Wellicht heb je het al voorbij zien komen op het internet, het gerucht dat LEGO de productie van Baseplates zal stoppen. Nu kunnen we bevestigen dat dit inderdaad het geval zal zijn met de wegenplaten. Die zijn namelijk dit jaar vervangen voor de LEGO Road Plates. Maar de Baseplates zullen waarschijnlijk niet gaan verdwijnen. Hoe, wat en waarom? Dat lees je hieronder.


De geruchten

De geruchten die rondgaan dat LEGO de productie van Baseplates zal beëindigen, komt van het feit dat de EOL-datum (End Of Life) van de platen heen en weer schuift. End Of Life houdt in dat het product tegen het einde van de productie/beschikbaarheid aanloopt. In het geval van de huidige Baseplates staat de EOL (op het moment van schrijven) op februari 2022. Hoewel het daardoor lijkt dat de basisplaten volgend jaar februari niet meer te bestellen zijn voor groothandels, kan het zijn dat LEGO de knoop eerder doorhakt. Met als gevolg dat ze al eerder uit productie gaan.

Het gevolg

Voor veel LEGO fans is het einde van de Baseplates een groot probleem. Niet alleen vervalt er een basis waarop gebouwd kan worden, de Baseplates worden ook vaak gebruikt voor MILS. Een techniek die veel gebruikt wordt door MOC-bouwers en LEGO fans die graag samen een lay-out opbouwen. Die kopen niet één Baseplate, maar vaak tientallen tegelijk.

{"A?":"B","a":5,"d":"B","h":"www.canva.com","c":"DAEUTpxDNHk","i":"yaTckkdvj74tRe_JrkwnAg","b":1618494955984,"A":[{"A?":"K","A":262.97763648136885,"B":156.95834350585938,"D":736.0833129882812,"C":123.33604059029543,"a":{"A":[{"A?":"A","A":"Maandoverzicht\n"}],"B":[{"A?":"A","A":{"text-transform":{"B":"uppercase"},"color":{"B":"#ffffff"},"font-size":{"B":"103.31979704852286"},"font-family":{"B":"YACgES4gM44,0"},"text-align":{"B":"center"}}},{"A?":"B","A":14},{"A?":"A","A":{"font-weight":{"B":"normal"},"leading":{"B":"1400.0"},"font-style":{"B":"normal"},"tracking":{"B":"0.0"}}},{"A?":"B","A":1},{"A?":"A","A":{"text-transform":{"A":"uppercase"},"color":{"A":"#ffffff"},"font-size":{"A":"103.31979704852286"},"font-family":{"A":"YACgES4gM44,0"},"text-align":{"A":"center"},"font-weight":{"A":"normal"},"leading":{"A":"1400.0"},"font-style":{"A":"normal"},"tracking":{"A":"0.0"}}}]},"b":{"A":[15]},"j":{"A":[{"A":"shadow","B":{"offset":"1","angle":"-45","blur":"1.58","transparency":"1","color":"#000000"}}]},"d":"A","g":false,"h":"B"}],"B":1050,"C":600}

Ook voor LEGO zal het einde van Baseplates een uitdaging worden. Ten eerste worden de Modulars standaard voorzien van een Baseplate. Gezien de gebouwen bedoeld zijn om aan elkaar te bevestigen, kan het zorgen dat dit in de toekomst lastig wordt. Een normale plate is een keer zo dik als een Baseplate en de twee zijn lastig te combineren. Een andere reden is, dat dit jaar alleen al drie sets uitgebracht zijn waarbij Basisplaten worden gebruikt; de Police Station, de Ninjago Gardens en de Spring Lantern Festival. Vorige jaar was dit niet anders met een modular en daarnaast de Harry Potter Diagon Alley set. Intern wordt het onderdeel dus nog gebruikt voor het ontwikkelen van sets.

Baseplates vs Road Plates 

Er waren tot voorkort twee varianten Baseplates beschikbaar; één met enkel Studs en een versie met studs en rijbanen. De Baseplates met straat, dienen voor het bevorderen van speelplezier mét de mogelijkheid er gebouwen op te plaatsen. De standaard Baseplates zijn bedoeld om volledig op te kunnen bouwen, zoals dat het geval is met de Modulaire gebouwen. De Baseplates met rijbanen zijn vervangen voor de nieuwe Road Plates. Dit is een nieuw modulair systeem waarmee je meer vrijheid hebt om een stad aan te leggen. Je zit minder snel vast aan een vast stramien van het opbouwen van een stad. Dat LEGO deze keuze heeft gemaakt is lang niet voor iedereen prettig, maar vanuit het standpunt van het bedrijf (zie officiele statement van LEGO hieronder) te begrijpen.

