Update: dit is een eerder gepubliceerd artikel en voorzien van een update omdat het 130 jaar geleden is dat Ole Kirk Kristiansen geboren werd.

Dat Ole Kirk Kristiansen de geestelijke vader is van The LEGO Group en het LEGO steentje zoals we die vandaag de dag kennen is jullie vast wel bekend. Wat misschien minder snel bij je te binnen zou schieten, is dat de beste man op 7 april 1891 werd geboren en op 11 maart 1958 overleed aan een hartaanval. We blikken terug op zijn leven en het begin van The LEGO Group en het LEGO steentje.


Op 11 maart 2018 publiceerden we deze special over Ole Kirk Kristiansen omdat het toen precies 60 jaar geleden was dat hij overleden is. Vandaag (7 april 2021) is het precies 130 jaar geleden dat hij geboren werd. Hij is ten slotte de geestelijke vader van The LEGO Group en het LEGO steentje zoals we die vandaag de dag kennen. Zonder hem geen LEGO en zonder LEGO geen fijne herinneringen, uitdagende bouwwerken en een hobby als dit. Daar mogen we best even bij stil staan.


Ole Kirk Kristiansen


Ole Kirk Kristiansen

Ole Kirk Kristiansen werd op 7 april 1891 geboren in Filskov Denemarken. Nadat hij zijn opleiding als timmerman had voltooid besloot hij een houtbewerkingsfabriek in Billund te beginnen. In dit bedrijf maakt hij meubels voor bedrijven, boeren en andere inwoners van Billund. Ole heeft zelfs een aantal gebouwen gebouwd, waaronder een kerk. Toen de grote depressie hard om zich heen sloeg, hout steeds duurder werd en de lokale bevolking steeds minder geld te besteden had voor kwaliteitsmeubelen, besloot Ole om kleinere versies van de meubels en andere soorten speelgoed te maken.


Het ontstaan van LEGO


LEGO Duck

In 1934 werd het bedrijf omgedoopt tot LEGO wat afgeleid is van leg godt. Leg godt betekent in het Deens speel goed en in het Latijn staat het voor “ik stel samen”. Een betere naam hadden ze niet kunnen bedenken. Een grappig feitje over het ontstaan van de naam is, dat Ole onder zijn werknemers een wedstrijd was begonnen voor het bedenken van de naam van het nieuwe bedrijf. Degene met de beste suggestie kon een fles eigen gemaakte wijn van Ole winnen. De prijs ging uiteindelijk naar Ole zelf die met de naam LEGO kwam.

Automatic Binding Bricks

In 1947 kregen Ole Krik Kristiansen en zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen een aantal prototype bouwsteentjes van het bedrijf Kiddicraft in handen gedrukt. Na ongeveer twee jaar denken en aanpassen, werden deze gemodificeerde steentjes op de markt gebracht onder de naam Automatic Binding Bricks.

Automatic Binding Bricks

In 1951 werd de naam Automatic Binding Bricks de prullenbak ingegooid en werden ze vanaf dat moment LEGO® Mursten genoemd. Mursten betekent letterlijk bricks/steentjes. De naamsverandering was onderdeel van het plan om LEGO wereldwijd meer erkenning te laten genieten. In datzelfde jaar werd op elk steentje dat geproduceerd werd, de naam LEGO verwerkt zodat het direct duidelijk was dat je een LEGO steentje in handen had.

LEGO Mursten System of Play 1955

Op 11 maart 1958 overleed Ole Kirk Kristiansen aan een hartaanval. Het bedrijf was vanaf dat moment in handen van zijn zoon Godtfred Kirk Christiansen die het bedrijf verder ontwikkelde en uiteindelijk tot een wereldwijd succes maakte. Het LEGO steentje werd in datzelfde jaar (januari 1958) gepatenteerd en hoewel altijd gedacht dat dit een lang proces is geweest, werd het patent aangevraagd en toegewezen in niet meer dan 5 dagen. Meer over het LEGO Patent lees je hier. 28 januari staat bekend als International LEGO Day. De dag waarop LEGO fans en het bedrijf het patent van het steentje zoals we die vandaag de dag kennen vieren.


The LEGO® Story


Om dit verhaal en het verhaal van LEGO als bedrijf iets vermakelijker te maken, heeft LEGO ooit een animatievideo vrijgegeven waarin ze het verhaal van LEGO kort en krachtig vertellen. Je kunt de video hieronder bekijken.

We hopen dat dit artikel heeft bijgedragen aan jouw kennis over Ole Kirk Kristiansen en over LEGO als bedrijf. Wellicht dat het verhaal van LEGO jou nog meer waardering geeft voor het bedrijf en haar producten, het was immers een moeilijke start. Wij zijn in ieder geval erg blij dat Ole de kracht heeft gehouden door te gaan met het bedrijf. We hebben immers heel veel plezier gehad van LEGO toen we jong waren, en herbeleven het nu weer als volwassenen.


Deel jouw mooiste LEGO herinnering!

Wat is jouw leukste, mooiste of meest fantastische herinnering aan LEGO? Heb jij er als kind mee gespeeld en was er een set die je helemaal te gek vond, heb je het pas ontdekt als volwassene en bestempel je dit als de leukste hobby, of heb je zowel als kind en volwassene fijne herinneringen aan het product? We lezen met plezier jouw reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?