en andere stroom verbruikende onderdelen met elkaar te verbinden.
- De hoogte van een BTM word opgemaakt uit een Baseplate + een Brick + Plate. Bovenop kan je natuurlijk zo hoog bouwen als je wilt, maar houd er rekening mee dat de module die aansluit op een andere MILS module dezelfde hoogte heeft.
We hebben het nog niet gehad over de afwerking van de zichtbare randen van de lay-out. Hiervoor word vaak gebruik gemaakt van een zwarte rand die ervoor zorgt dat het geheel er strak uitziet. Je kan hier natuurlijk in samenspraak met anderen van afwijken (of als je het voor je zelf maakt in samenspraak met jezelf). Welke mogelijkheden er zoal zijn voor de afwerking behandelen we in een ander artikel.
Ik sta nooit op een beurs, heb ik dan nog iets aan MILS?
Maar wat als jij nooit op een beurs zal staan, heb jij dan ook nog aan MILS? In mijn ogen zeker. Door gebruik te maken van MILS breng je heel simpel diepte aan in jouw stad of MOC. Doordat je standaard al begint met de hoogte van één Brick en Plate op de Baseplate, kan je gemakkelijk een rivier of een vijver maken. Ook is het op deze manier mogelijk om een gat in de weg te hebben waarin de werklui bezig zijn om de riolering van je stad aan te passen. Je kunt meer modules bouwen en wisselen om het aangezicht van jouw lay-out te veranderen.
In bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een lay-out die ik samen met mijn vriendin heb gemaakt. Door gebruik te maken van MILS was het mogelijk de modules makkelijker te verplaatsen, te vervoeren maar nog veel belangrijker, aan onze wensen aan te passen. Zo konden we gemakkelijk een rivier creëren die als rode draad door onze boerderij heen liep.
Er zijn nog veel meer leuke, mooie en bruikbare voorbeelden te noemen van MILS modules maar dat is wat te uitgebreid voor één artikel. Daarom gaan we in de serie nog verder in op de mogelijkheden van dit systeem en helpen we je – wanneer je dit wilt – graag met het maken van een begin met MILS.
Onderwerpen die onder andere nog voorbij komen zijn:
- Welke mogelijkheden zijn er voor modulaire gebouwen in het MILS systeem?
- Hoe maak ik een weg met behulp van MILS (o.a. de combinatie met de LEGO City 60304 Road Plates)?
- Hoe maak ik een rivier met behulp van MILS?
- MILS in combinatie met verlichting en motor functies?
- Hoe kan ik de randen van de MILS lay-out mooi afwerken?
Heb jij vragen over MILS?
Heb je vragen over dit systeem, stel ze hieronder in een reactie. Joost zal zo goed mogelijk de vragen beantwoorden. Heb je ervaring met MILS, deel dan jouw tips of laat jouw MILS creaties zien. Heb je ideeën die nog behandeld kunnen worden? Post die dan ook hier! Mocht er belang voor zijn, dan kunnen we in ons forum een MILS topic aanmaken zodat er uitgebreid over gesproken kan worden 😉