LEGO Baseplates VS Road Plates

“There are several benefits from the new LEGO® City road plates being introduced in 2021. The new road plates play an integral role in the LEGO City products where it, due to the modular nature of the builds, allows you to be creative and create the LEGO City of your liking. This is the reason we actually believe the new road plate provides a more authentic building experience and also because it can be reconfigured in many ways and it allows you to connect your LEGO City buildings in a better way. Going forward we will also be able to include one or more road plates in relevant products across the LEGO City portfolio. This was something we were not able to with the old version. We believe this will be a big advantage for the kids as they don’t need to buy a separate road plate product to get started building their LEGO City. We also acknowledge this is a big change for the AFOL community but we believe long term the new road plate will allow for even greater fan builds and customization.”

“It has been of a great importance for us to develop a new element that adds new aspects to the play experience LEGO City brings to millions of kids every year and at the same time is more true to what LEGO is all about. Building.”

Bron: The LEGO Group


LEGO blijft Baseplates produceren

LEGO gaat de productie van Baseplaten hoogstwaarschijnlijk niet beëindigen. Sterker nog, we hebben het vermoeden dat LEGO de productie de komende jaren in stand houdt.

Deze conclusie trekken we vanwege een aantal factoren. De eerste is dat LEGO aan heeft gegeven dat ze weten hoe belangrijk de Baseplates zijn voor de AFOL (Adult Fan of LEGO). Ook intern worden de Baseplates veel gebruikt tijdens het bouwen en displayen van modellen. Daarnaast lijkt LEGO bepaalde producten die uitbesteed zijn aan derde partijen (zoals Powered-UP en de Baseplates), intern te willen produceren. Voor normale LEGO onderdelen worden spuitgietmachines gebruikt, voor Baseplates is die techniek anders. Hiervoor wordt een thermovormmachine gebruikt. Het afkoelen van een product duurt langer dan bij standaard bouwsteentjes en de hoeveelheid die je tegelijkertijd kunt produceren, is beduidend minder groot. Vanwege een andere manier van produceren wordt/werd dit uitbesteed.

Nog een factor die mee kan spelen in een EOL van februari 2022 en dat LEGO de productie lijkt te stoppen, is dat LEGO de Baseplates waarschijnlijk gaat voorzien van een andere verpakking [LEGO gaat over naar papieren zakjes]. Omdat het product zoals die in de winkel komt te liggen verschilt van dat wat nu beschikbaar is, is LEGO verplicht de producten te voorzien van een andere EAN-code. Een andere EAN (barcode) kan dus duiden op het einde van een product (die met plastic zak), terwijl er in feite niets anders gebeurt dan het veranderen van verpakking (papier). De kans dat LEGO tegelijkertijd de nummers van de Baseplates veranderd is groot. Ook kan het bedrijf ervoor kiezen bepaalde kleuren niet meer te gebruiken en te vervangen voor andere kleuren. Zodoende zijn eerder al de witte weer terug in de handel gekomen en is de Tan-kleurige uit productie gegaan.

Dit is bijvoorbeeld ook gebeurt met de NASA Apollo Saturn V. De set heeft een productie gehad van X periode en is nadien heruitgegeven met een ander setnummer. Hoewel er aan het product niets verandert, verandert wel het nummer van de set. Met als gevolg dat de EAN ook aangepast moet worden. Als je in het systeem zou zoeken naar de eerste versie, dan lijkt het alsof die uit de handel is, terwijl het simpelweg vervangen is door een nieuwe.

Het is ook van belang te weten dat nieuwe Modulars niet meer in systeem zijn met de al bestaande sets, als de basis niet meer bestaat uit een Baseplate. Ditzelfde geldt voor een eventuele nieuwe Ninjago D2C (Direct to Consumer) of andere sets waarbij een Baseplate de basis vormt (bijv. de Diagon Alley).

Conclusie

Vanwege de bovenstaande redenen hebben wij het vermoeden dat de productie van Baseplates niet beëindigd wordt. Dat de geruchten rondgaan is logisch. Het lijkt alsof ze verdwijnen, terwijl de kans groot is dat ze vervangen worden voor hetzelfde product met een ander nummer en verpakking. Uiteraard is het afwachten wat LEGO echt gaat doen.

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt informatie vanuit het LAN (LEGO Ambassador Network), eigen onderzoek en gesprekken met onze bron(nen). Dit artikel is met aandacht geschreven en met zorg samengesteld. Toch willen we benadrukken dat niets van de bovenstaande info (tenzij anders vermeld) door LEGO is bevestigd. De kans dat de Baseplates alsnog zullen verdwijnen is aanwezig.


Laat jouw mening weten!

Wat denk jij na het lezen van dit artikel? Gaat LEGO volgens jou de productie beëindigen, denk je dat het inderdaad een verandering van verpakking is of is het voor jou eerst zien en dan geloven? We lezen ook graag wat jij zou vinden als LEGO inderdaad de productie van Baseplates zou beëindigen? Sta jij hier achter of zou jij dit besluit niet kunnen waarderen?

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?