Dat Ole Kirk Kristiansen de geestelijke vader is van The LEGO Group en het LEGO steentjes zoals we die vandaag de dag kennen is jullie vast wel duidelijk. Wat misschien minder snel bij je te binnen zou schieten, is dat de beste man op 11 maart 1958 overleed aan een hartaanval. We blikken terug op zijn leven en het begin van The LEGO Group en het LEGO steentje.


Goed, nu is dit nieuws niet perse nieuws te noemen, want dan lopen we ongeveer 60 jaar achter. Wel vonden we het een mooi moment om een kort artikel te schrijven over Ole Kirk Kristiansen omdat het op 11 maart precies 60 jaar geleden was dat hij overleden is. Hij is ten slotte de geestelijke vader van The LEGO Group en het LEGO steentjes zoals we die vandaag de dag kennen. Daar mogen we best even bij stil staan.


Ole Kirk Kristiansen

Ole Kirk Kristiansen

Ole Kirk Kristiansen werd op 7 april 1891 geboren in Filskov Denemarken. Nadat hij zijn opleiding als timmerman had voltooid besloot hij een houtbewerkingsfabriek in Billund te beginnen. In dit bedrijf maakt hij meubels voor bedrijven, boeren en andere inwoners van Billund. Ole heeft zelfs een aantal gebouwen gebouwd, waaronder een kerk. Toen de grote depressie hard om zich heen sloeg, hout steeds duurder werd en de lokale bevolking steeds minder geld te besteden hadden voor kwaliteitsmeubelen, besloot Ole om kleinere versies van de meubels en andere soorten speelgoed te maken.


Het ontstaan van LEGO

LEGO Duck

In 1934 werd het bedrijf omgedoopt tot LEGO wat afgeleid is van leg godt. Leg godt betekent speel goed en een betere naam hadden ze niet kunnen bedenken. Een grappig feitje over het ontstaan van de naam is, dat Ole onder zijn werknemers een wedstrijd was begonnen voor het bedenken van de naam van het nieuwe bedrijf. Degene met de beste suggestie kon een fles eigen gemaakte wijn van Ole winnen. De prijs ging uiteindelijk naar Ole zelf die met de naam LEGO kwam.

Automatic Binding Bricks

In 1947 kregen Ole Krik Kristiansen en zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen een aantal prototype bouwsteentjes van het bedrijf Kiddicraft in handen gedrukt. Na ongeveer twee jaar denken en aanpassen, werden deze gemodificeerde steentjes op de markt gebracht onder de naam Automatic Binding Bricks.

Automatic Binding Bricks

In 1951 werd de naam Automatic Binding Bricks de prullenbak ingegooid en werden ze vanaf dat moment LEGO® Mursten genoemd. Mursten betekent letterlijk bricks/steentjes. De naamsverandering was onderdeel van het plan om LEGO wereldwijd meer erkenning te laten genieten. In datzelfde jaar werd op elk steentje dat geproduceerd werd, de naam LEGO verwerkt zodat het direct duidelijk was dat je een LEGO steentje in handen had.

LEGO Mursten System of Play 1955

Op 11 maart 1958 overleed Ole Kirk Kristiansen aan een hartaanval. Het bedrijf was vanaf dat moment in handen van zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen die het bedrijf verder ontwikkelde en uiteindelijk tot een wereldwijd succes maakte.


The LEGO® Story

Om dit verhaal en het verhaal van LEGO als bedrijf iets vermakelijker te maken, heeft LEGO ooit een animatievideo vrijgegeven waarin ze het verhaal van LEGO kort en krachtig vertellen. Je kunt de video hieronder bekijken.

We hopen dat dit artikel heeft bijgedragen aan jouw kennis over Ole Kirk Kristiansen en over LEGO als bedrijf. Wellicht dat het verhaal van LEGO jouw nog meer waardering geeft voor het bedrijf en haar producten, het was immers een moeilijke start. Wij zijn in ieder geval erg blij dat het Ole de kracht heeft gehouden door te gaan met het bedrijf. We hebben immers heel veel plezier gehad van LEGO toen we jong waren, en hebben er nog meer plezier van nu we “ouder” zijn geworden!

0 0 stem
Vind je dit artikel leuk?